Connecteu-vos amb nosaltres

Competència

Defensa de la Competència: Comissió considera que la mobilitat de Motorola ha infringit les normes de competència de la UE pel mal ús de les patents essencials estàndard

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Flickr-5314572733La Comissió Europea ha adoptat avui (29 d'abril) una decisió en què es constata que la sol·licitud i l'execució d'una demanda de Motorola Mobility (Motorola) davant Apple davant un tribunal alemany sobre la base d'una patent essencial estàndard de telèfons intel·ligents (SEP) constitueix un abús de posició dominant prohibit per les normes antimonopoli de la UE tenint en compte les circumstàncies particulars en què es va utilitzar la demanda (vegeu també MEMO / 14 / 322).

La Comissió ha ordenat a Motorola que elimini els efectes negatius que se'n deriven. La Comissió també ha pres una decisió de compromís en una investigació separada relativa a Samsung (vegeu IP / 14 / 490).

El vicepresident de la Comissió encarregat de la política de competència, Joaquín Almunia, va dir: "Les anomenades guerres de patents de telèfons intel·ligents no haurien de passar a costa dels consumidors. És per això que tots els agents de la indústria han de complir les regles de competència. La nostra decisió sobre Motorola, juntament amb l'actual La decisió d’acceptar els compromisos de Samsung proporciona una claredat jurídica sobre les circumstàncies en què les mesures judicials per fer complir les patents essencials estàndard poden ser anticompetitives. Això també contribuirà a garantir el bon funcionament de l’establiment de normes a Europa. Tot i que els titulars de patents haurien de ser remunerats l'ús de la seva propietat intel·lectual, els implementadors d'aquestes normes també haurien d'obtenir accés a la tecnologia estandarditzada en termes justos, raonables i no discriminatoris. Mantenint aquest equilibri els consumidors continuaran tenint accés a una àmplia selecció de productes interoperables ".

anunci

Els SEP són patents essencials per implementar un estàndard industrial específic. No és possible fabricar productes que compleixin una determinada norma sense accedir a aquestes patents. Això pot donar a les empreses propietàries de SEP un poder de mercat significatiu. Com a resultat, els organismes normatius solen exigir als seus membres que es comprometin a llicenciar els SEP en termes justos, raonables i no discriminatoris (els anomenats "FRAND"). Aquest compromís està dissenyat per garantir l'accés eficaç a un estàndard per a tots els agents del mercat i per evitar "retencions" per part d'un sol titular de SEP. Aquest accés en termes FRAND permet una àmplia selecció de productes interoperables per als consumidors, alhora que garanteix que els titulars de SEP siguin remunerats adequadament per la seva propietat intel·lectual.

Mitjançant ordres davant els tribunals és generalment un remei legítim per als titulars de patents en cas d'infraccions de patents. No obstant això, la recerca d'una mesura cautelar sobre la base dels SEP pot constituir un abús de posició dominant si un titular d'SEP donat un compromís voluntari de les llicències dels seus SEP en condicions raonables i no discriminatòries i on l'empresa contra la qual se sol·licita una mesura cautelar està disposat a entrar en una contracte de llicència en els termes raonables i no discriminatòries. Atès que les accions de cessació impliquen generalment es ven una prohibició del producte infringir la patent, mitjançant ordres basades SEP enfront d'un llicenciatari disposats podria portar a excloure productes del mercat. Per tant, tal amenaça pot distorsionar les negociacions de llicències i donar lloc a condicions de llicència anticompetitives que el titular de la SEP no hagués acceptat en absència de la recerca de la mesura cautelar. Tal resultat contrari a la competència seria perjudicial per a la innovació i podria perjudicar els consumidors.

Els Motorola Mobility SEPs en qüestió es refereixen a la norma GPRS de l’European Telecommunications Standardization Institute (ETSI), que forma part de l’estàndard GSM, que és un estàndard clau de la indústria per a comunicacions mòbils i sense fils. Quan es va adoptar aquest estàndard a Europa, Motorola Mobility va declarar que algunes de les seves patents eren essencials i es va comprometre a llicenciar les patents que havia declarat essencials a l'estàndard en termes FRAND.

anunci

En la decisió d'avui, la Comissió va trobar que era abusiu que Motorola sol·licités i fes complir una ordre judicial contra Apple a Alemanya sobre la base d'un SEP que s'havia compromès a llicenciar en els termes de FRAND i que Apple havia acordat prendre una llicència i ser obligat per una determinació de les regalías de FRAND pel tribunal alemany corresponent.

La Comissió també va considerar anticompetitiu que Motorola insistís, sota l'amenaça de complir una ordre judicial, que Apple renunciés als seus drets per impugnar la validesa o la infracció dels dispositius mòbils d'Apple dels SEP de Motorola. Els implementadors d’estàndards i, finalment, els consumidors no haurien de pagar per patents invàlides o no infringides. Per tant, els implementadors haurien de poder determinar la validesa de les patents i impugnar les presumptes infraccions.

La Comissió va decidir no imposar una multa a Motorola, atès que no hi ha cap jurisprudència dels tribunals de la Unió Europea que s'ocupi de la legalitat prevista a l'article 102 TFUE de les mesures judicials basades en el SEP i que els tribunals nacionals han arribat fins ara a conclusions divergents sobre aquesta qüestió.

Trobareu més informació a MEMO / 14 / 322.

Competència

Competència: la Comissió publica els resultats de l'avaluació de l'avís de definició de mercat

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat un Document de Treball que resumeix les conclusions de l'avaluació de l'avís de definició de mercat utilitzat a la legislació de la competència de la UE.

L'objectiu de l'avaluació era contribuir a l'avaluació de la Comissió sobre el funcionament de l'avís de definició de mercat, per tal de decidir si derogueu l'avís, el deixeu sense canvis o el reviseu.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: “Hem d’analitzar el mercat i els límits del mercat on competeixen les empreses. L’avís de definició de mercat és molt útil en aquest context. L'avaluació ha confirmat que proporciona claredat i transparència als grups d'interès sobre com enfocem la definició del mercat. Els principis bàsics de l’avís de definició del mercat, basats en la jurisprudència dels tribunals de la UE, continuen sent actuals. Al mateix temps, l'avaluació indica que l'avís no cobreix completament les evolucions recents en la pràctica de definició del mercat, incloses les relacionades amb la digitalització de l'economia. Ara analitzarem si i com s'hauria de revisar l'avís per abordar els problemes que hem identificat ".

anunci

La Comissió va llançar l'avaluació de l'avís de definició de mercat el març de 2020. Durant l'avaluació, la Comissió va recopilar proves per entendre el funcionament de l'avís des de la seva adopció el 1997. Les proves recollides inclouen, entre d'altres, les contribucions dels grups d'interès reunides consulta pública que va tenir lloc entre Juliol i octubre de 2020. A més, la Comissió va consultar les autoritats nacionals de competència de la UE i col·laborar de manera proactiva amb experts i representants de grups d'interès. Finalment, la Comissió va sol·licitar una avaluació externa estudi de suport, que va revisar pràctiques rellevants en altres jurisdiccions, així com literatura jurídica i econòmica, en relació amb quatre aspectes específics de la definició del mercat: (i) digitalització, (ii) innovació, (iii) definició del mercat geogràfic i (iv) tècniques quantitatives.

Les conclusions de l'avaluació

L’avaluació ha demostrat que l’avís de definició de mercat continua sent molt rellevant ja que proporciona claredat i transparència a les empreses i altres parts interessades sobre l’enfocament de la Comissió sobre la definició del mercat, un primer pas important de l’avaluació de la Comissió en molts casos antimonopoli i de fusions.

anunci

Els resultats de l'avaluació indiquen que l'avís de definició del mercat és eficaç per proporcionar una orientació correcta, completa i clara sobre qüestions clau de definició del mercat i sobre l'enfocament de la Comissió sobre aquest tema.

Al mateix temps, l'avaluació també suggereix que l'avís no reflecteix completament l'evolució de les millors pràctiques en la definició del mercat que s'han produït des de 1997, inclosos els darrers desenvolupaments de la jurisprudència de la UE. Per exemple, la Comissió ha refinat el seu enfocament de la definició del mercat en línia amb les condicions de mercat imperants, que avui dia són cada vegada més digitals i interconnectades, i la sofisticació de les eines disponibles, com ara un processament millorat de gran quantitat de documents o tècniques quantitatives refinades. A més, des de l'adopció de l'avís, la Comissió també ha acumulat més experiència en l'anàlisi de mercats potencialment globals o almenys més amplis que l'espai econòmic europeu.

 Segons l’avaluació, les àrees on l’avís de definició de mercat podria no estar completament actualitzat inclouen: (i) l’ús i el propòsit de la prova SSNIP (petit augment significatiu no transitori del preu) en la definició de mercats rellevants; (ii) mercats digitals, en particular pel que fa als productes o serveis comercialitzats a un preu monetari zero i als «ecosistemes» digitals; (iii) l'avaluació dels mercats geogràfics en condicions de globalització i competència en importacions; (iv) tècniques quantitatives; (v) el càlcul de les quotes de mercat; i (vi) competència sense preus (inclosa la innovació).

La Comissió reflexionarà sobre la necessitat i la manera d’abordar els problemes identificats en el context de l’avaluació.

Fons

La definició del mercat és una eina per identificar els límits de la competència entre empreses. L'objectiu de definir el producte i el mercat geogràfic rellevants és identificar els competidors reals que restringeixen les decisions comercials de les empreses interessades, com ara les seves decisions sobre preus. Des d’aquesta perspectiva, la definició del mercat permet, entre altres coses, calcular quotes de mercat que transmetin informació significativa a l’efecte d’avaluar el poder del mercat en el context de procediments de fusió o antimonopoli.

Les definicions de mercat reflecteixen la realitat del mercat. Per tant, difereixen segons els sectors i poden evolucionar amb el pas del temps. Les definicions de mercats geogràfics, per exemple, poden anar des de mercats nacionals o locals (com ara per a la venda al detall de béns de consum) fins a mercats globals, com ara per a la venda de components d’aviació. A mesura que les realitats del mercat evolucionen amb el pas del temps, les definicions de mercat de la Comissió també evolucionen amb el pas del temps.

L' Avís de definició de mercat proporciona orientacions sobre els principis i les millors pràctiques de com la Comissió aplica el concepte de producte i mercat geogràfic rellevant en la seva aplicació de la legislació de la competència de la UE.

Més informació

Vegeu el pàgina web dedicada de la DG Competència, que conté totes les aportacions de les parts interessades presentades en el context de l’avaluació, resums de les diferents activitats de consulta i l’informe final de l’estudi de suport a l’avaluació.

Seguir llegint

Competència

Les empreses automobilístiques van multar 875 milions d’euros per connivència contra tecnologies d’eliminació de NOx

publicat

on

La Comissió Europea ha constatat que Daimler, BMW i el grup Volkswagen (Volkswagen, Audi i Porsche) van incomplir les normes antimonopoli de la UE en col·laborar amb el desenvolupament tècnic en l’àmbit de la neteja de NOx. 

La Comissió ha imposat una multa de 875 milions d'euros. Daimler no va ser multat, ja que va revelar l'existència del càrtel a la Comissió. Totes les parts van reconèixer la seva participació en el càrtel i van acordar resoldre el cas.

La vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "Els cinc fabricants de vehicles Daimler, BMW, Volkswagen, Audi i Porsche posseïen la tecnologia per reduir les emissions nocives [però] van evitar competir per fer ús del màxim potencial d'aquesta tecnologia. . La competència i la innovació en la gestió de la contaminació dels vehicles són essencials perquè Europa pugui assolir els nostres ambiciosos objectius del Green Deal. " 

anunci

Els fabricants d’automòbils van celebrar reunions tècniques periòdiques per debatre sobre el desenvolupament de la tecnologia de reducció catalítica selectiva (SCR) que elimina les emissions nocives d’òxid de nitrogen (NOx) dels turismes dièsel mitjançant la injecció d’urea (també anomenada “AdBlue”) a l’escapament corrent de gas. Durant més de cinc anys (2009 - 2014), els fabricants d'automòbils van col·laborar per evitar la competència mitjançant aquesta nova tecnologia.

Aquesta és la primera decisió de prohibició del càrtel basada únicament en una restricció del desenvolupament tècnic i no en la fixació de preus, la distribució de mercats o l’assignació de clients.

Eina de denúncia

anunci

La Comissió ha establert una eina per facilitar que les persones alertin sobre conductes anticompetitives tot mantenint el seu anonimat. L’eina protegeix l’anonimat dels denunciants mitjançant un sistema de missatgeria xifrada dissenyat específicament que permet comunicacions bidireccionals. L'eina és accessible a través d'aquesta link.

Seguir llegint

Competència

Competència: la Comissió Europea publica l'informe 2020 sobre la política de competència

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat un informe sobre la política de competència per al 2020, que presenta les principals iniciatives legislatives i polítiques adoptades l'any passat, així com una selecció de decisions adoptades. El 2020, la política de competència de la UE va contribuir significativament als esforços de la Comissió per respondre al brot de coronavirus, tant en termes d'emergència sanitària com en el seu impacte en els mitjans de subsistència dels ciutadans. Les ajudes estatals Marc temporal, adoptada al començament de la crisi, ha permès als estats membres utilitzar la plena flexibilitat prevista en les normes sobre ajuts estatals per donar suport a l'economia en el context de la pandèmia del coronavirus. A l'àrea antimonopoli, la Comissió va publicar un document comunicació proporcionant orientació a les empreses que cooperin en projectes destinats a solucionar l'escassetat de subministrament de productes i serveis rellevants per al coronavirus, com ara medicaments i equipament mèdic.

A més, malgrat els reptes que van presentar els canvis en les condicions laborals, el 2020 la Comissió va prendre diverses decisions en aquest camp, entre les quals hi ha tres decisions de càrtel i cinc antimonopoli. També ha llançat un fitxer investigació antimonopoli al sector d'Internet de les coses (IoT) per a productes i serveis relacionats amb el consumidor a la UE. També en l’àmbit del control de fusions, la Comissió va adoptar més de 350 decisions de fusió i va intervenir en 18 casos (incloses 13 fusions autoritzades subjectes a compromisos en la primera fase i 3 autoritzades amb recursos després d’una segona fase). La Comissió també va adoptar una proposta per a Llei de mercats digitals per abordar les conseqüències negatives derivades de certs comportaments de les plataformes que actuen com a "porters" digitals al mercat únic i van publicar un Llibre Blanc, desenvolupar eines i polítiques per abordar millor els efectes distorsionadors de les subvencions estrangeres al mercat interior. El text complet de l'informe (disponible en EN, FR i DE i altres idiomes) i el document de treball del personal adjunt (disponible en EN) estan disponibles aquí.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències