Connecteu-vos amb nosaltres

EU

FEANTSA: 'Mostrem als ciutadans què vol dir l'Europa Social fent front junts al sensellarisme'

COMPARTIR:

publicat

on

homelessman01El dimecres, el mes de setembre de 10, el president electe Jean Claude Juncker va donar a conèixer la seva Comissió: "El que us presento avui és una Comissió Europea, política, dinàmica i efectiva, orientada a donar a Europa un nou començament". 

Per convèncer els ciutadans d’aquest “nou inici”, la futura Comissió haurà de renovar el compromís de la UE de lluitar contra la pobresa i l’exclusió social. Les directrius polítiques del president electe estableixen que "la lluita contra la pobresa ha de ser prioritària". En el futur, la Comissió proposada haurà de demostrar que pot utilitzar les eines a la seva disposició per tenir un impacte real en aquesta lluita.

FEANTSA espera que la futura Comissió faci el seu paper de suport als governs nacionals, regionals i locals, les ONG, els ciutadans i altres actors en la lluita contra el sensellarisme, una greu violació dels drets fonamentals que no té cabuda en el futur de la UE. 

Els comissaris designats s'enfronten a un context dur. La UE no està encaminada al seu objectiu de pobresa per al 2020. El nombre de persones en risc de pobresa i exclusió social va augmentar de 114 milions el 2009 a 124 milions el 2012. Assolir l'objectiu requeriria una caiguda a 96.4 milions en sis anys. I l'objectiu està lluny de tota la història. El sensellarisme, possiblement la forma més extrema de pobresa i exclusió, no es capta pels indicadors de l'objectiu. La Comissió calcula que 4 milions de persones viuen sense llar a la UE cada any.

En molts estats membres, el sensellarisme ha augmentat dràsticament des del 2008. Això representa un repte social important amb enormes costos humans, socials i econòmics. Com a comissària designada per a l'ocupació i els assumptes socials, Marianne Thyssen podria jugar un paper clau a l'hora de determinar com avança la UE en matèria de pobresa i exclusió social, inclosa la manca de llar. FEANTSA espera treballar per fer front a l’impacte social de la crisi i garantir que els més vulnerables i exclosos no quedin enrere en la recerca d’ocupació i creixement.

Altres carteres molt rellevants per a la manca d'habitatge inclouen mantenir la Carta dels Drets Fonamentals, Migració i Afers d'Interior, Política Regional, Salut i Seguretat Alimentària, i Educació, Cultura, Joventut i Ciutadania. Segons la Comissió anterior, la UE va adoptar algunes mesures per fer front a la manca d'habitatge, fent que la manca d'habitatge sigui una prioritat temàtica en el context d'Europa 2020 i el Paquet d'Inversió Social (SIP), que va demanar als estats membres que desenvolupessin estratègies integrades per a persones sense llar. 

La Comissió es va comprometre a millorar les dades sobre les persones sense llar a nivell de la UE i va desenvolupar un marc de política de cohesió que ofereixi noves oportunitats per finançar programes que abordin la situació de les persones sense llar. La futura Comissió tindrà una oportunitat històrica per aprofitar aquesta tasca i donar suport als Estats Units perquè tinguin un impacte decisiu sobre la situació de les persones sense llar. El gener de 2014, el Parlament Europeu va adoptar la seva segona resolució en què es demanava una estratègia de la UE per a sensellarisme.

anunci

El Parlament va destacar que la principal responsabilitat de lluitar contra la manca d'habitatge rau en els estats membres, però va instar a la Comissió a desenvolupar una estratègia que els ajudés a través de l'aprenentatge mutu, el seguiment dels progressos, la promoció de la innovació social, la recerca i la mobilització dels instruments de finançament rellevants de la UE. En el context d'enfortir la legitimitat democràtica de la UE, FEANTSA espera sincerament que la nova Comissió respongui a aquesta petició del Parlament. 

Aquest marc comunitari és urgent i ajudarà a demostrar que les institucions de la UE són serioses per afrontar la pobresa i l'exclusió social en el context desafiant actual. Com que els comissaris designats es preparen per a les seves audiències públiques amb el Parlament Europeu, esperem que suportin tenint en compte la situació inacceptable de les persones sense llar a tota la UE, i la necessitat d'associació per promoure els seus drets, la seva dignitat i la seva inclusió en la societat.  

FEANTSA és la Federació Europea d’Organitzacions Nacionals que treballen amb persones sense llar. És un paraigua d’organitzacions sense ànim de lucre que participen o contribueixen a la lluita contra el sensellarisme a Europa. És l’única gran xarxa europea centrada exclusivament en el sensellarisme a nivell europeu.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències