Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

El nou rostre de la defensa europea: la Comissió proposa un pla d'acció industrial

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

b17546La Comissió Europea ha presentat avui un full de ruta per a mesures per enfortir el mercat únic de defensa, per promoure una indústria de defensa més competitiva i per fomentar sinergies entre la investigació civil i militar, inclosos els detalls i els terminis de les accions. Aquestes accions inclouen la preparació d’un full de ruta per a un règim de seguretat de subministrament integral a tota la UE; orientació pràctica per a les autoritats regionals i les pimes que aclareixi la possibilitat d’utilitzar fons europeus per donar suport a projectes de doble ús; i una nova "Acció Preparatòria" per comprovar el valor afegit d'una contribució de la UE a la investigació relacionada amb la defensa per a la Política de Seguretat i Defensa Comuna (PSAC). En conjunt, aquestes accions contribuiran a fer més eficient el sector europeu de la defensa i la seguretat i enfortiran la PSDC de la Unió. El full de ruta d'avui és el seguiment de la Comunicació de la Comissió sobre defensa presentada el juliol de 2013 (IP / 13 / 734).

El vicepresident de la Comissió Europea, Antonio Tajani, comissari d'Indústria i Emprenedoria, va dir: "El Consell Europeu va reconèixer que la col·laboració en defensa entre els estats membres havia de ser més profunda i més sostinguda si la UE afrontava adequadament els seus reptes de seguretat. Per tant, iÉs vital que la indústria de defensa europea segueixi sent un centre líder mundial en fabricació i innovació, creant llocs de treball altament qualificats i creixent."

El comissari per al Mercat Interior i els Serveis, Michel Barnier, va dir: “És clar que desenvolupar i mantenir la tecnologia i les capacitats crítiques necessàries per al futur està més enllà de la capacitat dels estats membres individuals. Tot i que la defensa i la seguretat segueixen sent una qüestió principalment de responsabilitat nacional, es pot fer més per promoure la cooperació europea. La Comissió contribuirà a aquest esforç, en particular reforçant el mercat únic de defensa i fomentant la competitivitat en la indústria de la defensa ".

anunci

Per què ha d’actuar la UE?

Una Europa més influent necessita una política de seguretat i defensa comuna (PSAC) forta i activa, que al seu torn requereixi un sector de defensa i seguretat més competitiu i eficient. Les successives onades de retallades en els pressupostos de defensa i la persistent fragmentació dels mercats de defensa a Europa amenacen la capacitat europea de mantenir capacitats de defensa efectives i una indústria de defensa competitiva. Això també posa en perill la capacitat d'Europa per afrontar els nous reptes de seguretat d'una manera autònoma i eficaç.

L’acció és particularment important ja que la crisi econòmica ha afectat durament una indústria d’importància estratègica per a Europa. Es tracta d’un important sector industrial amb una facturació de 96 milions d’euros només el 2012, que dóna feina a unes 400,000 persones i genera fins a 960,000 llocs de treball indirectes. La seva investigació d’avantguarda ha creat efectes indirectes importants en altres sectors, com l’electrònica, l’espai i l’aviació civil, i proporciona creixement i milers de llocs de treball altament qualificats.

anunci

Per fomentar la cooperació i millorar l'eficiència del sector, la Comissió ha decidit prendre les següents iniciatives:

1. Completar el mercat únic de defensa i seguretat. Basat en les dues directives existents sobre contractació de defensa i transferències de defensa dins de la UE (IP / 07 / 1860), la Comissió també abordarà les distorsions del mercat i contribuirà a millorar la seguretat del subministrament entre els estats membres.

2. Reforçar la competitivitat de la indústria europea. Amb aquest objectiu, la Comissió desenvoluparà una política industrial de defensa basada en dos eixos clau:

  • Suport a la competitivitat - Donar suport a la tasca per identificar un nou mecanisme per desenvolupar normes de defensa a Europa i un enfocament comú a les normes per a avions militars.

  • Suport a les pimes - inclòs el desenvolupament de xarxes entre regions relacionades amb la defensa dins de la UE, donar suport a les pimes relacionades amb la defensa en competència mundial i proporcionar orientació pràctica a les pimes i les autoritats regionals europees que aclareixin l’elegibilitat de l’ús de fons europeus en suport de projectes de doble ús.

3. Donar suport a la investigació europea en defensa. Per aconseguir-ho, la Comissió buscarà les màximes sinergies possibles entre la investigació civil i la militar, en particular:

  • desenvolupar un nou programa (Acció Preparatòria) per explorar els beneficis potencials de la investigació relacionada amb la PSDC finançada per la UE; i

  • ajudar els les forces armades redueixen el seu consum d’energia.

Fons

El juliol de 2013, la Comissió va presentar la Comunicació "cap a un sector de defensa i seguretat més competitiu i eficient" com a contribució al Consell Europeu de desembre de 2013. El Consell Europeu va acollir amb satisfacció la Comunicació i revisarà els avenços al juny de 2015. L'informe presentat avui proporcionarà les bases per al programa de treball de la Comissió, subjecte a les prioritats establertes per la nova Comissió.

Més informació:

comunicació

Document de Treball

Indústria de la defensa: treballem junts per donar suport a la defensa d’Europa

Adquisició de defensa

El mercat de defensa intern de la UE s’obre lentament

Defensa

"Europa pot (i clarament hauria de ser) capaç i disposat a fer més per si sola" von der Leyen

publicat

on

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reflexionar sobre el final precipitat de la missió de l'OTAN a l'Afganistan en el seu discurs sobre "Estat de la UE" (SOTEU). Els esdeveniments de l’estiu han donat un nou impuls a la Unió Europea de Defensa. 

Von der Leyen va descriure la situació com a "qüestions profundament preocupants" per als aliats de l'OTAN, amb les seves conseqüències per als afganesos, homes i dones de serveis, així com per als treballadors diplomàtics i auxiliars. Von der Leyen va anunciar que preveia que es presentés una declaració conjunta UE-OTAN abans de finals d'any, dient que "actualment" estem treballant en això amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Unió Europea de Defensa

anunci

Molts han estat crítics amb el fracàs de la UE en utilitzar els seus grups de batalla. Von der Leyen va atacar el tema directament: "Podeu tenir les forces més avançades del món, però si mai esteu preparats per utilitzar-les, de què serveixen?" Va dir que el problema no era una manca de capacitat, sinó una falta de voluntat política. 

Von der Leyen va dir que el proper document de la brúixola estratègica, que finalitzarà el novembre, és clau per a aquest debat: "Hem de decidir com podem utilitzar totes les possibilitats que ja hi ha al Tractat. És per això que, sota la presidència francesa, el president Macron i jo convocarem una cimera sobre defensa europea. És hora que Europa passi al següent nivell ”.

Von der Leyen va demanar un major intercanvi d'informació per a una millor consciència de la situació, l'intercanvi d'intel·ligència i informació, a més de reunir tots els serveis des de proveïdors d'ajuda fins a aquells que podrien conduir a la formació de la policia. En segon lloc, va demanar una millor interoperabilitat a través de plataformes europees comunes, des de avions de combat fins a drons. Va rebutjar la idea de renunciar a l'IVA en comprar equips de defensa desenvolupats i produïts a la UE, argumentant que això ajudaria a la interoperabilitat i disminuiria la dependència. Finalment, en matèria de cibernètica, va dir que la UE necessitava una política europea de ciberdefensa, que inclogués legislació sobre estàndards comuns segons una nova llei europea de ciber resiliència.

anunci

A què esperem?

En declaracions després del discurs de von der Leyen, el president del eurodiputat Manfred Weber, del partit dels pobles europeus, va dir: "Accepto plenament les iniciatives del consell de defensa de Ljubjana. Però, a què esperem? El Tractat de Lisboa ens dóna totes les opcions, així que fem-ho i fem-ho ara ". Va dir que el president Biden ja havia deixat clar que els EUA ja no volien ser el policia mundial i va afegir que tant la Xina com Rússia esperaven per omplir el buit: "Ens despertaríem en un món en què els nostres fills no voldran viure."

Seguir llegint

9/11

20 anys des de l’9 de setembre: declaració de l’alt representant / vicepresident Josep Borrell

publicat

on

L'11 de setembre de 2001, l'atac més mortal de la història dels Estats Units va causar la mort de prop de 3,000 persones i més de 6,000 ferits quan els vols de passatgers segrestats es van estavellar contra el World Trade Center, el Pentàgon i un camp del comtat de Somerset, Pennsilvània.

Honorem la memòria dels que van perdre la vida aquest dia, fa 20 anys. Les víctimes del terrorisme no s’obliden. Expresso la meva sincera simpatia al poble nord-americà, especialment a aquells que van perdre els seus éssers estimats en els atacs. Els atacs terroristes són atacs contra tots nosaltres.

L’Onze de Setembre va marcar un gir en la història. Va canviar fonamentalment l’agenda política mundial: per primera vegada, l’OTAN va invocar l’article 9, que permetia als seus membres respondre junts en defensa pròpia, i va iniciar la guerra contra l’Afganistan.

anunci

20 anys després, grups terroristes com Al Qaida i Da'esh continuen actius i virulents a moltes parts del món, per exemple al Sahel, a l'Orient Mitjà i a l'Afganistan. Els seus atacs han causat milers de víctimes a tot el món, un enorme dolor i patiment. Intenten destruir vides, danyar les comunitats i canviar la nostra forma de vida. Amb l'objectiu de desestabilitzar els països en general, prenen sobretot societats fràgils, però també les nostres democràcies occidentals i els valors que defensem. Ens recorden que el terrorisme és una amenaça amb la qual vivim cada dia.

Ara, com llavors, estem decidits a lluitar contra el terrorisme en totes les seves formes i en qualsevol lloc. Estem admirats, humils i agraïts per aquells que arrisquen la seva vida per protegir-nos d’aquesta amenaça i per a aquells que responen després dels atacs.

La nostra experiència contra el terrorisme ens ha ensenyat que no hi ha respostes fàcils ni solucions ràpides. Respondre al terrorisme i a l’extremisme violent per la força i el poder militar només no ajudarà a guanyar-se els cors i les ments. Per tant, la UE ha adoptat un enfocament integrat, abordant les causes fonamentals de l'extremisme violent, tallant les fonts de finançament dels terroristes i frenant el contingut terrorista en línia. Cinc missions de seguretat i defensa de la UE a tot el món tenen el mandat de contribuir a la lluita contra el terrorisme. En tots els nostres esforços, ens comprometem a protegir vides innocents, els nostres ciutadans i els nostres valors, així com defensar els drets humans i el dret internacional.

anunci

Els recents esdeveniments a l'Afganistan ens obliguen a replantejar-nos el nostre enfocament, treballant amb els nostres socis estratègics, com els Estats Units i mitjançant esforços multilaterals, incloses les Nacions Unides, la Coalició Mundial per Derrotar Da'esh i el Fòrum Mundial contra el Terrorisme (GCTF) ).

En aquest dia, no hem d’oblidar que l’únic camí a seguir és mantenir-nos units i ferms contra tots els que intenten danyar i dividir les nostres societats. La UE continuarà treballant juntament amb els Estats Units i tots els seus socis per fer d’aquest món un lloc més segur.

Seguir llegint

Educació

Declaració del comissari de gestió de crisis Janez Lenarčič el dia internacional per protegir l'educació de l'atac

publicat

on

Amb motiu del Dia Internacional per Protegir l’Educació contra l’Atac (9 de setembre), la UE reafirma el seu compromís de promoure i protegir el dret de tots els infants a créixer en un entorn segur, tenir accés a una educació de qualitat i construir un millor i més futur pacífic, diu Janez Lenarčič (a la foto).

Els atacs a escoles, estudiants i professors tenen un impacte devastador en l’accés a l’educació, als sistemes educatius i al desenvolupament social. Malauradament, la seva incidència augmenta a un ritme alarmant. Això queda massa clar a partir dels desenvolupaments recents a l'Afganistan i de les crisis d'Etiòpia, el Txad, la regió del Sahel d'Àfrica, a Síria, el Iemen o Myanmar, entre moltes altres. La Coalició Mundial per Protegir l’Educació contra l’Atac ha identificat més de 2,400 atacs a centres educatius, estudiants i educadors el 2020, un 33% més que el 2019.

Els atacs a l'educació també constitueixen una violació del dret internacional humanitari, el conjunt de normes que volen limitar els efectes dels conflictes armats. Aquestes infraccions es multipliquen, mentre que els seus autors poques vegades són cridats a rendir comptes. En aquest punt de vista, posem el compliment del dret internacional humanitari de manera coherent al centre de l'acció exterior de la UE. Com a un dels principals donants humanitaris, la UE continuarà promovent i defensant el respecte mundial del dret internacional humanitari, tant per part dels estats com de grups armats no estatals durant un conflicte armat.

anunci

Més enllà de la destrucció d’instal·lacions, els atacs contra l’educació comporten la suspensió a llarg termini de l’aprenentatge i l’ensenyament, augmenten el risc d’abandonament escolar, condueixen a treballs forçats i reclutament per part de grups i forces armats. El tancament d’escoles reforça l’exposició a totes les formes de violència, inclosa la violència sexual i de gènere o el matrimoni precoç i forçat, els nivells dels quals han augmentat dràsticament durant la pandèmia COVID-19.

La pandèmia COVID-19 va exposar i va agreujar la vulnerabilitat de l'educació a tot el món. Ara, més que mai, hem de minimitzar la interrupció de la educació i garantir que els nens puguin aprendre en seguretat i protecció.

La seguretat de l’educació, inclosa la participació addicional en la Declaració d’escoles segures, és una part integral dels nostres esforços per protegir i promoure el dret a l’educació de totes les noies i nois.

anunci

Respondre i prevenir atacs a les escoles, donar suport als aspectes protectors de l’educació i protegir els estudiants i els professors requereix un enfocament coordinat i intersectorial.

Mitjançant projectes finançats per la UE en Educació en Emergències, ajudem a reduir i mitigar els riscos que comporten els conflictes armats.

La UE continua al capdavant de donar suport a l’educació en casos d’emergència, dedicant el 10% del seu pressupost d’ajuda humanitària a donar suport a l’accés, la qualitat i la protecció de l’educació.

Més informació

Fitxa tècnica - Educació en emergències

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències