Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

Comissari Vassiliou: el patrimoni cultural a guanyar amb un suport europeu més fort

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Segons un nou informe de la Comissió Europea, les organitzacions del patrimoni cultural haurien d’aprofitar les oportunitats dels programes i les polítiques de finançament de la Unió Europea per ajudar a afrontar els reptes del sector. El document polític, titulat "Cap a un enfocament integrat del patrimoni cultural per a Europa", estableix que el sector es troba en una "cruïlla de camins" amb pressupostos públics reduïts, caiguda de la participació en activitats culturals tradicionals i diversificació de públics potencials a causa de la urbanització, la globalització i el canvi tecnològic . Però també destaca les oportunitats per als estats membres i les parts interessades de treballar més estretament a través de les fronteres per garantir que el patrimoni cultural contribueixi més al creixement i l’ocupació sostenibles.

Comissari d’educació, cultura, multilingüisme i joventut Androulla Vassiliou (A la foto) dit: "Europa ha de maximitzar el valor intrínsec, econòmic i social del patrimoni cultural. Hauria de ser el centre d’innovació basada en el patrimoni, aprofitant les oportunitats creades per la digitalització i promovent la nostra experiència patrimonial a tot el món. A través de la UE, hem de fomentar un enfocament més favorable per a les persones als llocs i museus del patrimoni, utilitzant noves tècniques i tecnologies per atraure visitants i arribar especialment als joves. En resum, hem de portar la història viva. Em complau que el patrimoni guanyi amb un suport europeu més fort durant els propers set anys."

L'informe demana una cooperació més forta a nivell de la UE per compartir idees i bones pràctiques, que puguin alimentar-se en les polítiques i governança nacionals sobre el patrimoni. També acull amb satisfacció l’enfocament establert per la Directiva d’avaluació d’impacte ambiental de la UE, que requereix que es tingui en compte l’impacte d’un projecte sobre el patrimoni cultural, i el Reglament general d’exempció per categories que permet l’ajut estatal al sector. Fomenta un enfocament similar per donar suport al patrimoni en la formulació de polítiques més àmplies a nivell de la UE, nacionals i regionals.

anunci

El patrimoni cultural ja s'ha beneficiat de finançaments significatius de la UE, incloent 3.2 milions d'euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional a 2007-2013. Les principals obres de conservació del Partenó i Pompeia van ser un dels esquemes per rebre suport. Els programes de la UE ofereixen una quantitat addicional de € 1.2bn per al patrimoni rural i prop de € 100 milions per a investigacions relacionades amb el patrimoni. S'espera que el patrimoni cultural es pugui beneficiar de les inversions encara més elevades de la UE en 2014-2020, per exemple a través dels fons estructurals i d'inversió europeus (amb un pressupost total de 351bn € per a la política regional), Horizon 2020 (80bn € per a la investigació) i Creative Europe ( 1.5bn € per a indústries culturals i creatives).

També hi ha importants finançament i oportunitats polítiques en moltes àrees relacionades amb el patrimoni cultural, com ara el desenvolupament local i regional, l'educació, el suport a les pimes i el turisme. De fet, el turisme a la Unió Europea val per un import de milions de dòlars de milions d’EUR xbn d’EUR i milers de milions d’ocupacions, molts vinculats al patrimoni, directament o indirectament. Alguns 415% dels viatgers de la UE enquestats per a un Eurobaròmetre sobre turisme (Maig 2011) va dir que el patrimoni cultural era un factor clau per triar una destinació.

Fons

anunci

Al maig d'aquest any, els ministres de cultura de la UE van demanar a la Comissió que "seguís l'anàlisi de l'impacte econòmic i social del patrimoni cultural a la UE i contribuís al desenvolupament d'un enfocament estratègic".

La comunicació adoptada avui per la Comissió és una resposta a aquesta sol·licitud. El seu objectiu és ajudar els estats membres i els grups d'interès a treure el màxim partit del suport significatiu per al patrimoni disponible en els instruments de la UE, avançar cap a un enfocament més integrat a nivell nacional i comunitari i, finalment, convertir Europa en un laboratori d'innovació basat en el patrimoni.

El suport al patrimoni cultural a nivell de la UE es deriva de l’article 3.3 del Tractat de la Unió Europea, que estableix que la Unió garantirà que el patrimoni cultural europeu estigui salvaguardat i millorat. L’article 167 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea estableix que la Unió contribuirà a la floració de les cultures dels estats membres, tot respectant la seva diversitat nacional i regional i, alhora, posant en evidència el patrimoni cultural comú.

La Comissió també ha elaborat un informe cartogràfic per acompanyar la comunicació, amb més detalls de la política i el finançament de la UE rellevants per al sector del patrimoni.

Més informació

Comunicació - Cap a un enfocament integrat del patrimoni cultural per a Europa
Informe cartogràfic: patrimoni en les polítiques de la UE
Lloc web del comissari Vassiliou
Europa creativa
Seguiu Androulla Vassiliou a Twitter @VassiliouEU

cultura

La Comissió llança convocatòries d'Europa creativa per donar suport a la cultura i als sectors creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat la resta de convocatòries per als sectors de la cultura i la creativitat dins de la cultura Programa Europa Creativa, posant a disposició un import total de 88 milions d'euros. Aquest pressupost cobrirà projectes de cooperació europea en el camp de la cultura, la difusió i l’augment de la diversitat d’obres literàries europees i proporcionarà oportunitats de formació i actuació per a joves músics.

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “La cultura i la creació són sectors vibrants que han estat durament afectats per la pandèmia. Ara que s’eliminen les restriccions, és hora de centrar-nos en la recuperació sostenible d’activitats i llocs culturals. El pressupost d’Europa Creativa per als propers set anys ha augmentat substancialment i, per a aquest any, ja es posaran a disposició 88 milions d’euros per donar suport als artistes, autors i intèrprets a reconectar-se amb el públic d’Europa. Convido totes les parts a comprovar les condicions de les trucades i a aprofitar aquesta oportunitat ".

Les convocatòries se centren, entre d’altres, en la cooperació artística europea i la innovació en temes com la participació del públic, la digitalització de la cohesió social i la contribució a la Acord Verd Europeu. La convocatòria dedicada a les plataformes europees contribuirà específicament a augmentar la visibilitat, la programació i la promoció dels artistes emergents. Les organitzacions interessades ja poden presentar sol·licituds, amb terminis que van des de finals d’agost fins a finals de setembre, segons les convocatòries. Hi ha més informació i orientacions per a les diverses trucades a la pàgina.

anunci

Seguir llegint

cultura

Europa creativa: més de 2 milions d’euros per donar suport a la recuperació, la resiliència i la diversitat dels sectors culturals i creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat noves accions per donar suport als sectors culturals i creatius a Europa i més enllà, després de l'adopció de la primera programa de treball anual de l’Europa Creativa 2021-2027. El 2021, Europa Creativa destinarà un pressupost sense precedents d’uns 300 milions d’euros per ajudar professionals i artistes culturals a col·laborar a través de disciplines i fronteres, per tal de trobar més oportunitats i arribar a nous públics.

L’adopció estableix les bases de les primeres convocatòries de propostes del nou programa. Aquestes convocatòries estaran obertes a totes les organitzacions actives en els sectors culturals i creatius pertinents. El pressupost total de set anys de 2.4 milions d’euros ha augmentat un 63% en comparació amb l’anterior. L’Europa creativa també té com a objectiu augmentar la competitivitat del sector cultural, alhora que dóna suport als seus esforços per esdevenir més ecològics, més digitals i més inclusius. Es presta especial atenció a reforçar la resiliència i la recuperació dels sectors culturals i creatius a la llum de la pandèmia.

La comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “Més de vuit milions de persones a tota la UE treballen en una activitat cultural. La cultura no té fronteres ni nacionalitats. L’art representa una finestra al món i contribueix a construir ponts entre tots. En un moment en què tots els museus, cinemes, llocs del patrimoni cultural, teatres comencen a obrir-se, vull reiterar el suport de la Comissió als sectors culturals i creatius. Amb un pressupost augmentat, Europa Creativa s’esforçarà per reforçar la recuperació dels sectors alhora que promourà la immensa diversitat i creativitat que ens ofereixen. ”

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "L'expressió artística i creativa és el cor de les indústries culturals i creatives i de la nostra identitat europea. El programa revigoritzat Europa Creativa donarà un impuls a les històries europees que ressonin a nivell mundial i nodriran els creadors i productors europeus. , distribuïdors i expositors, tan afectats per la pandèmia. Mitjançant el suport a la col·laboració a través de la cadena de valor i les fronteres lingüístiques, així com els nous models de negoci innovadors, MEDIA reforçarà un ecosistema audiovisual vibrant i culturalment divers. Per primera vegada i època de creixents amenaces al pluralisme mediàtic, Europa Creativa també promourà un sector de mitjans de notícies saludable i sostenible a tota la Unió ".

A el comunicat de premsa està disponible en línia.

Seguir llegint

cultura

Impuls de la UE a la cultura

publicat

on

Els eurodiputats han aprovat el pressupost més gran per als sectors creatius i culturals de la UE: 2.5 milions d’euros per al 2021-2027. Societat 

Europa creativa és l’únic programa de la UE que dóna suport exclusivament als sectors cultural i audiovisual. Després d'un dur període per als artistes i per a tot el sector a causa de les restriccions relacionades amb la pandèmia COVID-19, el Parlament i el Consell van acordar un pressupost de 2.5 milions d'euros per al 2021-2027 el desembre del 2020. Els eurodiputats va aprovar l'acord durant la sessió plenària del maig del 2021.

Millor resposta als diferents sectors i a les seves necessitats

anunci

Per poder respectar la naturalesa específica dels diferents sectors i respondre millor a les seves necessitats, Europa Creativa es divideix en tres vessants diferents:

cultura se centra en la creació de xarxes, la col·laboració transnacional i multidisciplinària en sectors culturals i creatius i fomentar una identitat i valors europeus més forts amb una atenció especial per al sector de la música, tal com han negociat els eurodiputats.

Mitjans de Comunicació es dedica a estimular la cooperació transfronterera, la mobilitat i la innovació; augmentar la visibilitat de les obres audiovisuals europees en el nou entorn; i fent-lo atractiu per a diferents públics, especialment per als joves.

anunci

Transversal té com a objectiu fomentar la innovació, donar suport a projectes intersectorials, l'intercanvi de les millors pràctiques i abordar reptes comuns. Creative Europe també admet: 

  • Segell de Patrimoni Europeu 
  • Jornades Europees del Patrimoni 
  • Premis europeus de música, literatura, patrimoni i arquitectura  
  • Capitals Europees de la Cultura  
Suport a activitats amb valor afegit de la UE

L’Europa creativa donarà suport a activitats que promoguin arrels comunes de la UE, diversitat cultural i cooperació transfronterera.

Promoure la inclusió i la igualtat de gènere

Els eurodiputats van assegurar un enfocament en la inclusió i la igualtat de gènere, promovent la participació de les persones que viuen amb discapacitat, de les minories i de persones amb entorns desafavorits, a més de donar suport al talent femení.

Europa creativa 

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències