Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La UE adopta la direcció de la seguretat nuclear amb una modificació de la Directiva de seguretat nuclear

COMPARTIR:

publicat

on

Venda central nuclearEls de la UE El Consell ha adoptat avui (8 de juliol) la nova Directiva de seguretat nuclear. Proporciona més poder i independència a les autoritats reguladores nacionals, un objectiu de seguretat d'alt nivell a tota la UE i un sistema europeu d'avaluació per parells. També introduirà avaluacions nacionals de seguretat periòdiques i disposicions de preparació i resposta d'emergència in situ. A més, augmenta la transparència i millora l'educació i la formació. La directiva del 2014 modifica la vigent des del 2009. Proporciona un marc més fort per a la seguretat nuclear de la UE, tal com van demanar els caps d'estat o de govern de la UE després de l'accident nuclear de Fukushima el 2011.

La Comissió Europea celebra l'adopció avui per part del Consell de l'esmena a la Directiva de seguretat nuclear vigent.

El vicepresident Günther Oettinger va dir: "Aquesta Directiva és una contribució important per millorar la seguretat de les instal·lacions nuclears i promoure una cultura de seguretat sòlida a Europa. En una regió on més d'una quarta part de l'electricitat i més de la meitat de l'electricitat baixa en carboni produït prové de l'energia nuclear, és fonamental garantir un funcionament segur de les centrals nuclears. WAmb la directiva revisada, la UE mostra el seu lideratge en seguretat nuclear".

Què hi ha de nou?

La Directiva de seguretat nuclear modificada reforça les disposicions de la directiva de 2009, mitjançant:

  • Reforç dels poders i la independència de autoritats reguladores nacionals que supervisen les activitats dels operadors nuclears;

  • introduint a objectiu de seguretat d'alt nivell a tota la UE prevenir accidents i evitar emissions radioactives fora d'una instal·lació nuclear;

    anunci
  • configuració d'un Sistema europeu d'avaluació per iguals sobre qüestions específiques de seguretat que han de dur a terme cada sis anys els estats membres a través de les seves autoritats reguladores competents mitjançant el Grup Europeu de Reguladors de Seguretat Nuclear (ENSREG) i basant-se en l'experiència tècnica de l'Associació de Reguladors Nuclears d'Europa Occidental (WENRA). La primera revisió per parells d'actualitat tindrà lloc el 2017;

  • augment de la transparència sobre qüestions de seguretat nuclear assegurant que la informació es posa a disposició del públic tant en condicions normals d'explotació de les instal·lacions nuclears com en cas d'incidents o accidents;

  • proporcionant una inicial avaluació de la seguretat abans de la construcció d'una instal·lació nuclear, així com per a avaluacions nacionals periòdiques de seguretat, almenys cada deu anys, per reavaluar la seguretat de les instal·lacions i identificar noves millores de seguretat;

  • millorar la coherència nacional preparació i resposta d'emergència in situ arranjaments, i;

  • destacant la importància de la factor humà fomentant una cultura de seguretat nuclear eficaç mitjançant sistemes de gestió, Educació i formació i acords per part de l'operador.

La directiva modificada té en compte les lliçons apreses de la Proves d'estrès nuclear de la UE i es basa en diverses fonts, com ara Grup Europeu de Reguladors de Seguretat Nuclear (ENSREG), Associació de Reguladors Nuclears d'Europa Occidental (WENRA) o l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). També integra les contribucions del Parlament Europeu i del Comitè Econòmic i Social Europeu, així com les aportacions de la indústria i la societat civil.

Els estats membres haurà de transposar les disposicions de la directiva a la legislació nacional dins tres anys.

Fons

Després de l'accident de Fukushima Daiichi l'any 2011, els caps d'estat o de govern de la UE van demanar a la Comissió que revisés el marc legal i normatiu existent per a la seguretat de les instal·lacions nuclears i proposi les millores que siguin necessàries.

La Directiva de 2009 va proporcionar a Europa per primera vegada un marc de seguretat comú basat en el Tractat Euratom, fent que els principis internacionals de seguretat nuclear siguin legalment vinculants a tots els estats membres.

Més informació

MEMO / 14 / 464

La Directiva de seguretat nuclear revisada, així com la Directiva de 2009, es poden trobar al següent lloc web de la Comissió Europea.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències