Connecteu-vos amb nosaltres

drets dels consumidors

La comissària de Justícia, Martine Reicherts: "El dret a l'oblit i la reforma de la protecció de dades de la UE: per què hem de veure a través d'un debat distorsionat i adoptar aviat normes noves i sòlides"

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Esborra dadesLió, França, 18 d'agost de 2014

"De la mateixa manera que el treball en la reforma de la protecció de dades ha agafat rapidesa i urgència, els detractors intenten llançar una nova clau. Estan intentant utilitzar la recent sentència del Tribunal de Justícia Europeu sobre el dret a l'oblit per minar la nostra reforma. S'han equivocat. I no els deixaré abusar d'aquesta decisió crucial per impedir-nos d'obrir el mercat únic digital per a les nostres empreses i establir una protecció més forta per als nostres ciutadans.

"Aquesta sentència no dóna clar que les persones o organitzacions eliminin contingut de la web simplement perquè els resulta inconvenient. Lluny d'això. Exigeix ​​un equilibri entre els interessos legítims dels usuaris d'Internet i els drets fonamentals dels ciutadans. Un saldo que s’haurà de trobar en cada cas.

anunci

"Els motors de cerca com Google i altres empreses afectades es queixen en veu alta. Però haurien de recordar-ho: manejar les dades personals dels ciutadans els aporta enormes beneficis econòmics. També comporta responsabilitat. Són dues cares de la mateixa moneda, no es pot tenir sense l'altre.

"Igual que la sentència del Tribunal, la reforma busca un equilibri de drets just: permet als ciutadans gestionar les seves dades personals protegint de manera explícita la llibertat d'expressió i dels mitjans de comunicació. Els que intenten utilitzar nocions distorsionades del dret a l'oblit de descrèdit les propostes de reforma són falses. No hem de caure en això. De fet, hem de seguir treballant dur per garantir que les noves normes s’adoptin el més aviat possible. Europa les necessita amb urgència per reactivar el creixement econòmic i la creació d’ocupació. assegureu-vos que es mantenen i protegeixen els drets dels seus ciutadans.

"Les negociacions sobre la reforma de la protecció de dades han estat en curs des de fa més de dos anys i mig. Han fet un bon progrés. Però hi ha molta feina a fer. Els caps d'Estat i de Govern s'han compromès a una conclusió ràpida de les negociacions diverses vegades. Al Consell Europeu de finals de juny, van afirmar la importància d’adoptar “un marc general de protecció de dades de la UE per al 2015”.

anunci

"Insto els estats membres a seguir aquest objectiu. Sigueu ambiciós i ajudeu a donar a Europa les normes de protecció de dades que necessita. El món no ens esperarà.

"Benvolgudes senyores i senyors,

"Estic molt content d'estar aquí amb vosaltres. En el moment que em vau convidar a aquesta conferència, definitivament no us imaginàveu que em dirigiríeu com a comissari de justícia, drets fonamentals i ciutadania. Jo tampoc!

"Que útil que aquest nou paper m'hagi donat la responsabilitat d'un gran projecte europeu que és de gran importància per a vosaltres. Per tant, avui us puc donar una idea de fins a quin punt hem arribat i del que encara tenim per davant. Estic per descomptat, parlant de la reforma de les normes de la UE sobre protecció de dades personals.

"La Comissió Europea ha estat treballant per un marc fort i modern des de fa un temps: va començar molt abans que Edward Snowden i una riuada de revelacions d'espionatge posessin de moda la protecció de dades. La meva predecessora Viviane Reding va lluitar dur per avançar en aquesta reforma i estic decidit per continuar aquest esforç.

"Afortunadament, el Parlament Europeu va reconèixer la importància d'aquesta reforma molt aviat. Va trobar un compromís ampli, recolzant les propostes de la Comissió. Els estats membres han estat més lents. Però, tardanament, han començat a avançar, acordant una sèrie de principis importants .

"Però de la mateixa manera que els treballs en aquesta reforma han agafat rapidesa i urgència, els detractors intenten llançar una nova clau. Estan intentant utilitzar la recent sentència del Tribunal de Justícia Europeu sobre el dret a l'oblit per minar la nostra S'han equivocat. I no els deixaré abusar d'aquesta decisió crucial per impedir-nos d'obrir el mercat únic digital per a les nostres empreses i establir una protecció més forta per als nostres ciutadans.

"D'això vull parlar-vos avui: la sentència i les seves implicacions (1), les oportunitats que crearà la nostra reforma de protecció de dades per a les empreses (2) i els beneficis que tots obtindrem de salvaguardar el dret fonamental dels ciutadans europeus 'a la protecció de les seves dades personals i la reconstrucció de la seva confiança (3).

Google i el dret a l’oblit: separar els fets de la ficció

"En primer lloc, la sentència. Això ha estat causant un gran enrenou, amb molts crítics que plantegen la possibilitat de censura a Internet. Afirma que la sentència i les seves implicacions condueixen a, fins i tot a fomentar, violacions de la llibertat d'expressió i de la llibertat de els mitjans de comunicació us preocupen a molts. Com algú que ha estat involucrat en la publicació durant tant de temps, ho entenc molt bé.

"Però no ens hem de confondre amb tot el soroll. Una anàlisi sòbria de la sentència demostra que, de fet, no eleva el dret a l'oblit a un" súper dret "que supera altres drets fonamentals, com la llibertat d'expressió.

"Què va dir el Tribunal realment sobre el dret a l'oblit? Va dir que les persones tenen dret a demanar a les empreses que operen motors de cerca que eliminin els enllaços amb informació personal sobre ells, en determinades condicions. Això s'aplica quan la informació és inexacta, per exemple, o inadequats, irrellevants, obsolets o excessius a efectes de processament de dades. El Tribunal va dictaminar explícitament que el dret a l’oblit no és absolut, però que sempre s’haurà d’equilibrar amb altres drets fonamentals, com la llibertat d’expressió i la llibertat dels mitjans de comunicació, que, per cert, tampoc no són drets absoluts.

"Això vol dir que cada cas s'haurà d'avaluar per mèrits propis. Els factors a tenir en compte inclouen el tipus d'informació en qüestió, la seva sensibilitat per a la vida privada de l'individu i l'interès del públic a tenir accés a aquesta informació. El paper que exerceix la persona que sol·licita la supressió en la vida pública també pot ser rellevant i, al cap i a la fi, es tracta de sol·licituds per eliminar enllaços irrellevants o obsolets, en lloc del contingut al qual porten.

"En poques paraules: aquesta sentència no deixa clar que les persones o organitzacions eliminin contingut de la web simplement perquè els resulta inconvenient. Lluny d'això. Exigeix ​​un equilibri entre els interessos legítims dels usuaris d'Internet i dels ciutadans "drets fonamentals. Un equilibri que haurà de trobar-se en cada cas. Això no sempre és senzill. De vegades pot ser que sigui difícil. Però no més o menys difícil que fer un seguiment del propietari de contingut protegit per drets d'autor.

"Els motors de cerca com Google i altres empreses afectades es queixen en veu alta. Però haurien de recordar-ho: manejar les dades personals dels ciutadans els aporta enormes beneficis econòmics. També comporta responsabilitat. Són dues cares de la mateixa moneda, no es pot tenir sense l'altre.

"També és útil en aquest context recordar que ni la Comissió ni el Tribunal acaben d'inventar el dret a l'oblit. Ja existeix, està recollit a la Directiva de protecció de dades de la UE del 1995. L'objectiu de la reforma proposada per la La Comissió haurà d’actualitzar aquest principi i aclarir-lo per a l’era digital, per exemple, deixant clar que totes les empreses que ofereixen productes i serveis als consumidors europeus han d’aplicar les normes de la UE, ja siguin ubicades a la UE o fora d’ella.

"Igual que la sentència del Tribunal, la reforma busca un equilibri de drets just: permet als ciutadans gestionar les seves dades personals protegint de manera explícita la llibertat d'expressió i dels mitjans de comunicació. A ningú no se li pot retirar un article de diaris d'un arxiu en línia perquè sí no com el seu contingut.

"Aquells que intenten utilitzar nocions distorsionades del dret a l'oblit per desacreditar les propostes de reforma juguen en fals. No hem de caure en això. De fet, hem de seguir treballant dur per garantir que les noves normes siguin adoptades el més aviat possible. Europa els necessita amb urgència per reactivar el creixement econòmic i la creació d'ocupació, i els assegura que es respectin i protegeixin els drets dels seus ciutadans.

Normes modernes de protecció de dades: impulsar les empreses

"Tots sabeu l'enorme valor econòmic de les dades. El 2011, les dades dels ciutadans de la UE valien 315 milions d'euros. Això té el potencial de créixer fins a gairebé 1 bilió d'euros el 2020. Tot i així, per desbloquejar completament el valor de les dades, ho farem hem d’assegurar-nos que tenim un veritable mercat únic digital. La nostra reforma ho fa exactament.

"Per què? Perquè substitueix un marc regulador fragmentat i complicat per un conjunt clar de normes. Avui dia les empreses s'enfronten a 28 lleis nacionals diferents, sovint conflictives. El nostre reglament establirà una llei única paneuropea de protecció de dades. Una llei, no 28.

"A més, amb la nostra reforma, les empreses en el futur només hauran de tractar amb una única autoritat de control, no amb 28. Això farà que les empreses facin negocis a la UE més fàcilment i més econòmicament, especialment per a les empreses més petites i les empreses inicials. i, com ja he indicat, la reforma crearà condicions d'igualtat per a la indústria digital europea: empreses ubicades a tercers països com els Estats Units, quan ofereixen serveis als europeus, hauran de complir les nostres regles i complir els mateixos nivells de protecció de dades personals que els seus competidors europeus.

"Dins d'un mercat únic de dades, no seran suficients regles idèntiques sobre el paper. Hem de garantir que les normes s'interpretin i s'apliquin de la mateixa manera a tot arreu. És per això que la nostra reforma introdueix un mecanisme de coherència. Encara es prendran decisions individuals. per part de les autoritats nacionals de protecció de dades. Però hem de racionalitzar la cooperació en qüestions amb implicacions per a tota la UE. Els serveis d’Internet o les aplicacions per a telèfons intel·ligents no s’aturen a les fronteres nacionals. Per tant, sovint resulta frustrant per als ciutadans i les empreses quan s’enfronten a diferents decisions normatives. i diferents nivells de protecció pel que fa al mateix servei o aplicació. El mecanisme de coherència és una de les solucions que hem establert per solucionar aquest problema.

"El nou marc també beneficiarà els ciutadans, que sempre podran presentar la seva queixa a la seva autoritat local. Això facilitarà als consumidors la defensa de les grans empreses d'Internet. Només cal pensar en l'estudiant austríac Max Schrems que acaba de llançar una demanda col·lectiva amb 25,000 participants contra Facebook per la forma en què gestiona les dades dels usuaris. Fa anys que està tancat en una baralla amb Facebook i s'ha vist obligat a continuar viatjant a Irlanda, ja que és on es troba la seu europea de la companyia. En el futur, persones com ell podran recórrer a la seva autoritat local.

"La nostra reforma en matèria de protecció de dades és un element bàsic del mercat únic digital. Hi ha un conjunt únic de normes en un sector crucial que s'aplica de manera constant.

La importància de salvaguardar els drets fonamentals: reconstruir la confiança dels ciutadans

"No obstant això, no és suficient obrir el mercat i crear oportunitats de negoci. Els usuaris d'Internet hauran de recuperar la seva confiança. Només si les persones estan disposades a donar les seves dades personals, les empreses obtindran els avantatges del nostre mercat únic digital.

"I aquí està el problema: en aquest moment, la confiança de la gent en la manera com les empreses privades gestionen les seves dades és baixa. El 92% dels europeus estan preocupats per les aplicacions mòbils que recopilen les seves dades sense el seu consentiment. I el 89% de la gent diu que vol saber quan es comparteixen les dades del seu telèfon intel·ligent amb un tercer.

"Les revelacions d'espionatge, així com la seguretat i les infraccions de dades de gran perfil són motius importants d'aquesta manca de confiança. La nostra reforma en protecció de dades té un paper a jugar en la reconstrucció de la confiança. Les noves normes tornaran a posar els ciutadans en control de les seves dades, a A part del dret a l’oblit, hi haurà dret a la portabilitat de les dades que facilitarà als consumidors la transferència de dades entre proveïdors de serveis. I quan es requereixi el consentiment dels ciutadans per processar les seves dades, se li demana que ho doni explícitament.

"A més," privadesa per disseny "i" privadesa per defecte "es convertiran en principis essencials de les normes de protecció de dades de la UE. Això vol dir que les proteccions de protecció de dades s'han d'incorporar a productes i serveis des de la primera fase de desenvolupament i que la configuració predeterminada és amigable amb la privadesa hauria de ser la norma, per exemple a les xarxes socials.

"Un altre aspecte significatiu de la reforma és el nou enfocament de les sancions. La gent ha de veure que els seus drets s'apliquen de manera significativa. Si una empresa ha incomplert les normes, això hauria de tenir greus conseqüències. No obstant això, fins ara, les multes es donen a les dades europees les autoritats de protecció que poden imposar són molt baixes. Per a gegants com Google, només són diners de butxaca.

"Hem de ser seriosos. I és per això que la nostra reforma introdueix sancions rígides que poden arribar fins al 2% de la facturació anual global d'una empresa. Demostrar als ciutadans que un marc marcat de protecció de dades de la UE protegeix i manté els seus drets de manera efectiva ajudarà per generar confiança.

"I, finalment, establim garanties contra la transferència internacional de dades sense restriccions. Les normes han de garantir que les dades dels ciutadans de la UE es transfereixin a autoritats no europees d'aplicació de la llei només sobre la base d'un marc legal clar subjecte a revisió judicial .

"La nostra reforma no només obrirà el mercat a les empreses, sinó que també els ajudarà a conquerir aquest mercat ajudant a reconstruir la confiança dels ciutadans. I cada vegada més, les empreses comencen a entendre que la confiança és clau, per exemple, moltes empreses ofereixen serveis que permeten als usuaris l’opció d’emmagatzemar les seves dades a Europa. La protecció de dades és el nou model comercial. És un punt de venda on Europa pot marcar la diferència.

Observacions finals

"Un cop més, els negocis avancen més ràpidament que la màquina política. És hora que els estats membres es posin al dia. Les negociacions sobre la reforma de la protecció de dades han estat en curs des de fa més de dos anys i mig. Han avançat molt. Però hi ha més feina a fer. Els caps d'Estat i de Govern s'han compromès a concloure ràpidament les negociacions diverses vegades. Al Consell Europeu de finals de juny, van afirmar la importància d'adoptar un marc general de protecció de dades de la UE abans del 2015 .

"Exhorto els estats membres a complir-se amb aquest objectiu. Sigues ambiciós i ajuda a donar a Europa les normes de protecció de dades que necessita. El món no ens esperarà. No ens podem permetre retardar aquestes oportunitats de creixement tan importants i córrer el risc de tenir-ne d'altres Els estàndards "més dèbils" que ens imposen altres persones. Necessitem un marc de protecció de dades modern i fort i ho necessitem aviat. Les nostres empreses i ciutadans s'ho mereixen ".

protecció al consumidor

Protecció del consumidor: la Comissió llança una consulta pública sobre la comercialització a distància dels serveis financers del consumidor

publicat

on

La Comissió Europea ha llançat una consulta pública sobre la comercialització a distància dels serveis financers oferts als consumidors. La UE sí normes per protegir els consumidors quan signen un contracte amb un proveïdor de serveis financers minoristes a distància, per exemple per telèfon o en línia. Qualsevol servei de caràcter bancari, de crèdit, hipotecari, d'assegurança, de pensió personal, d'inversió o de pagament entra dins de l'abast de la Directiva sobre comercialització a distància de serveis financers per al consumidor sempre que es compri el servei financer a distància.

El comissari de Justícia, Didier Reynders, va dir: "És hora d'adaptar les nostres normes de la UE als temps actuals. Els consumidors compren serveis financers en línia cada vegada més. Aquesta consulta pública ens ajudarà a identificar les necessitats dels ciutadans i les empreses perquè puguem fer que la directiva sigui a prova del futur ".

 Els resultats de la consulta pública s’alimentaran en les consideracions de la Comissió per a una possible revisió de la directiva, que s’espera el 2022. La consulta pública reunirà experiències i opinions de consumidors, professionals dels serveis financers minoristes, autoritats nacionals i de qualsevol altra part interessada en la directiva. . La consulta pública està disponible aquí i estarà obert fins al 28 de setembre de 2021.

anunci

Seguir llegint

protecció al consumidor

Com pretén la UE impulsar la protecció dels consumidors

publicat

on

Descobriu com la UE pretén impulsar la protecció del consumidor i adaptar-la a nous reptes com la transició verda i la transformació digital. Societat 

A mesura que l’economia es fa més global i digital, la UE busca noves formes de protegir els consumidors. Durant el ple de maig, els eurodiputats debatran sobre el tema futur digital d’Europa. L’informe se centra a eliminar les barreres al funcionament del mercat únic digital i millorar l’ús de la intel·ligència artificial per als consumidors.

Il·lustració infogràfica sobre protecció del consumidor a la Unió Europea
Reforçar la protecció del consumidor  

Nova agenda de consumidors

El Parlament també està treballant en la nova agenda de consumidors sestratègia per al 2020-2025, centrada en cinc àrees: transició verda, transformació digital, aplicació efectiva dels drets dels consumidors, necessitats específiques de determinats grups de consumidors i cooperació internacional.

anunci

Facilitant el consum sostenible

L' Objectiu de neutralitat climàtica 2050 és una prioritat per a la UE i les qüestions relacionades amb els consumidors tenen un paper a jugar, a través del consum sostenible i el consum economia circular.

La il·lustració infogràfica sobre els europeus dóna suport a la lluita contra el canvi climàtic
Consum sostenible  

El novembre de 2020, els eurodiputats van adoptar un informe sobre un single sostenible mercat que demana a la Comissió Europea que estableixi un anomenat dret a la reparació per fer les reparacions sistemàtiques, rendibles i atractives. Els membres també van demanar l'etiquetatge de la vida útil dels productes, així com mesures per promoure una cultura de reutilització, incloses les garanties sobre béns de segona mà.

També volen mesures en contra dissenyar productes de manera intencionada de manera que quedin obsolets passat un cert temps i reiterat demanda d’un carregador comú.

anunci

La Comissió treballa en el dret de reparació de normes electròniques i de legislació sobre la petjada ambiental dels productes per permetre als consumidors comparar.

La revisió del Directiva de venda de mercaderies, prevista per al 2022, examinarà si es pot ampliar la garantia legal actual de dos anys per a béns nous i usats.

El setembre de 2020, la Comissió va llançar el programa iniciativa de productes sostenibles, sota el nou Pla d'Acció d'Economia Circular. Té com a objectiu fer que els productes siguin adequats per a una economia circular amb un clima neutre, eficient en els recursos i reduint alhora els residus. També tractarà la presència de productes químics nocius en productes com ara equips electrònics i TIC, tèxtils i mobles.

Fer que la transformació digital sigui segura per als consumidors

L' transformació digital està canviant dràsticament les nostres vides, inclosa la manera de comprar. Per ajudar les normes de consum de la UE a posar-se al dia, el desembre del 2020 la Comissió va proposar una nova Llei de serveis digitals, un conjunt de normes per millorar la seguretat dels consumidors en totes les plataformes en línia de la UE, inclosos els mercats en línia.

Els eurodiputats volen que ho siguin els consumidors igual de segur quan es fan compres en línia o fora de línia i volen que plataformes com eBay i Amazon intensifiquin els esforços per fer front als comerciants que venen productes falsos o no segurs i per deixar que les empreses fraudulentes utilitzin els seus serveis.

Els eurodiputats també van proposar normes per protegir els usuaris contingut perjudicial i il·legal en línia alhora que es va salvaguardar la llibertat d'expressió i es va demanar la creació de noves normes sobre publicitat en línia que donin als usuaris més control.

Donat l’impacte de la intel·ligència artificial, la UE està preparant normes per gestionar-ne la informació oportunitats i amenaces. El Parlament ha creat una comissió especial i posa l'accent en la necessitat d'una legislació centrada en els humans. El Parlament ha proposat un règim de responsabilitat civil per a la intel·ligència artificial que estableixi qui és responsable quan els sistemes d’IA causen danys o danys.

Reforçar l'aplicació dels drets dels consumidors

Els països de la UE són responsables d’aplicar els drets dels consumidors, però la UE té un paper de coordinació i suport. Entre les normes que ha establert hi ha la directiva sobre millor aplicació i modernització de la legislació sobre el consum normes sobre reparació col·lectiva.

Atendre les necessitats específiques dels consumidors

Consumidors vulnerables com els nens, persones grans o persones que viuen amb discapacitat, així com les persones amb dificultats financeres o els consumidors amb accés limitat a Internet necessiten garanties específiques. A la nova agenda del consumidor, la Comissió té previst centrar-se en els problemes d’accessibilitat a Internet, els consumidors vulnerables financerament i els productes per a nens.

Els plans de la Comissió inclouen més assessorament fora de línia per a consumidors sense accés a Internet, així com finançament per millorar la disponibilitat i la qualitat dels serveis d’assessorament de deutes per a persones amb dificultats financeres.

Com que els nens són particularment vulnerables a la publicitat nociva, ha aprovat el Parlament normes més estrictes per als serveis de mitjans audiovisuals per a serveis de mitjans audiovisuals.

Garantir la seguretat dels productes venuts a la UE

Els consumidors solen comprar productes fabricats fora de la UE. Segons la Comissió, les compres procedents de venedors externs al mercat La UE va augmentar del 17% el 2014 al 27% el XNUMX 2019 i la nova agenda del consumidor posa de manifest la necessitat de cooperació internacional per garantir la protecció del consumidor. Xina era el el major proveïdor de béns a la UE el 2020, de manera que la Comissió treballarà en un pla d'acció amb ells el 2021 per augmentar la seguretat dels productes venuts en línia.

El novembre de 2020, el Parlament va aprovar un resolució demanant esforços més grans per garantir que tots els productes venuts a la UE siguin segurs, ja siguin fabricats dins o fora de la UE o es venguin en línia o fora de línia.

Propers passos

La comissió de protecció del consumidor i del mercat interior del Parlament treballa en la proposta de la Comissió per a la nova agenda del consumidor. S’espera que els eurodiputats la votin al setembre.

Per saber més 

Seguir llegint

Banda Ampla

És hora que la #Unió Europea es tanqui les llacunes #digital que es mantinguin durant molt de temps

publicat

on

La Unió Europea ha presentat recentment la seva Agenda Europea de Competències, un ambiciós esquema per millorar i perfeccionar la força de treball del bloc. El dret a l’aprenentatge permanent, recollit en el Pilar Europeu de Drets Socials, ha adquirit una nova importància arran de la pandèmia del coronavirus. Tal com va explicar Nicolas Schmit, el comissari d’Ocupació i Drets Socials: “L’habilitat de la nostra plantilla és una de les nostres respostes centrals a la recuperació i oferir a les persones l’oportunitat de construir els coneixements que necessiten és clau per preparar-se per al verd i el digital. transicions ”.

De fet, tot i que el bloc europeu ha arribat amb freqüència als titulars de les seves iniciatives mediambientals —en particular, la peça central de la Comissió Von der Leyen, el Tracte Verd europeu—, ha permès que la digitalització caigui una mica pel camí. Una estimació suggereix que Europa utilitza només el 12% del seu potencial digital. Per aprofitar aquesta àrea abandonada, la UE primer ha d’abordar les desigualtats digitals dels 27 estats membres del bloc.

L’índex d’economia i societat digitals (DESI) 2020, una avaluació composta anual que resumeix el rendiment i la competitivitat digitals d’Europa, corrobora aquesta afirmació. L'últim informe DESI, publicat al juny, il·lustra els desequilibris que han deixat la UE enfrontada a un futur digital en mosaic. Les fortes divisions revelades per les dades del DESI —divides entre un estat membre i el següent, entre zones rurals i urbanes, entre petites i grans empreses o entre homes i dones— deixen clarament clar que, si bé algunes parts de la UE estan preparades per al proper generació de tecnologia, d’altres es queden molt enrere.

Una bretxa digital que batega?

DESI avalua cinc components principals de la digitalització: la connectivitat, el capital humà, la presa de serveis d'Internet, la integració de les empreses de la tecnologia digital i la disponibilitat de serveis públics digitals. Entre aquestes cinc categories, es produeix una clara ruptura entre els països amb més rendiment i els que abandonen la part inferior del grup. Finlàndia, Malta, Irlanda i Països Baixos destaquen com a intèrprets estrella amb economies digitals extremadament avançades, mentre que Itàlia, Romania, Grècia i Bulgària tenen molt de terreny per solucionar-ho.

Aquest quadre general de l'ampliació del desfasament en termes de digitalització es reflecteix en les seccions detallades de l'informe de cadascuna d'aquestes cinc categories. Aspectes com la cobertura de banda ampla, la velocitat d’internet i la capacitat d’accés de nova generació, per exemple, són tots crítics per a l’ús digital i personal i professional, tot i que algunes parts d’Europa s’estan reduint en totes aquestes àrees.

Accés àmpliament divergent a la banda ampla

La cobertura de banda ampla a les zones rurals continua sent un repte particular: el 10% de les llars de les zones rurals europees encara no estan cobertes per cap xarxa fixa, mentre que el 41% de les llars rurals no estan cobertes per la tecnologia d’accés de la pròxima generació. Per tant, no és d’estranyar que significativament menys europeus que viuen a les zones rurals tinguin les habilitats digitals bàsiques que necessiten, en comparació amb els seus compatriotes de ciutats i pobles més grans.

Tot i que aquestes mancances de connectivitat a les zones rurals són preocupants, sobretot tenint en compte la importància de les solucions digitals com l’agricultura de precisió per fer el sector agrícola europeu més sostenible, els problemes no es limiten a les zones rurals. La UE s’havia fixat com a objectiu que almenys el 50% de les llars tinguessin subscripcions de banda ampla ultra ràpida (100 Mbps o més ràpid) a finals del 2020. Segons l’índex DESI 2020, però, la UE està molt per sota de la marca: només 26 El% de llars europees s'ha subscrit a serveis de banda ampla tan ràpids. Aquest és un problema d’adopció, més que d’infraestructures: el 66.5% de les llars europees estan cobertes per una xarxa capaç de proporcionar com a mínim 100 Mbps de banda ampla.

Una vegada més, hi ha una divergència radical entre els davanters i els retards de la carrera digital del continent. A Suècia, més del 60% de les llars s’han subscrit a banda ampla ultra ràpida, mentre que a Grècia, Xipre i Croàcia menys del 10% de les llars tenen un servei tan ràpid.

Les pimes enrere

Una història similar plaga les petites i mitjanes empreses europees (pimes), que representen el 99% de totes les empreses de la UE. Només un 17% d’aquestes empreses utilitzen serveis al núvol i només un 12% utilitza analítica de dades massives. Amb un percentatge d’adopció tan baix per a aquestes importants eines digitals, les pimes europees no es posen en risc només a les empreses d’altres països: el 74% de les pimes de Singapur, per exemple, han identificat la computació en núvol com una de les inversions amb un impacte més el seu negoci, però perdent terreny contra les empreses més grans de la UE.

Les empreses més grans eclipsen de manera aclaparadora les pimes en la seva integració de tecnologia digital: aproximadament el 38.5% de les grans empreses ja estan obtenint els avantatges dels serveis avançats al núvol, mentre que el 32.7% confia en l’anàlisi de dades massives. Atès que les pimes es consideren l’eix vertebrador de l’economia europea, és impossible imaginar una transició digital amb èxit a Europa sense que les empreses més petites agafin el ritme.

Escletxa digital entre ciutadans

Encara que Europa aconsegueixi tancar aquests buits en infraestructures digitals, però, significa poc
sense que el capital humà el recolzi. Al voltant del 61% dels europeus tenen almenys habilitats digitals bàsiques, tot i que aquesta xifra baixa alarmantment en alguns estats membres: a Bulgària, per exemple, només un 31% dels ciutadans tenen fins i tot les competències bàsiques en programari.

La UE continua tenint problemes per equipar els seus ciutadans amb les habilitats bàsiques abans que cada vegada es converteixen en una condició necessària per a una àmplia gamma de funcions laborals. Actualment, només el 33% dels europeus tenen habilitats digitals més avançades. Els especialistes en tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), per la seva banda, representen un escàs 3.4% de la força de treball de la UE i només 1 de cada 6 són dones. No és sorprenent que això ha creat dificultats per a les pimes que lluiten per reclutar aquests especialistes amb molta demanda. Al voltant del 80% de les empreses de Romania i Txèquia van denunciar problemes per intentar ocupar els llocs d'especialistes en TIC, un embolic que sens dubte alentirà les transformacions digitals d'aquests països.

L’últim informe DESI exposa amb gran alleujament les disparitats extremes que continuaran frustrant el futur digital d’Europa fins que no s’abordin. L’Agenda Europea de Competències i altres programes destinats a preparar la UE per al seu desenvolupament digital són passos benvinguts en la direcció correcta, però els responsables polítics europeus haurien d’establir un esquema integral per posar al dia tot el bloc. També tenen l’oportunitat perfecta de fer-ho: el fons de recuperació de 750 milions d’euros proposat per ajudar el bloc europeu a posar-se de nou després de la pandèmia del coronavirus. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja ha subratllat que aquesta inversió sense precedents ha d'incloure disposicions per a la digitalització europea: l'informe DESI ha deixat clar quines llacunes digitals s'han d'abordar primer.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències