Connecteu-vos amb nosaltres

Competència

Competència: Com la política de competència contribueix a la competitivitat impulsar

COMPARTIR:

publicat

on

imatgesL'informe de 2013 de la Comissió Europea sobre la política de competència mostra que l'aplicació de la competència ajuda a promoure el creixement i la competitivitat a tota la UE. L'aplicació de la llei antimonopoli impedeix que les empreses dominants tanquin els competidors del mercat i crea les condicions per a una reducció dels preus dels inputs per a la indústria de la UE.

El control de fusions manté els mercats oberts i eficients. La política d'ajuts estatals manté unes condicions de joc equitatives per a les empreses del mercat únic i ajuda a orientar els recursos públics cap a objectius de millora del creixement. L'aplicació de la competència també és una contrapartida essencial de la regulació prèvia i una eina clau per preservar el principal actiu de la UE: el mercat únic.

El 2013, la Comissió va portar endavant o va completar iniciatives polítiques importants:

– L'any 2013 va marcar el desè aniversari de l'adopció del Reglament 1/2003, que va iniciar una nova era en l'aplicació de les normes antimonopoli de la UE. Per completar-les, la Comissió va adoptar al juny una proposta de directiva per facilitar les accions de danys antimonopoli. La directiva farà obstacles que actualment impedeixen que les víctimes d'infraccions antimonopoli cerquin i obtinguin una indemnització pel dany que han patit davant els tribunals nacionals (vegeu IP / 13 / 525). És la primera vegada que la Comissió proposa una legislació de la UE en aquest camp. Mentrestant, la proposta ha estat aprovada pel Parlament Europeu (vegeu IP / 14 / 455).

– La iniciativa de modernització dels ajuts estatals (vegeu IP / 12 / 458), la primera reforma integral de les normes sobre ajudes estatals des del seu inici, va fer progressos importants. En particular, el juny de 2013 la Comissió va adoptar noves directrius sobre ajudes regionals (vegeu IP / 13 / 569). Al juliol, el Consell va adoptar dos reglaments: un que fa més eficients els procediments i un altre que permet a la Comissió eximir de notificació prèvia noves categories d'ajuts (vegeu IP / 12 / 1316).

– Tenint en compte com va evolucionar la crisi, la Comissió va adaptar les seves normes de crisi per a les ajudes estatals als bancs (vegeu IP / 13 / 672 i MEMO / 13 / 886). Els bancs amb dèficit de capital hauran d'obtenir l'aportació dels accionistes i dels deutes subordinats abans de recórrer al capital estatal. Això permetrà igualar les condicions de joc entre bancs similars situats en diferents estats membres i reduir la fragmentació del mercat financer.

– El desembre de 2013, la Comissió va adoptar noves normes per simplificar el control de les concentracions. Aquest és un exemple concret del compromís de la Comissió de promoure el creixement i la competitivitat reduint les càrregues normatives per a les empreses i els ciutadans de la UE (iniciativa REFIT). IP / 13 / 891).

anunci

El 2013, la Comissió també va prendre decisions importants en matèria de competència, fins i tot en sectors d'importància estratègica per al creixement i la competitivitat, com els serveis financers, l'energia i l'economia digital:

– La Comissió va continuar sent molt activa en la seva lluita contra els càrtels, que poden perjudicar els consumidors i perjudicar la competitivitat i les perspectives de creixement d'Europa en inflar artificialment els costos dels inputs. En el context de la seva investigació en curs sobre peces d'automòbil, el juliol de 2013 la Comissió va multar cinc proveïdors de peces d'automòbil per la seva participació en càrtels per al subministrament d'arnes de cables, que condueixen l'electricitat als cotxes, a Toyota, Honda, Nissan i Renault (vegeu IP / 13 / 673).

– La Comissió també va imposar sancions per acords il·legals entre empreses farmacèutiques per retardar l'entrada al mercat de medicaments genèrics (per al citalopram de Lundbeck, vegeu IP / 13 / 563; i Fentanyl, de Janssen-Cilag, vegeu IP / 13 / 1233). Aquests acords poden perjudicar tant els pacients com els pressupostos públics.

– La Comissió ha fet un ampli esforç per augmentar la transparència del sector financer. Al desembre, la Comissió va multar a vuit bancs per un total de més d'1.7 milions d'euros per participar en càrtels de derivats financers basats en els índexs de referència de tipus d'interès LIBOR i EURIBOR (vegeu IP / 13 / 1208). El juliol de 2013, la Comissió va enviar una declaració d'objeccions a alguns dels bancs d'inversió més grans del món sobre una sospita de col·lusió en el mercat de permutes per incompliment de crèdit (CDS, vegeu IP / 13 / 630).

– En l'energia, una aportació clau en tots els sectors econòmics, la Comissió es va centrar a facilitar l'accés al mercat de l'energia i a fomentar la inversió. En aquest context, la Comissió va acceptar compromisos jurídicament vinculants de ČEZ, l'operador elèctric txec (vegeu IP / 13 / 320). La Comissió també va tenir com a objectiu garantir uns preus adequats continuant investigant els intercanvis d'energia (vegeu IP / 14 / 215 i IP / 14 / 214). L'any 2013 van entrar en vigor les noves normes sobre ajudes estatals per avaluar els drets concedits en el marc del sistema de comerç de drets d'emissió (ETS) de la UE (vegeu IP / 12 / 498) i la Comissió va aprovar esquemes nacionals per a diversos estats membres. Aquestes normes tenen com a objectiu limitar l'impacte de les disposicions sobre el canvi climàtic sobre la competitivitat industrial, especialment per a les indústries intensives en energia.

– En els sectors de l'economia digital, les TIC i els mitjans de comunicació, donada la seva importància per al creixement econòmic i la rapidesa dels desenvolupaments tecnològics, una política de competència i una aplicació efectives són essencials per abordar el mal funcionament potencial. La Comissió va continuar duent a terme accions d'execució contra operadors de telecomunicacions sospitosos de conductes anticompetitives i va multar Telefónica i Portugal Telecom per haver acordat no competir entre ells als mercats ibèrics de telecomunicacions (vegeu IP / 13 / 39). La Comissió també va fer progressos significatius en les seves investigacions sobre el potencial abús de posició dominant en els sectors de la cerca i la publicitat en línia (la investigació de Google - vegeu IP / 14 / 116) i de Patents essencials estàndard (SEP) per a comunicacions mòbils (vegeu IP / 14 / 489 i IP / 14 / 490).

La cooperació amb les autoritats de competència d'arreu del món va ajudar a fer front als reptes que planteja la creixent internacionalització de les empreses. La Comissió va continuar mantenint diàlegs polítics amb les autoritats de competència d'una sèrie de països per promoure la convergència de les normes de competència i va signar un acord de cooperació d'un nou tipus amb Suïssa, que permetrà a les dues agències de competència intercanviar informació que han obtingut. en les seves respectives investigacions (l'anomenat acord de segona generació). El 2013, la Comissió també va signar un memoràndum d'entesa per a la cooperació en l'àmbit del dret de la competència amb la Comissió de la Competència de l'Índia.

El text íntegre de l'informe 2013 sobre política de competència i el document de treball del personal adjunt són disponible aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències