Connecteu-vos amb nosaltres

drets dels consumidors

La comissària de Justícia, Martine Reicherts: "El dret a l'oblit i la reforma de la protecció de dades de la UE: per què hem de superar un debat distorsionat i adoptar noves normes sòlides aviat"

COMPARTIR:

publicat

on

Esborrat de dadesLió, França, 18 d'agost de 2014

"De la mateixa manera que el treball en la reforma de la protecció de dades ha augmentat la velocitat i la urgència, els detractors estan intentant posar una nova clau a les obres. Intenten utilitzar la recent sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre el dret a l'oblit per soscavar la nostra reforma. S'han equivocat. I no deixaré que abusin d'aquesta decisió crucial per impedir que obrim el mercat únic digital per a les nostres empreses i posem una protecció més forta per als nostres ciutadans.

"Aquesta sentència no dóna permís a les persones o organitzacions perquè s'eliminin contingut del web simplement perquè els resulta inconvenient. Lluny. Demana un equilibri entre els interessos legítims dels usuaris d'Internet i els drets fonamentals dels ciutadans. Un equilibri que caldrà trobar en cada cas.

"Els motors de cerca com Google i altres empreses afectades es queixen en veu alta. Però haurien de recordar això: el maneig de les dades personals dels ciutadans els aporta grans beneficis econòmics. També comporta responsabilitat. Aquestes són dues cares de la mateixa moneda, no pots tenir una sense l'altra.

“Com la sentència del Tribunal, la reforma busca un just equilibri de drets: faculta als ciutadans per gestionar les seves dades personals alhora que protegeix explícitament la llibertat d'expressió i dels mitjans de comunicació. Els que intenten utilitzar nocions distorsionades del dret a l'oblit per desacreditar les propostes de reforma estan jugant a fals. No hem de caure en això. De fet, hem de seguir treballant dur per garantir que les noves normes s'adopten el més aviat possible. Europa els necessita urgentment per reactivar el creixement econòmic i la creació d'ocupació. I els necessita per assegurar-se que els drets dels seus ciutadans es mantenen i es protegeixen.

“Les negociacions sobre la reforma de protecció de dades estan en curs des de fa més de dos anys i mig. Han avançat molt bé. Però hi ha més feina per fer. Els caps d'estat i de govern s'han compromès a concloure ràpidament les negociacions diverses vegades. En el Consell Europeu de finals de juny, van afirmar la importància d'adoptar "un marc general de protecció de dades de la UE fort per al 2015".

"Insto els estats membres a seguir aquest objectiu. Sigueu ambiciosos i ajudeu a donar a Europa les normes de protecció de dades que necessita. El món no ens esperarà.

anunci

“Estimats senyores i senyors,

"Estic molt content d'estar aquí amb tu. En el moment que em vau convidar a aquesta conferència, segur que no us vau imaginar que m'adreçaria a vosaltres com a comissari de justícia, drets fonamentals i ciutadania. Jo tampoc!

“Que útil que aquest nou paper m'hagi donat la responsabilitat d'un gran projecte europeu que és de gran importància per a vosaltres. Per tant, avui puc donar-vos algunes idees sobre fins a quin punt hem arribat i què encara tenim per davant. Evidentment, parlo de la reforma de les normes de la UE sobre protecció de dades personals.

"La Comissió Europea ha estat treballant per un marc fort i modern des de fa un temps: va començar molt abans que Edward Snowden i una riuada de revelacions d'espionatge posessin de moda la protecció de dades. La meva predecessora Viviane Reding va lluitar dur per avançar en aquesta reforma, i estic decidit a continuar amb aquest esforç.

“Afortunadament, el Parlament Europeu va reconèixer la importància d'aquesta reforma molt aviat. Va trobar un ampli compromís, recolzant les propostes de la Comissió. Els Estats membres han estat més lents. Però han començat, tardàment, a avançar, acordant una sèrie de principis importants.

"Però de la mateixa manera que el treball en aquesta reforma ha agafat velocitat i urgència, els detractors intenten tirar una nova clau a les obres. Intenten utilitzar la recent sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre el dret a l'oblit per soscavar la nostra reforma. S'han equivocat. I no deixaré que abusin d'aquesta decisió crucial per impedir que obrim el mercat únic digital per a les nostres empreses i posem una protecció més forta per als nostres ciutadans.

"Això és del que vull parlar-vos avui: la sentència i les seves implicacions (1), les oportunitats que la nostra reforma de protecció de dades crearà per a les empreses (2) i els beneficis que tots obtindrem de salvaguardar el dret fonamental dels ciutadans europeus. ' a la protecció de les seves dades personals i a la reconstrucció de la seva confiança (3).

Google i el dret a l'oblit: separació dels fets de la ficció

“Primer, la sentència. Això ha estat causant un gran enrenou, amb molts crítics plantejant la perspectiva de la censura a Internet. Les afirmacions que la sentència i les seves implicacions estan conduint a, fins i tot encoratjadores, violacions de la llibertat d'expressió i la llibertat dels mitjans de comunicació us preocupen a molts de vosaltres. Com a persona que fa tant de temps que s'ha implicat en l'edició, ho entenc molt bé.

“Però no ens hem de confondre amb tot el soroll. Una anàlisi sòbria de la sentència mostra que, de fet, no eleva el dret a l'oblit a un "superdret" per sobre d'altres drets fonamentals, com la llibertat d'expressió.

"Què va dir realment el Tribunal sobre el dret a l'oblit? Va dir que les persones tenen dret a demanar a les empreses que operen motors de cerca que eliminen els enllaços amb informació personal sobre ells, sota determinades condicions. Això s'aplica quan la informació és inexacta, per exemple, o inadequada, irrellevant, obsoleta o excessiva per a les finalitats del tractament de dades. El Tribunal va sentenciar explícitament que el dret a l'oblit no és absolut, però que sempre caldrà equilibrar-lo amb altres drets fonamentals, com la llibertat d'expressió i la llibertat dels mitjans de comunicació, que, per cert, no són absoluts. drets tampoc.

“Això vol dir que cada cas s'haurà de valorar segons els seus mèrits. Els factors a tenir en compte són el tipus d'informació en qüestió, la seva sensibilitat per a la vida privada de l'individu i l'interès del públic per tenir accés a aquesta informació. El paper que juga la persona que sol·licita l'eliminació a la vida pública també pot ser rellevant. I després de tot, es tracta de sol·licituds per eliminar enllaços irrellevants o obsolets, en lloc del contingut al qual condueixen.

"En poques paraules: aquesta sentència no dóna claredat a les persones o organitzacions perquè s'eliminin contingut del web simplement perquè els resulta inconvenient. Lluny. Demana un equilibri entre els interessos legítims dels usuaris d'Internet i els drets fonamentals dels ciutadans. Un equilibri que caldrà trobar en cada cas. Això pot no ser sempre senzill. De vegades pot ser realment difícil. Però no és més o menys difícil que fer el seguiment del propietari del contingut protegit per drets d'autor.

"Els motors de cerca com Google i altres empreses afectades es queixen en veu alta. Però haurien de recordar això: el maneig de les dades personals dels ciutadans els aporta grans beneficis econòmics. També comporta responsabilitat. Aquestes són dues cares de la mateixa moneda, no pots tenir una sense l'altra.

“També és útil en aquest context recordar que ni la Comissió ni el Tribunal s'acaben d'inventar el dret a l'oblit. Ja existeix, està recollit a la Directiva de protecció de dades de la UE de 1995. L'objectiu de la reforma proposada per la Comissió és actualitzar aquest principi i aclarir-lo per a l'era digital, per exemple, deixant clar que les normes de la UE s'han de aplicat per totes les empreses que ofereixen productes i serveis als consumidors europeus, tant si es troben a la UE com fora d'ella.

“Com la sentència del Tribunal, la reforma busca un just equilibri de drets: faculta als ciutadans per gestionar les seves dades personals alhora que protegeix explícitament la llibertat d'expressió i dels mitjans de comunicació. Ningú podria treure un article de diari d'un arxiu en línia perquè no li agrada el seu contingut.

“Els que intenten utilitzar nocions distorsionades del dret a l'oblit per desacreditar les propostes de reforma estan jugant a fals. No hem de caure en això. De fet, hem de seguir treballant dur per garantir que les noves normes s'adopten el més aviat possible. Europa els necessita amb urgència per reactivar el creixement econòmic i la creació d'ocupació. I els necessita per assegurar-se que els drets dels seus ciutadans es mantenen i es protegeixen. Deixa'm dir-te per què.

Normes modernes de protecció de dades: donar un impuls a les empreses

"Tots sabeu l'enorme valor econòmic de les dades. L'any 2011, les dades dels ciutadans de la UE tenien un valor de 315 milions d'euros. Això té el potencial de créixer fins a gairebé 1 bilió d'euros el 2020. Tanmateix, per desbloquejar completament el valor de les dades, haurem d'assegurar-nos que tenim un veritable mercat únic digital. La nostra reforma fa exactament això. És una obertura de mercat.

"Per què? Perquè substitueix un marc regulador fragmentat i complicat per un conjunt clar de normes. Avui les empreses s'enfronten a 28 lleis nacionals diferents, sovint en conflicte. El nostre reglament establirà una llei única i paneuropea de protecció de dades. Una llei, no 28.

“A més, amb la nostra reforma, les empreses en el futur només hauran de tractar amb una única autoritat de supervisió, no amb 28. Això farà que les empreses facin negocis a la UE més senzill i més barat, especialment per a empreses més petites i inicis. ups, als quals els serà més fàcil entrar en nous mercats. I, com ja he indicat, la reforma crearà unes condicions de joc equitatives per a la indústria digital europea: les empreses ubicades a tercers països com els EUA, a l'hora d'oferir serveis als europeus, hauran de seguir les nostres regles i adherir-se als mateixos nivells. de protecció de dades personals com els seus competidors europeus.

“Dins d'un mercat únic de dades, no n'hi haurà prou amb normes idèntiques en paper. Hem de garantir que les normes s'interpreten i s'apliquen de la mateixa manera a tot arreu. És per això que la nostra reforma introdueix un mecanisme de coherència. Les decisions individuals encara seran preses per les autoritats nacionals de protecció de dades. Però hem de racionalitzar la cooperació en temes amb implicacions per a tota la UE. Els serveis d'Internet o les aplicacions per a telèfons intel·ligents no s'aturen a les fronteres nacionals. Per tant, sovint és frustrant per als ciutadans i les empreses quan s'enfronten a diferents decisions normatives i diferents nivells de protecció pel que fa al mateix servei o aplicació. El mecanisme de coherència és una de les solucions que hem posat en marxa per abordar aquest problema.

“El nou marc també beneficiarà la ciutadania, que sempre podrà portar la seva queixa a la seva autoritat local. Això facilitarà als consumidors la defensa de les grans empreses d'Internet. Només penseu en l'estudiant austríac Max Schrems que acaba d'iniciar una demanda col·lectiva amb 25,000 participants contra Facebook per la manera com gestiona les dades dels usuaris. Fa anys que està en una baralla amb Facebook i s'ha vist obligat a continuar viatjant a Irlanda, ja que és on es troba la seu europea de l'empresa. En el futur, persones com ell podran recórrer a la seva autoritat local.

"La nostra reforma de protecció de dades és un dels principals elements del mercat únic digital. Un únic conjunt de normes en un sector crucial, aplicades de manera coherent.

La importància de salvaguardar els drets fonamentals: Reconstruir la confiança dels ciutadans

“No obstant això, obrir el mercat i crear oportunitats de negoci no és suficient. Els internautes hauran de recuperar la seva confiança. Només si la gent està disposada a donar les seves dades personals, les empreses recolliran tots els fruits del nostre mercat únic digital.

“I aquí està el problema: de moment, la confiança de la gent en la manera com les empreses privades tracten les seves dades és baixa. Al 92% dels europeus els preocupa que les aplicacions mòbils recullin les seves dades sense el seu consentiment. I el 89% de les persones diuen que volen saber quan es comparteixen les dades del seu telèfon intel·ligent amb un tercer.

"Les revelacions d'espionatge, així com la seguretat d'alt perfil i les violacions de dades són motius importants d'aquesta falta de confiança. La nostra reforma de protecció de dades té un paper a jugar en la recuperació de la confiança. Les noves normes permetran que els ciutadans tornin a controlar les seves dades, de diverses maneres. A part del dret a l'oblit, hi haurà un dret a la portabilitat de les dades que facilitarà als consumidors la transferència de les seves dades entre proveïdors de serveis. I quan es requereix el consentiment dels ciutadans per tractar les seves dades, s'ha de demanar-los de manera explícita.

"A més, la 'privadesa des del disseny' i la 'privadesa per defecte' es convertiran en principis essencials de les normes de protecció de dades de la UE. Això significa que les garanties de protecció de dades s'han d'incorporar als productes i serveis des de les primeres fases de desenvolupament, i que la configuració predeterminada amigable amb la privadesa hauria de ser la norma, per exemple a les xarxes socials.

“Un altre aspecte important de la reforma és el nou enfocament de les sancions. La gent ha de veure que els seus drets es compleixen de manera significativa. Si una empresa ha incomplert les normes, això hauria de tenir conseqüències greus. No obstant això, fins ara, les multes que les autoritats europees de protecció de dades poden imposar són molt baixes. Per a gegants com Google, només són diners de butxaca.

“Ens hem de posar seriosos. I és per això que la nostra reforma introdueix sancions dures que poden arribar fins al 2% de la facturació anual global d'una empresa. Mostrar als ciutadans que un marc de protecció de dades sòlid de la UE protegeix i defensa de manera eficaç els seus drets ajudarà a generar confiança.

"I, finalment, estem posant en marxa salvaguardes contra la transferència internacional il·limitada de dades. Les normes han de garantir que les dades dels ciutadans de la UE es transfereixin a autoritats policials no europees només sobre la base d'un marc legal clar subjecte a control judicial.

“Així, la nostra reforma no només obrirà el mercat a les empreses, sinó que també les ajudarà a conquerir aquest mercat ajudant a reconstruir la confiança dels ciutadans. I cada cop més, les empreses comencen a entendre que la confiança és clau; per exemple, un nombre creixent d'empreses ofereixen serveis que permeten als usuaris l'opció d'emmagatzemar les seves dades a Europa. La protecció de dades és el nou model de negoci. És un punt de venda on Europa pot marcar la diferència.

Observacions finals

"Una vegada més, els negocis es mouen més ràpid que la màquina política. Ja és hora que els estats membres es posin al dia. Les negociacions sobre la reforma de la protecció de dades estan en curs des de fa més de dos anys i mig. Han avançat molt bé. Però hi ha més feina per fer. Els caps d'estat i de govern s'han compromès a concloure ràpidament les negociacions diverses vegades. En el Consell Europeu de finals de juny, van afirmar la importància d'adoptar un marc general de protecció de dades de la UE fort per al 2015.

"Insto els estats membres a seguir aquest objectiu. Sigueu ambiciosos i ajudeu a donar a Europa les normes de protecció de dades que necessita. El món no ens esperarà. No ens podem permetre el luxe de retardar oportunitats tan importants de creixement i correr el risc que els altres ens imposen els estàndards dels altres, més febles. Necessitem un marc de protecció de dades fort i modern, i el necessitem aviat. Les nostres empreses i ciutadans s'ho mereixen".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències