Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Mesures concretes per a la UE-ACP cooperació en la vigília de l'Any Europeu de Desenvolupament 2015

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Construcció de la Unió Africana-JAESEl Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) va celebrar la seva 27a reunió amb els grups d’interès econòmic i social dels països ACP i de la UE a Brussel·les del 29 al 31 d’octubre. President del CESE Henri Malosse va donar la benvinguda a gairebé 200 participants, entre els quals hi havia el secretari general de la secretaria ACP, SE Alhaji Muhammad Mumuni, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Ministeri d'Afers Exteriors italià, Giampaolo Cantini, que va participar en nom de la Presidència italiana.
"Ajudar els estats ACP no és un favor, és deure de la UE i pel nostre propi interès", va dir Malosse en el seu discurs d'obertura. Va demanar a la UE i als representants ACP que pressionessin els òrgans polítics d'ambdues parts perquè tornessin a centrar la cooperació UE-ACP, especialment com a part del marc posterior a 2015. "El progrés només es pot aconseguir quan la societat civil participa activament; les autoritats polítiques per si soles no poden resoldre els problemes", va afegir Malosse, que va demanar programes de cooperació regional en què Europa pugui aportar la seva experiència en camps com l'agricultura, la pesca, el tractament d'aigües , o educació.

Temes d'actualitat

Burkina Faso, l’Ebola i el fonamentalisme

Pel que fa a l'actualitat a Burkina Faso, els participants van expressar la seva preocupació per la situació política actual. Van lamentar la pèrdua de vides humanes i van demanar que la crisi es resolgués mitjançant el diàleg i de manera pacífica. Sobre la malaltia de l’Ebola, els participants van demanar que les autoritats públiques de les zones afectades desenvolupessin i implementessin, amb l’ajut de l’OMS, plans d’acció que puguin ajudar a evitar que el virus s’estengui més i informin les poblacions locals sobre la malaltia i la seva transmissió. També van condemnar l'augment dels moviments fonamentalistes i de les activitats criminals perpetrades en nom de la religió.
Missatges principals
  • La cooperació UE-ACP s’hauria de tornar al centre.
  • Els APE poden ser una eina per a la integració regional, però només si es garanteix el desenvolupament sostenible i la participació de la societat civil.
  • L’eradicació de la pobresa necessita solucions sostenibles i la participació de les persones.
  • L’agricultura familiar: la manera correcta d’aconseguir un cultiu sostenible, la seguretat alimentària i l’empoderament de les dones.
  • El sector privat també participa en la cooperació al desenvolupament.
  • Els sistemes de protecció social: un dret humà i una clau per a la cohesió social.
Declaració final
S'enviarà una declaració final que especifiqui totes les recomanacions elaborades pels participants a la conferència les autoritats polítiques i els consells econòmics i socials dels països ACP i de la UE, així com a les parts interessades de la societat civil i a les organitzacions internacionals rellevants.

EPA: una eina per a la integració regional, però només si es garanteix el desenvolupament sostenible i la participació de la societat civil

Els grups de la societat civil del CESE i ACP van reclamar la inclusió sistemàtica d’un capítol de desenvolupament sostenible i, especialment, la participació de la societat civil en totes les fases de les negociacions i la implementació dels acords. En aquest sentit, el CESE es congratula de la recent creació del comitè consultiu Cariforum-UE. "Els EPA són un pas important cap a un desenvolupament posterior, però seran inútils a menys que siguin confirmats amb altres passos polítics, com ara proporcionar un marc empresarial favorable, fomentar el comerç intraafricà i donar suport a una integració regional eficaç a tots els nivells". dit Brenda king, Membre del CESE i president de la sessió sobre EPA.

anunci

L’eradicació de la pobresa necessita solucions sostenibles i la participació de les persones

Els participants recolzen plenament els esforços mundials per establir un ambiciós marc posterior al 2015 per eradicar la pobresa mundial i aconseguir un model de desenvolupament sostenible que integri justícia social, estabilitat econòmica i protecció del medi ambient. El resultat del grup de treball obert de les Nacions Unides amb el seu conjunt complet de 17 ODS[1], i els valors subjacents a aquests, van ser ben rebuts. Els participants van destacar que les futures negociacions, implementació i avaluació dels ODS requeriran la participació forta i activa d'actors no estatals a nivell local, nacional, europeu i internacional. "El progrés que no es basa en la sostenibilitat i que no involucra a les persones interessades és com una llanterna condemnada a sortir", va dir Xavier Verboven, president del comitè de seguiment ACP-UE del CESE.

Agricultura familiar: la manera correcta d’aconseguir un cultiu sostenible, la seguretat alimentària i l’empoderament de les dones

anunci

Els participants van coincidir que l'agricultura familiar no només pot contribuir a la seguretat alimentària, sinó també a la creació de llocs de treball. Els petits agricultors, la majoria de les quals són dones, solen treballar amb la natura, cuiden la biodiversitat i donen suport a la lluita contra l’erosió del sòl. Els participants de la conferència animen els agricultors familiars dels països ACP a organitzar-se mitjançant associacions i cooperatives, perquè els responsables polítics puguin escoltar la seva veu i demanen a la UE que els doni més suport mitjançant programes de creació de capacitats. També van advertir sobre l'acaparament de terres, un fenomen que pot conduir a una reducció de llocs de treball, biodiversitat i seguretat alimentària.  

El sector privat també és un actor en la cooperació al desenvolupament

Els participants a la conferència encoratgen fermament el sector empresarial a desenvolupar activitats innovadores que contribueixin al desenvolupament sostenible i subratllen que la responsabilitat social corporativa, la promoció de la certificació de comerç just i el desenvolupament de microfinances són instruments que haurien de promoure’s més dins de la política de desenvolupament de la UE el marc dels ODS. A més, es va considerar que els esforços de la UE per dedicar més de l'ajuda al desenvolupament per donar suport al desenvolupament del sector privat als països ACP no haurien de ser a costa de l'ajuda als països més pobres. Finalment, els representants de la societat civil ACP-UE proposen reduir a menys d’un 3% els costos de transacció de les remeses de migrants, que segueixen sent una font d’ingressos important per a moltes famílies i empreses dels països en desenvolupament.

Sistemes de protecció social: un dret humà i una clau per a la cohesió social

Els participants van subratllar que el desenvolupament d’aquests sistemes no és un luxe reservat als països desenvolupats, sinó un dret humà i un mitjà per garantir la solidaritat nacional, el treball decent, menys desigualtats, més demanda i una major cohesió social general i un desenvolupament inclusiu. Van acollir l’elevada importància que es va donar a la promoció dels sistemes de protecció social en el document final del grup de treball obert sobre els ODS a nivell de l’ONU.

Xipre

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsarà 157 milions d’euros en prefinançament a Xipre

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat a Xipre 157 milions d'euros en prefinançament, equivalent al 13% de l'assignació financera del país en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). El pagament del prefinançament ajudarà a iniciar la posada en marxa de les mesures crucials d’inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència de Xipre. La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla de recuperació i resistència de Xipre.

El país haurà de rebre 1.2 milions d’euros en total durant la vida del seu pla, amb 1 milions d’euros en subvencions i 200 milions d’euros en préstecs. El desemborsament d’avui és el resultat de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementarà amb les lleis de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres en el marc de NextGenerationEU. Formant part de NextGenerationEU, l’RRF proporcionarà 723.8 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes dels estats membres.

El pla xipriota forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resiliència i la cohesió a les nostres societats. A el comunicat de premsa està disponible en línia.

anunci

Seguir llegint

Bèlgica

Política de cohesió de la UE: Bèlgica, Alemanya, Espanya i Itàlia reben 373 milions d’euros per donar suport als serveis socials i de salut, les pimes i la inclusió social

publicat

on

La Comissió ha concedit 373 milions d’euros a cinc Fons Social Europeu (FSE) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a Bèlgica, Alemanya, Espanya i Itàlia per ajudar els països amb resposta i reparació d’emergència per coronavirus en el marc de REACT-UE. A Bèlgica, la modificació del PO de Valònia permetrà disposar de 64.8 milions d'euros addicionals per a l'adquisició d'equips mèdics per a serveis sanitaris i innovació.

Els fons donaran suport a les petites i mitjanes empreses (pimes) en el desenvolupament del comerç electrònic, la ciberseguretat, llocs web i botigues en línia, així com l’economia verda regional mitjançant l’eficiència energètica, la protecció del medi ambient, el desenvolupament de ciutats intel·ligents i el baix nivell de carboni. infraestructures públiques. A Alemanya, a l’Estat federal de Hessen, 55.4 milions d’euros donaran suport a la infraestructura de recerca relacionada amb la salut, la capacitat diagnòstica i la innovació en universitats i altres institucions de recerca, així com a inversions en recerca, desenvolupament i innovació en els camps del clima i el desenvolupament sostenible. Aquesta esmena també proporcionarà suport a les pimes i fons per a empreses emergents mitjançant un fons d'inversió.

A Sachsen-Anhalt, 75.7 milions d’euros facilitaran la cooperació de les pimes i les institucions en recerca, desenvolupament i innovació, i proporcionar inversions i fons de treball per a les microempreses afectades per la crisi del coronavirus. A més, els fons permetran inversions en eficiència energètica de les empreses, donaran suport a la innovació digital de les pimes i adquiriran equips digitals per a escoles i institucions culturals. A Itàlia, el PO nacional “Inclusió social” rebrà 90 milions d’euros per promoure la integració social de les persones que pateixen privacions materials greus, sensellarisme o marginació extrema, mitjançant serveis “Housing First” que combinen la prestació d’habitatge immediat amb serveis socials i laborals habilitants. .

anunci

A Espanya, s’afegiran 87 milions d’euros al PO del FSE de Castella i Lleó per donar suport als autònoms i als treballadors que tenien el contracte suspès o reduït a causa de la crisi. Els diners també ajudaran a les empreses afectades a evitar acomiadaments, especialment en el sector turístic. Finalment, els fons són necessaris per permetre que els serveis socials essencials continuïn de manera segura i per garantir la continuïtat educativa en tota la pandèmia mitjançant la contractació de personal addicional.

REACT-EU forma part de NextGenerationEU i proporciona finançament addicional de 50.6 milions d’euros (en preus actuals) als programes de política de cohesió durant el 2021 i el 2022. Les mesures se centren en el suport a la resiliència del mercat laboral, als llocs de treball, a les pimes i a les famílies amb pocs ingressos, així com a establir bases per al futur les transicions verdes i digitals i una recuperació socioeconòmica sostenible.

anunci

Seguir llegint

Comissió Europea

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsarà 2.25 milions d’euros en prefinançament a Alemanya

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat 2.25 milions d'euros a Alemanya en prefinançament, equivalent al 9% de l'assignació financera del país en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (RRF). Això correspon a l'import de prefinançament sol·licitat per Alemanya en el seu pla de recuperació i resiliència. El pagament del prefinançament ajudarà a iniciar la posada en marxa de les mesures crucials d’inversió i reforma descrites en el pla d’Alemanya de recuperació i recuperació. La Comissió autoritzarà nous desemborsaments en funció de la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla d'Alemanya de recuperació i recuperació.

El país haurà de rebre 25.6 milions d’euros en total, totalment constituïts per subvencions, durant la vida del seu pla. El desemborsament es produeix després de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementarà amb les lleis de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres en el marc de NextGenerationEU. Formant part de NextGenerationEU, l’RRF proporcionarà 723.8 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes dels estats membres. El pla alemany forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resistència i la cohesió a les nostres societats. Hi ha disponible un comunicat de premsa complet aquí.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències