Connecteu-vos amb nosaltres

Països en via de desenvolupament

La UE impulsarà el paper del sector privat en el creixement inclusiu als països en desenvolupament

COMPARTIR:

publicat

on

imatge-de-Katrina-Tuliao-via-Flickr-Creative-CommonsLa Comissió Europea ha adoptat avui (13 de maig) un nou document polític de la UE, conegut oficialment com a "Comunicació", que estableix el paper del sector privat a l'avantguarda del desenvolupament internacional als seus països socis..

El sector privat proporciona al voltant del 90% dels llocs de treball als països en desenvolupament i, per tant, és un soci essencial en la lluita contra la pobresa. També és necessari com a inversor en producció agrícola sostenible si el món vol afrontar el repte d'alimentar 9 milions de persones l'any 2050. En molts països en desenvolupament, l'expansió del sector privat, en particular de les microempreses, petites i mitjanes empreses ( MIPIME) és un potent motor de creixement econòmic i la principal font de creació d'ocupació. La Comunicació exposa un nou marc estratègic per garantir que les operacions del sector privat als països en desenvolupament tinguin un impacte positiu en la societat, i en particular en les dones, els joves i els pobres.

El comissari de Desenvolupament, Andris Piebalgs, va dir: "El sector privat té un paper crucial per ajudar a la gent a sortir de la pobresa, però ens hem d'assegurar que beneficiï tota la societat, no només uns pocs. És per això que la nova Comunicació d'avui és tan important: garantir que les empreses trobin un entorn propici per invertir més i de manera més responsable als països en desenvolupament per ajudar a tothom a gaudir de les oportunitats econòmiques que pot oferir el sector privat.

La nova comunicació proposa 12 accions concretes per, per exemple, millorar els entorns empresarials regulatoris als països socis, donar suport al desenvolupament empresarial i augmentar l'accés al finançament amb un focus en les microempreses, petites i mitjanes empreses del sector formal i informal, que tenen un paper especialment important en la creació d'ocupació. La Comunicació també identifica accions en altres àmbits com l'energia sostenible, l'agricultura sostenible, les infraestructures i els sectors verds, on la participació del sector privat pot complementar i afegir valor eficaçment a l'ajuda al desenvolupament de la UE, fins i tot mitjançant l'ús de combinacions (combinant subvencions i préstecs).

La promoció de la inversió responsable als països en desenvolupament, el comerç sostenible o la inversió inclusiva en mercats de baixos ingressos també es destaquen com una prioritat clau per maximitzar l'impacte positiu del sector privat en el desenvolupament. Actualment, s'estima que entre el 60 i el 80% de les empreses de les economies en desenvolupament són empreses informals. Representen un enorme potencial de creixement i creació d'ocupació, i el fet que funcionin fora de la llei formal no els ha d'excloure del suport mitjançant l'ajuda al desenvolupament.

La Comunicació també proposa augmentar el suport de la UE per augmentar la productivitat i les condicions de treball en l'economia informal i ajudar els països a passar a una economia formal, sempre que sigui possible. Això es podria fer mitjançant la prestació de formació i experiència a organitzacions informals de suport, com ara les associacions de productors, o contribuint a un entorn de treball més segur i un accés més fàcil als mercats, finances, infraestructures i serveis socials.

Fons

anunci

Després del reconeixement del sector privat com a soci principal de la cooperació al desenvolupament de la UE a l'Agenda per al Canvi de 2011 (el seu projecte per reorientar la seva política de desenvolupament per donar prioritat als països i sectors que més ho necessiten), aquesta estratègia integral mira més enllà de les intervencions públiques en la zona. del desenvolupament del sector privat per aprofitar també el potencial d'una participació més estreta del sector privat per al desenvolupament com a part de les estratègies empresarials bàsiques de les empreses.

La Comissió Europea ha estat un soci molt actiu a l'hora de donar suport a la creació d'un entorn empresarial propici i al desenvolupament d'empreses locals als països socis. Durant l'última dècada, el suport de la Comissió per al desenvolupament del sector privat ha estat de mitjana de 350 milions d'euros anuals.

Amb la creació d'instal·lacions regionals de combinació, la Comissió també ha començat a desenvolupar noves eines per implementar els objectius de desenvolupament del sector privat. La UE també està començant a utilitzar instruments financers innovadors, com ara les garanties per impulsar els préstecs a les pimes dels bancs comercials, i el capital de risc per invertir en fons que presten o inverteixen en projectes d'eficiència energètica de les pimes.

Més informació

Comunicació: un paper més fort del sector privat per aconseguir un creixement inclusiu i sostenible als països en desenvolupament
Nova comunicació de la UE sobre el sector privat MEMO / 14 / 345
Lloc web de la DG Desenvolupament i Cooperació – EuropeAid

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències