Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

L'emprenedoria social: Nova norma per mesurar l'impacte

COMPARTIR:

publicat

on

Codi-binari-011Un nou estàndard per permetre empreses socials de totes les mides per mesurar millor i demostrar el seu impacte social i així ajudar-los en les seves discussions amb socis, inversors i finançadors del sector públic ha estat publicat per la Comissió Europea. L'estàndard, que apareix a un informe sobre la mesura de l'impacte social, ajudarà a les empreses socials europees a beneficiar - se del finançament mitjançant Fons europeus d’emprenedoria social (EuSEF) i el nou Programa d’Ocupació i Innovació Social (EaSI). L'informe ha estat aprovat per un grup d’experts en emprenedoria social (GECES) creat per la Comissió.

Ocupació, Afers Socials i Inclusió Comissari László Andor va dir:“Donem suport al paper dels emprenedors socials i les seves inversions socials. La nova norma ajudarà les empreses socials a accedir al suport financer de la UE i establirà les bases per a la mesura de l’impacte social a Europa. També contribueix a la tasca del grup de treball sobre inversions d’impacte social creat pel G7 per desenvolupar un conjunt de directrius generals per a la mesura d’impacte que siguin utilitzades pels inversors d’impacte social a nivell mundial.."

El comissari del Mercat Intern i els Serveis, Michel Barnier, va dir: “Aquest informe és un pas important en la implementació de la Iniciativa d'Empresa Social. Aportarà claredat i confiança a una àrea que cada cop crida més l'atenció, atès el paper que la mesura de l'impacte social pot tenir per ajudar al desenvolupament d'un ecosistema de suport per a les empreses socials.."

L'informe va trobar que no era possible idear un conjunt rígid d'indicadors de manera descendent per mesurar l'impacte social en tots els casos. En el seu lloc, proposa un estàndard per a la mesura de l’impacte social en cinc etapes, que és prou flexible per adaptar-se a les necessitats d’empreses socials molt diferents.

La necessitat d’un estàndard per mesurar l’impacte social és important en termes de finançament: el programa EaSI estableix que les empreses socials han de demostrar que estan enfocades a aconseguir impactes socials o socials mesurables i positius per tal de beneficiar-se del suport. Els nous EuSEF (European Social Entrepreneurship Funds) també requereixen empreses socials que busquen finançament per mesurar el seu impacte social.

El desenvolupament d'un estàndard hauria d’ajudar a evitar la duplicació actual de costos pel fet que hi ha diferents enfocaments, així com fomentar les millors pràctiques en el camp de la mesura de l’impacte social en ràpida evolució.

Fons

anunci

El Llei del mercat únic II afirma que la Comissió desenvoluparà una metodologia per mesurar els beneficis socioeconòmics creats per les empreses socials. El Reglament EaSI afegeix que el programa EaSI finançarà el desenvolupament del mercat d'inversió social i facilitarà l'accés al finançament de les empreses socials.

Per iniciativa de la Comissió; es van crear els Fons Europeus d’Emprenedoria Social (EuSEF). Les empreses que vulguin utilitzar aquests fons han d’invertir almenys el 70% del seu capital en empreses socials. Amb el EuSEF, els inversors sabran que la majoria de la seva inversió es destina a empreses socials, que s’identifiquen (de manera similar a l’EaSI) per la seva recerca d’impactes socials positius mesurables.

Més informació

notícia a la pàgina web de la DG Ocupació
Informe GECES "Propostes d'enfocaments per a la mesura de l'impacte social"
Web de László Andor
Seguiu László Andor a Twitter
L'emprenedoria social
Subscriu-te al correu electrònic gratuït de la Comissió Europea butlletí sobre ocupació, afers socials i inclusió

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències