Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Impacte de suport a la inversió i la promoció de la UE per a la competitivitat del sector del vi no està clarament demostrat, segons els auditors de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

1024px-Primer pla_de_vi_negre_a_copaUn informe publicat avui (1 de juliol) pel Tribunal de Comptes Europeu (TCE) revela que la necessitat d'una mesura d'inversió específica per al sector vitivinícola no està justificada, ja que aquest suport ja existeix en el marc de la política de desenvolupament rural de la UE. L'informe també qüestiona el paper de les subvencions de la UE per a la promoció dels vins, ja que sovint s'utilitzaven per consolidar mercats, en lloc de guanyar nous mercats o recuperar mercats antics..

"La coexistència de mesures d'inversió similars sota dos esquemes diferents és una font de complexitat, que en alguns estats membres ha provocat la implementació de retards o un abast excessivament restrictiu de les inversions elegibles", dit Jan Kinšt, membre de l'ECA responsable de l'informe"A més, quan la contribució de la UE incita les empreses a reduir proporcionalment el seu propi finançament per a accions de promoció, es converteix essencialment en una subvenció parcial dels costos operatius d’aquestes empreses. No es tracta d’un ús eficient dels diners públics ”.

Els auditors de la UE van trobar que no hi ha prou informació rellevant per mostrar els resultats directes atribuïbles a aquestes mesures. En el cas de la mesura d’inversió, els efectes no es poden separar fàcilment de les inversions en desenvolupament rural. En el cas de les accions de promoció, tot i que les exportacions de vins a tercers països han augmentat significativament en termes absoluts, l’auditoria va revelar que els vins de la UE han perdut quotes de mercat als principals tercers països objecte d’accions de promoció i que les exportacions de vins de la UE que no són elegibles per rebre ajuts també va augmentar.

Els estats membres van gastar 522 milions d’euros en fons de la UE en virtut de la mesura de promoció entre el 2009 i el 2013. Per al 2014-2018, hi ha hagut un gran augment dels fons assignats als estats membres per a aquesta mesura (1.16 milions d’euros a la UE-27). Donades les dificultats experimentades pels estats membres per gastar el pressupost 2009-2013 inicialment destinat a accions de promoció, hi ha el risc que el pressupost 2014-2018 es fixi massa alt, posant en perill l’aplicació de principis de gestió financera sòlids.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències