Connecteu-vos amb nosaltres

ampliació

ampliació de la UE a 2014 i més enllà: Avenços i reptes

COMPARTIR:

publicat

on

1-870x370En un conjunt d’informes anuals adoptats el passat mes d’octubre a la 8, la Comissió Europea ha avaluat els progressos realitzats durant els darrers anys pels països que desitjaven unir-se a la UE als Balcans Occidentals i a Turquia, i els reptes a seguir.

Presentació del paquet d'ampliació anual, comissari Stefan Füle said: "Fa cinc anys, ens vam proposar enfortir la credibilitat i el poder transformador de la política d'ampliació. Vam posar un èmfasi especial en tres pilars: l'estat de dret el 2012, la governança econòmica el 2013 i aquest any, exposem noves idees per donar suport a la reforma de l’administració pública i el reforç de les institucions democràtiques. Avui dia aquest enfocament està donant els seus fruits. El procés és creïble i aporta resultats concrets mitjançant reformes que transformen gradualment els països afectats, millorant l’estabilitat al nostre veïnatge immediat. millor preparats per a l'entrada a la UE i per a les responsabilitats dels membres ".

Fonaments primer

L’estratègia d’ampliació adoptada confirma l’enfocament basat en els fonaments: l’estat de dret, la governança econòmica i la reforma de les administracions públiques.

El Estat de Dret és el centre del procés d’ampliació: els països interessats han d’afrontar qüestions com la reforma judicial i la lluita contra el crim organitzat i la corrupció al principi de les negociacions d’adhesió, per demostrar un sòlid historial de sostenibilitat resultats.

Partint de l’experiència del semestre europeu, la Comissió ha llançat processos de cooperació millorats amb els països de l’ampliació per reforçar-ne la capacitat la gestió econòmica, inclosos els programes nacionals de reforma econòmica, centrant-se en l'estabilitat fiscal i en les reformes estructurals per millorar la competitivitat i el creixement.

Finalment, la nova estratègia posa especial èmfasi en el repte de la reforma Administració Pública i l'enfortiment de les institucions democràtiques, que continuen sent febles a la majoria dels països de l'ampliació, amb una capacitat administrativa limitada, un alt nivell de politització i una falta de transparència.

anunci

Visió general per països

Montenegro ha seguit els passos en les negociacions d'adhesió. Fins ara s'han obert dotze capítols, dels quals dos han estat tancats provisionalment. S'ha iniciat la implementació de reformes de l’Estat de dret. Ara es necessiten resultats tangibles sobre el terreny i seran clau per determinar el ritme global de les negociacions d'adhesió.

L'obertura de negociacions d'adhesió és un punt d'inflexió en les relacions de la UE amb Sèrbia. Ara Sèrbia ha de continuar oferint les prioritats de la seva reforma de manera sostinguda, ja que el ritme de les negociacions dependrà del progrés en àrees clau, sobretot en l’estat de dret i el procés de normalització amb Kosovo. Cal generar un nou impuls en el diàleg entre Belgrad i Pristina per abordar qüestions pendents clau i obrir una nova fase en la normalització de les relacions.

El procés d’adhesió a la UE Antiga República Iugoslava de Macedònia està en un punt mort. Es necessiten mesures per revertir la reculada recent, sobretot pel que fa a la llibertat d'expressió i dels mitjans de comunicació i la independència del poder judicial. Hi ha una necessitat urgent de trobar una solució negociable i mútuament acceptable per al problema del nom. El govern i l’oposició han de prendre mesures per restablir el diàleg polític al parlament.

Albània se li va concedir la condició de candidat al juny com a reconeixement als seus esforços de reforma i als progressos aconseguits per complir la condicionalitat requerida. El país ha de basar-se i consolidar l’impuls de la reforma i centrar els seus esforços a afrontar els seus reptes d’integració de la UE de manera sostenible i inclusiva. Tant el govern com l’oposició han d’assegurar que el debat polític tingui lloc principalment al parlament.

Bòsnia i Hercegovina es manté paralitzat el camí d’integració europea. Després de les eleccions generals d’octubre, serà essencial que el país abordi les reformes socioeconòmiques urgents i progressi en la seva agenda europea.

L’establiment d’un acord d’estabilització i d’associació amb el Kosovo el juliol suposa una fita important en les relacions UE-Kosovo. Ara, Kosovo ha de complir reformes clau, en particular l’estat de dret.

Aplicació de determinats compromisos de reforma per Turquia ha continuat, com el paquet de democratització 2013, i s'han adoptat mesures per solucionar el problema kurd. No obstant això, també hi ha hagut motius per a seriosos dubtes sobre la independència del poder judicial i la protecció de les llibertats fonamentals. Les negociacions d’adhesió actives i creïbles proporcionen el marc més adequat per explotar tot el potencial de les relacions UE-Turquia. L’obertura de negociacions sobre els capítols rellevants sobre l’estat de dret i els drets fonamentals proporcionarà un full de ruta per a les reformes en aquestes àrees clau.

Per obtenir resultats detallats i recomanacions sobre cada país, vegeu Memos:

Montenegro
Sèrbia
L'ex República Iugoslava de Macedònia
Albània
Bòsnia i Hercegovina
Kosovo
Turquia

Fons

MONTENEGRO: Candidat: es va presentar el 2008, va obtenir l’estatus de candidat el 2010. Les negociacions d’adhesió es van obrir el juny del 2012. S’han obert dotze capítols de negociació, dels quals dos es van tancar provisionalment. El procés de selecció es va completar el maig del 2014. Els capítols de l’estat de dret, el capítol 23 (poder judicial i drets fonamentals) i el 24 (justícia, llibertat i seguretat) es van obrir el desembre del 2013, després que Montenegro adoptés plans d’acció integrals per a aquests capítols.

SERBIA: Candidat: es va presentar el 2009, va obtenir l’estatus de candidat el març del 2012. El diàleg facilitat per la UE entre Belgrad i Pristina es va iniciar el març del 2011. El primer acord de principis que regula la normalització de les relacions es va assolir entre Belgrad i Pristina l’abril del 2013. L’impuls de les reformes també s'han revigorat a Sèrbia. El juny del 2013 el Consell Europeu va decidir obrir les negociacions d'adhesió i la primera Conferència intergovernamental sobre les negociacions d'adhesió de Sèrbia es va celebrar el gener del 2014. Les negociacions d'adhesió a la UE ja estan en marxa. L 'examen analític del patrimoni, o procés de detecció, està en curs i està previst que es completi al març. L’acord d’estabilització i associació (SAA) va entrar en vigor a la 1 de setembre de 2013.

L'ANT REPÚBLICA IUGOSLAVA DE LA MACEDONIA: Candidat des de 2005. El país continua complint amb els criteris polítics i es troba en un alt nivell d’alineació amb la UE patrimoni. La Comissió manté la seva recomanació per obrir negociacions d'adhesió, però lamenta els retrocessos dels darrers anys. Es necessita una acció decisiva per abordar les preocupacions sobre la politització i les deficiències creixents pel que fa a la independència del poder judicial i la llibertat d'expressió, de manera que la seva recomanació es pugui mantenir en els propers anys. La responsabilitat del govern i de l’oposició és garantir que el debat polític tingui lloc principalment al parlament i contribueixi a crear les condicions per al seu bon funcionament. La Comissió ha recomanat sis anys seguits d'obrir les negociacions d'adhesió. El Consell encara no ha pres una decisió sobre això. La Comissió considera que si es comencessin a examinar i discutir el Consell sobre el marc de negociació, aquest procés també hauria contribuït a crear les condicions per trobar una solució negociada i acceptada mútuament al problema del nom.

ALBANIA: Candidat: sol·licitat el 2009; va concedir la condició de candidat el juny de 2014, basat en l'avaluació de la Comissió segons la qual Albània va continuar implementant i consolidant reformes, en particular en el poder judicial i la lluita contra el crim organitzat i la corrupció. S'ha continuat treballant en això, amb importants operacions contra delictes relacionats amb les drogues. Per obrir les negociacions d’adhesió, Albània haurà de consolidar i intensificar les reformes en àrees prioritàries clau, sobretot pel que fa a l’estat de dret. La responsabilitat del govern i de l’oposició és garantir que el debat polític tingui lloc principalment al parlament i contribueixi a crear les condicions per al seu bon funcionament.

BÒSNIA I HERCEGOVINA: Potencial candidat: té una perspectiva europea com la resta dels Balcans occidentals. El país continua aturat en el procés d’integració europea, encara que l’Acord d’Estabilització i Associació encara no està en vigor. Els líders de Bòsnia i Hercegovina han de participar decididament en una agenda de reformes completa després de les eleccions generals d'octubre. Han d’abordar les preocupacions socioeconòmiques dels ciutadans i millorar l’eficiència i la funcionalitat de les institucions de tots els nivells de govern, així com la coordinació entre elles, necessària per avançar en el camí de la UE.

KOSOVO: Potencial candidat: comparteix una perspectiva europea amb la resta de la regió dels Balcans Occidentals. El març el diàleg entre Pristina i Belgrad es va iniciar al març. El primer acord de principis que regulen la normalització de les relacions es va assolir entre Pristina i Belgrad a l’abril 2011. Es van concloure les negociacions sobre un acord d’estabilització i associació amb Kosovo i l’acord es va rubricar el juliol 2013.

TURQUIA: Candidat: aplicat el 1987. Les negociacions d’adhesió van començar a l’octubre del 2005; S’obren 14 capítols dels quals un es tanca provisionalment. El capítol 22: política regional i coordinació d'instruments estructurals es va inaugurar oficialment el novembre de 2013. La Comissió subratlla la importància que la UE reforci el seu compromís amb Turquia, de manera que segueixi sent el punt de referència per a les reformes al país.

ISLÀNDIA: Després d'una decisió del govern islandès, les negociacions d'adhesió s'han suspès des del maig 2013.

Més informació

Es poden trobar documents aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències