Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Drets fonamentals: la importància de la Carta de la UE creix a mesura que els ciutadans es beneficien

COMPARTIR:

publicat

on

Tractat de LisboaEl quart informe anual publicat el 4 d'abril per la Comissió Europea sobre l'aplicació de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, mostra que la importància i el protagonisme de la Carta de la UE segueix augmentant: el Tribunal de Justícia de la UE aplica cada cop més la Carta en les seves decisions. mentre que els jutges nacionals són cada cop més conscients de l'impacte de la Carta i demanen orientació al Tribunal de Justícia de la UE.

La Comissió Europea també ha intentat de manera progressiva donar vida a la Carta fent accions per promoure i defensar els drets dels ciutadans de la UE establerts a la Carta. Des del 2010, la Comissió Europea ha posat en marxa una llista de comprovació dels drets fonamentals i, com a resultat, examina totes les propostes legislatives per garantir que siguin a prova dels drets fonamentals. L'informe anual sobre l'aplicació de la Carta fa un seguiment del progrés realitzat i identifica els reptes i les preocupacions. Mostra que la Comissió Europea situa els drets fonamentals al centre de totes les polítiques de la UE.

“Gairebé quatre anys després que la Comissió Europea presentés la seva estratègia sobre l'aplicació de la Carta de la UE, hem aconseguit reforçar la cultura dels drets fonamentals a les institucions de la UE. Tots els comissaris presten jurament sobre la Carta dels Drets Fonamentals, comprovem totes les propostes legislatives europees per garantir que s'ajusten als estàndards de la Carta i els tribunals europeus i nacionals han convertit progressivament la Carta en un punt de referència en les seves sentències", va dir la vicepresidenta Viviane Reding. , el comissari de justícia, drets fonamentals i ciutadania de la UE. "M'alegro de veure que la Carta està plenament viva i serveix com a xarxa de seguretat real per als nostres ciutadans i com a brúixola per a les institucions de la UE, els estats membres i els tribunals per igual. Em podria imaginar que algun dia els ciutadans dels estats membres podran confiar directament en la Carta, sense necessitat d'un vincle clar amb el dret de la UE. La Carta hauria de ser la pròpia Carta de Drets d'Europa".

L'informe publicat avui ofereix una visió global de com s'han implementat amb èxit els drets fonamentals a la UE durant l'últim any. Destaca, per exemple, les orientacions que el Tribunal de Justícia de la UE dóna als jutges nacionals sobre l'aplicabilitat de la Carta a l'hora d'aplicar el dret de la UE a nivell nacional (el tan debatut Judici Åkerberg Fransson el 2013). També mostra com les institucions de la UE tenen en compte els drets consagrats a la Carta quan proposen i adopten la legislació de la UE, mentre que els estats membres només estan vinculats per la Carta quan implementen les polítiques i la legislació de la UE a nivell nacional. Finalment, l'informe ofereix exemples d'on els drets fonamentals recollits a la Carta de la UE van tenir un paper en els procediments d'infracció iniciats per la Comissió contra els estats membres.

L'informe també revela que hi ha un gran interès entre els ciutadans per les qüestions de drets fonamentals: l'any 2013 les qüestions plantejades amb més freqüència pels ciutadans en la seva correspondència amb els centres de contacte Europe Direct van ser la lliure circulació i residència (48% del total de consultes), qüestions de drets dels consumidors (12%), cooperació judicial (11%), qüestions relacionades amb la ciutadania (10%), antidiscriminació i drets socials (5%) i protecció de dades (4%) (vegeu l'annex 1).

Dues maneres de fer realitat la Carta

1. Acció de la Comissió per promoure la Carta

anunci

Quan la UE tingui competència per actuar, la Comissió pot proposar una legislació de la UE que defensi els drets i els principis de la Carta.

Alguns exemples de propostes de la Comissió el 2013 inclouen:

  1. Cinc mesures legals per augmentar les garanties dels ciutadans de la UE en els procediments penals (IP / 13 / 1157, MEMO / 13 / 1046). S'inclouen mesures per garantir el respecte a la presumpció d'innocència de tots els ciutadans sospitosos o acusats per les autoritats policials i judicials, el dret a assistir al judici, garantir que els infants tinguin garanties especials davant d'un procediment penal i garantir l'accés a l'assistència jurídica provisional en el primeres etapes del procediment i especialment per a les persones subjectes a una ordre de detenció europea. Calia equilibrar les mesures de dret penal que ja hi havia (com l'ordre de detenció europea) amb instruments legals que atorguessin drets de defensa forts als ciutadans d'acord amb la Carta. . Uns estàndards estrictes a tota la UE per als drets processals i els drets de les víctimes són fonamentals per enfortir la confiança mútua en l'espai europeu de justícia. En aquest sentit, l'adopció d'una Directiva sobre el dret d'accés a un advocat l'any 2013 constitueix una altra fita (IP / 13 / 921).
  2. La integració dels gitanos és un altre àmbit on la UE continua reforçant la protecció de la igualtat de drets i promovent l'adopció de mesures positives. La Comissió revisa el progrés de les estratègies nacionals d'integració gitana i va esbossar els primers resultats als 28 països de la UE (IP / 14 / 371). A més, tots els estats membres es van comprometre a millorar la integració econòmica i social de les comunitats gitanes, mitjançant l'adopció per unanimitat d'una recomanació del Consell que la Comissió havia presentat el juny de 2013 (IP / 13 / 1226, IP / 13 / 607).

Alguns exemples d'accions d'execució (infraccions) el 2013 inclouen:

  1. Després d'una acció legal, la Comissió s'ha assegurat que l'autoritat de protecció de dades d'Àustria ja no forma part de la Cancelleria Federal sinó que disposa del seu propi pressupost i personal i, per tant, és independent; mentre que Hongria va prendre mesures, el març de 2013, per complir amb la sentència del Tribunal sobre la jubilació anticipada forçada de 274 jutges (MEMO / 12 / 832).

2. Tribunals que es basen en la Carta

Els tribunals de la Unió Europea s'han referit cada cop més a la Carta en les seves decisions i n'han aclarit encara més la seva aplicabilitat. El nombre de decisions dels tribunals de la UE (Tribunal de Justícia, Tribunal general i Tribunal de la Funció Pública) que citen la Carta en el seu raonament va passar de 43 el 2011 a 87 el 2012. El 2013, 114 decisions van citar la Carta de la UE, que és gairebé tres vegades. el nombre de casos de l'any 2011 (vegeu annex 2).

Així mateix, els tribunals nacionals també s'han referit cada vegada més a la Carta a l'hora de dirigir preguntes al Tribunal de Justícia (sentències prejudicials): el 2012, aquestes referències van augmentar un 65% respecte al 2011, passant de 27 a 41. El 2013 el nombre de referències es va mantenir. amb 41 anys, el mateix que el 2012.

Augmentar la referència a la Carta és un important pas endavant per construir un sistema més coherent de protecció dels drets fonamentals que garanteixi els nivells iguals de drets i protecció a tots els estats membres, sempre que s'apliqui la legislació de la UE.

L'augment de les referències públiques a la Carta ha donat lloc a una millor consciència de la Carta: el 2013, la Comissió va rebre gairebé 4000 cartes del públic en general sobre qüestions de drets fonamentals. D'aquests, només el 31% es referia a situacions que quedaven totalment fora de la competència de la UE (contra el 69% el 2010 i el 42% el 2012). Això demostra que els esforços de la Comissió per conscienciar sobre com i on s'aplica la Carta estan donant els seus fruits. La Comissió també va rebre més de 900 preguntes del Parlament Europeu i unes 120 peticions.

Finalment, l'informe també crida l'atenció sobre els avenços realitzats en l'adhesió de la UE al Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH). L'abril de 2013 es va finalitzar el projecte d'acord sobre l'adhesió de la UE al CEDH, que suposa una fita en el procés d'adhesió. Com a següent pas, la Comissió ha demanat al Tribunal que doni la seva opinió sobre el projecte d'acord.

L'informe emès avui va acompanyat d'un informe de progrés en la implementació de l'estratègia europea per a la igualtat entre dones i homes durant el 2013 (vegeu IP / 14 / 423).

Fons

Amb l 'entrada en vigor del Tractat de Lisboa l' 1 de desembre de 2009, el Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea esdevingué jurídicament vinculant. La Carta estableix drets fonamentals, com ara la llibertat d'expressió i la protecció de les dades personals, que reflecteixen els valors comuns d'Europa i el seu patrimoni constitucional.

L'octubre de 2010, la Comissió va adoptar un estratègia per garantir que la Carta s'aplica de manera efectiva. Va elaborar una llista de verificació dels drets fonamentals per reforçar l'avaluació dels impactes sobre els drets fonamentals de les seves propostes legislatives. La Comissió també es va comprometre a proporcionar informació als ciutadans sobre quan pot intervenir en qüestions de drets fonamentals ia publicar un Informe anual sobre l'aplicació de la Carta per fer un seguiment dels avenços aconseguits.

La Comissió està treballant amb les autoritats pertinents a nivell nacional, regional i local, així com a nivell de la UE per informar millor les persones sobre els seus drets fonamentals i on demanar ajuda si creuen que s'han vulnerat els seus drets. La Comissió ofereix ara informació pràctica sobre com fer valer els drets d'un a través de la Portal europeu de justícia electrònica i ha establert un diàleg sobre la tramitació de queixes sobre drets fonamentals amb els defensors, els òrgans d’igualtat i les institucions de drets humans.

La Carta s'adreça, en primer lloc, a les institucions de la UE. Complementa els sistemes nacionals i no els substitueix. Els estats membres estan subjectes als seus propis sistemes constitucionals i als drets fonamentals establerts en aquests. Els passos concrets per implementar la Carta han fomentat un reflex dels drets fonamentals quan la Comissió elabora noves propostes legislatives i polítiques. Aquest enfocament és essencial durant tot el procés de presa de decisions de la UE, fins i tot quan el Parlament Europeu i el Consell, on estan representats els estats membres, modifiquen les propostes elaborades per la Comissió.

Més informació

MEMO / 14 / 284
Dossier de premsa: Informes sobre drets fonamentals i igualtat de gènere
Comissió Europea – Drets fonamentals
Vicepresident Reding de Drets Fonamentals: De les paraules als actes
Pàgina d'inici del vicepresident Viviane Reding
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències