Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Drets fonamentals: la importància de la Carta de la UE creix a mesura que els ciutadans es beneficien

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Tractat de LisboaEl quart informe anual publicat el 4 d'abril per la Comissió Europea sobre l'aplicació de la Carta de Drets Fonamentals de la UE mostra que la importància i el protagonisme de la Carta de la UE continuen augmentant: el Tribunal de Justícia de la UE aplica cada vegada més la Carta en les seves decisions mentre que els jutges nacionals són cada vegada més conscients de l'impacte de la Carta i sol·liciten orientació al Tribunal de Justícia Europeu.

La Comissió Europea també ha intentat progressivament donar vida a la Carta prenent mesures per promoure i defensar els drets dels ciutadans de la UE establerts a la Carta. Des de 2010, la Comissió Europea ha establert una llista de comprovació dels drets fonamentals i, com a resultat, examina totes les propostes legislatives per garantir que sigui una prova dels drets fonamentals. L'informe anual sobre l'aplicació de la Carta fa un seguiment dels progressos realitzats i identifica els reptes i les preocupacions. Mostra que la Comissió Europea situa els drets fonamentals al centre de totes les polítiques de la UE.

"Quasi quatre anys després que la Comissió Europea presentés la seva estratègia sobre l'aplicació de la Carta de la UE, hem aconseguit enfortir la cultura dels drets fonamentals a les institucions de la UE. Tots els comissaris presten jurament sobre la Carta de drets fonamentals, comprovem totes les propostes legislatives europees. per assegurar-se que està d'acord amb la Carta i els tribunals europeus i nacionals han convertit progressivament la Carta en un punt de referència en les seves sentències ", va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia, drets fonamentals i ciutadania de la UE." Estic content de vegeu la Carta ara plena de vida, servint de veritable xarxa de seguretat per als nostres ciutadans i de brúixola per a les institucions de la UE, els estats membres i els tribunals. Podria imaginar que algun dia els ciutadans dels estats membres podran confiar directament en la Carta. - sense la necessitat d'un vincle clar amb la legislació de la UE. La Carta hauria de ser la Declaració de Drets d'Europa ".

anunci

L'informe emès avui proporciona una visió general completa de com els drets fonamentals s'han implementat amb èxit a la UE durant l'últim any. Destaca, per exemple, les orientacions donades pel Tribunal de Justícia Europeu als jutges nacionals sobre l’aplicabilitat de la Carta a l’hora d’implementar la legislació de la UE a nivell nacional (el molt debatut Judici Åkerberg Fransson el 2013). També mostra com les institucions de la UE tenen en compte els drets consagrats a la Carta a l’hora de proposar i adoptar la legislació de la UE, mentre que els estats membres només estan obligats a la Carta quan implementen les polítiques i la legislació de la UE a nivell nacional. Finalment, l'informe dóna exemples d'on els drets fonamentals consagrats a la Carta de la UE van tenir un paper en els procediments d'infracció iniciats per la Comissió contra els estats membres.

L’informe també revela que hi ha un gran interès entre els ciutadans en qüestions de drets fonamentals: el 2013 els problemes que més sovint plantegen els ciutadans en la seva correspondència amb els centres de contacte Europe Direct eren la lliure circulació i la residència (48% del nombre total de consultes), qüestions de drets del consumidor (12%), cooperació judicial (11%), qüestions relacionades amb la ciutadania (10%), antidiscriminació i drets socials (5%) i protecció de dades (4%) (vegeu l’annex 1).

Dues maneres de fer realitat la Carta

anunci

1. Acció de la Comissió per promoure la Carta

Quan la UE tingui competència per actuar, la Comissió pot proposar legislació de la UE que defensi els drets i els principis de la Carta.

Alguns exemples de propostes de la Comissió el 2013 inclouen:

  1. Cinc mesures legals per augmentar les garanties dels ciutadans de la UE en els processos penals (IP / 13 / 1157, MEMO / 13 / 1046). Inclouen mesures per garantir el respecte de la presumpció d’innocència de tots els ciutadans sospitosos o acusats per les autoritats policials i judicials, el dret a ser presents al judici, garantir que els nens tinguin garanties especials quan s’enfrontin a processos penals i garantir l’accés a l’assistència jurídica provisional primeres fases dels procediments i, especialment, per a les persones sotmeses a una ordre europea d’arrest. Hi havia la necessitat d’equilibrar les mesures legals penals ja existents (com l’ordre europea d’arrest) amb instruments legals que confereixen drets de defensa forts als ciutadans d’acord amb la Carta. . Unes normes fortes a tota la UE per als drets processals i els drets de les víctimes són fonamentals per enfortir la confiança mútua en l’espai de justícia europea. En aquest sentit, l’adopció d’una directiva sobre el dret d’accés a un advocat el 2013 constitueix una altra fita (IP / 13 / 921).
  2. La integració dels gitanos és un altre àmbit on la UE continua reforçant la protecció de la igualtat de drets i promovent l'adopció de mesures positives. La Comissió revisa el progrés de les estratègies nacionals d’integració dels gitanos i va exposar els primers resultats als 28 països de la UE (IP / 14 / 371). A més, tots els estats membres es van comprometre a millorar la integració econòmica i social de les comunitats gitanes, mitjançant l’adopció unànime de la Recomanació del Consell que la Comissió havia presentat el juny del 2013 (IP / 13 / 1226, IP / 13 / 607).

Alguns exemples d’accions de compliment (infraccions) el 2013 inclouen:

  1. Després de les accions legals, la Comissió es va assegurar que l’autoritat austríaca de protecció de dades ja no forma part de la Cancelleria Federal, sinó que té el seu propi pressupost i personal i, per tant, és independent; mentre Hongria va prendre mesures, el març del 2013, per complir la sentència del Tribunal sobre la retirada anticipada forçosa de 274 jutges (MEMO / 12 / 832).

2. Tribunals que confien en la Carta

Els tribunals de la Unió Europea s’han referit cada vegada més a la Carta en les seves decisions i han aclarit encara més la seva aplicabilitat. El nombre de decisions dels tribunals de la UE (Tribunal de Justícia, Tribunal general i Tribunal de la funció pública) que citaven la Carta en el seu raonament van passar de 43 el 2011 a 87 el 2012. El 2013, 114 decisions van citar la Carta de la UE, que és gairebé tres vegades. el nombre de casos del 2011 (vegeu l’annex 2).

De la mateixa manera, els tribunals nacionals també s’han referit cada vegada més a la Carta a l’hora d’adreçar preguntes al Tribunal de Justícia (resolucions preliminars): el 2012, aquestes referències van augmentar un 65% respecte al 2011, de 27 a 41. El 2013 es va mantenir el nombre de derivacions als 41 anys, el mateix que el 2012.

Augmentar la referència a la Carta és un pas endavant important per construir un sistema més coherent de protecció dels drets fonamentals que garanteixi nivells iguals de drets i protecció a tots els estats membres sempre que s’apliqui la legislació de la UE.

L’augment de les referències públiques a la Carta ha permès millorar la consciència de la Carta: el 2013, la Comissió va rebre prop de 4000 cartes del públic en general sobre qüestions de drets fonamentals. D’aquests, només el 31% es referia a situacions que quedaven totalment fora de la competència de la UE (contra el 69% el 2010 i el 42% el 2012). Això demostra que els esforços de la Comissió per sensibilitzar sobre com i on s'aplica la Carta estan donant els seus fruits. La Comissió també va rebre més de 900 preguntes del Parlament Europeu i unes 120 peticions.

Finalment, l'informe també crida l'atenció sobre els progressos realitzats en l'adhesió de la UE al Conveni Europeu de Drets Humans (TEDH). L’abril de 2013 es va finalitzar el projecte d’acord sobre l’adhesió de la UE al TEDH, que és una fita en el procés d’adhesió. Com a següent pas, la Comissió ha demanat al Tribunal que doni la seva opinió sobre el projecte d'acord.

L’informe emès avui s’acompanya d’un informe de progrés en la implementació de l’estratègia europea per a la igualtat entre dones i homes durant el 2013 (vegeu IP / 14 / 423).

Fons

Amb l 'entrada en vigor del Tractat de Lisboa l' 1 de desembre de 2009, el Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea es va convertir en legalment vinculant. La Carta estableix drets fonamentals, com la llibertat d’expressió i la protecció de dades personals, que reflecteixen els valors comuns d’Europa i el seu patrimoni constitucional.

L'octubre de 2010, la Comissió va adoptar un estratègia per garantir la implementació efectiva de la Carta. Va desenvolupar una llista de comprovació de drets fonamentals per reforçar l'avaluació dels impactes sobre els drets fonamentals de les seves propostes legislatives. La Comissió també es va comprometre a proporcionar informació als ciutadans sobre quan pot intervenir en qüestions de drets fonamentals i a publicar un informe anual sobre la sol·licitud de la Carta per controlar el progrés assolit.

La Comissió treballa amb les autoritats competents a nivell nacional, regional i local, així com a nivell de la UE, per informar millor a la gent sobre els seus drets fonamentals i cap a on demanar ajuda si considera que els seus drets han estat vulnerats. Ara la Comissió proporciona informació pràctica sobre l’aplicació dels seus drets a través del Portal europeu de justícia electrònica i ha establert un diàleg sobre la tramitació de queixes sobre drets fonamentals amb els defensors, els òrgans d’igualtat i les institucions de drets humans.

La Carta s’adreça, en primer lloc, a les institucions de la UE. Complementa els sistemes nacionals i no els substitueix. Els estats membres estan subjectes als seus propis sistemes constitucionals i als drets fonamentals establerts en aquests. Els passos concrets per aplicar la Carta han fomentat un reflex de drets fonamentals quan la Comissió prepara noves propostes legislatives i polítiques. Aquest enfocament és essencial durant tot el procés de presa de decisions de la UE, fins i tot quan el Parlament Europeu i el Consell, on hi ha representats els estats membres, fan esmenes a les propostes elaborades per la Comissió.

Més informació

MEMO / 14 / 284
Dossier de premsa: Informes sobre drets fonamentals i igualtat de gènere
Comissió Europea - Drets fonamentals
Vicepresident Reding on Rights Fundamental: De les paraules a les accions
Pàgina d'inici del vicepresident Viviane Reding
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint

EU

Setmana per endavant: Forewarned és avantatjat

publicat

on

El vicepresident de la Comissió, Maroš Šefčovič, presentarà dimecres (8 de setembre) el segon informe anual de previsió estratègica de la Comissió. L'informe s'avança una setmana abans del discurs anual del president de la Comissió sobre l'estat de la UE. La iniciativa forma part d’un esforç per garantir que la UE sigui resistent davant de reptes, però també sigui capaç de preparar-se incorporant la previsió en tots els aspectes de l’elaboració de polítiques. L’informe 2021 examinarà les megatendències estructurals mundials cap al 2050 que afectaran la UE i identificarà àrees on la UE podria impulsar el seu lideratge mundial. 

Dimarts (7 de setembre), el comissari Hahn celebrarà una conferència de premsa sobre l’adopció del marc dels bons verds. L’EUGBS (l’estàndard europeu de bons verds) vol ser una “eina robusta per demostrar que financen projectes legítims verds alineats amb el Taxonomia de la UE ”.

Parlament

anunci

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva de l’Era Digital i comissària de competència, es reunirà (6 de setembre) amb els presidents de cinc comitès (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) al parlament per a un intercanvi d’opinions sobre l’agenda digital. 

El Comitè de Drets de les Dones i la delegació per a les relacions amb l'Afganistan es reuniran per debatre sobre la situació dels drets de les dones i les nenes.

El Comitè especial contra la malaltia del càncer es reunirà dijous (9 de setembre) per reunir-se per debatre l’intercanvi de dades sanitàries i la digitalització en prevenció i atenció del càncer, així com una actualització sobre la implementació de l’estratègia de la UE per a la sostenibilitat dels productes químics en el context de prevenció del càncer.

anunci

El subcomitè de seguretat i defensa debatrà sobre la situació a l'Afganistan, així com un estudi sobre la "preparació i respostes de la UE a les amenaces químiques, biològiques, radiològiques i nuclears (CBRN)" i l'avantprojecte de Sven Mikser (S&D, EE) sobre " Reptes i perspectives per a règims multilaterals de control d'armes i desarmament d'armes de destrucció massiva '. 

Tall

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea donarà la seva opinió sobre la recuperació de 2.7 milions d’euros del Regne Unit per la seva manca d’aplicació d’un enfocament basat en el risc en matèria de control duaner, malgrat les reiterades advertències de l’OLAF, l’oficina antifrau independent de la UE. El fet d’abordar aquest problema també va significar que els fabricants de la UE havien de competir amb els productes poc valorats que arribaven a la UE a través de la UE. La xifra de l'OLAF cobreix els anys 2011-2017. S’esperen altres judicis importants en matèria d’asil (C-18/20, C-768/19).

Consell

Els ministres d’Agricultura i Pesca es reuniran de manera informal de 5 a 7. Els ministres d'Economia i Finances tindran una reunió informal per videoconferència el 6 de setembre i tindran una altra reunió informal els dies 10-11. Com és habitual, l'Eurogrup es reunirà abans de la reunió inclusiva del 10. 

BCE

El Banc Central Europeu tindrà una reunió mensual periòdica dijous, amb una inflació que superarà ara el 2% objectiu, tots els ulls fixats en el que farà el BCE a continuació.

Tunísia

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, visitarà Tunísia el divendres (10 de setembre). Al juliol, el president tunisià Kais Saied va destituir el primer ministre i va sospitar que el parlament invocava poders d'emergència davant les manifestacions per dificultats econòmiques i l'augment dels casos Covid-19. La UE ha demanat a Tunísia que respecti la seva constitució i l'estat de dret . 

Seguir llegint

EU

De tornada a l'escola, la mirada del reporter de la UE sobre la setmana que ve

publicat

on

Per a aquells de vosaltres que hàgiu aconseguit fugir per fer unes vacances d’estiu reparadores, ben fet, ho necessitareu. El següent trimestre serà (un altre) ocupat. 

Molta legislació ha començat el seu viatge legislatiu a través de la complexa màquina de presa de decisions de la UE, amb moltes propostes molt carnoses en camí de ser tallades a trossos, tallades a daus i especiades, i finalment llançades a la paella del comitè de conciliació que serà presentada a les cinc de la matinada per un polític amb els ulls obscurs com a triomf de la Presidència guanyada amb força. Entre les novetats hi ha les propostes climàtiques Digital i “Fit for 55”. Les propostes climàtiques prometen ser especialment contundents, ja que ja s'ha acordat la "Llei climàtica" que fixa els compromisos de carboni; trobar un equilibri final entre les propostes requerirà un comerç de cavalls d’una escala fins ara desconeguda.

El cinturó de Brussel·les va estar força inactiu a l’agost fins que els fets catastròfics de l’Afganistan van portar 20 anys d’intervenció occidental a una sortida menys que triomfant, plena de pànic i inglesa. L'Occident es troba en un desgavell desordenat, amb una confiança mínima. La Comissió von der Leyen es va presentar com a "geopolítica", l'administració de Biden va declarar "Amèrica ha tornat!" - i, tanmateix, aquí som. Una cosa que he après és que les coses mai són tan dolentes que no poden empitjorar. El triomf dels talibans i el brutal recordatori que l’ISIS no ha desaparegut ajudaran els qui donen suport als seus ideals en altres llocs. No és una imatge bonica, però Europa i l’Occident en general han de tenir el coratge del seu millor jo que defensa els drets, la democràcia, l’estat de dret i la prosperitat tant a casa com a l’estranger. 

anunci

La setmana vinent els ministres d'Afers Exteriors i de Defensa es reuniran per a consells informals per debatre les conseqüències dels fets recents. La greu inestabilitat més propera al nord d’Àfrica, el Líban i Bielorússia –entre d’altres– i, per descomptat, a l’Afganistan.

Els ministres de Defensa es reuniran per debatre la brúixola estratègica de la UE; l'objectiu és tenir un document complet al novembre; els esdeveniments recents han demostrat que la UE necessita assumir més responsabilitats i accions concertades en matèria de seguretat i defensa.

El dimarts (31 d’agost) hi haurà una reunió extraordinària de ministres de Justícia i Assumptes d’Interior que es reuniran per debatre sobre com tractaran l’inevitable moviment de persones procedents de l’Afganistan, el reassentament a la UE i el suport a aquells països veïns que ja ho han fet. acollit a milions de refugiats que necessitaran més suport financer.

anunci

Estat de dret

És difícil ser un far per a l’estat de dret a l’estranger, si les vostres parts constitueixen alegrement les normes, cosa que em porta a Polònia i Hongria, on l’estat d’estasi s’ha mantingut durant l’estiu.

Von der Leyen va rebutjar els eurodiputats i els experts legals en una carta de cinc pàgines en què es detallava com Hongria havia incomplert sis dels vuit principis de l’estat de dret relacionats amb la despesa del pressupost de la UE i, per tant, hauria de desencadenar la recentment encunyada «condicionalitat de l’estat de dret». mecanisme per evitar l’ús indegut de fons. Von der Leyen va escriure que els eurodiputats no havien aportat proves suficients de les infraccions i que la Comissió "no ha estat cridada adequadament a actuar".

El dia de Polònia el 16 d'agost no va ser un esdeveniment, amb una nova prevaricació per part de la seu central de la Comissió. No es pot evitar pensar que hi ha algú al servei jurídic de la Comissió que tingui la cita de Douglas Adams emmarcada al mur: “M’encanten els terminis. M’encanta el soroll que emprenen quan passen ”.

La Comissió va llançar la llauna pel camí mentre "llegien i analitzaven" la resposta de Polònia. El vicepresident Jourova visitarà Polònia el dilluns (30 d'agost). Els sorolls del ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro, no són encoratjadors, ja que fa un tuit recentment que la UE participa en una "guerra híbrida" contra la UE. 

Mentrestant, Eslovènia continua frenant la designació de fiscals a la Fiscalia Europea, amb el primer ministre eslovè Jansa bloquejant les candidatures.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències