Connecteu-vos amb nosaltres

EU

L'esport com a motor de creixement per a l'economia de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

carrera esportiva de pistesL’esport és un sector econòmic important a la UE per si mateix, amb una participació en les economies nacionals que és comparable a l’agricultura, la silvicultura i la pesca combinades. A més, s'espera que la seva quota augmenti en el futur. En general, el sector esportiu representa el 2% del PIB mundial de la UE, mentre que l’ocupació total generada per activitats esportives és de 7.3 milions, equivalent al 3.5% de l’ocupació total de la UE. Malgrat aquestes xifres impressionants, sovint es subestima l’impacte econòmic de les indústries relacionades amb l’esport.

Per recolzar el paper de la indústria relacionada amb l’esport com a motor econòmic, es va celebrar a Brussel·les una reunió d’alt nivell d’actors sobre l’impacte de l’esport i de les indústries relacionades amb l’esport. La reunió tenia com a objectiu fer un balanç dels avenços aconseguits des de la primera reunió de les indústries esportives europees el 21 de gener de 2014. A més, la reunió va oferir l’oportunitat de presentar un pla d’acció dirigit per la indústria sobre l’impacte econòmic de l’esport i relacionat amb l’esport. indústries. La trobada va destacar el paper de l'esport com a poderosa palanca per a la innovació, la competitivitat industrial i l'ocupació.

Accions concretes per fomentar l'esport i les indústries relacionades amb l'esport a Europa

Després de la primera reunió de les indústries esportives europees el 21 de gener, s’ha elaborat la importància econòmica de l’esport amb tres objectius principals:

1. Maximitzar l'eficiència de la inversió en infraestructures esportives:

Amb un finançament públic limitat, la millora de l'eficiència de la inversió en infraestructures esportives s'ha convertit en crucial.

Amb aquest objectiu, es preveu una sèrie d’accions en aquest pla d’acció dirigit per la indústria, incloses: fer balanç de les infraestructures existents a tots els estats membres, crear un fòrum que reuneixi els responsables polítics i els executius de la indústria per tal de compartir les millors pràctiques, donant suport als clústers esportius. , facilitant la creació d'associacions publicoprivades i sensibilitzant la comunitat esportiva que els projectes esportius es poden incloure en la "contractació pública innovadora" sota Horizon 2010.

anunci

2. Foment de la competitivitat de les indústries relacionades amb l'esport:

La indústria de l’esport es caracteritza per onades d’innovació constants i ràpides, sovint en estreta col·laboració amb altres indústries (tèxtil, electrònica, aeroespacial, etc.). Tanmateix, la inversió en béns esportius innovadors es pot fer en la mesura que els drets de propietat intel·lectual (DPI) estiguin suficientment protegits. Finalment, els acords de lliure comerç i inversió (TLC) entre la UE i tercers països són fonamentals per millorar les condicions d'accés al mercat de les indústries relacionades amb l'esport de la UE.

En aquest context, es proposen un conjunt d’accions que inclouen: desenvolupar estudis sobre l’eficàcia i la sostenibilitat dels esdeveniments esportius a Europa, promoure sinergies a nivell de la UE, animar els estats membres a treure el màxim profit de les possibilitats de finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) ). A més, els estats membres haurien d’intercanviar les millors pràctiques per tal d’aplicar de manera efectiva i unificada els drets de propietat intel·lectual. La UE també hauria de reforçar la col·laboració de clústers entre els estats membres, desenvolupar casos pràctics sobre noves tendències i oportunitats i considerar les necessitats de les indústries relacionades amb l’esport a l’hora de negociar els TLC bilaterals. Finalment, s'hauria d'organitzar una "missió per al creixement" de la UE centrada en les indústries esportives després de cada esdeveniment esportiu important a tercers països.

3. Facilitar la demanda d’esports i activitats recreatives i béns relacionats i maximitzar els efectes derivats dels esports sobre el creixement i l’ocupació:

Cada nova feina a la cadena de subministrament esportiu genera 0.65 nous llocs de treball en indústries relacionades fora de la cadena de subministrament. Els sectors amb els multiplicadors més alts es troben a la branca de la construcció i als sectors relacionats amb el turisme.

En aquest context, es preveu una sèrie d’accions que inclouen: explotar les possibilitats de finançament COSME, donar suport a les empreses que operen en l ’“ economia de les aplicacions ”, crear agències específiques a nivell regional per facilitar l’organització d’esdeveniments esportius i adoptar mesures per facilitar activitats turístiques relacionades amb l’esport. . La UE, juntament amb els estats membres i altres parts interessades, també fomentarà el turisme des de tercers països cap a Europa amb motiu d’esdeveniments esportius importants i, finalment, considerarà si seguir les recomanacions del grup d’experts sobre el finançament sostenible de l’esport en les revisions de la Sistema d’IVA per tenir en compte la naturalesa específica de l’esport.

Fons

A causa de la importància de l’esport com a motor de creixement per a l’economia més àmplia de la UE, el 21 de gener de 2014 es va celebrar una reunió informal d’interessats d’alt nivell (MEMO / 14 / 35), com a plataforma que reuneix representants de tots els sectors econòmics relacionats amb l’esport, clústers, universitats i associacions esportives.

La reunió, que va ser una iniciativa conjunta del vicepresident Tajani amb el comissari Vassiliou, va permetre als grups d'interès compartir les seves opinions sobre quines mesures i / o iniciatives la Comissió hauria de tenir en compte a nivell de la UE per promoure encara més els efectes positius que té l'esport La indústria manufacturera de la UE i el conjunt de l’economia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències