Connecteu-vos amb nosaltres

adhesió

Comentari: Un rèquiem rus

COMPARTIR:

publicat

on

andrewwood11By Sir Andrew Wood (a la foto), Investigador associat, Rússia i el Programa d'Euràsia, Chatham House
El govern del president Putin va tenir problemes abans de la seva aventura a Crimea. La seva presa d'aquest territori l'ha posat encara més fermament en un camí que porta a la destrucció.

El carreró sinc econòmic

La política exterior de Vladimir Putin pot semblar impressionant a curt termini. Però no fa res per millorar les inquietants perspectives econòmiques de Rússia. L'execució de Crimea suposarà un cost per a un pressupost rus que ja està sota tensió. Les sancions occidentals poden semblar fins ara bastant lleus, però han influït en els temors russos preexistents pel futur del país. D'aquí l'augment de la fugida de capitals i els xocs a la inversió que s'han produït durant les darreres setmanes.

La manera com Putin ha intentat forçar Ucraïna a la seva voluntat ha donat a conèixer la lliçó -ja implícita en les polítiques que va dur a terme després del seu retorn al Kremlin el 2012- que afavoreix l'autarquia per sobre d'una interacció fructífera amb el món desenvolupat. S'ha reforçat el control que ell i els seus col·laboradors més propers tenen sobre el país i la seva economia. D'aquesta manera rau l'empobriment.

És correcte dir "Putin", no per exemple "el Kremlin" o "el govern rus", perquè és Putin qui ha impulsat la política russa, aparentment, pel que fa a Ucraïna, en part, per ira personal. . En fer-ho, així com en rebutjar la reforma econòmica i dirigir-se a la repressió de la dissidència, Putin ha consolidat encara més un procés de llarga durada i perjudicial pel qual el que haurien de ser òrgans constitucionals autònoms s'ha drenat de significat independent.

Això ha inclòs molt el govern encapçalat, si aquesta és ara la paraula correcta, pel primer ministre Dmitri Medvedev. El vot unànime del Consell de la Federació donant Putin carta blanca perquè l'ús de la força contra Ucraïna era una clara i servil abdicació de responsabilitat.

Putin no és tot poderós. No és un dictador. Però ara no es pot fer res de cap pes sense la seva clara aprovació prèvia. Aquesta és una recepta per a l'adulatge dels seus cortesans, l'evitació d'eleccions difícils i l'excés d'assegurança en l'execució dels seus presumptes desitjos per part dels responsables davant d'ell. La por d'equivocar-se i l'ambició són pobres companys de llit. L'efecte sobre Putin durant els darrers anys només pot ser perillós.

anunci

Hi havia qui esperava que els gestos fets pel Kremlin per alleugerir l'atmosfera preolímpica i l'èxit dels mateixos Jocs poguessin assenyalar un moviment més ampli cap a polítiques i governança més flexibles. Després de tot, l'oposició no sistèmica s'havia vist acobardada.

La fúria de Rússia davant l'enfonsament de les seves esperances per a Ucraïna va fer evident que aquestes esperances eren delusos. Va quedar clar a l'instant que el control intern es reforçaria, no es relaxaria, que els crítics nacionals serien vilipendiats i que "Occident" seria més que mai l'enemic favorit i menyspreat de Putin. És legítim especular quina combinació de por, creences inherents i càlcul precipitat va portar a Putin a escollir aquest camí, i no el camí de l'acomodació vigilant, però és evident que, en triar-lo, ara ha fet impossible la retirada.

Es dedueix que Putin no té cap lloc segur on anar si abandona el Kremlin. Així que no ho farà, si pot evitar-ho, el 2018 o fins i tot el 2024.

Putin i el poble rus

Crimea va ser durant anys una causa marginal per a la gran majoria del poble rus. Putin es va centrar en el conjunt d'Ucraïna, aquest país era essencial per a la seva ambició global de restaurar, tal com ell ho veuria, el dret de Rússia a ser una gran potència. Pocs russos més enllà de l'establishment de la política exterior a Moscou es preocupaven molt per això. Tampoc s'haurien sentit tan insultats o amenaçats com Putin i el seu cercle immediat semblaven per la Revolució Taronja de 2004 o, almenys, per les protestes de Maidan en les darreres setmanes de 2013. Al contrari, el que alguns de la sentència El grup temut era que grups de russos poguessin infectar-se per l'exemple dels manifestants a Ucraïna que actuen amb tanta determinació contra Ianukóvitx, donats els incòmodes paral·lelismes entre el seu govern i el seu, i entre Maidan i els disturbis a Rússia del 2011-12.

Era prou clar què va impulsar Putin, però què va fer que la major part del poble rus aplaudis el seu assalt a Ucraïna? El gran pes de la propaganda russa va tenir el seu efecte. També ho va fer la ràpida i indolora conquesta de Crimea, i la impotència d'Occident a l'hora de respondre: un Occident del qual els russos s'han convençut cada vegada més al llarg dels anys és el seu enemic trampa, un Occident el seu èxit relatiu s'ha de negar d'alguna manera, inclòs per una reivindicació russa de valors superiors si no definits.

Aquí estava Rússia de genolls, triomfant. Aquí també hi havia una Rússia que recuperava la seva herència soviètica, reforçada en la celebració de la justícia d'això per dècades de negativa voluntària a examinar les realitats del que Lenin i Stalin van fer als seus súbdits. Aquests factors van alimentar el fervor patriòtic de la població, deixant els que tenien dubtes en una minoria un cop va passar l'increïble i Ianukóvitx va fugir. Però hi havia més que això. També hi va haver un alliberament temporal del dubte i la por que havia començat a assolir Rússia pel que fa al seu futur.

El problema d'aquesta droga nacionalista és que no pot durar sense dosis repetides. I encara que Moscou tracti Ucraïna amb més brutalitat, el Kremlin mai no governarà Ucraïna amb facilitat o comoditat. Els intents de fer complir l'objectiu principal del Kremlin d'unitat fraternal a l'antic espai soviètic són inútils. L'efecte d'intentar ja ha estat injectar un verí durador a la relació de Rússia amb tots els altres països que comparteixen aquest rerefons soviètic.

Rèquiem

Ningú podria suggerir que els països d'Occident sempre han actuat amb prudència o bé en les seves relacions amb Rússia durant les últimes tres dècades. Però al final són els actors russos els que han restaurat bona part del passat soviètic que tants, russos i altres, havien esperat que s'alçarien. I són els russos els que hauran de trobar una nova via cap a un govern just i responsable.

Això serà tant més difícil com la glasnost, que va ser la primera pedra de l'alliberament de Gorbatxov, hagi estat atacada, de fet gairebé destruïda. Si els governants de Rússia decideixen amagar-se al Kremlin, mai no hi haurà un diàleg constructiu amb els que governen.

Reprimir la dissidència dins d'una societat que s'ha alienat del seu grup dirigent no es pot equilibrar durant molt de temps amb una recerca cada cop més decidida d'enemics, interns o externs. Putin haurà de rendir comptes. Com i quan està més enllà del coneixement actual.

El canvi des del grup dirigent es fa encara més difícil a mesura que l'amenaça o l'ús de la força contra els enemics percebuts tant a casa com a l'estranger s'apodera. Al contrari, empresona la direcció, el 'líder nacional' no menys important.

Ja és correcte plorar el que podria haver esdevingut Rússia, lamentar la seva trajectòria actual i témer pel seu futur.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències