Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Protecció de les indicacions geogràfiques per als productes no agrícoles: preguntes més freqüents

COMPARTIR:

publicat

on

IMG_2036Què és una indicació geogràfica?

Una Indicació Geogràfica (IG) és un signe, generalment un nom, utilitzat en béns que tenen un origen geogràfic determinat i que posseeixen qualitats, característiques o una reputació essencialment atribuïbles a aquest lloc d'origen. Normalment, una indicació geogràfica inclou o consta del nom del lloc d'origen de la mercaderia. Aquest nom pot ser utilitzat col·lectivament per totes les empreses de l'àrea determinada que fabriquen un producte determinat d'una manera prescrita. El xampany i el prosciutto di Parma són exemples d'alguns GI de fama mundial.

Per què donar protecció a les IG?

Els productors poden fer un ús indegut de les indicacions geogràfiques sense cap vincle amb el lloc d'origen designat, sense tenir en compte la reputació dels productes originals. L'objectiu de protegir una IG és garantir una competència justa per als productors i proporcionar al consumidor informació fiable sobre el lloc i/o mètode de producció i la qualitat del producte. La protecció que donen les indicacions geogràfiques és fonamental per preservar els productes tradicionals i d'alta qualitat, així com el saber fer i els llocs de treball relacionats amb ells. Per tant, la protecció de les IG també dóna suport a les petites i mitjanes empreses i fabricants (pimes). Les IG posen l'accent en la relació entre l'activitat humana, la cultura, la terra i els recursos, i ajuden a protegir els actius intangibles com la reputació i els estàndards de qualitat.

La protecció de la IG també és un incentiu per invertir en noves tecnologies i innovació per protegir l'alta qualitat dels productes mantenint la competitivitat.

Les IG tenen característiques especials que les distingeixen d'altres drets de propietat intel·lectual: generalment no són propietat d'una sola entitat, com sol ser el cas de les marques comercials o patents. Les IG estan disponibles per a tots els productors els productes dels quals són originaris de l'àrea geogràfica definida i compleixen les especificacions establertes per a la IG.

Les IG ajuden els consumidors?

anunci

En el món globalitzat actual, l'oferta de productes que s'ofereix al consumidor és gairebé il·limitada. Per prendre una elecció informada, els consumidors han de reunir i comparar informació sobre el preu i les característiques d'un nombre creixent de béns. El preu i les característiques bàsiques d'un producte poden no ser els únics factors decisius. Els consumidors també busquen maneres d'identificar productes de qualitat autèntics i originals, i esperen que la qualitat i les característiques específiques anunciades proporcionin les qualitats que valoren, per les quals sovint estan disposats a pagar una prima. Les IG fiables són una eina clau perquè els consumidors prenguin decisions informades.

Quin és el marc legal de les IG a la UE?

A Europa, la protecció de la IG està disponible tant per a productes agrícoles com per a productes no agrícoles. Els productes agrícoles i els aliments (vins, licors) poden gaudir d'una protecció unitària concedida exclusivament a nivell de la UE. Les IG no agrícoles només estan protegides a nivell nacional/regional, mitjançant diversos marcs legals nacionals.

A nivell de la UE, s'ha establert una protecció unitària d'IG per als vins (1970), els licors (1989), els vins aromatitzats (1991) i altres productes agrícoles i alimentaris (1992). Mitjançant aquests sistemes, els noms protegits dels productes coberts gaudeixen d'una protecció unitària de gran abast a tota la UE amb un sol procés de sol·licitud. A finals d'abril de 2014, es van registrar a nivell de la UE 336 noms de begudes espirituoses, 1,577 noms de vins i 1,184 noms de productes alimentaris i agrícoles. El valor estimat de les vendes de les indicacions geogràfiques de la UE el 2010 va ascendir a 54.3 milions d'euros, inclosos 11.5 milions d'euros de vendes a l'exportació (el 15% de les exportacions de la indústria alimentària i de begudes de la UE).

El sistema de protecció de la IG de la UE per als productes agrícoles es considera generalment una història d'èxit, tal com il·lustra a estudi recent encarregat per la Comissió Europea. Ha aportat beneficis tangibles per als consumidors i productors, com ara una informació detallada i una garantia de qualitat per als consumidors, marges de benefici més estables per als productors, millora de la visibilitat, sovint fruit de la participació en fires, accés a nous mercats nacionals i/o exportadors, millora. accés a fons de promoció i ajudes a la inversió per als productors. La protecció de la IG també ajuda a mantenir la infraestructura local i l'ocupació, especialment a les zones més pobres, beneficiant la societat en el seu conjunt.

Diferents marcs legals nacionals per als productes no agrícoles

Les lleis dels estats membres sobre protecció de les IG no agrícoles no estan harmonitzades. Els marcs nacionals rellevants varien significativament d'un estat membre a un altre. Hi ha diferències significatives en definicions, procediments de registre i cost, abast de protecció i mitjans d'execució. Com a resultat, les indicacions geogràfiques no agrícoles estan subjectes a diferents nivells de protecció, segons el país de producció, basant-se en la protecció bàsica establerta a l'acord TRIPS.

A tots els estats membres, els productes no agrícoles estan coberts per lleis sobre competència deslleial o engany al consumidor. Aquest és també el cas del dret de marques, que també pot oferir un cert grau de protecció. Actualment funcionen sistemes específics de protecció de la IG als productes no agrícoles a 14 estats membres. Aquestes lleis prenen diverses formes, que van des de regulacions regionals o nacionals sobre artesania específica (per exemple, ceràmica), fins a lleis específiques sobre un determinat producte (per exemple, ganivets Solingen) o fins a lleis regionals o nacionals que protegeixen tots els productes IG no agrícoles.

Com a conseqüència, per protegir les indicacions geogràfiques no agrícoles a la UE actual, les úniques possibilitats són registrar l'estat membre del producte per estat membre on existeixi aquesta possibilitat (14 estats membres en total) o confiar en altres eines com la protecció de marques. , litigi i/o acció via autoritats administratives en cas de pràctica comercial deslleial o engany al consumidor.

Per què actualment no hi ha protecció per a les IG no agrícoles a nivell de la UE?

La protecció de les indicacions geogràfiques a nivell de la UE està històricament arrelada a la política agrícola de la UE. Tanmateix, els objectius d'aquesta protecció (per exemple, permetre una competència justa per als productors, informar millor els consumidors, promoure la qualitat dels productes, etc.) també s'apliquen als productes no agrícoles. És per això que el Llibre Verd reflexiona sobre la possibilitat d'estendre la protecció de la IG a tota la UE a aquesta categoria de productes.

Hi ha un marc legal internacional per a la protecció de les IG?

Una sèrie de tractats administrats per l'Organització Mundial de la Propietat Internacional (OMPI) preveuen la protecció de les indicacions geogràfiques, sobretot el de 1883. Conveni de París per a la protecció de la propietat industrial i la Acord de Lisboa per a la protecció de les denominacions d'origen i el seu registre internacional. A més, els articles 22 a 24 de la Acord TRIPS tractar de la protecció internacional de les indicacions geogràfiques dins de l'OMC.

Aquests acords internacionals permeten atorgar la protecció de la IG a tots els tipus de productes, tant agrícoles com no agrícoles. No obstant això, difereixen significativament pel que fa a la definició, l'abast, les mesures d'aplicació relacionades i altres aspectes de la protecció de les IG.

La Comissió ha decidit legislar sobre IG no agrícoles?

No. Un Llibre Verd és un document de consulta que té com a objectiu provocar debats i comentaris de totes les parts interessades abans que la Comissió prengui qualsevol decisió sobre els propers passos.

Les IG constitueixen obstacles indesitjables per al comerç?

Les IG no restringeixen el comerç de cap manera. El seu objectiu és proporcionar als consumidors informació fiable sobre les especificacions i l'origen dels béns, i evitar que la seva reputació adquirida s'estigui en llibertat. Les indicacions geogràfiques també tenen la particularitat de ser drets de propietat intel·lectual no exclusius: l'ús del nom o del signe és accessible a tots els productors de la zona determinada que han fabricat el producte de la manera prescrita, que en general està lligada a una llarga tradició.

Existeix el risc que la introducció d'aquesta protecció per als productes no agrícoles pugui perjudicar la innovació tornant a processos de fabricació antics?

No. Al contrari, tots els productes que formen part del coneixement tradicional i del patrimoni cultural d'Europa tenen un potencial econòmic considerable. Donar a les empreses productores d'aquests béns les condicions adequades per a la seva explotació fomentarà, també en aquest sector, la innovació i el progrés tecnològic, que són fonamentals per treure el màxim profit de l'experiència i el patrimoni local.

Quins poden ser els beneficis de la protecció de les IG a escala internacional a tota la UE?

És un objectiu important per a la Comissió en les negociacions comercials obtenir la protecció de les indicacions geogràfiques en tercers països per als seus productes agrícoles amb èxit, com els vins i els licors, produïts a la UE. Per obtenir aquesta protecció, els socis comercials demanen regularment a la UE que proporcioni una protecció equivalent a nivell de la UE per als productes no agrícoles originaris d'aquests tercers països. De moment, la UE no pot oferir aquesta protecció més enllà de les mesures establertes a nivell nacional. La protecció de la IG a tota la UE per a béns no agrícoles podria millorar les nostres relacions comercials bilaterals amb diversos dels nostres socis importants.

Quin seria el cost d'establir aquesta protecció a nivell de la UE?

En aquesta fase inicial, quan la Comissió acaba de començar a investigar sobre els mèrits i les diferents opcions d'un potencial nou sistema, és massa aviat per estimar els costos del seu establiment. Com a requisit previ per a qualsevol nou sistema potencial, es portaria a terme una avaluació d'impacte exhaustiva i qualsevol nou sistema hauria de suposar la menor càrrega financera i administrativa possible per als productors, els estats membres i les institucions de la UE i els beneficis haurien de superar clarament els costos.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències