Connecteu-vos amb nosaltres

adhesió

Opinió: Shakeup destaca els reptes interns de Putin

COMPARTIR:

publicat

on

andrewmonaghan2013By Andrew Monaghan (a la foto), Investigador sènior, Programa de Rússia i Euràsia, Chatham House

La crisi d’Ucraïna, l’escalada de la tensió entre Rússia i Occident i l’augment de popularitat de Putin dominen les narracions mediàtiques sobre Rússia a Occident. Al mateix temps, hi ha importants esdeveniments que alguns comentaristes russos suggereixen que poden ser un preludi de canvis més amplis en la manera com es gestiona el país.

Moltes discussions a Occident s'han centrat en l'ús de Putor de la retòrica patriòtica i les seves elevades puntuacions de popularitat. Des de la crisi d’Ucraïna i l’annexió de Crimea, una enquesta del prestigiós centre Levada indica que té més del 80% de suport, i dos terços responen que creuen que condueix Rússia en la direcció correcta. Són números importants. Però només es relacionen amb un aspecte de la vida política russa: els esforços continus per millorar l'autoritat administrativa són igualment importants, si no més.

El 12 de maig, Vladimir Putin va nomenar diversos alts càrrecs dels serveis de seguretat a llocs d’importància estratègica per a Rússia. Nikolai Rogozhkin i Sergei Melikov van ser nomenats enviats presidencials dels districtes federals de Sibèria i del Nord del Caucas, respectivament, així com al Consell de Seguretat rus (com a membres no permanents). Altres nomenaments destacats inclouen Viktor Zolotov com a comandant en cap de les tropes del ministeri de l’interior i primer viceministre de l’interior. Putin també va establir un nou Ministeri d'Afers del Nord del Caucas, amb Lev Kuznetsov com a ministre. Viktor Tolokonsky, antic plenipotenciari presidencial del Districte Federal de Sibèria, va ser nomenat governador en funcions de Krasnoyarsk en lloc de Kuznetsov. També es van nomenar càrrecs importants en el ministeri de l’interior (MVD).

Els comentaristes russos estan dividits sobre la importància dels moviments. Alguns argumenten que això és poc més que una rotació de personal familiar per imitar un canvi de política real; d'altres han tornat a un rumor de llarga data que el nomenament de Zolotov podria anunciar la creació d'una guàrdia nacional. D’altres encara es prenen els canvis més seriosament. Evgeniy Minchenko, un respectat comentarista de la política interna russa, suggereix que els nomenaments de Melikov i Rogozhkin els converteixen en "megareguladors" en matèria de seguretat i corrupció, traslladant la responsabilitat social i econòmica a governadors regionals i ministeris governamentals.

Un pas pràctic

Tot i que es tracta d’una rotació en lloc d’una “remodelació” que introdueix cares noves, el que és clar és que aquestes cites aporten llum sobre l’esforç per enfortir la vertical del poder –i les dificultats per fer-ho– que s’ha dut a terme des de la represa de Putin. -elecció. El primer és la recerca contínua d’eficàcia administrativa al·ludida per Minchenko. Des del 2012 s’han reorganitzat les responsabilitats ministerials i s’han creat nous ministeris. Al mateix temps, tal com han admès les pròpies autoritats, les responsabilitats s'han mantingut desdibuixades amb el resultat que les instruccions no es compleixen amb eficàcia. Aquests nomenaments, segons el portaveu de Putin, Dmitri Peskov, serveixen per estandarditzar i millorar la cadena de comandament en tres regions estratègicament importants (l'Extrem Orient, el Caucas del Nord i la nova regió de Crimea) establint una triple vertical més clara del governador, representant presidencial i viceprimer ministre.

El segon és la lluita contra la corrupció, revigoritzada a finals del 2011. Això ha tingut cert èxit, però s'enfronta a nombroses dificultats, il·lustrat pels nomenaments d'Alexander Savenkov i Dmitry Mironov a alts càrrecs del MVD. Aquests moviments es produeixen arran d’un escàndol que va implicar la Direcció Principal de Seguretat Econòmica i Anticorrupció que va provocar l’acomiadament al febrer del cap d’aquest departament, Denis Sugrobov, seguit el 8 de maig per la seva detenció juntament amb la majoria del seu equip sota la sospita d’excedir la seva autoritat i d’instigar una “picada” contra un presumpte agent corrent de la FSB S'enfronten a possibles acusacions de formar una organització criminal. Sugrobov havia assumit un departament renovat el 2011 i havia seguit una sèrie de casos de gran perfil, incloses les investigacions de frau de reemborsament de Master Bank, Oboronservis i IVA, però l'obra s'ha paralitzat com a conseqüència de l'escàndol. Els nomenaments de Savenkov i Mironov semblen ser un altre intent de reanimar-lo.

En tercer lloc, els nomenaments il·lustren la rotació en curs dels governadors regionals en preparació per a les eleccions regionals que se celebraran aquesta tardor. Des del maig del 2012, Putin ha reintroduït les eleccions per als governadors, però ha augmentat la pressió sobre ells com a responsables de tractar els problemes de les regions i aplicar les instruccions de Putin. Alguns governadors han dimitit per presentar-se a les eleccions a la tardor, altres han estat destituïts i substituïts. En aquest sentit, l’activitat del Front Nacional de tota Rússia, una organització estretament relacionada amb el departament de política interior del Kremlin, ha jugat un paper cada vegada més visible en el seguiment de l’eficàcia dels governadors (les seves crítiques han provocat l’acomiadament de tres des del març) . També actua com a embassament de personal, il·lustrat pel nomenament d’Andrei Bocharov al càrrec de governador en funcions de la regió de Volgograd, recolzat explícitament pel mateix Putin per resoldre una sèrie de greus problemes econòmics i administratius.

anunci

Per descomptat, la creixent popularitat de Putin és un aspecte important de la política russa. Però la rotació il·lustra amb més claredat els aspectes pràctics del funcionament de la política russa i les importants qüestions i problemes amb què s’enfronta el lideratge en la direcció del país.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències