Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

Impulsar la defensa d’Europa contra el terrorisme

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

0327-món-ODU-eucrimea_full_600Com pot la UE treballar per evitar que els materials i explosius químics, biològics, radiològics i nuclears (CBRN-E) acabin en mans de terroristes? Avui, la Comissió Europea proposa enfortir els esforços d’Europa per detectar millor explosius i materials perillosos, intensificar la investigació a tot Europa i sensibilitzar els estats membres.

atacs terroristes com els de Madrid, Londres, Moscou i en la marató de Boston il·lustren l'alt grau d'innovació dels atacants, i la relativa facilitat amb la qual es poden obtenir alguns materials i components CBRN-I.

Per això avui (5 de maig), la Comissió Europea proposa facilitar la cooperació pràctica per a la detecció i mitigació de riscos CBRN-E a nivell de la UE, inclòs el treball amb la indústria, operadors d'instal·lacions que manegen materials CBRN-E (fabricants d'equips i Proveïdors de serveis de seguretat) i altres parts interessades. Es desenvoluparan eines concretes, que van des de materials d'orientació, formació i creació de consciència, i activitats de prova.

anunci

"Ens trobem davant d'una realitat clara: els terroristes i les organitzacions criminals volen aconseguir les armes CBRN-E. Hem d'intensificar la nostra feina a través de les fronteres per evitar que això passi. En reforçar els nostres esforços comuns, podrem reconèixer millor i avaluar els riscos i desenvolupar normes de seguretat efectives ", va dir la comissària d'Afers Interns, Cecilia Malmström.

La Comissió proposa accions concretes destinades a:

- Una detecció més eficaç, inclosa per abordar millor les amenaces internes (per exemple, mitjançant procediments de verificació millorats del personal implicat en tota la cadena de subministrament d’explosius i materials CBRN-E), i provar equips de detecció CBRN-E mitjançant proves pràctiques.

anunci

Més recentment, la Comissió ha treballat amb les unitats de la policia belga i el personal de seguretat del Consell Europeu sobre la formació i el desenvolupament de la metodologia per a l'ús d'equip mòbil avançat la detecció NBQ-I.

unitats mòbils de detecció van ser desplegats i provats durant la recent Cimera UE-Àfrica i els Estats Units visita presidencial a Brussel·les. La seu del Consell de la UE han estat escanejats abans i durant les diferents Cimeres de les amenaces tant líquids com sòlids explosius, químics, radiològics i nuclears per garantir la seguretat. A més, en diverses estacions de tren i metro de Brussel·les, es van utilitzar els mètodes de detecció no intrusius per detectar explosius, químics, radiològics i les amenaces nuclears. L'equip de detecció, en forma de lleugers portàtils elèctrics dispositius, produeix resultats en temps real, en qüestió de segons.

Aquests assajos van proporcionar informació valuosa sobre com dur a terme missions de detecció d'amenaces en diferents entorns, com d'infraestructura i transport eixos crítics. La Comissió té la intenció de posar en marxa assaigs més pràctics d'equips de detecció en altres àrees de la seguretat pública en 2014 2015-seguir les millors pràctiques per a la protecció de mapeig.

- Utilitzant millors investigacions, proves i validacions:

En el marc del 7è Programa Marc (7PM) s’han finançat uns 60 projectes relacionats amb la CBRN (uns 200 milions d’euros) i més de 15 projectes centrats en explosius (més de 67 milions d’euros). El nou programa de recerca de la UE Horizon 2020 continuarà amb aquesta tasca. Des d'una perspectiva política, és important assegurar-se que els resultats de les activitats de recerca es difonguin millor i es tradueixin en productes comercials útils, que responguin a les necessitats de l'aplicació de la llei i d'altres usuaris finals, així com a les necessitats de la política.

- Promoure la sensibilització, la formació i els exercicis:

Més treball es durà a terme per millorar les iniciatives de formació, i millorar el coneixement i la creació de capacitats mitjançant l'intercanvi de millors pràctiques i el desenvolupament de material d'orientació. A mitjan 2014, la Comissió publicarà un manual per a la protecció dels civils aeroport, dut a terme dins de la xarxa policial Airpol UE. Aquest material podria llavors ser difosa i utilitzada pels metges als Estats membres.

- Donar suport als esforços fora de la UE:

amenaces CBRN-I no estan limitades per les fronteres físiques. La Comissió donarà suport a les mesures de preparació i de detecció de tercers països en el seu cas, en particular, mitjançant l'assistència tècnica, la capacitació i l'intercanvi d'informació i millors pràctiques.

Fons

La seguretat de CBRN i materials explosius forma part del treball de la Comissió des del 2006.

Després dels informes sobre el progrés de 2012 del Pla d'acció CBRN de la UE i el Pla d'acció per millorar la seguretat dels explosius, s'han establert prioritats clau, juntament amb els Estats membres de la UE, per establir una Agenda CBRN-E per prevenir, preparar i respondre Incidents que impliquen aquests materials.

La comunicació d’avui és un primer pas per implementar aquesta agenda CBRN-E, mitjançant un enfocament de la detecció més proactiu de la UE, basat en activitats concretes, per garantir que la cadena de subministrament CBRN-E sigui prou sòlida.

Més informació

comunicació Sobre un nou enfocament per a la detecció i mitigació dels riscos CBRN-E a nivell de la UE
De Cecilia Malmström
Seguiu Comissionat Malmström en Twitter
DG Afers d'Interior
Seguiu la Direcció General d'Afers Interiors de Twitter

Defensa

"Europa pot (i clarament hauria de ser) capaç i disposat a fer més per si sola" von der Leyen

publicat

on

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reflexionar sobre el final precipitat de la missió de l'OTAN a l'Afganistan en el seu discurs sobre "Estat de la UE" (SOTEU). Els esdeveniments de l’estiu han donat un nou impuls a la Unió Europea de Defensa. 

Von der Leyen va descriure la situació com a "qüestions profundament preocupants" per als aliats de l'OTAN, amb les seves conseqüències per als afganesos, homes i dones de serveis, així com per als treballadors diplomàtics i auxiliars. Von der Leyen va anunciar que preveia que es presentés una declaració conjunta UE-OTAN abans de finals d'any, dient que "actualment" estem treballant en això amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Unió Europea de Defensa

anunci

Molts han estat crítics amb el fracàs de la UE en utilitzar els seus grups de batalla. Von der Leyen va atacar el tema directament: "Podeu tenir les forces més avançades del món, però si mai esteu preparats per utilitzar-les, de què serveixen?" Va dir que el problema no era una manca de capacitat, sinó una falta de voluntat política. 

Von der Leyen va dir que el proper document de la brúixola estratègica, que finalitzarà el novembre, és clau per a aquest debat: "Hem de decidir com podem utilitzar totes les possibilitats que ja hi ha al Tractat. És per això que, sota la presidència francesa, el president Macron i jo convocarem una cimera sobre defensa europea. És hora que Europa passi al següent nivell ”.

Von der Leyen va demanar un major intercanvi d'informació per a una millor consciència de la situació, l'intercanvi d'intel·ligència i informació, a més de reunir tots els serveis des de proveïdors d'ajuda fins a aquells que podrien conduir a la formació de la policia. En segon lloc, va demanar una millor interoperabilitat a través de plataformes europees comunes, des de avions de combat fins a drons. Va rebutjar la idea de renunciar a l'IVA en comprar equips de defensa desenvolupats i produïts a la UE, argumentant que això ajudaria a la interoperabilitat i disminuiria la dependència. Finalment, en matèria de cibernètica, va dir que la UE necessitava una política europea de ciberdefensa, que inclogués legislació sobre estàndards comuns segons una nova llei europea de ciber resiliència.

anunci

A què esperem?

En declaracions després del discurs de von der Leyen, el president del eurodiputat Manfred Weber, del partit dels pobles europeus, va dir: "Accepto plenament les iniciatives del consell de defensa de Ljubjana. Però, a què esperem? El Tractat de Lisboa ens dóna totes les opcions, així que fem-ho i fem-ho ara ". Va dir que el president Biden ja havia deixat clar que els EUA ja no volien ser el policia mundial i va afegir que tant la Xina com Rússia esperaven per omplir el buit: "Ens despertaríem en un món en què els nostres fills no voldran viure."

Seguir llegint

9/11

20 anys des de l’9 de setembre: declaració de l’alt representant / vicepresident Josep Borrell

publicat

on

L'11 de setembre de 2001, l'atac més mortal de la història dels Estats Units va causar la mort de prop de 3,000 persones i més de 6,000 ferits quan els vols de passatgers segrestats es van estavellar contra el World Trade Center, el Pentàgon i un camp del comtat de Somerset, Pennsilvània.

Honorem la memòria dels que van perdre la vida aquest dia, fa 20 anys. Les víctimes del terrorisme no s’obliden. Expresso la meva sincera simpatia al poble nord-americà, especialment a aquells que van perdre els seus éssers estimats en els atacs. Els atacs terroristes són atacs contra tots nosaltres.

L’Onze de Setembre va marcar un gir en la història. Va canviar fonamentalment l’agenda política mundial: per primera vegada, l’OTAN va invocar l’article 9, que permetia als seus membres respondre junts en defensa pròpia, i va iniciar la guerra contra l’Afganistan.

anunci

20 anys després, grups terroristes com Al Qaida i Da'esh continuen actius i virulents a moltes parts del món, per exemple al Sahel, a l'Orient Mitjà i a l'Afganistan. Els seus atacs han causat milers de víctimes a tot el món, un enorme dolor i patiment. Intenten destruir vides, danyar les comunitats i canviar la nostra forma de vida. Amb l'objectiu de desestabilitzar els països en general, prenen sobretot societats fràgils, però també les nostres democràcies occidentals i els valors que defensem. Ens recorden que el terrorisme és una amenaça amb la qual vivim cada dia.

Ara, com llavors, estem decidits a lluitar contra el terrorisme en totes les seves formes i en qualsevol lloc. Estem admirats, humils i agraïts per aquells que arrisquen la seva vida per protegir-nos d’aquesta amenaça i per a aquells que responen després dels atacs.

La nostra experiència contra el terrorisme ens ha ensenyat que no hi ha respostes fàcils ni solucions ràpides. Respondre al terrorisme i a l’extremisme violent per la força i el poder militar només no ajudarà a guanyar-se els cors i les ments. Per tant, la UE ha adoptat un enfocament integrat, abordant les causes fonamentals de l'extremisme violent, tallant les fonts de finançament dels terroristes i frenant el contingut terrorista en línia. Cinc missions de seguretat i defensa de la UE a tot el món tenen el mandat de contribuir a la lluita contra el terrorisme. En tots els nostres esforços, ens comprometem a protegir vides innocents, els nostres ciutadans i els nostres valors, així com defensar els drets humans i el dret internacional.

anunci

Els recents esdeveniments a l'Afganistan ens obliguen a replantejar-nos el nostre enfocament, treballant amb els nostres socis estratègics, com els Estats Units i mitjançant esforços multilaterals, incloses les Nacions Unides, la Coalició Mundial per Derrotar Da'esh i el Fòrum Mundial contra el Terrorisme (GCTF) ).

En aquest dia, no hem d’oblidar que l’únic camí a seguir és mantenir-nos units i ferms contra tots els que intenten danyar i dividir les nostres societats. La UE continuarà treballant juntament amb els Estats Units i tots els seus socis per fer d’aquest món un lloc més segur.

Seguir llegint

Educació

Declaració del comissari de gestió de crisis Janez Lenarčič el dia internacional per protegir l'educació de l'atac

publicat

on

Amb motiu del Dia Internacional per Protegir l’Educació contra l’Atac (9 de setembre), la UE reafirma el seu compromís de promoure i protegir el dret de tots els infants a créixer en un entorn segur, tenir accés a una educació de qualitat i construir un millor i més futur pacífic, diu Janez Lenarčič (a la foto).

Els atacs a escoles, estudiants i professors tenen un impacte devastador en l’accés a l’educació, als sistemes educatius i al desenvolupament social. Malauradament, la seva incidència augmenta a un ritme alarmant. Això queda massa clar a partir dels desenvolupaments recents a l'Afganistan i de les crisis d'Etiòpia, el Txad, la regió del Sahel d'Àfrica, a Síria, el Iemen o Myanmar, entre moltes altres. La Coalició Mundial per Protegir l’Educació contra l’Atac ha identificat més de 2,400 atacs a centres educatius, estudiants i educadors el 2020, un 33% més que el 2019.

Els atacs a l'educació també constitueixen una violació del dret internacional humanitari, el conjunt de normes que volen limitar els efectes dels conflictes armats. Aquestes infraccions es multipliquen, mentre que els seus autors poques vegades són cridats a rendir comptes. En aquest punt de vista, posem el compliment del dret internacional humanitari de manera coherent al centre de l'acció exterior de la UE. Com a un dels principals donants humanitaris, la UE continuarà promovent i defensant el respecte mundial del dret internacional humanitari, tant per part dels estats com de grups armats no estatals durant un conflicte armat.

anunci

Més enllà de la destrucció d’instal·lacions, els atacs contra l’educació comporten la suspensió a llarg termini de l’aprenentatge i l’ensenyament, augmenten el risc d’abandonament escolar, condueixen a treballs forçats i reclutament per part de grups i forces armats. El tancament d’escoles reforça l’exposició a totes les formes de violència, inclosa la violència sexual i de gènere o el matrimoni precoç i forçat, els nivells dels quals han augmentat dràsticament durant la pandèmia COVID-19.

La pandèmia COVID-19 va exposar i va agreujar la vulnerabilitat de l'educació a tot el món. Ara, més que mai, hem de minimitzar la interrupció de la educació i garantir que els nens puguin aprendre en seguretat i protecció.

La seguretat de l’educació, inclosa la participació addicional en la Declaració d’escoles segures, és una part integral dels nostres esforços per protegir i promoure el dret a l’educació de totes les noies i nois.

anunci

Respondre i prevenir atacs a les escoles, donar suport als aspectes protectors de l’educació i protegir els estudiants i els professors requereix un enfocament coordinat i intersectorial.

Mitjançant projectes finançats per la UE en Educació en Emergències, ajudem a reduir i mitigar els riscos que comporten els conflictes armats.

La UE continua al capdavant de donar suport a l’educació en casos d’emergència, dedicant el 10% del seu pressupost d’ajuda humanitària a donar suport a l’accés, la qualitat i la protecció de l’educació.

Més informació

Fitxa tècnica - Educació en emergències

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències