Connecteu-vos amb nosaltres

Blogspot

Comentari: generar transicions polítiques i processos de pau: un repte per a la democràcia

COMPARTIR:

publicat

on

iStock_000016028943MediumPer Mikael Gustafsson MEP i Boriana Jönsson (ONG feminista)

En aquests moments en què les transicions polítiques i els intents de resolució de conflictes estan en el punt de mira, el paper de la dona i la seva participació, o la manca d’aquests, en aquests processos és molt debatut. No obstant això, no es pot abordar l’absència de dones en la presa de decisions durant les transicions polítiques, independentment de la situació de les dones abans que la violència militar augmenti, ja que les dones no es troben en llocs on es prenen decisions relatives a la seva vida i futur.

D’altra banda, no és possible abordar la seva participació en la presa de decisions sense donar llum al continu de la violència contra les dones durant el temps de pau i quan s’utilitzen mitjans militars i violència per resoldre conflictes. El moviment feminista per la pau ha debatut aquesta qüestió durant més de 100 anys: les dones han estat objecte de violència, no perquè siguin més vulnerables que els homes, sinó perquè estiguin subordinades.

La subjugació de les dones i la violència domèstica i sexual en el "temps de pau" es converteix en violació, sexual / tortura, prostitució / esclavitud, tot això sent l'estratègia més barata de la guerra per humiliar l '"enemic" i "conquerir" / subjugar "el seu 'comunitat. Quan esclata el conflicte armat, les dones són objecte de titulars, ja siguin "protegides o alliberades", com es va argumentar a l'Iraq i l'Afganistan no fa gaire.

Mentre la societat parla de justícia social, el model que sosté i reprodueix la desigualtat estructural de la meitat de la població és acceptat i tolerat socialment de manera sorprenent i un dels pilars d’aquest model és el militar. Per tant, és un repte important descobrir i abordar el patró estructurat universal de distribució desigual del poder entre dones i homes que manté les dones en una posició subordinada i, en conseqüència, les exclou dels processos de presa de decisions o de pau.

Sovint hi ha la pregunta: quina diferència fan les dones? Veiem la qüestió de la participació de les dones en els àmbits de la presa de decisions com una qüestió basada en la justícia social i de gènere, no en l’eficiència. En altres paraules, la presència de les dones no es pot mesurar en termes d’impacte: és una mesura de la democràcia. En aquest sentit, hi ha una bretxa de gènere persistent en la planificació de processos de pau i de transició que elimina les societats dels conflictes i les dictadures. Els processos de pau, com passa amb els processos polítics, es basen en la combinació d’un llegat patriarcal específic de la societat i valors patriarcals tradicionals universals.

Aquesta combinació dóna lloc a diferents formes de producció o reproducció de la discriminació contra les dones després que els conflictes acabin i durant les transicions polítiques que se segueixen. Per tant, la participació proactiva de les dones per canviar socialment o mantenir la comunitat en curs de conflictes violents no es tradueix automàticament en la seva participació proporcional en processos de pau formal i en la presa de decisions en el següent període de transició.

anunci

Un altre gran repte és descobrir l’exclusió estructurada de les dones en l’enfocament tradicional de la seguretat i la pau. Aquest va ser el tema d’una audiència pública conjunta organitzada el febrer al Parlament Europeu. Militar com a institució de per si és exclusiu de les polítiques de drets de les dones, i el militarisme no és només la guerra real, sinó també tots els processos que condueixen al reforçament i al domini dels valors militaristes en la cultura, la identitat i les normes de la comunitat, en les institucions civils i la política estatal. Això condueix a un enfortiment de la posició privilegiada dels homes i dels militars en la presa de decisions i de limitar l’espai i l’accés de les dones a la influència política.

A més, les estructures de les negociacions de pau són polítiques i l'àmbit polític és un àmbit masculí on es convida fàcilment a les dones a limitar la seva acció a les "qüestions de les dones", encara que les dones siguin tan específiques com els homes. Quan o si en absolut les dones participen en la negociació de pau, formen part d'una formació / costat polític del conflicte i defensen l'interès d'aquest "bàndol". Com que el seu nombre és molt limitat, és molt difícil imposar qüestions relacionades amb els drets de les dones i la igualtat de gènere a l’agenda de negociació de pau. Les negociacions de Ginebra 2 sobre la crisi de Síria n’és l’últim exemple.

També és molt important la voluntat política, o la manca d’aquesta, d’abordar imatges estereotipades de gènere de dones amb efectivitat: una identitat anomenada femenina caracteritzada per una “manca de gust o d’incapacitat per fer front al poder” i incapacitat per a negociacions dures. Aquesta "dona" és una fabricació històrica, la conseqüència directa de la qual és l'exclusió de les dones de la vida pública. L’assoliment de l’equilibri de gènere en l’àmbit de la presa de decisions requereix canvis globals en les actituds públiques per construir societats on les dones i els homes tinguin el mateix valor.

Això significa que la igualtat de gènere hauria d’adoptar-se urgentment com a prioritat en les agendes polítiques, econòmiques i socials. A nivell estatal, calen passos immediats cap a la desmilitarització global i al final de les ocupacions. Sense ella, no es pot aconseguir cap avanç de drets, ja que el militarisme i el sacrifici dels drets, en particular els drets de les dones, en nom de la seguretat nacional, seguiran sent dominants. En aquest sentit, l'UNSCR 1325, que demana la participació real de les dones en les negociacions de pau, hauria de ser utilitzada de manera preventiva per frenar l'escalada de la guerra i donar suport a una visió global d'abolir els militars com a forma de resoldre conflictes.

Les organitzacions de dones i feministes situen la seguretat humana al capdavant de les agendes polítiques; això vol dir abordar la proliferació d’armes que amenacen la seguretat de les persones, però també incloure la violència contra les dones en la concepció de la seguretat. Les accions comunes entre els responsables polítics i les organitzacions de drets de les dones en el camp del poder i la democràcia, el laïcisme, la violència contra les dones, la pau i la seguretat han d’estar estructurades per una voluntat comuna de promoure el paper de les dones i la seva participació igualitària en la pau i la decisió. -processos de creació, no només com a qüestió de democràcia, sinó també com a condició per a una pau sostenible.

Les properes eleccions europees proporcionaran l'oportunitat de promoure la igualtat de gènere real com a element constitutiu de la democràcia i com a principal problema polític per al desenvolupament de la societat. En aquest sentit, la presència de dones a les llistes dels partits i el lloc de la igualtat de gènere als manifestos dels partits polítics serà un indicador de la democràcia que defensen realment els partits polítics.

Mikael Gustafsson és la presidenta del Comitè per als drets de les dones i la igualtat de gènere al Parlament Europeu. Boriana Jonsson és el director euro-med del Iniciativa Feminista Europea (IFE-EFI).

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències