Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

Els tresors culturals d'Europa en línia: oportunitats per davant

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

DT200197@DigicultEU @EUFilmHeritage La Comissió Europea ha publicat avui (2 d'octubre) dos informes que coincideixen amb un Conferència internacional que forma part de la Presidència italiana de la UE, instant les institucions culturals europees a posar més patrimoni cultural en línia amb el suport del govern.

Un reportar el segon examina com digitalitzar, fer accessible i preservar la cultura en línia reportar explica com patrimoni cinematogràfic es pot rescatar de les llaunes en descomposició. El material cultural digitalitzat és un gran recurs comú i gratuït per desenvolupar contingut cultural i educatiu, documentals, aplicacions turístiques, jocs, animacions i eines de disseny. Això pot ajudar les indústries creatives a créixer més enllà de la quota actual del 4% del PIB de la UE.

Europeana, el museu, la biblioteca i l’arxiu digital de la UE ja inclou 33 milions d’objectes de centenars dels millors museus i biblioteques d’Europa, cosa que la converteix en la col·lecció cultural digital digital més gran i més important del món. El més recent, la Museu Thyssen-Bornemisza a Madrid van acordar fer accessibles les seves obres mestres a través d'Europeana.

anunci

Vicepresident de la Comissió Europea @NeelieKroesEU dit: "La cultura alimenta l’ànima, però també és una oportunitat de negoci. Només cal mirar el museu nacional exemple: el seu Aplicació RijksStudio et permet jugar amb 150,000 obres mestres sense restriccions. Passen coses boniques quan es combina cultura i tecnologia digital.

O agafeu Europeana, la millor col·lecció cultural de la qual ningú no ha sentit parlar. Podria ser deu vegades més gran, tenir millors socis i comercialitzar-se a nivell mundial com a símbol del que fa gran Europa. Aquest és el desafiament cultural i l’oportunitat."

An Conferència internacional a Roma avui (2 d'octubre) se centrarà en la reutilització del material digitalitzat.

anunci

El primer informe mostra que la digitalització continua sent un repte, amb només una fracció de les col·leccions europees fins ara digitalitzades (Al voltant de 12% de mitjana per a biblioteques i menys d’un 3% per a pel·lícules).

El segon informe identifica les barreres a la digitalització de les pel·lícules i a l’accés en línia, com ara la manca de finançament (per cada 97 € invertits pel sector públic en la creació de noves pel·lícules, només 3 € es destinen a la preservació i digitalització d’aquestes pel·lícules) i l’elevat cost i complexitat de l’autorització dels drets d’autor.

Bons exemples en el camp de la cultura digital són:

Fons

La Comissió continuarà supervisant els avenços en aquesta àrea mitjançant informes periòdics i presidint la Grup d’experts en digitalització i preservació digital dels estats membres i la Grup d’experts de la UE sobre patrimoni cinematogràfic. També supervisarà la correcta transposició del fitxer Directiva d’obres orfes (termini de transposició el 29/10/2014) per portar llibres en línia, articles de premsa, pel·lícules que encara estiguin protegits per drets d'autor però que no es coneguin els autors o altres titulars de drets o no es puguin localitzar ni contactar amb ells.

La Comissió fomenta un ús més estès i sistemàtic dels fons europeus estructurals i d'inversió per cofinançar activitats de digitalització com a part de projectes que tinguin un impacte en l'economia regional.

El document recentment publicat sobre el patrimoni cinematogràfic és el quart informe sobre la implementació del Recomanació del 2005 sobre el patrimoni cinematogràfic i la competitivitat de les activitats industrials relacionades. Es basa en respostes dels estats membres a un qüestionari de la Comissió distribuït el setembre de 2013. L'anàlisi mostra com el patrimoni cinematogràfic europeu corre el risc de perdre el tren digital.

El novembre de 2013, la Comissió també va adoptar criteris revisats per avaluar els esquemes de suport dels estats membres a favor de les pel·lícules i altres treballs audiovisuals (Comunicació cinematogràfica sobre ajuts estatals). Des de llavors, la Comissió demana als estats membres que proporcionin informació sobre el dipòsit de pel·lícules finançades i sobre mecanismes que facilitin el seu ús per a l’interès públic per part de les institucions patrimonials cinematogràfiques cada vegada que es notifiqui un nou sistema d’ajuts estatals.

Més informació

Cultura digital a l'agenda digital
Digitalització i preservació digital a l'Agenda Digital
Protecció del patrimoni cinematogràfic a l'Agenda Digital
Europeana
Neelie Kroes, - Seguiu Neelie Twitter

cultura

La Comissió llança convocatòries d'Europa creativa per donar suport a la cultura i als sectors creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat la resta de convocatòries per als sectors de la cultura i la creativitat dins de la cultura Programa Europa Creativa, posant a disposició un import total de 88 milions d'euros. Aquest pressupost cobrirà projectes de cooperació europea en el camp de la cultura, la difusió i l’augment de la diversitat d’obres literàries europees i proporcionarà oportunitats de formació i actuació per a joves músics.

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “La cultura i la creació són sectors vibrants que han estat durament afectats per la pandèmia. Ara que s’eliminen les restriccions, és hora de centrar-nos en la recuperació sostenible d’activitats i llocs culturals. El pressupost d’Europa Creativa per als propers set anys ha augmentat substancialment i, per a aquest any, ja es posaran a disposició 88 milions d’euros per donar suport als artistes, autors i intèrprets a reconectar-se amb el públic d’Europa. Convido totes les parts a comprovar les condicions de les trucades i a aprofitar aquesta oportunitat ".

Les convocatòries se centren, entre d’altres, en la cooperació artística europea i la innovació en temes com la participació del públic, la digitalització de la cohesió social i la contribució a la Acord Verd Europeu. La convocatòria dedicada a les plataformes europees contribuirà específicament a augmentar la visibilitat, la programació i la promoció dels artistes emergents. Les organitzacions interessades ja poden presentar sol·licituds, amb terminis que van des de finals d’agost fins a finals de setembre, segons les convocatòries. Hi ha més informació i orientacions per a les diverses trucades a la pàgina.

anunci

Seguir llegint

cultura

Europa creativa: més de 2 milions d’euros per donar suport a la recuperació, la resiliència i la diversitat dels sectors culturals i creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat noves accions per donar suport als sectors culturals i creatius a Europa i més enllà, després de l'adopció de la primera programa de treball anual de l’Europa Creativa 2021-2027. El 2021, Europa Creativa destinarà un pressupost sense precedents d’uns 300 milions d’euros per ajudar professionals i artistes culturals a col·laborar a través de disciplines i fronteres, per tal de trobar més oportunitats i arribar a nous públics.

L’adopció estableix les bases de les primeres convocatòries de propostes del nou programa. Aquestes convocatòries estaran obertes a totes les organitzacions actives en els sectors culturals i creatius pertinents. El pressupost total de set anys de 2.4 milions d’euros ha augmentat un 63% en comparació amb l’anterior. L’Europa creativa també té com a objectiu augmentar la competitivitat del sector cultural, alhora que dóna suport als seus esforços per esdevenir més ecològics, més digitals i més inclusius. Es presta especial atenció a reforçar la resiliència i la recuperació dels sectors culturals i creatius a la llum de la pandèmia.

La comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “Més de vuit milions de persones a tota la UE treballen en una activitat cultural. La cultura no té fronteres ni nacionalitats. L’art representa una finestra al món i contribueix a construir ponts entre tots. En un moment en què tots els museus, cinemes, llocs del patrimoni cultural, teatres comencen a obrir-se, vull reiterar el suport de la Comissió als sectors culturals i creatius. Amb un pressupost augmentat, Europa Creativa s’esforçarà per reforçar la recuperació dels sectors alhora que promourà la immensa diversitat i creativitat que ens ofereixen. ”

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "L'expressió artística i creativa és el cor de les indústries culturals i creatives i de la nostra identitat europea. El programa revigoritzat Europa Creativa donarà un impuls a les històries europees que ressonin a nivell mundial i nodriran els creadors i productors europeus. , distribuïdors i expositors, tan afectats per la pandèmia. Mitjançant el suport a la col·laboració a través de la cadena de valor i les fronteres lingüístiques, així com els nous models de negoci innovadors, MEDIA reforçarà un ecosistema audiovisual vibrant i culturalment divers. Per primera vegada i època de creixents amenaces al pluralisme mediàtic, Europa Creativa també promourà un sector de mitjans de notícies saludable i sostenible a tota la Unió ".

A el comunicat de premsa està disponible en línia.

Seguir llegint

cultura

Impuls de la UE a la cultura

publicat

on

Els eurodiputats han aprovat el pressupost més gran per als sectors creatius i culturals de la UE: 2.5 milions d’euros per al 2021-2027. Societat 

Europa creativa és l’únic programa de la UE que dóna suport exclusivament als sectors cultural i audiovisual. Després d'un dur període per als artistes i per a tot el sector a causa de les restriccions relacionades amb la pandèmia COVID-19, el Parlament i el Consell van acordar un pressupost de 2.5 milions d'euros per al 2021-2027 el desembre del 2020. Els eurodiputats va aprovar l'acord durant la sessió plenària del maig del 2021.

Millor resposta als diferents sectors i a les seves necessitats

anunci

Per poder respectar la naturalesa específica dels diferents sectors i respondre millor a les seves necessitats, Europa Creativa es divideix en tres vessants diferents:

cultura se centra en la creació de xarxes, la col·laboració transnacional i multidisciplinària en sectors culturals i creatius i fomentar una identitat i valors europeus més forts amb una atenció especial per al sector de la música, tal com han negociat els eurodiputats.

Mitjans de Comunicació es dedica a estimular la cooperació transfronterera, la mobilitat i la innovació; augmentar la visibilitat de les obres audiovisuals europees en el nou entorn; i fent-lo atractiu per a diferents públics, especialment per als joves.

anunci

Transversal té com a objectiu fomentar la innovació, donar suport a projectes intersectorials, l'intercanvi de les millors pràctiques i abordar reptes comuns. Creative Europe també admet: 

  • Segell de Patrimoni Europeu 
  • Jornades Europees del Patrimoni 
  • Premis europeus de música, literatura, patrimoni i arquitectura  
  • Capitals Europees de la Cultura  
Suport a activitats amb valor afegit de la UE

L’Europa creativa donarà suport a activitats que promoguin arrels comunes de la UE, diversitat cultural i cooperació transfronterera.

Promoure la inclusió i la igualtat de gènere

Els eurodiputats van assegurar un enfocament en la inclusió i la igualtat de gènere, promovent la participació de les persones que viuen amb discapacitat, de les minories i de persones amb entorns desafavorits, a més de donar suport al talent femení.

Europa creativa 

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències