Connecteu-vos amb nosaltres

EU

guanyadors del Premi primera Natura 2000 anunciats

COMPARTIR:

publicat

on

naturalesaEls guanyadors dels primers premis Natura 2000 es van anunciar ahir a la nit en una cerimònia a Brussel·les. Els guanyadors van rebre trofeus del comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potočnik, juntament amb membres del jurat del premi.

"La meva més cordial enhorabona a aquests merescuts guanyadors!" va dir el comissari Potočnik. “Gràcies a l’esforç incansable de les persones que treballen per i en llocs Natura 2000, la nostra extensa xarxa d’àrees protegides es converteix en un veritable èxit per a la cooperació europea. Aquests premis mostren alguns exemples de la gran feina que estan fent a tota la UE gestors d'obres, autoritats públiques, organitzacions de conservació i voluntaris, agricultors, forestals, caçadors i pescadors, científics, professors i molts altres. Aquest és el seu dia i es mereixen ricament aquest èxit ".

Natura 2000 és una xarxa de més de 27 llocs protegits que cobreix el 000% de la massa terrestre de la UE i el 18% de les zones marines, protegint i potenciant el patrimoni natural europeu. Aquests premis reconeixen l'excel·lència en la gestió dels llocs Natura 4, mostrant el valor de la xarxa per a les comunitats i les economies locals. Reflectint l’àmplia gamma de treballs realitzats a tota la xarxa Natura 2000, inclouen cinc categories: Conservació, Beneficis socioeconòmics, Comunicació, Conciliació d’interessos / percepcions i Xarxes i cooperació transfronterera.

I els guanyadors són ...

El Premi a la Conservació va ser un projecte per salvar l’àguila imperial a Sakar, Bulgària. Gràcies a la feina de l’equip del projecte i a la cooperació entre conservacionistes i empreses privades, la població local d’aquesta espècie amenaçada a nivell mundial ha estat recuperada del límit de l’extinció. En treballar amb companyies energètiques per aïllar línies elèctriques perilloses i enterrar els cables aeris, el projecte va eliminar amb èxit el risc d’electrocució, un greu problema que afronta aquest rapinyaire.

Un projecte a Sighișoara-Târnava Mare, Romania, va guanyar el Premi als Beneficis Socioeconòmics, amb un impressionant exemple de Natura 2000 que proporciona creixement econòmic i mitjans de vida sostenibles a les zones rurals. El projecte permet als agricultors guanyar-se la vida treballant de manera sostenible en terres d’alt valor natural, alhora que preserva un paisatge únic amb una rica biodiversitat. Gràcies al projecte, 2300 famílies de pagesos de la regió generen ingressos anuals de més de 2.5 milions d’euros, i idees similars s’estan aplicant en altres parts de Romania.

El Premi a la Comunicació es concedeix a Raná-Hrádek a la República Txeca per promoure la protecció dels hàbitats secs de les praderies a la regió de Louny. Un esdeveniment "Celebració de les estepes" atrau cada any mil persones al maig i un concurs anual d'art contribueix a fer que els nens siguin més conscients del treball de conservació. El projecte sensibilitza els ciutadans de la UE sobre el valor del patrimoni natural.

anunci

El Premi Reconciliació d’interessos / percepcions va ser per a un projecte situat al Vijvergebied van Midden Limburgsite de Bèlgica. Els propietaris de terres, les organitzacions de natura i les autoritats, que abans estaven en conflicte per la conservació de la natura, ara treballen junts aquí per gestionar els aiguamolls, gràcies a un enfocament innovador que combina economia, ecologia i educació.

El premi a la creació de xarxes i cooperació transfronterera es concedeix a una xarxa de cooperació tècnica a Espanya per desenvolupar estàndards de qualitat per a la gestió i un lloc web de referència sobre l’estat de la xarxa Natura 2000 a Espanya. El Rebollar de Navalpotro a Guadalajara és una de les àrees en què s’han aplicat amb èxit aquestes accions, que mostren com Natura 2000 és tant una xarxa d’espècies i hàbitats com una xarxa de persones.

Fons

Qualsevol persona directament implicada en Natura 2000 (empreses, autoritats, ONG, voluntaris, propietaris de terres, institucions educatives o particulars) podia optar a aquest premi i es van rebre un total de 163 sol·licituds de tota Europa. D'aquestes, es va presentar una llista de 22 candidatures a un jurat d'alt nivell, que després va seleccionar el guanyador de cada categoria.

Després de l'interès mostrat en aquest Premi, la qualitat de les presentacions i la importància de destacar el fantàstic treball de conservació que s'està duent a terme a tot Europa, la Comissió Europea vol convertir aquest Premi en un esdeveniment anual.

Per a més informació:

Les imatges dels llocs de guanys es poden descarregar aquí: Material de premsa dels Premis Natura 2000.

Al lloc web del Premi Natura 2000 trobareu més informació sobre els guanyadors i el paper que tenen els llocs Natura 2000 en la protecció de la biodiversitat europea.http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/

Per obtenir més informació sobre la natura a Europa: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

https://www.facebook.com/NatureInEurope

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències