Connecteu-vos amb nosaltres

Desastres

La lluita contra els incendis forestals a Europa: Com funciona?

COMPARTIR:

publicat

on

bosbrand_2Cada any es produeixen incendis forestals devastadors a Europa, que destrueixen milers d'hectàrees de boscos. Els països del sud d'Europa corren un risc més elevat, però cap país europeu és immune. Quan el foc es fa massa gran perquè un país l'extingeix per si mateix, es pot activar el Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea per coordinar la resposta dels estats participants.

resposta conjunta i coordinada

Quan es superen les capacitats nacionals de resposta als incendis forestals, altres països de la UE solen mostrar solidaritat enviant assistència en forma d'avions de bombardeig d'aigua, helicòpters, equips i personal de lluita contra incendis.

L'Emergency Response Coordination Center (ERCC) és el centre de resposta a emergències de la Comissió Europea. El centre coordina l'assistència a nivell europeu en cas de catàstrofes i d'aquesta manera assegura que l'ajuda sigui eficient i eficaç.

El Mecanisme de Protecció Civil de la UE també es pot utilitzar per facilitar i cofinançar el transport de l'assistència a la zona afectada.

Preparat per a la temporada d'incendis forestals

L'ERCC està supervisant activament el risc i la incidència dels incendis forestals a Europa. Utilitza serveis i eines de seguiment nacionals com EFFIS (el sistema europeu d'informació sobre incendis forestals) que ofereix una visió general de les dades que els estats membres recullen a través dels seus programes nacionals d'incendis forestals.

anunci

Abans de la temporada d'incendis forestals, l'ERCC organitza reunions amb tots els estats participants en el Mecanisme de Protecció Civil de la UE per a un intercanvi d'informació sobre l'estat de preparació per a la propera temporada d'incendis forestals.

Durant el període estival, l'ERCC organitza videoconferències setmanals amb els països amb un alt risc d'incendis forestals i les capacitats nacionals dels quals podrien quedar desbordades. Espanya, Croàcia, Portugal, Grècia, Itàlia i França són els països més propensos als incendis d'Europa.

A més, experts dels Estats membres que són adscrits a l'ERCC cada estiu contribueixen a la seva tasca i mantenen contactes periòdics amb les autoritats nacionals de protecció civil.

Combatre els incendis forestals

El Mecanisme Europeu de Protecció Civil s'ha activat 16 vegades durant els darrers tres estius per respondre als incendis forestals dins i fora d'Europa.

Durant la temporada d'incendis forestals del 2012 es van rebre nou sol·licituds d'ajuda, i el 2013 quatre. Durant els dos últims estius, Bulgària, Montenegro, Albània, Eslovènia, Bòsnia i Hercegovina, Grècia i Portugal van activar el Mecanisme demanant mitjans aeris. També s'ha activat el servei de mapes per satèl·lit en resposta a emergències relacionades amb incendis forestals.

Sobre el Mecanisme de Protecció Civil de la UE

El Mecanisme de Protecció Civil de la UE facilita la cooperació en resposta a desastres entre 31 estats europeus (28 estats membres de la UE, FYROM, Islàndia i Noruega). Els països participants agrupen els recursos que es poden posar a disposició dels països afectats per desastres d'arreu del món.

Des del seu llançament l'any 2001, el Mecanisme de Protecció Civil de la UE ha supervisat més de 300 desastres i ha rebut més de 180 sol·licituds d'ajuda. Va intervenir en alguns dels desastres més devastadors als quals s'ha enfrontat el món, com l'huracà Katrina als EUA (2005), el terratrèmol d'Haití (2010), el triple desastre al Japó (2011) i el tifó Haiyan que va afectar les Filipines ( 2013).

Més informació

Ajut humanitari i protecció civil de la Comissió Europea
El sistema d'informació sobre incendis forestals Europea
Lloc web de la comissària Kristalina Georgieva

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències