Connecteu-vos amb nosaltres

EU

UE-Kazakhstan: Nous horitzons

COMPARTIR:

publicat

on

Nursultan Nazarbaev a la CE

Anticipant la visita del president del Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, a Brussel·les 8-9 octubre, la Comissió Europea està ultimant un nou Acord d'Associació i Cooperació (APC), que tanca dues dècades de cooperació entre la Unió Europea i Kazakhstan i obre noves perspectives per a projectes futurs. La UE, com a iniciadora d'aquest acord, pretén ampliar l'abast de les àrees d'interès mutu donant suport als esforços del Kazakhstan per a la reforma i la modernització.

"Volem aprofundir i enriquir la relació", va dir el president de la Comissió, José Manuel Barroso. "Les negociacions sobre un acord nou i ampliat d'associació i cooperació, que hem iniciat, reconeixen la importància de Kazakhstan per a la UE i la nostra forta relació estratègica. La UE està compromesa amb l'èxit i la ràpida conclusió d'aquestes negociacions".

Tant Kazakhstan com la UE han experimentat importants canvis polítics, econòmics i socials des de la signatura de l'actual APC el 1995. Aquests canvis han provocat una decisió conjunta a nivell polític per millorar les relacions bilaterals. Les negociacions sobre l'acord millorat es van iniciar formalment el juny de 2011. El nou acord crearà una base jurídica millorada per a les relacions entre Kazakhstan i la UE, proporcionant un marc ampli per reforçar el diàleg polític, la cooperació en matèria d'interior i de justícia, altres àmbits sectorials i promoure el comerç mutu. i inversions, dinamitzant noves relacions mútuament beneficioses.

L'APC oferirà àrees de cooperació més grans i més àmplies, incloses les esferes econòmica i financera, l'energia i el transport, el medi ambient i l'agricultura, l'ocupació i els afers socials, però també l'educació i la cultura, la recerca i les activitats espacials, la protecció del consumidor i la cooperació regional.

Ambdós socis estan igualment interessats en un nou acord que reflecteixi el compromís d'actualitzar la relació, elevant-la a un nivell superior, tot i que la intensitat actual de la cooperació és més que impressionant: la UE representa més del 40% del total de l'exterior de Kazakhstan. comerç. A finals de 2013, el volum d'intercanvi de mercaderies entre Kazakhstan i la UE va superar els 50 milions de dòlars, les empreses europees han invertit en l'economia del Kazakhstan més de 90 milions de dòlars amb els Països Baixos, el Regne Unit, Itàlia i França en primer lloc. Les exportacions d'energia del Kazakhstan a Europa van superar el 80%, sent el quart proveïdor d'energia a Alemanya.

El "Camí cap a Europa" d'Astana i l'Estratègia de la UE per a Àsia Central van permetre a tots dos socis establir una base sòlida per a negociacions avançades per unir-se a l'OMC, i posteriorment el creixent volum de comerç va comportar la necessitat de facilitar els contactes entre persones, simplificant el règim de visats per potenciar els projectes prometedors en els àmbits econòmic i humanitari.

anunci

Kazakhstan s'està convertint en un soci cada cop més apreciat per a la UE no només econòmicament, sinó com un far d'estabilitat a Àsia Central, un model d'estat laic amb una tradició de tolerància religiosa.

Un dels apartats de l'Acord -els drets humans i el respecte a l'estat de dret- que forma part integrant de la societat moderna que proporciona diàleg obert i pluralisme polític. Un nou APC va més enllà del present acord, subratllant encara més el compromís de les parts per promoure la democràcia, la cooperació en la promoció dels drets humans i l'estat de dret, fins i tot mitjançant els instruments internacionals de drets humans pertinents.

Un nou capítol, 'Cooperació amb la societat civil' inclourà el compromís d'implicar l'elaboració de polítiques públiques fomentant una major capacitat, independència i transparència de la societat civil, mantenint-la creativa i vibrant.

A més del respecte als principis democràtics i als drets humans, el principi de l'estat de dret serà un principi general d'aquest acord. En el nou acord s'inclourà un nou títol, 'Cooperació en l'àmbit de la justícia, la llibertat i la seguretat'.

"El nou acord sobre una associació millorada entre Kazakhstan i la UE serà global i reflectirà l'associació madura i igualitària existent entre Kazakhstan i la UE, basada no només en interessos comuns, sinó també en valors compartits, en la comprensió mútua, el respecte mutu i "Hauria de proporcionar una base sòlida per millorar la cooperació del Kazakhstan amb els països de la UE a un nivell superior", va dir el ministre d'Afers Exteriors de la República, Erlan Idrisov. Kazakhstan és l'únic país de l'Àsia central que ho té amb la UE. La ronda final es va celebrar a Astana els dies 9 i 12 de setembre de 2014; s'han de seguir els procediments per a la seva signatura i ratificació.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències