Connecteu-vos amb nosaltres

La governança econòmica

La celebració de Cooperació territorial europea: Quatre fronteres, quatre problemes, quatre solucions

COMPARTIR:

publicat

on

Dia CEThe particular challenges faced by the third of EU citizens who live and work in Europe’s border regions will be highlighted at an event that aims to show how EU Regional Policy is helping local people find solutions through European Territorial Co-operation.

More than 8,000 ETC projects were supported in Europe’s regions between 2007-2013 – in EU members and non-member states alike. Most of these have been centred around the EU’s 60 internal borders and the citizens who live there. Relatively small in budget, the projects have many concrete outcomes: removing barriers to better security, transport, education, energy, health care, training and job creation.

Del 19 al 20 de maig es celebra la reunió anual a Brussel·les de les autoritats de gestió dels programes de cooperació territorial europea (ETC) que supervisen aquests projectes. A ells s’uniran persones que s’han beneficiat de quatre projectes regionals transfronterers emblemàtics i han participat en ells. Viatjant des de diferents parts de la UE, aquests metges, policies, artesans i estudiants s’uniran a representants de les regions frontereres, incloses les Associació de Regions Frontereres Europees, per compartir les seves experiències sobre com els projectes transfronterers de la UE han ajudat a afrontar els reptes de la fuga de cervells, la seguretat, la salut, l’atur i la manca de qualificacions educatives.

Celebrant el seu 25è aniversari l'any vinent, la Cooperació Territorial Europea, també coneguda com a Interreg, s'ha convertit en una pedra angular important de la política regional europea.

EU Regional Policy Commissioner Johannes Hahn said: “Territorial co-operation is at the very heart of the European ideal. These sorts of projects show Europe in action, not just between governments but co-operating at the most local level. We should bear this in mind as we prepare to vote in the European elections. This is a concrete example of what Europe is doing for its citizens – whether in the area of health, security, education or preserving our traditions and culture. European territorial co-operation is about building trust, sometimes between neighbours that were once enemies, bringing people together in their daily lives and ensuring that shared problems are solved together.

He added: “Another important element of these projects has been the part they have played in integrating the EU’s newer Member States. As the external borders of the EU are constantly evolving, co-operation with the non-EU neighbouring countries has played and continues to play a crucial role in the enlargement process and the creation of stronger links for further integration, such as with the Balkans.”

Per al 2014-2020, s’assignen prop de 10 milions d’euros a la cooperació territorial europea, dels quals uns 6.6 milions d’euros es destinaran a regions transfrontereres. Tot i que els programes Interreg han creat resultats significatius al llarg dels anys, el nou període requerirà que cada un dels 91 programes estigui més centrat en termes de resultats i prioritats, d’acord amb la nova política de cohesió reformada de la UE. Això hauria d’assegurar el màxim impacte i un ús encara més eficaç de les inversions.

anunci

At this May19-20 meeting, a video contest ‘Border issues, Border solutions’ will be launched to highlight the results and benefits of regional co-operation. The winners will be announced during the European Co-operation Days mid-September in Milan (Italy). Project participants and local representatives will also be available to speak to journalists during the event.

Els quatre projectes presentats

The ‘Greater Region University’ project – BE/DE/FR/LUX

Mentre que la despesa pública en educació superior es redueix en molts estats membres, sis universitats (Universität des Saarlandes, Université de Liège, Université du Luxembourg, Technische Universität Kaiserslautern, Universität Trier, Université de Lorraine) de quatre països veïns van unir forces per mantenir l’excel·lència a estàndards acadèmics i de recerca per als seus més de 125,000 estudiants i 6,500 investigadors i professors. Aquesta cooperació ha augmentat la mobilitat transfronterera que connecta estudiants i investigadors i desenvoluparà encara més la Gran Regió en un motor de creixement econòmic.

The ‘De-mine’ project – HU/HR

Life-threatening land mines along the Croatia‑Hungarian border during the 1990s conflict in former Yugoslavia were uncovered in 2011. The Hungarian authorities declared some of the border area an off-bounds danger site. EU funds have helped remove the mines protecting the population and clearing the way for many cross-border ‘Natura2000’ conservation areas boosting sustainable tourism. The project is part of the EU Strategy for the Danube Region (EUSDR).

‘Telediag’ project – RO/SR

Amb el suport de les inversions de la UE, les institucions sanitàries de Romania i Sèrbia es troben ara entre els principals centres mèdics de telemedicina mundial. El projecte consisteix a compartir un sistema de telemedicina únic, que permet als seus metges utilitzar tecnologies innovadores d’informació electrònica per proporcionar assistència sanitària a llarga distància als pacients. Això ha reduït els costos mèdics, proporcionats per obtenir diagnòstics millors, més ràpids i segurs, amb una millora real dels serveis d’assistència sanitària a la frontera romanesa-sèrbia.

‘Academy of Crafts’ projects – SI/HU

A threat to the long-standing crafts tradition in this part of Slovenia and Hungary prompted this project. Fewer people were following professional training, forcing some arts and crafts schools to close down. The “Academy of Crafts” project, has helped reverse the creating new opportunities for young people and preserving this cultural heritage. Some 1,000 entrepreneurs took part in this project.

Fons

La cooperació territorial europea és un objectiu fonamental de la política regional de la UE. Es recomana que les ciutats i regions europees treballin juntes i aprenguin les unes de les altres mitjançant programes, projectes i xarxes conjuntes. Els principals tipus de programa de cooperació són:

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències