Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

Retorn d’objectes culturals exportats il·legalment: normes més senzilles aprovades pels eurodiputats de cultura

COMPARTIR:

publicat

on

20140407PHT42654_originalAn expert from Bulgaria’s National History Museum shows an ancient coin, featuring Alexander The Great, at a news conference in Sofia on 16 June 2011. Canada returned 21,000 illegally excavated and smuggled coins to Bulgaria. ©BELGA_AFP_N.DOYCHINOV

El 10 d'abril, el Comitè de Cultura i Educació va aprovar un acord informal amb el Consell sobre normes revisades per ajudar els estats membres a recuperar objectes culturals retirats il·legalment del seu territori per 14 vots a favor.

Diversos països de la UE, com Itàlia, Polònia, França i Alemanya i Romania, han patit greus robatoris i exportacions il·legals de béns del patrimoni cultural des que es va crear el mercat únic.
Any object which is classified by a member state’s national law as a “national treasure”, and which was unlawfully removed from its territory after 1993, could henceforth be recovered by means of a more flexible return procedure. To enable repatriation of the largest possible number of objects, all age and financial value limits have been deleted from the new text.

Les autoritats nacionals disposaran de sis mesos (abans dos mesos) per determinar si un objecte trobat en un altre estat membre constitueix un objecte cultural classificat, retirat il·legalment del seu territori, i pot presentar la seva demanda de restitució en un termini de tres anys (anteriorment un any).
Compensation is due only if the goods were acquired with “due diligence”.

Una persona que posseeixi un objecte cultural reclamat per un estat membre hauria de demostrar que, en adquirir l'objecte, va fer totes les mesures necessàries per comprovar que provenia d'una font legal: les circumstàncies de l'adquisició, els permisos de sortida requerits i es tindria en compte la consulta dels registres d'objectes culturals robats.
Si el posseïdor no pot aportar aquestes proves, l'estat demandant ja no hauria de pagar-li una indemnització.

Estadístiques sobre delictes contra el patrimoni nacional
La Comissió Europea calcula que es cometen al voltant de 8,000 delictes contra el patrimoni nacional i que s’eliminen al voltant de 40,000 objectes culturals cada any. A nivell internacional, els objectes culturals són el tercer element més contrabandístic, després de les drogues i les armes, segons les estadístiques de la UNESCO i les Nacions Unides.

Propers passos

El ple votarà l'informe final el 16 d'abril al migdia després del debat al vespre del 15 d'abril. La reforma necessita l'aprovació formal del Consell per entrar en vigor.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències