Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Competència: La Comissió publica els resultats de l'estudi d'aliments al detall

COMPARTIR:

publicat

on

1278099_58922358La Comissió Europea ha donat a conèixer els resultats d'una completa estudiar sobre l'evolució de l'elecció i la innovació en productes alimentaris a Europa durant l'última dècada. Els resultats mostren que l'entrada de nous competidors sempre augmenta l'elecció i la innovació. En molts estats membres, els mercats minoristes no estan excessivament concentrats i el poder negociador dels minoristes no sembla tenir un impacte negatiu en l'elecció i la innovació. Finalment, si bé l'elecció per als ciutadans europeus ha augmentat contínuament a les botigues des del 2004, el nombre d'innovacions que arriben cada any al consumidor ha disminuït des del 2008, en gran part a causa de la crisi econòmica. La Comissió convida els grups d'interès a presentar els seus comentaris sobre els resultats de l'estudi.

El vicepresident de la Comissió encarregat de la política de competència, Joaquín Almunia, va dir: "Els ciutadans europeus haurien de gaudir d'un bon menjar a preus assequibles. En els darrers cinc anys, els grups d'interès han plantejat moltes preguntes sobre el funcionament de la nostra cadena de subministrament d'aliments. Necessitem dades difícils per avaluar les preocupacions expressades, en particular quant a l'impacte de la negociació. marques electròniques i privades de grans cadenes de comerç. Aquest estudi proporciona importants coneixements i obre el camí per a futurs treballs en aquestes àrees ".

Després de reiterades preocupacions plantejades per diverses parts interessades, la Comissió ha dut a terme un estudi exhaustiu sobre la cadena de subministrament d'aliments a Europa. Els principals resultats són:

Evolució de la concentració, elecció i innovació

A nivell local, l’elecció dels consumidors ha anat augmentant contínuament durant l’última dècada pel que fa al nombre de botigues, productes, fabricants de marques i paquets de productes que es mostren a les botigues. No obstant això, el nombre d'innovacions que arriben cada any al consumidor ha disminuït des del 2008 un 6.5%. El 2004, la innovació consistia bàsicament en productes nous i extensions de gamma (per exemple, nou sabor), mentre que el 2012, aproximadament un terç de totes les innovacions es limitaven a l’envasament d’un producte.

La concentració de fabricants de marques a nivell nacional ha augmentat en la majoria de categories de productes investigades. La concentració del comerç minorista en general (és a dir, botigues tradicionals i minoristes modernes) ha augmentat a pràcticament tots els estats membres, essencialment a causa de l’augment de la penetració dels minoristes moderns (cadenes de supermercats, hipermercats i descomptes amb un sistema de distribució centralitzada que implica logística moderna). La concentració de minoristes moderns només va augmentar en alguns estats membres i va disminuir en altres. A les zones locals, la concentració de minoristes moderns sembla haver disminuït lleugerament de mitjana perquè les principals cadenes han entrat en els mercats locals de cadascuna.

Impulsors d’elecció i innovació

anunci

Els principals motors d’elecció i innovació han estat la mida i el tipus de botigues i l’entorn econòmic (PIB / càpita i atur a l’àrea local). A més, com més gran sigui el volum de negoci d’una categoria de producte, més opció (i innovació, en menor mesura) hi ha en aquesta categoria. L’obertura d’una nova botiga fa que les botigues competidores ofereixen més opcions i innovació als seus prestatges. Això dóna suport als esforços de la Comissió per cessar les restriccions innecessàries a la creació de botigues minoristes (vegeu IP-13-78).

En mercats minoristes moderadament concentrats, el poder negociador més fort dels minoristes enfront dels proveïdors no sembla conduir a una menor elecció i innovació en productes alimentaris. La manca de dades va evitar que l’estudi analitzés situacions d’alta concentració de comerç minorista modern (com ara els països nòrdics i bàltics). A més, la proporció de marques privades a l’assortiment no té un impacte significatiu fins que no arriba a un nivell alt (segons la categoria) en què pot resultar perjudicial per a la tria i la innovació.

Seguiment

La Comissió espera escoltar les opinions i comentaris dels interessats en l'estudi, els seus resultats i el possible seguiment. Tots els enviaments s’han de fer a [protegit per correu electrònic], preferiblement abans del 30 de gener de 2015.

Fons

La Comissió ha rebut queixes d'operadors de la cadena de subministrament d'aliments, així com sol·licituds del Parlament Europeu per investigar l'impacte de la concentració a la cadena. Les queixes al·legaven que els grans operadors, en particular els grans minoristes moderns, imposaven sovint condicions perjudicials als seus proveïdors i, per tant, aquests proveïdors no poden invertir en nous productes. Això suposadament hauria reduït l'elecció i la innovació en productes alimentaris per als consumidors europeus.

El desembre de 2012, per tant, la Comissió va llançar un estudi exhaustiu sobre el sector minorista modern (vegeu IP / 12 / 1356) per mesurar com van evolucionar l’elecció i la innovació durant els darrers deu anys per als consumidors als prestatges. L'estudi també mesura l'evolució de diversos factors que afecten els mercats i intenta identificar quins d'aquests factors han impulsat l'elecció i la innovació. L’estudi l’ha dut a terme un consorci d’Ernst & Young, Arcadia International i Cambridge Econometrics.

Aquest estudi és un dels primers d’aquest tipus en el seu abast i se centra en evidències empíriques, mesurant l’elecció i la innovació disponibles per als consumidors en més de 300 botigues d’una gran mostra d’estats membres de la UE (9), durant un llarg període de temps (2004). -2012), i per a una àmplia varietat de categories de productes (23). Això va provocar que es compilessin una quantitat significativa de dades (11 milions de registres en total). La mostra d’estudi és representativa per a una àmplia varietat de situacions a nivell local a Europa en termes de tipus d’àrea (rural versus urbana) i riquesa. També cobreix una àmplia gamma de situacions de concentració de fabricants de marques a nivell nacional, així com una àmplia gamma de situacions de desequilibris entre minoristes i proveïdors. La mostra de l’estudi inclou països on el sector minorista modern només està concentrat lleugerament o moderadament, però no inclou els països amb un sector minorista modern molt concentrat (és a dir, països nòrdics i bàltics), perquè les dades no estaven disponibles al nivell minorista local d’aquests països. .

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències