Connecteu-vos amb nosaltres

Competència

Competència: Com la política de competència contribueix a la competitivitat impulsar

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

imatgesL’informe de la Comissió Europea sobre política de competència de 2013 mostra que l’aplicació de la competència ajuda a promoure el creixement i la competitivitat a tota la UE. L'aplicació de la competència antimonopoli impedeix que les empreses dominants tanquin els competidors del mercat i crea les condicions per a preus més baixos de la indústria de la UE.

El control de les concentracions manté els mercats oberts i eficients. La política d’ajuts estatals manté les condicions d’igualtat per a les empreses del mercat únic i ajuda a orientar els recursos públics cap a objectius de creixement. L’aplicació de la competència també és una contrapart essencial per a la regulació ex ante i una eina clau per preservar l’actiu principal de la UE: el mercat únic.

El 2013, la Comissió va tirar endavant o va completar importants iniciatives polítiques:

anunci

- El 2013 es va complir el desè aniversari de l'adopció del Reglament 1/2003, que va iniciar una nova era en l'aplicació de les normes antimonopoli de la UE. Per completar-les, la Comissió va adoptar al juny una proposta de directiva per facilitar les accions de danys antimonopoli. La directiva evitarà els obstacles que actualment impedeixen que les víctimes d’infraccions antimonopoli busquin i obtinguin una indemnització pel dany que han patit davant els tribunals nacionals (vegeu IP / 13 / 525). És la primera vegada que la Comissió proposa legislació de la UE en aquest camp. Mentrestant, la proposta ha estat aprovada pel Parlament Europeu (vegeu IP / 14 / 455).

- La iniciativa de modernització de les ajudes estatals (vegeu IP / 12 / 458), la primera reforma integral de les normes sobre ajuts estatals des dels seus inicis, va avançar significativament. En particular, el juny de 2013 la Comissió va adoptar noves directrius sobre ajuts regionals (vegeu IP / 13 / 569). Al juliol, el Consell va adoptar dos reglaments: un que feia els procediments més eficients i un altre que permetia a la Comissió eximir les noves categories d'ajuts de la notificació prèvia (vegeu IP / 12 / 1316).

- Tenint en compte l'evolució de la crisi, la Comissió va adaptar les seves normes de crisi per a ajuts estatals als bancs (vegeu IP / 13 / 672   MEMO / 13 / 886). Els bancs amb dèficit de capital hauran d’obtenir l’aportació d’accionistes i de titulars de deutes subordinats abans de recórrer al capital estatal. D’aquesta manera s’equilibrarà el terreny de joc entre bancs similars ubicats a diferents estats membres i es reduirà la fragmentació del mercat financer.

anunci

- El desembre de 2013, la Comissió va adoptar noves normes per simplificar el control de les concentracions. Aquest és un exemple concret del compromís de la Comissió per promoure el creixement i la competitivitat mitjançant la reducció de les càrregues reguladores per a les empreses i els ciutadans de la UE (iniciativa REFIT IP / 13 / 891).

El 2013, la Comissió també va prendre importants decisions de competència, inclosos els sectors d’importància estratègica per al creixement i la competitivitat, com ara els serveis financers, l’energia i l’economia digital:

- La Comissió va continuar sent molt activa en la seva lluita contra els càrtels, que poden perjudicar els consumidors i perjudicar la competitivitat i les perspectives de creixement europees inflant artificialment els costos d’input. En el context de la seva investigació en curs sobre peces de cotxes, el juliol de 2013 la Comissió va multar cinc proveïdors de peces de cotxes per la seva participació en càrtels per al subministrament d’arnèssos de filferro que condueixen electricitat als cotxes a Toyota, Honda, Nissan i Renault (vegeu IP / 13 / 673).

- La Comissió també va imposar sancions per acords il·legals entre empreses farmacèutiques per retardar l’entrada al mercat de medicaments genèrics (per al citalopram de Lundbeck, vegeu IP / 13 / 563; i Fentanyl, de Janssen-Cilag, vegeu IP / 13 / 1233). Aquests acords poden perjudicar tant els pacients com els pressupostos públics.

- La Comissió va participar en amplis esforços per augmentar la transparència del sector financer. Al desembre, la Comissió va multar vuit bancs amb un total de més de 1.7 milions d’euros per haver participat en càrtels de derivats financers basats en els índexs de referència del tipus d’interès LIBOR i EURIBOR (vegeu IP / 13 / 1208). El juliol de 2013, la Comissió va enviar una declaració d’objeccions a alguns dels bancs d’inversió més grans del món sobre una sospita de connivència en el mercat per a permutes credit default swaps (CDS, vegeu IP / 13 / 630).

- En matèria d’energia, una entrada clau en tots els sectors econòmics, la Comissió es va centrar a facilitar l’accés al mercat energètic i a fomentar la inversió. En aquest context, la Comissió va acceptar compromisos jurídicament vinculants de ČEZ, el titular elèctric txec (vegeu IP / 13 / 320). La Comissió també pretenia garantir un preu adequat continuant investigant els intercanvis d’energia (vegeu IP / 14 / 215   IP / 14 / 214). El 2013 van entrar en vigor les noves normes sobre ajuts estatals per avaluar les bonificacions concedides en virtut del Sistema de comerç d’emissions de la UE (ETS) (vegeu IP / 12 / 498) i la Comissió va aprovar esquemes nacionals per a diversos estats membres. Aquestes normes tenen com a objectiu limitar l’impacte de les disposicions sobre el canvi climàtic sobre la competitivitat industrial, especialment per a la indústria d’alta intensitat energètica.

- En els sectors de l'economia digital, les TIC i els mitjans de comunicació, atesa la seva importància per al creixement econòmic i la rapidesa dels desenvolupaments tecnològics, són essencials una política de competència eficaç i l'aplicació per abordar el possible mal funcionament. La Comissió va continuar executant accions d'aplicació contra operadors de telecomunicacions sospitosos de conducta anticompetitiva i va multar a Telefónica i Portugal Telecom per haver acordat no competir entre ells en els mercats de telecomunicacions ibèrics (vegeu IP / 13 / 39). La Comissió també va avançar significativament en les seves investigacions sobre l'abús potencial de posicions dominants en els sectors de la cerca i la publicitat en línia (la investigació de Google - vegeu IP / 14 / 116) i de Patents essencials estàndard (SEP) per a comunicacions mòbils (vegeu IP / 14 / 489  IP / 14 / 490).

La cooperació amb les autoritats de la competència de tot el món va ajudar a afrontar els reptes que planteja la creixent internacionalització de les empreses. La Comissió va continuar mantenint diàlegs sobre polítiques amb les autoritats de competència de diversos països per tal de promoure la convergència sobre les normes de competència i va signar un acord de cooperació de nova índole amb Suïssa, que permetrà a les dues agències de competència intercanviar informació que han obtingut. en les seves respectives investigacions (l’anomenat acord de segona generació). El 2013, la Comissió també va signar un Memoràndum d’entesa per a la cooperació en l’àmbit del dret de la competència amb la Comissió de la Competència de l’Índia.

El text complet de l’informe de 2013 sobre política de competència i el document de treball del personal adjunt són disponible aquí.

Competència

Competència: la Comissió publica els resultats de l'avaluació de l'avís de definició de mercat

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat un Document de Treball que resumeix les conclusions de l'avaluació de l'avís de definició de mercat utilitzat a la legislació de la competència de la UE.

L'objectiu de l'avaluació era contribuir a l'avaluació de la Comissió sobre el funcionament de l'avís de definició de mercat, per tal de decidir si derogueu l'avís, el deixeu sense canvis o el reviseu.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: “Hem d’analitzar el mercat i els límits del mercat on competeixen les empreses. L’avís de definició de mercat és molt útil en aquest context. L'avaluació ha confirmat que proporciona claredat i transparència als grups d'interès sobre com enfocem la definició del mercat. Els principis bàsics de l’avís de definició del mercat, basats en la jurisprudència dels tribunals de la UE, continuen sent actuals. Al mateix temps, l'avaluació indica que l'avís no cobreix completament les evolucions recents en la pràctica de definició del mercat, incloses les relacionades amb la digitalització de l'economia. Ara analitzarem si i com s'hauria de revisar l'avís per abordar els problemes que hem identificat ".

anunci

La Comissió va llançar l'avaluació de l'avís de definició de mercat el març de 2020. Durant l'avaluació, la Comissió va recopilar proves per entendre el funcionament de l'avís des de la seva adopció el 1997. Les proves recollides inclouen, entre d'altres, les contribucions dels grups d'interès reunides consulta pública que va tenir lloc entre Juliol i octubre de 2020. A més, la Comissió va consultar les autoritats nacionals de competència de la UE i col·laborar de manera proactiva amb experts i representants de grups d'interès. Finalment, la Comissió va sol·licitar una avaluació externa estudi de suport, que va revisar pràctiques rellevants en altres jurisdiccions, així com literatura jurídica i econòmica, en relació amb quatre aspectes específics de la definició del mercat: (i) digitalització, (ii) innovació, (iii) definició del mercat geogràfic i (iv) tècniques quantitatives.

Les conclusions de l'avaluació

L’avaluació ha demostrat que l’avís de definició de mercat continua sent molt rellevant ja que proporciona claredat i transparència a les empreses i altres parts interessades sobre l’enfocament de la Comissió sobre la definició del mercat, un primer pas important de l’avaluació de la Comissió en molts casos antimonopoli i de fusions.

anunci

Els resultats de l'avaluació indiquen que l'avís de definició del mercat és eficaç per proporcionar una orientació correcta, completa i clara sobre qüestions clau de definició del mercat i sobre l'enfocament de la Comissió sobre aquest tema.

Al mateix temps, l'avaluació també suggereix que l'avís no reflecteix completament l'evolució de les millors pràctiques en la definició del mercat que s'han produït des de 1997, inclosos els darrers desenvolupaments de la jurisprudència de la UE. Per exemple, la Comissió ha refinat el seu enfocament de la definició del mercat en línia amb les condicions de mercat imperants, que avui dia són cada vegada més digitals i interconnectades, i la sofisticació de les eines disponibles, com ara un processament millorat de gran quantitat de documents o tècniques quantitatives refinades. A més, des de l'adopció de l'avís, la Comissió també ha acumulat més experiència en l'anàlisi de mercats potencialment globals o almenys més amplis que l'espai econòmic europeu.

 Segons l’avaluació, les àrees on l’avís de definició de mercat podria no estar completament actualitzat inclouen: (i) l’ús i el propòsit de la prova SSNIP (petit augment significatiu no transitori del preu) en la definició de mercats rellevants; (ii) mercats digitals, en particular pel que fa als productes o serveis comercialitzats a un preu monetari zero i als «ecosistemes» digitals; (iii) l'avaluació dels mercats geogràfics en condicions de globalització i competència en importacions; (iv) tècniques quantitatives; (v) el càlcul de les quotes de mercat; i (vi) competència sense preus (inclosa la innovació).

La Comissió reflexionarà sobre la necessitat i la manera d’abordar els problemes identificats en el context de l’avaluació.

Fons

La definició del mercat és una eina per identificar els límits de la competència entre empreses. L'objectiu de definir el producte i el mercat geogràfic rellevants és identificar els competidors reals que restringeixen les decisions comercials de les empreses interessades, com ara les seves decisions sobre preus. Des d’aquesta perspectiva, la definició del mercat permet, entre altres coses, calcular quotes de mercat que transmetin informació significativa a l’efecte d’avaluar el poder del mercat en el context de procediments de fusió o antimonopoli.

Les definicions de mercat reflecteixen la realitat del mercat. Per tant, difereixen segons els sectors i poden evolucionar amb el pas del temps. Les definicions de mercats geogràfics, per exemple, poden anar des de mercats nacionals o locals (com ara per a la venda al detall de béns de consum) fins a mercats globals, com ara per a la venda de components d’aviació. A mesura que les realitats del mercat evolucionen amb el pas del temps, les definicions de mercat de la Comissió també evolucionen amb el pas del temps.

L' Avís de definició de mercat proporciona orientacions sobre els principis i les millors pràctiques de com la Comissió aplica el concepte de producte i mercat geogràfic rellevant en la seva aplicació de la legislació de la competència de la UE.

Més informació

Vegeu el pàgina web dedicada de la DG Competència, que conté totes les aportacions de les parts interessades presentades en el context de l’avaluació, resums de les diferents activitats de consulta i l’informe final de l’estudi de suport a l’avaluació.

Seguir llegint

Competència

Les empreses automobilístiques van multar 875 milions d’euros per connivència contra tecnologies d’eliminació de NOx

publicat

on

La Comissió Europea ha constatat que Daimler, BMW i el grup Volkswagen (Volkswagen, Audi i Porsche) van incomplir les normes antimonopoli de la UE en col·laborar amb el desenvolupament tècnic en l’àmbit de la neteja de NOx. 

La Comissió ha imposat una multa de 875 milions d'euros. Daimler no va ser multat, ja que va revelar l'existència del càrtel a la Comissió. Totes les parts van reconèixer la seva participació en el càrtel i van acordar resoldre el cas.

La vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "Els cinc fabricants de vehicles Daimler, BMW, Volkswagen, Audi i Porsche posseïen la tecnologia per reduir les emissions nocives [però] van evitar competir per fer ús del màxim potencial d'aquesta tecnologia. . La competència i la innovació en la gestió de la contaminació dels vehicles són essencials perquè Europa pugui assolir els nostres ambiciosos objectius del Green Deal. " 

anunci

Els fabricants d’automòbils van celebrar reunions tècniques periòdiques per debatre sobre el desenvolupament de la tecnologia de reducció catalítica selectiva (SCR) que elimina les emissions nocives d’òxid de nitrogen (NOx) dels turismes dièsel mitjançant la injecció d’urea (també anomenada “AdBlue”) a l’escapament corrent de gas. Durant més de cinc anys (2009 - 2014), els fabricants d'automòbils van col·laborar per evitar la competència mitjançant aquesta nova tecnologia.

Aquesta és la primera decisió de prohibició del càrtel basada únicament en una restricció del desenvolupament tècnic i no en la fixació de preus, la distribució de mercats o l’assignació de clients.

Eina de denúncia

anunci

La Comissió ha establert una eina per facilitar que les persones alertin sobre conductes anticompetitives tot mantenint el seu anonimat. L’eina protegeix l’anonimat dels denunciants mitjançant un sistema de missatgeria xifrada dissenyat específicament que permet comunicacions bidireccionals. L'eina és accessible a través d'aquesta link.

Seguir llegint

Competència

Competència: la Comissió Europea publica l'informe 2020 sobre la política de competència

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat un informe sobre la política de competència per al 2020, que presenta les principals iniciatives legislatives i polítiques adoptades l'any passat, així com una selecció de decisions adoptades. El 2020, la política de competència de la UE va contribuir significativament als esforços de la Comissió per respondre al brot de coronavirus, tant en termes d'emergència sanitària com en el seu impacte en els mitjans de subsistència dels ciutadans. Les ajudes estatals Marc temporal, adoptada al començament de la crisi, ha permès als estats membres utilitzar la plena flexibilitat prevista en les normes sobre ajuts estatals per donar suport a l'economia en el context de la pandèmia del coronavirus. A l'àrea antimonopoli, la Comissió va publicar un document comunicació proporcionant orientació a les empreses que cooperin en projectes destinats a solucionar l'escassetat de subministrament de productes i serveis rellevants per al coronavirus, com ara medicaments i equipament mèdic.

A més, malgrat els reptes que van presentar els canvis en les condicions laborals, el 2020 la Comissió va prendre diverses decisions en aquest camp, entre les quals hi ha tres decisions de càrtel i cinc antimonopoli. També ha llançat un fitxer investigació antimonopoli al sector d'Internet de les coses (IoT) per a productes i serveis relacionats amb el consumidor a la UE. També en l’àmbit del control de fusions, la Comissió va adoptar més de 350 decisions de fusió i va intervenir en 18 casos (incloses 13 fusions autoritzades subjectes a compromisos en la primera fase i 3 autoritzades amb recursos després d’una segona fase). La Comissió també va adoptar una proposta per a Llei de mercats digitals per abordar les conseqüències negatives derivades de certs comportaments de les plataformes que actuen com a "porters" digitals al mercat únic i van publicar un Llibre Blanc, desenvolupar eines i polítiques per abordar millor els efectes distorsionadors de les subvencions estrangeres al mercat interior. El text complet de l'informe (disponible en EN, FR i DE i altres idiomes) i el document de treball del personal adjunt (disponible en EN) estan disponibles aquí.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències