Connecteu-vos amb nosaltres

Països en via de desenvolupament

La UE proporcionarà nous finançaments per combatre el crim organitzat i el tràfic de drogues

COMPARTIR:

publicat

on

27-10-2011 cocaïnaLa Comissió Europea proporcionarà fons addicionals per al Projecte de Comunicació Aeroportuària (AIRCOP) per interrompre les xarxes il·legals que difonen drogues i altres productes il·lícits a través d’activitats antinarcòtiques més intel·ligents, més efectives, ben connectades i dirigides per la intel·ligència dels aeroports participants. El seu propòsit és enfortir les capacitats de detecció, interdicció i intel·ligència en diversos països d’Àfrica, Amèrica Llatina i el Carib.

El comissari de desenvolupament, Andris Piebalgs, va dir: "El crim organitzat, el tràfic de drogues i els danys que comporten són un problema global que requereix una resposta forta i coordinada. Les organitzacions criminals responen a l'èxit dels esforços coordinats de les forces de l'ordre mitjançant nous mètodes de contraban. Per tant, és important continuar els nostres esforços col·lectius per combatre el tràfic de drogues i protegir les persones a la Unió Europea i als països on es produeixen i es transporten productes il·lícits.".

El programa AIRCOP ha establert Forces Conjuntes Interdictives d’Aeroports (JAITF) en aeroports internacionals participants i els ha connectat a bases de dades internacionals i xarxes de comunicació per fer complir la llei per promoure l’intercanvi d’informació i informació entre serveis a nivell nacional i internacional. Això inclou fomentar la transmissió d'informació en temps real quan s'intercepten enviaments il·lícits, així com un enfocament dirigit per la intel·ligència per combatre el tràfic de drogues. El projecte també organitza entrenaments nacionals i regionals, així com operacions conjuntes.

Fins ara, gràcies al projecte AIRCOP es van incautar més de 355 kg de cocaïna, així com 127 kg de metanfetamina, 1120 kg de cànnabis, al voltant de 4 kg d’heroïna, uns 1400 kg de drogues falsificades i 450 kg d’ivori; 112 persones van ser arrestades.

El tràfic de drogues és una de les principals fonts d’ingressos del crim organitzat. No només és una amenaça per a la salut pública, sinó que també suposa una greu amenaça per a la pau i l’estabilitat, soscava el desenvolupament econòmic i social i contribueix a la delinqüència i la inseguretat.

Al llarg de l’anomenada Ruta de la Cocaïna, des dels països dels Andes pels països de trànsit a l’Amèrica Central, el Carib, l’Oest, el Sud i el Nord d’Àfrica, fins a Europa, el tràfic de drogues alimenta i dóna suport al crim organitzat en tots els seus aspectes; exacerbant la violència extrema, la inestabilitat i el debilitament crònic de les institucions estatals.

El projecte AIRCOP es va llançar el 2010 i fins ara la Comissió Europea ha aportat gairebé 8 milions d’euros. El recentment anunciat finançament de 3 milions d’euros es destina a la tercera fase del projecte, que s’allargarà fins a finals del 2016.

anunci

El programa està implementat per l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), l'Organització Mundial de Duanes (OMD) i l'Organització Internacional de Policia Criminal (INTERPOL).

Els països que participen actualment són:

  • Àfrica: Benín, Camerun, Cap Verd, Ghana, Costa d'Ivori, Gàmbia, Mali, Níger, Nigèria, Togo i Senegal

  • Amèrica Llatina i el Carib: República Dominicana i Panamà

Fons

Des de 2009, en virtut de l’Instrument que contribueix a l’estabilitat i la pau (IcSP; anteriorment conegut com l’Instrument per a l’estabilitat), la Unió Europea ha compromès gairebé 35 milions d’euros a més de 38 països al llarg de la ruta de la cocaïna a través del programa insígnia de la ruta de la cocaïna en lluites contra tant el crim organitzat com el tràfic de drogues.

El Programa de la Ruta de la Cocaïna va ser el primer del seu tipus a pensar estratègicament sobre el flux del narcotràfic i proporcionar suport, assessorament tècnic, capacitació i fomentar la coordinació entre els estats situats al llarg de tota la ruta.

El Programa de la Ruta de la Cocaïna és el centre de les estratègies externes, de seguretat i de desenvolupament de la UE. Donant suport a les capacitats dels països socis, està duent a terme activitats en tres àmbits principals, sobretot la interceptació de fluxos il·lícits de drogues, la lluita contra el blanqueig de capitals i la millora de l’intercanvi d’informació. Per tant, aborda de manera exhaustiva els reptes polifacètics que suposa el crim organitzat i el tràfic de drogues mitjançant diversos projectes complementaris.

També s'han aconseguit resultats valuosos en la prohibició de fluxos il·lícits en altres components del Programa de la Ruta de la Cocaïna, com el projecte AMERIPOL-UE.

AMERIPOL-UE, que treballa per millorar la capacitat d’aplicació de la llei i de cooperació judicial en la lluita contra les xarxes transnacionals de delinqüència organitzada, donant també suport a la comunitat policial AMERIPOL a Amèrica Llatina, ha demostrat resultats impressionants des que va començar el 2010. Per exemple, la cooperació entre els les autoritats policials de l’Equador i Colòmbia sota l’egida del projecte van contribuir a la confiscació d’11 tones de coca el 2012. Una altra operació AMERIPOL-UE que va implicar Veneçuela, Espanya, el Brasil i l’Argentina va provocar 13 detencions el 2013 i la confiscació d’11 cotxes de luxe. , sis iots i diners en efectiu relacionats amb el tràfic de drogues.

Més informació

Pàgina web de Comissari de Desenvolupament, Andris Piebalgs
Lloc web de la DG Desenvolupament i Cooperació - EuropeAid - Instrument que contribueix a l'estabilitat i la pau (antic Instrument per a l'estabilitat)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències