Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

A sobre del nord: La reactivació de la cultura sami

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Saami_Family_1900Benvingut a Nuorgam a Finlàndia, el punt més septentrional de la UE. El sol besa els turons monumentals al costat de la petita població, mentre que els bedolls de muntanya amb retard del creixement s'empenyen a través de la neu. La primavera està arribant, però el vent encara es posa sota de la roba. És en aquest bell escenari que viuen els sami.

El territori sami cobreix les regions del nord de Finlàndia, Noruega, Rússia i Suècia, però la vida no sempre ha estat fàcil per als seus habitants. Tot i que el llenguatge és vital per al poble sami, que no sempre se li permet utilitzar-la en situacions oficials. No obstant això, estar en una Europa unida ha facilitat la cooperació transfronterera i la protecció de les minories. A Finlàndia, Suècia i Noruega els samis fins i tot tenen els seus propis parlaments.

Aslak Holmberg, un jove sami que treballa com a professor a sami University College de Kautokeino, Noruega, participa activament en sami i la política de minories. Un projecte finançat per la UE que va estar involucrat va ser el YES6-projecte (2007-2013), on tenia previst un programa educatiu d'una setmana de durada sobre els pobles indígenes, les qüestions de les minories i l'acció política. "Estem tan pocs aquí, que és important ser políticament activa", va dir. "Però és bo que nosaltres els joves samis estan orgullosos de les nostres arrels i cultura. Quan era un nen, encara era a l'inrevés ".

anunci

Alguns 40 quilòmetres al sud-oest de Nuorgam es troba la Ciència Ailigas Centre d'Art, on el músic Annukka Hirvasvuopio-Laiti lidera un projecte per establir un centre d'educació d'adults de la música sami que està finançat en part per la UE. El centre té com a objectiu ensenyar als professors de música sami i per promoure la iniciativa empresarial cultural a la comunitat.

"La música és una part molt important de la nostra cultura. Però com que les tradicions estan en perill, crec que aquesta educació seria molt útil per a la nostra cultura", va dir Hirvasvuopio-Laiti.

La gent darrere de Ailigas també estan planejant un centre d'idiomes sami per Utsjoki. A mesura que la UE es compromet a tenir cura de les seves minories, tots dos projectes, així com la renovació del centre Ailigas, van ser finançats en part pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Fons Social Europeu (FSE). Aquests fons estructurals estan dissenyats per reduir les disparitats entre les diferents regions i per millorar l'entorn competitiu de les regions més febles de la UE, i compensació de desocupació.

anunci

“L'impacte de la UE és força notable per a nosaltres, sobretot a través de projectes que ens permeten preservar la vitalitat de la llengua i la cultura sami. Com que som un municipi petit, les nostres pròpies possibilitats econòmiques són limitades ", va dir Eeva-Maarit Aikio, directora de desenvolupament econòmic d'Utsjoki.

Els projectes es realitzen sovint en cooperació amb Suècia, Noruega i Rússia, tot i que dos d'aquests països no estan a la UE.

cultura

La Comissió llança convocatòries d'Europa creativa per donar suport a la cultura i als sectors creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat la resta de convocatòries per als sectors de la cultura i la creativitat dins de la cultura Programa Europa Creativa, posant a disposició un import total de 88 milions d'euros. Aquest pressupost cobrirà projectes de cooperació europea en el camp de la cultura, la difusió i l’augment de la diversitat d’obres literàries europees i proporcionarà oportunitats de formació i actuació per a joves músics.

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “La cultura i la creació són sectors vibrants que han estat durament afectats per la pandèmia. Ara que s’eliminen les restriccions, és hora de centrar-nos en la recuperació sostenible d’activitats i llocs culturals. El pressupost d’Europa Creativa per als propers set anys ha augmentat substancialment i, per a aquest any, ja es posaran a disposició 88 milions d’euros per donar suport als artistes, autors i intèrprets a reconectar-se amb el públic d’Europa. Convido totes les parts a comprovar les condicions de les trucades i a aprofitar aquesta oportunitat ".

Les convocatòries se centren, entre d’altres, en la cooperació artística europea i la innovació en temes com la participació del públic, la digitalització de la cohesió social i la contribució a la Acord Verd Europeu. La convocatòria dedicada a les plataformes europees contribuirà específicament a augmentar la visibilitat, la programació i la promoció dels artistes emergents. Les organitzacions interessades ja poden presentar sol·licituds, amb terminis que van des de finals d’agost fins a finals de setembre, segons les convocatòries. Hi ha més informació i orientacions per a les diverses trucades a la pàgina.

anunci

Seguir llegint

cultura

Europa creativa: més de 2 milions d’euros per donar suport a la recuperació, la resiliència i la diversitat dels sectors culturals i creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat noves accions per donar suport als sectors culturals i creatius a Europa i més enllà, després de l'adopció de la primera programa de treball anual de l’Europa Creativa 2021-2027. El 2021, Europa Creativa destinarà un pressupost sense precedents d’uns 300 milions d’euros per ajudar professionals i artistes culturals a col·laborar a través de disciplines i fronteres, per tal de trobar més oportunitats i arribar a nous públics.

L’adopció estableix les bases de les primeres convocatòries de propostes del nou programa. Aquestes convocatòries estaran obertes a totes les organitzacions actives en els sectors culturals i creatius pertinents. El pressupost total de set anys de 2.4 milions d’euros ha augmentat un 63% en comparació amb l’anterior. L’Europa creativa també té com a objectiu augmentar la competitivitat del sector cultural, alhora que dóna suport als seus esforços per esdevenir més ecològics, més digitals i més inclusius. Es presta especial atenció a reforçar la resiliència i la recuperació dels sectors culturals i creatius a la llum de la pandèmia.

La comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “Més de vuit milions de persones a tota la UE treballen en una activitat cultural. La cultura no té fronteres ni nacionalitats. L’art representa una finestra al món i contribueix a construir ponts entre tots. En un moment en què tots els museus, cinemes, llocs del patrimoni cultural, teatres comencen a obrir-se, vull reiterar el suport de la Comissió als sectors culturals i creatius. Amb un pressupost augmentat, Europa Creativa s’esforçarà per reforçar la recuperació dels sectors alhora que promourà la immensa diversitat i creativitat que ens ofereixen. ”

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "L'expressió artística i creativa és el cor de les indústries culturals i creatives i de la nostra identitat europea. El programa revigoritzat Europa Creativa donarà un impuls a les històries europees que ressonin a nivell mundial i nodriran els creadors i productors europeus. , distribuïdors i expositors, tan afectats per la pandèmia. Mitjançant el suport a la col·laboració a través de la cadena de valor i les fronteres lingüístiques, així com els nous models de negoci innovadors, MEDIA reforçarà un ecosistema audiovisual vibrant i culturalment divers. Per primera vegada i època de creixents amenaces al pluralisme mediàtic, Europa Creativa també promourà un sector de mitjans de notícies saludable i sostenible a tota la Unió ".

A el comunicat de premsa està disponible en línia.

Seguir llegint

cultura

Impuls de la UE a la cultura

publicat

on

Els eurodiputats han aprovat el pressupost més gran per als sectors creatius i culturals de la UE: 2.5 milions d’euros per al 2021-2027. Societat 

Europa creativa és l’únic programa de la UE que dóna suport exclusivament als sectors cultural i audiovisual. Després d'un dur període per als artistes i per a tot el sector a causa de les restriccions relacionades amb la pandèmia COVID-19, el Parlament i el Consell van acordar un pressupost de 2.5 milions d'euros per al 2021-2027 el desembre del 2020. Els eurodiputats va aprovar l'acord durant la sessió plenària del maig del 2021.

Millor resposta als diferents sectors i a les seves necessitats

anunci

Per poder respectar la naturalesa específica dels diferents sectors i respondre millor a les seves necessitats, Europa Creativa es divideix en tres vessants diferents:

cultura se centra en la creació de xarxes, la col·laboració transnacional i multidisciplinària en sectors culturals i creatius i fomentar una identitat i valors europeus més forts amb una atenció especial per al sector de la música, tal com han negociat els eurodiputats.

Mitjans de Comunicació es dedica a estimular la cooperació transfronterera, la mobilitat i la innovació; augmentar la visibilitat de les obres audiovisuals europees en el nou entorn; i fent-lo atractiu per a diferents públics, especialment per als joves.

anunci

Transversal té com a objectiu fomentar la innovació, donar suport a projectes intersectorials, l'intercanvi de les millors pràctiques i abordar reptes comuns. Creative Europe també admet: 

  • Segell de Patrimoni Europeu 
  • Jornades Europees del Patrimoni 
  • Premis europeus de música, literatura, patrimoni i arquitectura  
  • Capitals Europees de la Cultura  
Suport a activitats amb valor afegit de la UE

L’Europa creativa donarà suport a activitats que promoguin arrels comunes de la UE, diversitat cultural i cooperació transfronterera.

Promoure la inclusió i la igualtat de gènere

Els eurodiputats van assegurar un enfocament en la inclusió i la igualtat de gènere, promovent la participació de les persones que viuen amb discapacitat, de les minories i de persones amb entorns desafavorits, a més de donar suport al talent femení.

Europa creativa 

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències