Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Peticions: Parlament li dóna l'oportunitat de ser escoltats

COMPARTIR:

publicat

on

20140910PHT60503_width_600Tens algun problema relacionat amb la UE? El Parlament Europeu pot ajudar. La comissió de peticions del PE vetlla perquè les queixes de la gent siguin escoltades al màxim nivell. Aquí teniu una visió general de les 1,986 peticions presentades el 2012, així com una breu guia sobre com enviar una petició.
Què és una petició?Es tracta d’una queixa o una sol·licitud relativa a l’aplicació del dret de la UE o una apel·lació al Parlament Europeu perquè adopti una posició sobre un assumpte concret.

El 2013, el comitè de peticions va rebre 2,885 peticions, la qual cosa suposa significativament més de les 1,986 peticions que va obtenir el 2012.

 Qui pot presentar una petició?

Qualsevol que visqui a la UE o sigui ciutadà d’un dels estats membres pot presentar una petició. Això també s'aplica a qualsevol persona que sigui membre d'una associació, empresa o organització amb seu a la UE.

D’on provenen la majoria de les peticions?

El 2012, els països d’on més peticions van ser: Alemanya 23.9%, Espanya 15.7%, Itàlia 12.1%, Romania 7.1%, Regne Unit 5.3%

De què pot tractar-se la petició?

La petició ha de tractar d’alguns aspectes que tracta la UE, com ara la protecció dels consumidors, les qüestions laborals i la política social, el reconeixement de les qualificacions professionals i altres problemes relacionats amb la implementació de la legislació de la UE o els drets establerts als tractats de la UE.

anunci

El 2012 els temes més populars van ser: drets fonamentals 25.1%, medi ambient 14.1%, mercat interior 7.2%, salut 5.5%, drets dels consumidors 5.1% i benestar animal 3%.

Les zones geogràfiques que més es van queixar el 2012 van ser: tota la UE un 27.3%, Espanya un 15%, Alemanya un 12.5%, Itàlia un 8.6% i Romania un 7.4%

Com es presenta una petició?

Les peticions es poden presentar en línia o per correu tradicional en una de les 24 llengües oficials de la UE. L'any 2012, el 70% (1,387) de les peticions es van presentar electrònicament, el 30% (599) en paper. Els idiomes més populars utilitzats el 2012 van ser: alemany 25.1%, anglès 18.1%, espanyol 15.3%, italià 11.2%, francès 6.2%

Què passa després de presentar una petició?

Un cop declarada la petició com a admissible, hi ha diverses possibilitats obertes al comitè de peticions. Per exemple, pot demanar a la Comissió Europea que dugui a terme una investigació preliminar i proporcioni informació sobre el compliment de la legislació comunitària rellevant o posar-se en contacte amb SOLVIT, que es dedica a ajudar les persones si tenen algun problema amb la burocràcia europea.

El comitè de peticions també pot derivar la petició a altres comissions parlamentàries per obtenir informació o accions posteriors. En alguns casos excepcionals, pot preparar i presentar un informe complet al Parlament perquè sigui votat en sessió plenària o realitzar una visita d’investigació al país o regió interessada i redactar un informe de la comissió que contingui les seves observacions i recomanacions. En general, prendrà les mesures que es considerin oportunes per intentar resoldre un problema o donar una resposta adequada a les persones que van presentar la petició.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències