Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Protecció de les indicacions geogràfiques per als productes no agrícoles: preguntes més freqüents

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

IMG_2036Què és una indicació geogràfica?

Una Indicació Geogràfica (IG) és un signe, en general un nom, utilitzat per a productes que tenen un origen geogràfic concret i posseeixen qualitats, característiques o una reputació essencialment atribuïble al seu lloc d'origen. En general, una indicació geogràfica inclou o consisteix en el nom del lloc d'origen de les mercaderies. Aquest nom es pot utilitzar en conjunt per totes les empreses de la zona atès que fabriquen un producte determinat d'una manera prescrita. Xampany i el pernil de Parma són alguns exemples de les indicacions geogràfiques de fama mundial.

Per què donar protecció a les indicacions geogràfiques?

anunci

IG poden ser mal utilitzats pels productors sense cap vincle amb el lloc designat d'origen, s'aprofitin de la reputació dels productes originals. El propòsit de la protecció d'una IG és de garantir una competència justa per als productors i per proporcionar als consumidors informació fiable sobre el lloc i / o mètode de producció i la qualitat del producte. La protecció de les IG donar un paper decisiu en la preservació dels productes tradicionals i d'alta qualitat i el saber fer i llocs de treball relacionats amb ells. La protecció de les indicacions geogràfiques, per tant, també dóna suport a les petites i mitjanes empreses i els fabricants (PIME). IG posen l'accent en la relació entre l'activitat humana, la cultura, la terra i els recursos, i ajuda a protegir els actius intangibles com ara les normes de qualitat i de reputació.

la protecció de les indicacions geogràfiques és també un incentiu per invertir en noves tecnologies i innovació per protegir l'alta qualitat dels productes, mentre que el manteniment de la competitivitat.

IG tenen característiques especials que els distingeixen d'altres drets de propietat intel·lectual: en general no són una propietat d'una sola entitat com sol ser el cas de les marques o patents. IG estan disponibles per a tots els productors els productes siguin originaris de la zona geogràfica definida i complir amb les especificacions establertes per al GI.

anunci

IG no ajuden els consumidors?

En el món globalitzat d'avui, la gamma de productes oferts al consumidor és gairebé il·limitada. Per prendre una decisió informada, els consumidors han de reunir i comparar informació sobre el preu i les característiques d'un nombre cada vegada més gran de mercaderies. Preu i característiques bàsiques d'un producte poden no ser els únics factors decisius. Els consumidors també estan buscant maneres d'identificar productes autèntics i originals de qualitat, i esperar que la qualitat i característiques anunciades proporcionar les qualitats que valoren, per als que sovint estan disposats a pagar una prima. IG fiables són una eina clau per als consumidors a prendre aquestes decisions informades.

Quin és el marc legal per a les indicacions geogràfiques de la UE?

A Europa, la protecció de les indicacions geogràfiques està disponible tant per als productes agrícoles i no agrícoles. Els productes agrícoles i alimentaris (vins, licors) poden gaudir d'una protecció unitària concedida exclusivament a nivell de la UE. IG no agrícoles estan protegits només a nivell nacional / regional, a través de diversos marcs legals nacionals.

A la UE, s'ha establert la protecció de les indicacions geogràfiques per vins (unitària) 1970, 1989 (esperits), vins aromatitzats (1991) i altres productes agrícoles i alimentaris (1992). A través d'aquests sistemes, les denominacions protegides dels productes contemplats gaudeixen de gran envergadura protecció unitària a tota la UE amb un sol procés de sol·licitud. A finals d'abril 2014, 336 noms dels esperits, els noms dels vins i 1,577 1,184 noms dels productes alimentaris i els productes agrícoles es van registrar a la UE. El valor estimat de venda de les indicacions geogràfiques de la UE a 2010 54.3 ascendeix a mil milions d '€, incloent € 11.5bn de les vendes d'exportació (15% de les exportacions de la indústria d'aliments i begudes de la UE).

El sistema de protecció de les indicacions geogràfiques dels productes agrícoles de la UE es considera generalment com un cas d'èxit, com s'il·lustra per una estudi recent encarregat per la Comissió Europea. Ha suposat avantatges tangibles per als consumidors i productors, com ara informació detallada i una garantia de qualitat per als consumidors, marges de beneficis més estables per als productors, visibilitat millorada, sovint derivada de participació en fires, accés a nous mercats nacionals i / o d'exportació, millor accés a fons de promoció i ajuts d'inversió als productors. La protecció GI també ajuda a mantenir la infraestructura local i l'ocupació, especialment a les zones més pobres, que beneficien a la societat en general.

Diferents marcs jurídics nacionals per als productes no agrícoles

les lleis dels estats membres sobre la protecció de les indicacions geogràfiques no agrícoles no estan harmonitzats. Els marcs nacionals pertinents varien considerablement d'un Estat membre a un altre. Hi ha diferències significatives en les definicions, els procediments de registre i cost, abast de la protecció, i els mitjans d'execució. Com a resultat, les indicacions geogràfiques no agrícoles estan subjectes a diversos nivells de protecció, depenent del seu país de producció, sobre la base de la protecció bàsica establerta en l'Acord sobre els ADPIC.

En tots els estats membres, els productes no agrícoles estan coberts per les lleis sobre competència deslleial o engany al consumidor. Aquest és també el cas de Dret de marques, que també pot proporcionar un grau de protecció. sistemes específics que garanteixen una protecció GI per als productes no agrícoles estan operant actualment en els Estats membres de 14. Aquestes lleis adopten diverses formes, que van des de les regulacions regionals o nacionals en oficis específics (per exemple, ceràmica), a les lleis específiques sobre un determinat producte (per exemple, ganivets Solingen) oa les lleis regionals o nacionals que protegeixen tots els productes amb indicacions geogràfiques no agrícoles.

Com a conseqüència, per protegir les indicacions geogràfiques no agrícoles a la UE d'avui, les úniques possibilitats són per registrar l'estat membre de productes segons l'estat membre on existeix aquesta possibilitat (estats membres 14 en total), o dependre d'altres eines, com la protecció de marques , litigis i / o accions a través de les autoritats administratives en cas de pràctica comercial deslleial o engany al consumidor.

Per què hi ha actualment cap protecció per a les indicacions geogràfiques no agrícoles a nivell de la UE?

La protecció de la indicació geogràfica a nivell de la UE està històricament arrelada en la política agrícola de la UE. No obstant això, els objectius d'aquesta protecció (per exemple, permetre una competència lleial per als productors, informar millor els consumidors, promoure la qualitat dels productes, etc.) també s'apliquen als productes no agrícoles. És per això que el Llibre Verd reflexiona sobre la possibilitat d’estendre la protecció IG a tota la UE a aquesta categoria de productes.

Existeix un marc jurídic internacional per a la protecció de les indicacions geogràfiques?

Alguns tractats administrats per l'Organització Mundial de la Propietat Internacional (OMPI) preveuen la protecció de les indicacions geogràfiques, sobretot el 1883 Conveni de París per a la Protecció de la Propietat Industrial i la Acord de Lisboa per a la protecció de les denominacions d'origen i el seu registre internacional. A més, els articles 22 a 24 del Acord sobre els ADPIC tracteu la protecció internacional de les indicacions geogràfiques dins de l'OMC.

Aquests acords internacionals permeten la protecció de les IG que es concedirà a tot tipus de productes, tant agrícoles com no agrícoles. Difereixen significativament, però, pel que fa a les definicions, l'abast, les mesures d'execució relacionats i altres aspectes de la protecció de les IG.

la Comissió ha decidit legislar sobre les indicacions geogràfiques no agrícola?

No. Un Llibre Verd és un document de consulta, dirigides a impulsar la discussió i retroalimentació de totes les parts interessades abans que la Comissió prengui una decisió sobre els propers passos.

Fan indicacions geogràfiques constitueixen obstacles indesitjables al comerç?

IG no restringeixen el comerç de cap manera. El seu objectiu és proporcionar als consumidors informació fiable sobre les especificacions i origen de les mercaderies, i evitar el parasitisme en la seva reputació adquirida. IG també tenen la particularitat de ser drets no exclusius de propietat intel·lectual: l'ús del nom o el senyal accessible a tots els productors de la zona atès que fabriquen el producte en la forma prescrita, que és, en general, lligat a les tradicions de llarga data.

Existeix el risc que la introducció de tal protecció per als productes no agrícoles podria perjudicar la innovació, tornant als processos de fabricació d'edat?

No. Per contra, tots els productes que formen part de dels coneixements tradicionals i el patrimoni cultural d'Europa tenen un potencial econòmic considerable. Donant les empreses productores d'aquests béns les condicions adequades per a la seva explotació de fomentar, també en aquest sector, la innovació i el progrés tecnològic, que són fonamentals per treure el millor partit de l'experiència i el patrimoni local.

Quins podrien ser els beneficis de la protecció de les IG a tota la UE a nivell internacional?

És un objectiu principal de la Comissió en les negociacions comercials per obtenir la protecció de les indicacions geogràfiques a tercers països per als seus productes agrícoles reeixits, com els vins i les begudes espirituoses, produïts a la UE. Per obtenir aquesta protecció, la UE se li demana regularment pels socis comercials per a proporcionar una protecció equivalent a nivell de la UE per als productes no agrícoles procedents d'aquests tercers països. De moment, la UE no pot oferir aquesta protecció més enllà de les mesures que estan al seu lloc a nivell nacional. la protecció de les indicacions geogràfiques a tota la UE per als productes no agrícoles podria millorar les nostres relacions comercials bilaterals amb diversos dels nostres socis importants.

Quin seria el cost d'establir aquesta protecció a la UE serà?

En aquesta primera etapa, quan la Comissió acaba de començar a preguntar sobre els mèrits i diverses opcions per a un nou sistema potencial, és massa aviat per estimar els costos del seu establiment. Com a condició prèvia per a qualsevol nou sistema potencial, es durà a terme una avaluació exhaustiva de l'impacte i qualsevol nou sistema hauria de portar la càrrega financera i administrativa mínima possible als productors, estats membres i institucions i beneficis de la UE, clarament superar els costos.

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint

EU

Setmana per endavant: Forewarned és avantatjat

publicat

on

El vicepresident de la Comissió, Maroš Šefčovič, presentarà dimecres (8 de setembre) el segon informe anual de previsió estratègica de la Comissió. L'informe s'avança una setmana abans del discurs anual del president de la Comissió sobre l'estat de la UE. La iniciativa forma part d’un esforç per garantir que la UE sigui resistent davant de reptes, però també sigui capaç de preparar-se incorporant la previsió en tots els aspectes de l’elaboració de polítiques. L’informe 2021 examinarà les megatendències estructurals mundials cap al 2050 que afectaran la UE i identificarà àrees on la UE podria impulsar el seu lideratge mundial. 

Dimarts (7 de setembre), el comissari Hahn celebrarà una conferència de premsa sobre l’adopció del marc dels bons verds. L’EUGBS (l’estàndard europeu de bons verds) vol ser una “eina robusta per demostrar que financen projectes legítims verds alineats amb el Taxonomia de la UE ”.

Parlament

anunci

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva de l’Era Digital i comissària de competència, es reunirà (6 de setembre) amb els presidents de cinc comitès (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) al parlament per a un intercanvi d’opinions sobre l’agenda digital. 

El Comitè de Drets de les Dones i la delegació per a les relacions amb l'Afganistan es reuniran per debatre sobre la situació dels drets de les dones i les nenes.

El Comitè especial contra la malaltia del càncer es reunirà dijous (9 de setembre) per reunir-se per debatre l’intercanvi de dades sanitàries i la digitalització en prevenció i atenció del càncer, així com una actualització sobre la implementació de l’estratègia de la UE per a la sostenibilitat dels productes químics en el context de prevenció del càncer.

anunci

El subcomitè de seguretat i defensa debatrà sobre la situació a l'Afganistan, així com un estudi sobre la "preparació i respostes de la UE a les amenaces químiques, biològiques, radiològiques i nuclears (CBRN)" i l'avantprojecte de Sven Mikser (S&D, EE) sobre " Reptes i perspectives per a règims multilaterals de control d'armes i desarmament d'armes de destrucció massiva '. 

Tall

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea donarà la seva opinió sobre la recuperació de 2.7 milions d’euros del Regne Unit per la seva manca d’aplicació d’un enfocament basat en el risc en matèria de control duaner, malgrat les reiterades advertències de l’OLAF, l’oficina antifrau independent de la UE. El fet d’abordar aquest problema també va significar que els fabricants de la UE havien de competir amb els productes poc valorats que arribaven a la UE a través de la UE. La xifra de l'OLAF cobreix els anys 2011-2017. S’esperen altres judicis importants en matèria d’asil (C-18/20, C-768/19).

Consell

Els ministres d’Agricultura i Pesca es reuniran de manera informal de 5 a 7. Els ministres d'Economia i Finances tindran una reunió informal per videoconferència el 6 de setembre i tindran una altra reunió informal els dies 10-11. Com és habitual, l'Eurogrup es reunirà abans de la reunió inclusiva del 10. 

BCE

El Banc Central Europeu tindrà una reunió mensual periòdica dijous, amb una inflació que superarà ara el 2% objectiu, tots els ulls fixats en el que farà el BCE a continuació.

Tunísia

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, visitarà Tunísia el divendres (10 de setembre). Al juliol, el president tunisià Kais Saied va destituir el primer ministre i va sospitar que el parlament invocava poders d'emergència davant les manifestacions per dificultats econòmiques i l'augment dels casos Covid-19. La UE ha demanat a Tunísia que respecti la seva constitució i l'estat de dret . 

Seguir llegint

EU

De tornada a l'escola, la mirada del reporter de la UE sobre la setmana que ve

publicat

on

Per a aquells de vosaltres que hàgiu aconseguit fugir per fer unes vacances d’estiu reparadores, ben fet, ho necessitareu. El següent trimestre serà (un altre) ocupat. 

Molta legislació ha començat el seu viatge legislatiu a través de la complexa màquina de presa de decisions de la UE, amb moltes propostes molt carnoses en camí de ser tallades a trossos, tallades a daus i especiades, i finalment llançades a la paella del comitè de conciliació que serà presentada a les cinc de la matinada per un polític amb els ulls obscurs com a triomf de la Presidència guanyada amb força. Entre les novetats hi ha les propostes climàtiques Digital i “Fit for 55”. Les propostes climàtiques prometen ser especialment contundents, ja que ja s'ha acordat la "Llei climàtica" que fixa els compromisos de carboni; trobar un equilibri final entre les propostes requerirà un comerç de cavalls d’una escala fins ara desconeguda.

El cinturó de Brussel·les va estar força inactiu a l’agost fins que els fets catastròfics de l’Afganistan van portar 20 anys d’intervenció occidental a una sortida menys que triomfant, plena de pànic i inglesa. L'Occident es troba en un desgavell desordenat, amb una confiança mínima. La Comissió von der Leyen es va presentar com a "geopolítica", l'administració de Biden va declarar "Amèrica ha tornat!" - i, tanmateix, aquí som. Una cosa que he après és que les coses mai són tan dolentes que no poden empitjorar. El triomf dels talibans i el brutal recordatori que l’ISIS no ha desaparegut ajudaran els qui donen suport als seus ideals en altres llocs. No és una imatge bonica, però Europa i l’Occident en general han de tenir el coratge del seu millor jo que defensa els drets, la democràcia, l’estat de dret i la prosperitat tant a casa com a l’estranger. 

anunci

La setmana vinent els ministres d'Afers Exteriors i de Defensa es reuniran per a consells informals per debatre les conseqüències dels fets recents. La greu inestabilitat més propera al nord d’Àfrica, el Líban i Bielorússia –entre d’altres– i, per descomptat, a l’Afganistan.

Els ministres de Defensa es reuniran per debatre la brúixola estratègica de la UE; l'objectiu és tenir un document complet al novembre; els esdeveniments recents han demostrat que la UE necessita assumir més responsabilitats i accions concertades en matèria de seguretat i defensa.

El dimarts (31 d’agost) hi haurà una reunió extraordinària de ministres de Justícia i Assumptes d’Interior que es reuniran per debatre sobre com tractaran l’inevitable moviment de persones procedents de l’Afganistan, el reassentament a la UE i el suport a aquells països veïns que ja ho han fet. acollit a milions de refugiats que necessitaran més suport financer.

anunci

Estat de dret

És difícil ser un far per a l’estat de dret a l’estranger, si les vostres parts constitueixen alegrement les normes, cosa que em porta a Polònia i Hongria, on l’estat d’estasi s’ha mantingut durant l’estiu.

Von der Leyen va rebutjar els eurodiputats i els experts legals en una carta de cinc pàgines en què es detallava com Hongria havia incomplert sis dels vuit principis de l’estat de dret relacionats amb la despesa del pressupost de la UE i, per tant, hauria de desencadenar la recentment encunyada «condicionalitat de l’estat de dret». mecanisme per evitar l’ús indegut de fons. Von der Leyen va escriure que els eurodiputats no havien aportat proves suficients de les infraccions i que la Comissió "no ha estat cridada adequadament a actuar".

El dia de Polònia el 16 d'agost no va ser un esdeveniment, amb una nova prevaricació per part de la seu central de la Comissió. No es pot evitar pensar que hi ha algú al servei jurídic de la Comissió que tingui la cita de Douglas Adams emmarcada al mur: “M’encanten els terminis. M’encanta el soroll que emprenen quan passen ”.

La Comissió va llançar la llauna pel camí mentre "llegien i analitzaven" la resposta de Polònia. El vicepresident Jourova visitarà Polònia el dilluns (30 d'agost). Els sorolls del ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro, no són encoratjadors, ja que fa un tuit recentment que la UE participa en una "guerra híbrida" contra la UE. 

Mentrestant, Eslovènia continua frenant la designació de fiscals a la Fiscalia Europea, amb el primer ministre eslovè Jansa bloquejant les candidatures.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències