Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

Discurs del president Barroso: Emerging Àfrica

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

FRANÇA PARLAMENT EUROPEU DE LA UEDiscurs de Barroso del 31 de març, previ a la cimera UE-Àfrica d'aquesta setmana.

Dames i cavallers,

"És per a mi un gran plaer donar-vos la benvinguda a Brussel·les a la celebració del V Fòrum Unió Europea - Àfrica. Aquest fòrum és un complement indispensable a la Cimera Unió Europea - Àfrica que comença demà passat, demostrant que tant els governs com els el sector privat, tant a Europa com a l’Àfrica, treballa braç a braç per enfortir la nostra relació especial i prometedora. Actualment, hi ha un gran sentiment d’optimisme a Àfrica i als voltants. I amb raó. Àfrica s’ha convertit en l’última dècada regions del món amb més ràpid creixement, amb vuit de cada deu economies amb un creixement més ràpid que són africanes el 5 i amb una economia d’8 bilions d’euros que creix al voltant del 10%.

anunci

"Tot i això, hi ha innegablement grans reptes que afronta el continent, alguns d'ells també a Europa. El creixement sostenible i inclusiu és una preocupació vital per als nostres continents i tots dos volem generar llocs de treball, en particular per a les generacions més joves, tal com es defineix a la "Agenda 2063" de la Unió Africana i la nostra pròpia estratègia Europa 2020. Crec que, reunint actors públics i privats al voltant d'una visió comuna, podem superar aquests reptes i fer realitat els nostres somnis i esforços, tot explorant el gran potencial de la nostra associació.

"Quan el McKinsey Global Institute, en un estudi anomenat Africa at Work, va resumir l'impressionant potencial econòmic i les perspectives d'Àfrica, va començar assenyalant que el continent" està preparat per obtenir un dividend demogràfic ". Més de la meitat de la població africana té menys de 25 anys i el 2050 la població africana es duplicarà fins als 2 milions de persones. En aquesta dècada, Àfrica sumarà 122 milions de persones més a la seva plantilla. Aquests joves i dones, cada vegada més ben educats, amb gairebé la meitat de tots els ciutadans que gaudeixen d’ensenyament secundari o terciari el 2020, seran per a Àfrica una fortalesa i una gran oportunitat. Seran la base del creixement impulsat pels consumidors, impulsat més que mai per la dinàmica interna d'Àfrica.

"No són només xifres abstractes o simples tendències demogràfiques, sinó també oportunitats de negoci de la vida real: per posar un exemple, ara hi ha més de mil milions de subscripcions a mòbils a tota la regió. S'espera que l'augment d'Àfrica creï 1 milions de llars de consumidors addicionals. el 128. En resum: el potencial és enorme.

anunci

"El sector privat haurà de collir-lo. La seva contribució al creixement inclusiu i sostenible és vital. Proporciona aproximadament el 90% dels llocs de treball als països en desenvolupament. És un soci essencial en la lluita contra la pobresa i ho assumeix Les empreses sorgeixen com a actors cada vegada més actius en el camp del desenvolupament, tant com a font de finançament com a socis de governs, ONG i donants. I junts, governs, societats, donants internacionals i empreses ja estan forjant un nou desenvolupament col·laboració sobre el terreny.

"La Comissió Europea està desitjosa de donar suport a aquesta nova associació. Un èmfasi més fort en les associacions publicoprivades i un enfocament encara més fort de les nostres pròpies eines de desenvolupament en els motors del creixement són els eixos centrals de la nostra estratègia de desenvolupament de la UE, l '" Agenda per al canvi ". Amb la nostra propera iniciativa sobre "Reforçar el paper del sector privat per aconseguir un creixement inclusiu i sostenible als països en vies de desenvolupament", aprofundirem encara més en aquest compromís. Creiem en el potencial del vostre continent jove i en creixement, amb un sector privat vibrant i amb talent. sectorial, igual que vosaltres. La pregunta és: com aprofitar al màxim aquests talents?

"Una manera és buscar més integració. De la mateixa manera que Europa s'ha beneficiat enormement d'integrar el seu mercat únic, també Àfrica avança amb el comerç regional i intra-continental. Això és fonamental: a la Unió Europea, el 72% del comerç és a Europa; a Àfrica actualment només té aproximadament el 12%. Una altra manera és mirar més enllà de les fronteres. En els darrers anys, els països africans estan reforçant activament les seves associacions a tot el món i això és sens dubte una bona cosa. sigueu un dels pilars de la relació d’Àfrica amb la resta del món. La nostra relació comercial amb Àfrica ja és molt forta. Europa està oberta a negocis des de i amb Àfrica, contràriament al que semblen pensar alguns crítics. Aproximadament un terç del comerç d’Àfrica ja té lloc amb la Unió Europea, cosa que converteix la UE en el mercat ultramarí més gran de productes africans, i la balança comercial està cada vegada més a favor d’Àfrica. Els fluxos han augmentat gairebé un 45% entre 2007 i 2012. .

"A través dels acords de col·laboració econòmica, podem endurir encara més aquests bons. Els EPA són precisament el tipus d'associació que promou un entorn favorable a les empreses a l'Àfrica. Més enllà dels aranzels, contribueixen a reformes més àmplies per enfortir l'estat de dret i garantir un un clima econòmic estable, previsible i transparent, que ajuda els països africans a atraure les inversions necessàries. Les negociacions acabades recentment amb Àfrica occidental són un avenç important que voldria donar la benvinguda. Aquest EPA generarà creixement i inversió per a tots els països de la regió. el procés ha estat encoratjador, s’estan creant oportunitats de negoci per ambdues parts i impulsen els esforços d’integració a les regions.

"Crec que la importància va més enllà dels efectes purament econòmics. Mitjançant la Unió Africana i les organitzacions regionals, els països africans es reuneixen per afrontar reptes comuns i treballar per aconseguir objectius comuns. Es tracta de desenvolupaments molt prometedors, que fan d'Àfrica un continent més coherent , més competitiva i més forta cap al món exterior. La Unió Europea està totalment compromesa amb la integració d'Àfrica en el comerç mundial. Per donar-hi suport de manera molt tangible, seguim sent el principal donant d'ajuda al comerç del món amb un ampli marge, al voltant del 43% del qual es destina a Àfrica [el 2012].

"Però mirar més enllà de les fronteres no és suficient per a un creixement inclusiu i sostenible. El comerç per si sol no farà el truc. També requereix crear un marc de suport sòlid per a les empreses, harmonitzar les regulacions per complir els estàndards més alts, assistir a les pimes, que generen amb diferència la majoria del comerç i de l’ocupació, per trobar fons i enfortir els seus talents, ajudar les empreses i els ciutadans a trobar el seu paper en el context global canviant. Àfrica ho fa tot amb resultats de vegades notables i l’informe Doing Business 2014, per exemple, conclou que a De fet, alguns dels governs amb més reformes econòmiques es troben a l’Àfrica.

"Àfrica pot confiar en la Unió Europea per donar suport a aquest enorme procés de transformació. Àfrica continua sent, amb diferència, el primer beneficiari de l'ajut públic europeu al desenvolupament, que suposa el 40% del total. La Unió i els seus estats membres col·lectivament durant el període 20-2007. Durant els propers set anys, els programes se centraran encara més en els països més necessitats i es destinaran més de 2013 milions d’euros a la Unió Europea a Àfrica. La Comissió Europea ha impulsat és difícil que aquests nivells es mantinguin intactes fins al 25, cosa que no era evident en temps de crisi, però ho hem aconseguit, en última instància, perquè es tracta d’una qüestió d’intel·ligència estratègica.

"Àfrica avui pot confiar en punts forts que poden ser fins i tot més importants que la demografia i els recursos naturals. A la reunió del Fòrum Econòmic Mundial a principis d'aquest any, el president John Mahama de Ghana, que assistirà demà al Fòrum, va dir:" Estem gaudint de Àfrica, un dividend democràtic ". Crec que això és cada vegada més cert a tot Àfrica: un enfocament seriós en l'estabilitat i la bona governança, fins i tot en un context de vegades difícil, que condueix a un optimisme renovat i realista entre els inversors, petits i grans. El sector privat té un gran paper a jugar i això és el que vincula aquest Fòrum Empresarial amb la Cimera Unió Europea - Àfrica més tard aquesta setmana. Accepto amb antelació les recomanacions d’aquest Fòrum, que seran presentades conjuntament per Business Africa i Business Europe demà passat (2 d’abril) .

"Europa creu en Àfrica. Coneixem el potencial dins d'Àfrica i estem ansiosos de desbloquejar-lo.

"Europa creu en el sector privat d'Àfrica. Veiem quins resultats aconsegueix avui i sabem què podria aconseguir en el futur.

"Creiem que, amb l'enfocament correcte, es pot superar qualsevol repte. I espero treballar amb vosaltres en aquest tema. Moltes gràcies".

Líbia

Reflexions sobre els fracassos de les converses libianes a Ginebra i més enllà

publicat

on

Els libis han de treballar per restaurar la unitat perduda de la nostra nació. Les solucions externes només agreujaran el ja precari estat del nostre país. És hora d’acabar amb la sèrie de fracassos que han patit l’esfondrament de les converses i retornar la terra natal de Líbia a un estat de legitimitat, escriu Shukri Al-Sinki.

La reivindicació de retornar Líbia a la legitimitat constitucional, tal com es va gaudir per última vegada al país el 1969, és un autèntic dret de la nació. És una situació difícil recuperar un sistema robat de drets garantits i no la batalla d’un individu per recuperar el seu tron. Tornar a la legitimitat constitucional significa tornar a l'estat de coses que gaudien els libis abans del cop d'estat del 1969. La idea en si no és nova. El desig dels libis de tornar a la seva constitució original i, amb ella, de restaurar la monarquia, es va introduir per primera vegada en una conferència el 1992 a Londres, a la qual van assistir representants de la premsa internacional i diverses personalitats polítiques de gran renom.

En línia amb el desig de la gent, el príncep Mahoma, el príncep hereu resident a Londres, no s’ha publicitat a si mateix ni apareixerà com a aspirant al tron ​​fins que les faccions conflictives de la societat libia acceptin un compromís. Només el poble el pot proclamar governant legítim. Aquest és el llegat de la família Senussi, que el príncep Mahoma s’ha compromès a honrar. La font de la força de la família es troba precisament en el fet que es troba a una distància igual de totes les parts de Líbia, en una posició neutral. Aquest és el tipus de lideratge en què els libis poden buscar refugi si s’intensifiquen els conflictes.

anunci

“Sé, fill meu, que la nostra família Senussi no pertany a una sola tribu, grup o partit, sinó a tots els libis. La nostra família era i seguirà sent una gran tenda on tots els homes i dones de Líbia poden buscar refugi. Si Déu i el teu poble t’escullen, vull que facis de rei de tota la gent. Haureu de governar amb justícia i equitat i ser d’ajut per a tothom. També haurà de ser l’espasa del país quan ho necessiti i defensar la nostra pàtria i les terres de l’islam. Respecteu tots els pactes locals i internacionals ".

Ha arribat el moment de la recuperació de Líbia després d’un període prolongat de penúries. La solució real a totes les nostres divisions, guerres i conflictes existents rau en un projecte nacional que deriva la seva legitimitat del llegat que van deixar els nostres pares fundadors. Independentment de les pressions externes i dels plans imposats internament d’uns pocs, hem de treballar junts per restablir la legitimitat.

Hem de posar-nos d’acord amb el fet que les parts en guerra no cediran les seves peticions per voluntat pròpia i probablement continuaran lluitant. Això amenaça la totalitat de l'existència de la nostra pàtria. Potser un líder més fàcilment acceptable i no partidista, lliure d’afiliacions tribals i regionals, podria oferir el remei. Persona de bona reputació i valors morals que descendeix d’una família escollida pel mateix Déu. Una família d’herència religiosa i reformista, l’avantpassat del qual, el rei Idris, va assolir un dels majors èxits de la història de Líbia: la independència del nostre país. L’herència d’Al-Senussi és del nacionalisme i de la lluita pel poble.

anunci

Hem de superar aquells que es barallen amb el futur de Líbia amb l'esperança de posar les mans en els nostres recursos nacionals, obtenir beneficis personals o esperar afavorir les agendes estrangeres i imposar mitjans de govern autoritaris. Hem de rebutjar la pròrroga del període transitori per no córrer el risc de convidar més oportunitats per a disputes i tornar a portar perill injustificat a Líbia. Ja hem tingut prou de malgastar els recursos del país i el temps de la gent. Ja n’hem tingut prou d’assumir riscos addicionals. Ja n’hem tingut prou de caminar per un camí desconegut. Tenim un patrimoni constitucional al nostre abast, que podríem demanar en qualsevol moment. Anem a fer-ho, convidem el nostre líder legítim a tornar i prometem fidelitat a una Líbia unida.

Shukri El-Sunki és un escriptor i investigador amb seu a Líbia. És l'autor de quatre llibres, el seu ésser més recent La consciència d’una pàtria (Maktaba al-Koun, 2021), que narra les històries d'herois libis que es van enfrontar i van resistir la tirania del règim de Gadhaffi.

Seguir llegint

Àfrica

L’acostament entre Israel i els països àrabs impulsarà el creixement econòmic a MENA

publicat

on

Durant l'últim any, diversos països àrabs ho han fet normalitzat les relacions amb Israel, marcant un canvi geopolític significatiu a la regió de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica (MENA). Tot i que els detalls de cada acord de normalització varien, alguns d’ells inclouen tractats comercials i fiscals i la cooperació en sectors clau com la salut i l’energia. Els esforços de normalització estan previstos innombrables beneficis per a la regió MENA, impulsant el creixement econòmic, escriu Anna Schneider. 

L’agost de 2020, els Emirats Àrabs Units (EAU) es van convertir en la primera nació àrab del Golf a normalitzar les relacions amb Israel, establint vincles diplomàtics, comercials i de seguretat formals amb l’estat jueu. Poc després, el Regne de Bahrain, el Sudan i el Marroc van seguir el mateix. Alguns experts ho han fet suggerir que altres nacions àrabs, com ara Aràbia Saudita, també puguin considerar fomentar les relacions amb Israel. La cadena d’esforços de normalització és històrica, ja que fins ara només Egipte i Jordània havien establert vincles oficials amb Israel. Els acords també són importants victòria diplomàtica per als Estats Units, que van jugar un paper crític a l’hora de fomentar els acords. 

Històricament, les nacions àrabs i Israel han mantingut relacions llunyanes, ja que molts eren partidaris ferms del moviment palestí. Ara, però, amb l’amenaça creixent de l’Iran, algunes nacions del CCG i altres països àrabs comencen a inclinar-se cap a Israel. L’Iran inverteix importants recursos en aquest país s'està ampliant la seva presència geopolítica a través dels seus representants, Hezbollah, Hamas, els houthis i altres. De fet, diversos països del CCG reconeixen el perill que l'Iran representa per a la seguretat nacional, la infraestructura crítica i l'estabilitat de la regió, cosa que els porta al costat d'Israel en un esforç per contrarestar l'agressió iraniana. Normalitzant les relacions amb Israel, el CCG pot agrupar recursos i coordinar-se militarment. 

anunci

A més, els acords comercials que figuren als acords de normalització permeten a les nacions àrabs comprar equipament militar avançat dels Estats Units, com els famosos avions de combat F-16 i F-35. Fins ara, el Marroc ha comprat 25 avions de combat F-16 dels EUA. Els EUA també ho han fet convingut vendre 50 avions F-35 als Emirats Àrabs Units. Tot i que hi ha algunes preocupacions que aquesta afluència d’armes a la regió MENA, ja inestable, pugui encendre els conflictes actuals. Alguns experts creuen que aquesta tecnologia militar tan avançada també podria augmentar els esforços per combatre la presència de l'Iran. 

Mohammad Fawaz, director de Grup de Recerca en Polítiques del Golf, afirma que “la tecnologia militar avançada és essencial per obstruir l’agressió iraniana. En l’àmbit militar actual, la superioritat aèria és potser l’avantatge més important que pot tenir un exèrcit. Amb l’equipament militar i l’armament iranià fortament esmorteïts per sancions de dècades, una formidable força aèria només funcionarà per dissuadir encara més el règim iranià de l’escalada de les provocacions ”. 

Els acords de normalització també podrien millorar la cooperació en els sectors sanitari i energètic. Per exemple, durant les primeres etapes de la pandèmia COVID-19, els Emirats Àrabs Units i Israel desenvolupat tecnologia per controlar i combatre el coronavirus. Les dues nacions també ho són explorar oportunitats de col·laboració en l'àmbit de la investigació mèdica i farmacèutica. Al juny, els Emirats Àrabs Units i Israel també signat un tractat de doble imposició, que permet als ciutadans generar ingressos a les dues nacions sense pagar el doble impost. A més, Bahrain, els Emirats Àrabs Units, Israel i els Estats Units han acordat cooperar en matèria d'energia. En particular, el quartet pretén avançar en la gasolina, el gas natural, l’electricitat, l’eficiència energètica, les energies renovables i la R + D. 

anunci

Aquests acords notables podrien ajudar a impulsar el creixement econòmic i els beneficis socials a la regió. De fet, actualment les nacions MENA estan lluitant contra un nou brot de COVID-19, gràcies a la variant Delta, que afecta greument les economies i les indústries sanitàries. Per tal de millorar les institucions crítiques de la regió, aquests acords de normalització segur que milloraran la dependència de la regió en el petroli. De fet, els Emirats Àrabs Units han estat treballant en la reducció de la seva pròpia dependència del petroli, diversificant la seva economia per incloure energies renovables i alta tecnologia. 

La normalització de les relacions entre un grapat de nacions àrabs i Israel tindrà importants beneficis en l’estructura geopolítica i econòmica de la regió de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica. Facilitar la cooperació a l’Orient Mitjà no només impulsarà el creixement econòmic, sinó que també fomentarà l’estabilitat regional. 

Seguir llegint

Àfrica

La crisi de Tunísia subratlla els riscos de l’empenta europea a la democratització al nord d’Àfrica

publicat

on

Mentre que la Unió Europea i les Nacions Unides lluitar per mantenir la transició de Líbia cap a les eleccions, els dramàtics esdeveniments que es desenvolupen al costat de Tunísia han elevat l’espectre del trastorn i la inestabilitat en un altre membre nord-africà del Barri europeu. En una sèrie de moviments que deixa l'única història d'èxit de la primavera àrab en risc de retrocedir en l'autoritarisme, el de Tunísia populista president Kais Saied (A la foto) ha dissolt la resta del govern del país i es va concedir a si mateix competències d’emergència segons els termes de la constitució del país del 2014, escriu Louis Auge.

Saied, a més de dissoldre el primer ministre Hichem Mechichi i suspendre l’alterat parlament nacional, dins del qual el partit islamista Ennahda de Rachid Ghannouchi representava el grup més nombrós, Saied també ha tancat les oficines d’al-Jazeera i eliminat múltiples alts càrrecs, tots com el ministre de Relacions Exteriors de Tunísia, Othman Jerandi busca tranquil·litzar Homologa la UE que la transició democràtica del seu país encara està en bon camí.

Les institucions de Tunísia, que s’estan consolidant, cauen sobre el COVID i l’economia

anunci

La comprensió del poder de Kais Saied sí que és comprensible va provocar indignació entre els seus opositors polítics islamistes, però també fou destituït el primer ministre Mechichi i la seva dissolució del parlament demandes centrals de protestes nacionals a Tunísia durant els darrers dies. Mentre Tunísia s’amaga a través d’Àfrica epidèmia de COVID més letal, és una secció creixent de la societat tunisiana perdre la fe en la capacitat de les institucions polítiques de bloqueig per fer front a l’aturada generalitzada, la corrupció i la interminable crisi econòmica.

Entre Tunísia i Líbia, la UE es troba cara a cara amb els millors i pitjors resultats de la primavera àrab, presentant cadascun els seus propis reptes per a la política exterior europea al nord d’Àfrica i al Sahel. Tot i el suposat èxit de la seva transició, el nombre de tunisians que van travessar el Mediterrani per arribar a les costes europees augmentat cinc vegades com els seus càrrecs electes barallat al pis de l'Assemblea a Tunis l'any passat.

L’experiència ha fet comprensible que els líders europeus es preocupin d’empènyer altres països de la regió cap a transicions polítiques massa precipitades, com demostren els francesos i els europeus. maneig de la situació al Txad des del mort al camp de batalla del president Idriss Déby fa tres mesos. Quan es podria jugar la tènue estabilitat de diversos països, els responsables de la presa de decisions a Brussel·les i a les capitals europees han demostrat ser més pacients amb els seus homòlegs africans de transició darrerament.

anunci

Prioritzar l'estabilitat al Txad

Les notícies del president Déby's mort aquest passat mes d'abril, encara que fos breument, va llançar el futur de la política francesa i europea a la regió africana del Sahel en qüestió. Sota el seu antic líder, el Txad va emergir com el de França l'aliat més actiu i fiable en una regió desbordada per grups jihadistes que s’aprofiten d’una governança dèbil en països com Mali per esbossar-se territori. Les tropes txadianes s'han desplegat al costat de les forces franceses contra els gihadistes al mateix Mali, i han suportat el pes de les operacions en contra Boko Haram a la regió que envolta el llac Txad.

Una ruptura de l'autoritat governamental a N'Djamena en la línia del col·lapse vist a Mali hauria estat catastròfica per a la política exterior europea i les prioritats de seguretat a la regió del Sahel. En canvi, l'estabilitat immediata del país ha estat assegurada per un govern en funcions encapçalat pel fill del difunt president Mahamat. En senyal de la importància del país per als interessos europeus, tant el president francès Emmanuel Macron com l’alt representant de la UE Josep Borrell assistit el funeral del difunt president el 23 d'abrilrd.

Des de llavors, Macron ho ha fet benvinguda Mahamat a París pel seu paper de cap del Consell Militar de Transició del Txad (TMC), tant per debatre el període transitori de 18 mesos a les eleccions del Txad com per definir els paràmetres de la lluita conjunta dels dos països contra el gihadisme al Sahel. Mentre que la llarga operació francesa Barkhane ho és preparat per acabar d’aquí a la primera part de l’any vinent, els seus objectius es traslladaran a les espatlles del grup de treball europeu Takuba liderat per França i al G5 Sahel - una associació de seguretat regional de la qual el Txad ha demostrat ser el membre més eficaç.

Delicats actes d’equilibri

Tot i que el TMC ha assegurat la continuïtat de l’estabilitat del govern central del Txad a curt termini, els reptes de seguretat regional ajuden a explicar per què ni la UE ni la Unió Africana (UA) estan pressionant massa les autoritats provisionals del país en les eleccions ràpides. La transició al govern civil és ja està en marxa, amb el primer ministre Albert Pahimi Padacké formant un nou govern el passat mes de maig. Els passos següents inclouen el nomenament d’un consell nacional de transició (NTC), a diàleg nacional reunint tant les forces de l'oposició com les oficialistes, i un referèndum constitucional.

Mentre naveguen per les properes etapes de la transició, els actors dins i fora del Txad podrien mirar al costat del Sudan per obtenir lliçons sobre com avançar. Malgrat el fet que fa més de dos anys ja aprovat des del derrocament del president de llarga data i presumpte criminal de guerra Omar al-Bashir, el Sudan no celebrarà eleccions per substituir el govern de transició del primer ministre Abdallah Hamdok fins al 2024.

En una conferència important celebrat a París i acollit pel president Macron el passat mes de maig, els socis i els creditors europeus del Sudan van deixar clar que entenien que el llarg horitzó de temps era necessari perquè Hamdok i altres líders postrevolucionaris de Jartum es centressin en el problemes urgents davant del Sudan post-Bashir. Juntament amb una crisi econòmica que fa que fins i tot els productes bàsics siguin difícils d’aconseguir, Sudan també està fent malabars amb desenes de milers de milions de dòlars en deute extern i amb un “estat profund” de funcionaris fidels al president destituït. Amb el suport del progrés de la transició fins ara, Hamdok va sortir de la conferència amb la promesa dels membres de l’FMI de neteja els endarreriments El Sudan els posseeix, mentre que Macron també va insistir que França donés suport a la compensació dels 5 milions de dòlars que Khartum deu també a París.

Si N'Djamena i Khartum poden navegar per les seves perilloses transicions cap a la governança democràtica davant "esglaonament"Desafiaments, el Txad i el Sudan podrien reactivar conjuntament les esperances de la democràcia àrab a les capitals europees i de l'Orient Mitjà, fins i tot si l'última flama de la primavera àrab original semblava parpellejar a Tunísia.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències