Mesures concretes per a la UE-ACP cooperació en la vigília de l'Any Europeu de Desenvolupament 2015

Construcció africana-sindical-JAESEl Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) va celebrar la seva trobada 27th amb els grups d’interès econòmic i social dels països ACP i de la UE a Brussel·les a partir del 29-31 d'octubre. President del CESE Henri Malosse va donar la benvinguda a gairebé participants de la 200, entre els quals figuraven el secretari general de la Secretaria ACP, HE Alhaji Muhammad Mumuni i el director general de cooperació al desenvolupament del Ministeri d'Afers Exteriors italià, Giampaolo Cantini, que va participar en nom de la presidència italiana.
"Ajudar els estats ACP no és un favor, sinó que és el deure de la UE i del nostre propi interès", va dir Malosse en el seu discurs d'obertura. Va demanar a la UE i als representants ACP que pressionessin els òrgans polítics d'ambdues parts per tal que la cooperació UE-ACP tornés a la seva posició central, especialment com a part del marc post-2015. "El progrés només es pot aconseguir quan la societat civil participa activament; Les autoritats polítiques, per si soles, no poden resoldre els problemes ", va afegir Malosse, que va demanar programes de cooperació regional en què Europa pugui aportar la seva experiència en camps com l'agricultura, la pesca, el tractament de l'aigua o l'educació.

Temes d'actualitat

Burkina Faso, Ébola i fonamentalisme

Pel que fa als esdeveniments actuals a Burkina Faso, els participants van expressar la seva preocupació per la situació política actual. Es van lamentar de la pèrdua de la vida humana i van demanar que la crisi es resolgués mitjançant el diàleg i de manera pacífica. Pel que fa a la malaltia d'Ebola, els participants van demanar que les autoritats públiques de les zones afectades desenvolupessin i implementessin, amb l'ajuda de l'OMS, plans d'acció que puguin ajudar a prevenir la propagació del virus i informar les poblacions locals sobre la malaltia i la seva transmissió. També van condemnar l’augment de moviments fonamentals i activitats delictives perpetrades en nom de la religió.
Missatges principals
  • La cooperació entre la UE i l'ACP s'hauria de tornar al centre d'atenció.
  • Els EPA poden ser una eina per a la integració regional, però només si es garanteix el desenvolupament sostenible i la participació de la societat civil.
  • L’eradicació de la pobresa necessita solucions sostenibles i la implicació de les persones.
  • L'agricultura familiar: el camí correcte per aconseguir un cultiu sostenible, seguretat alimentària i potenciació de les dones.
  • El sector privat és també un actor en la cooperació al desenvolupament.
  • Sistemes de protecció social: un dret humà i una clau de la cohesió social.
Declaració final
S'enviarà una declaració final que especifiqui totes les recomanacions elaborades pels participants a la conferència les autoritats polítiques i els consells econòmics i socials de l'ACP i la UE, així com a les parts interessades de la societat civil i les organitzacions internacionals pertinents.

EPA: una eina per a la integració regional, però només si es garanteix el desenvolupament sostenible i la participació de la societat civil

Els grups de la societat civil CESE i ACP van demanar la inclusió sistemàtica d'un capítol de desenvolupament sostenible, i especialment per implicar la societat civil en totes les fases de les negociacions i la implementació dels acords. En aquest sentit, el CESE es felicita de la recent creació del Comitè Consultiu Cariforum-UE. "Els EPA són un pas important cap a un desenvolupament addicional, però seran inútils si no es reforcen amb altres passos polítics, com ara proporcionar un marc empresarial favorable, fomentar el comerç intra-africà i donar suport a una integració regional eficaç a tots els nivells" dit Brenda king, Membre del CESE i president de la sessió sobre els APE.

L’eradicació de la pobresa necessita solucions sostenibles i la implicació de les persones

Els participants recolzen plenament els esforços globals per establir un ambiciós marc Post-2015 per eradicar la pobresa global i aconseguir un model de desenvolupament sostenible que integri la justícia social, l'estabilitat econòmica i la protecció del medi ambient. El resultat del grup de treball obert de l'ONU amb el seu conjunt complet 17 SDGs[1], i els valors subjacents a aquests, van ser ben rebuts. Els participants van destacar que les negociacions, la implementació i l'avaluació dels ODS requeririen la participació activa i activa dels actors no estatals en els àmbits local, nacional, europeu i internacional. "El progrés que no es basa en la sostenibilitat i no implica la gent interessada, és com una llanterna condemnada a sortir", va dir Xavier Verboven, president del Comitè de Seguiment ACP-UE al CESE.

L'agricultura familiar: la manera correcta d'aconseguir un cultiu sostenible, la seguretat alimentària i l'apoderament de les dones

Els participants van coincidir que l’agricultura familiar no només pot contribuir a la seguretat alimentària, sinó també a la creació de llocs de treball. Els petits agricultors –en la majoria de dones– tendeixen a treballar amb la naturalesa, tenen cura de la biodiversitat i donen suport a la lluita contra l'erosió del sòl. Els participants de la conferència animen els agricultors familiars dels països ACP a organitzar-se a través d'associacions i cooperatives, per poder escoltar la veu dels responsables polítics i demanar a la UE que els doni suport a través de programes de desenvolupament de capacitats. També van advertir sobre la captació de terres, un fenomen que pot conduir a una reducció de llocs de treball, biodiversitat i seguretat alimentària.

El sector privat és també un actor de la cooperació al desenvolupament

Els participants de la conferència encoratgen fortament el sector empresarial a desenvolupar activitats innovadores que contribueixin al desenvolupament sostenible i que la responsabilitat social corporativa, la promoció de la certificació del comerç just i el desenvolupament de les microfinances siguin instruments que haurien de seguir promovent-se dins de la política de desenvolupament de la UE i el marc dels ODS. A més, es va considerar que els esforços de la UE per dedicar més ajuda al desenvolupament per donar suport al desenvolupament del sector privat als països ACP no haurien de venir a costa de les ajudes als països més pobres. Finalment, els representants de la societat civil ACP-UE proposen reduir a menys de XNX% els costos de transacció de les remeses de migrants, que segueixen sent una font important d’ingressos per a moltes famílies i empreses dels països en desenvolupament.

Sistemes de protecció social: un dret humà i una clau de la cohesió social

Els participants van subratllar que el desenvolupament d’aquests sistemes no és un luxe reservat als països desenvolupats, sinó un dret humà i un mitjà per garantir la solidaritat nacional, el treball decent, menys desigualtats, més demanda i un augment de la cohesió social i el desenvolupament inclusiu. Van acollir amb satisfacció l’alta importància que es dóna a la promoció de sistemes de protecció social en el document final del Grup de treball obert sobre els ODS a nivell de les Nacions Unides.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, EU, Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *