Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Dia Mundial de la Llibertat de Premsa: la Comissió Europea dóna suport a projectes pilot sobre llibertat dels mitjans de comunicació

COMPARTIR:

publicat

on

Dia mundial de la llibertat de premsaEl suport de la Comissió Europea als periodistes en matèria de llibertat i pluralisme dels mitjans de comunicació es posa en relleu Dia mundial de la llibertat de premsa, Dissabte 3 de maig. Quatre projectes especials posats en marxa a principis d’aquest any reben uns 800,000 euros, gràcies a un pressupost assignat pel Parlament Europeu. Tenen un paper fonamental en la protecció tant del dret a la lliure expressió com garantit pel Carta dels Drets Fonamentals de la UE i el paper instrumental dels mitjans de comunicació en la salvaguarda de la democràcia.

Enfortiment del periodisme a Europa: El Centre de pluralisme de mitjans i llibertat de mitjans (Institut Universitari Europeu), en cooperació amb el Centre d’Estudis sobre Mitjans de Comunicació i Comunicació donarà suport als periodistes a Europa, especialment en situacions en què les seves llibertats editorials estan amenaçades o vulnerades. El Centre està desenvolupant una xarxa internacional d’advocats en mitjans de comunicació que proporciona suport als periodistes i eines per ajudar els periodistes a entendre els paràmetres reguladors i legals relacionats amb la recopilació de notícies, la publicació i la publicació. Paral·lelament, el Centre desenvoluparà una base de dades accessible públicament que supervisarà les violacions de la llibertat de premsa i les lleis, polítiques i jurisprudència relacionades amb el país. Donarà suport a nous modes de periodisme atorgant la millor iniciativa europea de periodisme d’investigació realitzada en línia.

Reforç dels drets, proteccions i habilitats dels periodistes: El Institut Internacional de Premsa proporciona suport legal, teòric i pràctic als periodistes sobre difamació criminal. L’objectiu és crear un entorn legal positiu que respecti el paper dels mitjans de comunicació a la societat, tot assegurant-se que les víctimes d’una cobertura de premsa falsa o enganyosa puguin reparar adequadament els danys causats a la seva reputació.

Actuar i traçar violacions de la llibertat i pluralitat dels mitjans de comunicació a tota la Unió Europea. La Comissió ha finançat Índex de censura (The Writers and Scholars Educational Trust) per construir un mapatge en temps real de les violacions de la llibertat i la pluralitat dels mitjans de comunicació als estats membres de la UE i als països candidats. Els corresponsals regionals i altres col·laboradors utilitzaran eines digitals per captar informes a través d'aplicacions web i mòbils que el centre mapearà i analitzarà.

Xarxa de seguretat per a periodistes europeus: Osservatori Balcani e Caucaso, SEEMO, Ossigen Informació, i professor Eugenia Siapera (Dublin City University) estan supervisant, verificant i documentant la llibertat dels mitjans a Itàlia, el sud-est d’Europa i Turquia. El projecte posarà en marxa una plataforma d'abastament multitudinari per recollir dades sobre les necessitats d'un periodista amenaçat; publicar un informe a tot el país sobre les seves necessitats; i desenvolupar un manual que ofereixi suport concret als periodistes que pateixen amenaces o limitacions al seu treball.

Fons

La llibertat d’expressió és un dels fonaments essencials de la Unió Europea. Però la llibertat d’expressió només es pot exercir en un entorn mediàtic lliure i plural, fins i tot mitjançant una governança independent dels mitjans.

anunci

El compromís de la Unió Europea de respectar la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació, així com el dret a la informació i la llibertat d'expressió està recollit a l'article 11 de la Carta dels Drets Fonamentals, similar a la disposició de l 'article 10 del Conveni europeu per a la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals.

Paral·lelament a aquests quatre projectes, la Comissió dóna suport a la implementació pilot de la Monitor del pluralisme dels mitjans de comunicació (MPM) pel Centre de pluralisme de mitjans i llibertat de mitjans i l'Institut Universitari Europeu. Hi ha hagut nou països seleccionat per a la prova pilot (Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Estònia, França, Grècia, Hongria, Itàlia i el Regne Unit).

Més informació

Sobre la llibertat i el pluralisme mediàtics
Lloc web de Neelie Kroes
@MediaEu

Censura a Internet

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències