Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Pobresa: conclusions de la conferència "L'objectiu de pobresa Europa 2020: lliçons apreses i camí a seguir"

COMPARTIR:

publicat

on

objectiu de pobresaEn declaracions a la conferència d'alt nivell sobre "L'objectiu de pobresa Europa 2020: lliçons apreses i camí a seguir", el comissari d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor, va instar els estats membres a millorar els seus sistemes de benestar social i establir objectius més ambiciosos per reduir el nombre de persones en risc de pobresa o exclusió social i garantir que es puguin assolir aquests objectius. La conferència va tenir lloc a Brussel·les el 9 d'octubre i va reunir més de 200 grups d'interès de països de la UE, inclosos responsables polítics d'alt nivell, interlocutors socials, societat civil, acadèmics, empresaris socials i actors clau de les institucions de la UE.

En el seu discurs final, László Andor va dir: "Establir l'objectiu de pobresa i exclusió social com a part de l'Estratègia Europa 2020 va ser una decisió política important, que va posar en peu d'igualtat els objectius socials i econòmics i va reconèixer la interrelació entre ells. Tenint un objectiu social quantificat conjunt, els estats membres van intentar aconseguir una major rendició de comptes cap al seu assoliment ". I va afegir: "La pobresa perjudica la cohesió i el creixement social perquè és un malbaratament de capital humà, una pressió sobre la borsa pública, i significa que l'economia de la UE no funciona tan bé com podria. Abordar els desafiaments de la pobresa també és en gran mesura una qüestió de política fiscal, política sanitària, política laboral, política educativa i política econòmica general. És important reconèixer aquestes interdependències i treballar per un creixement inclusiu ".

La presidenta de la República de Malta, Marie Louise Coleiro Preca, va dir durant el seu discurs principal: "La pobresa creixent a Europa és profundament preocupant, per tant, hem d'intensificar els nostres esforços. Les polítiques socials per si soles no són suficients per fer front a la pobresa, ja que és un fenomen complex impulsat per factors econòmics i polítics, tant socials com polítics".

Els participants van reflexionar sobre les lliçons apreses quatre anys després de l'adopció del programa Estratègia 2020 Europa, quan els estats membres es van comprometre a reduir el nombre de persones en risc de pobresa o exclusió social en 20 milions el 2020. També van discutir les prioritats polítiques futures a nivell europeu i nacional amb l'objectiu de complir millor l'objectiu de pobresa i van treure les conclusions següents :

  • Els participants van destacar el paper de la crisi econòmica en exacerbar les pressions socials com la pobresa i la desigualtat, que ja eren qüestions importants abans de la crisi. Les conclusions mostren que els estats membres que van reformar els seus sistemes de benestar social abans de la crisi estan experimentant millors resultats socials ara. A més, els participants van destacar que el baix nivell d'ambició dels estats membres, que tenen la competència principal per reduir la pobresa, és motiu de preocupació. Alguns estats membres van cridar a establir objectius més ambiciosos per tal de complir l'objectiu de 20 milions a nivell de la UE tenint en compte també la dimensió de gènere.

  • És fonamental millorar seguiment social a nivell de la Unió Europea i per avaluar millor el rendiment de les polítiques socials. Els participants van assenyalar que, actualment, el seguiment de l'evolució social a nivell de la UE no té cap valor comparatiu de rendiment, llindars ni mecanismes d'alerta "preventiva". Van demanar l'enfortiment de les eines de control a nivell de la UE per detectar els desenvolupaments socials negatius abans i assenyalar divergències socials extremes, i van argumentar que els indicadors socials haurien de formar part de les estructures de govern global.

  • Els participants van assenyalar el baixa visibilitat a nivell local i regional de l’Estratègia Europa 2020. Van demanar una participació més profunda i estructurada de les parts interessades a nivell de país, per exemple quan es discutia el Programa nacional de reformes.

    anunci
  • Ministres de Luxemburg, Polònia i Malta van demanar una millor equilibri entre els objectius macroeconòmics, fiscals, laborals i socials a nivell de la UE, d’acord amb el caràcter integrat de l’Estratègia Europa 2020. Van subratllar la importància d’invertir aviat en nens i joves, així com en les polítiques per desenvolupar habilitats per millorar l’ocupabilitat. Els participants van destacar que el focus s'ha centrat molt en abordar les conseqüències de la crisi, però que aquest enfocament s'hauria de desplaçar cap a la implementació de reformes estructurals.

La Presidència italiana va destacar la necessitat d'un nou impuls per reduir la pobresa i va demanar el reforç del pilar social del semestre europeu. Van subratllar que la modernització dels sistemes de benestar és crucial per assolir l'objectiu i van instar els estats membres a aplicar efectivament la Comissió Paquet d’inversió social 2013.

Un informe final de la conferència amb resums de les presentacions i conclusions clau estarà disponible a la conferència en breu.

Fons

El 2010, com a part del programa Estratègia Europa 2020, els estats membres van acordar l'objectiu de tenir almenys 20 milions de persones menys en risc de pobresa i exclusió social o en risc el 2020, la qual cosa correspon a una disminució de 116.4 milions a 96.4 milions de persones en risc de pobresa i exclusió social durant la dècada. En canvi, les dades més recents mostren que Europa s’allunya de l’objectiu. Des de l’adopció de l’estratègia, 7.8 milions de persones més viuen en pobresa o exclusió social a tot Europa.

Quan es va llançar l’estratègia 2020 el 2010, es va establir una revisió a mitjà termini per al 2015. Per recollir les opinions dels estats membres, dels ciutadans i dels grups d'interès rellevants, la Comissió va llançar un consulta pública, convidant comentaris abans del 31 d'octubre de 2014. Les conclusions de la conferència i els resultats de la consulta pública alimentaran aquesta revisió a mitjà termini.

Més informació

Discurs del comissari László Andor a la conferència d'alt nivell "L'objectiu de pobresa Europa 2020: lliçons apreses i camí a seguir"
Pobresa i desigualtats: preguntes més freqüents: MEMO / 14/572
Pàgina web del Congrés
Web del comissari Andor

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències