Dues dècades de missions d'observació del Parlament Europeu

UE-parlament-ANP-29-5-09El Parlament Europeu no només és l'única institució triada directament de la UE, sinó que també fa tot el possible per promoure la democràcia fora d'Europa. Aquest any es compleixen els anys de participació del Parlament Europeu en l'observació electoral. L'any passat el Parlament va enviar delegacions per observar les eleccions a Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia, Hondures, Jordània, Kenya, Madagascar, Mali, Nepal, Pakistan, Paraguai i Tadjikistan. En els últims mesos, els eurodiputats van participar en missions a Egipte, Tunísia i Ucraïna.

Sobre les missions d'observació
Des del 1994, el Parlament Europeu ha treballat per reforçar la legitimitat de les eleccions nacionals i augmentar la confiança dels ciutadans en les eleccions a països de fora de la UE. El Parlament pot enviar delegacions dels eurodiputats a l'observació d'eleccions o referèndums amb la condició que les enquestes es realitzin a nivell nacional, que les autoritats nacionals hagin convidat la UE o el Parlament Europeu i que hi hagi una missió a llarg termini. Les delegacions dels diputats europeus normalment formen part de la missió més àmplia d'observació electoral de la UE (MOE). Quan no hi ha cap missió de la UE, les delegacions del Parlament s'integren a les missions de l'Oficina per a Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'OSCE.

Ucraïna

Catorze eurodiputats van observar les eleccions parlamentàries a Ucraïna a l'octubre de 26. La delegació estava encapçalada per Andrej Plenković, que va considerar que les eleccions havien estat en línia amb les normes internacionals. Plenković va qualificar l'observació electoral com "un dels millors exemples del compromís del Parlament de donar suport al desenvolupament i la consolidació de la democràcia, l'estat de dret i els drets humans a tercers països". El membre croata del grup PPE va afegir: "La participació dels membres en activitats d’observació electoral augmenta el valor afegit i la visibilitat del Parlament Europeu en països de fora de la UE i augmenta encara més la legitimitat democràtica del procés d’observació electoral.

Tunísia

Michael Gahler, membre alemany del grup PPE, va dirigir una delegació de set membres per supervisar les eleccions parlamentàries a Tunísia el mes passat. També dirigirà una missió per observar les eleccions presidencials de Tunísia el novembre de 23. "La nostra observació sobre el terreny, la nostra presència durant el dia de les eleccions juntament amb la missió a llarg termini de la UE demostra la importància que adjuntem políticament al procés democràtic del país en qüestió", va dir.

Moldàvia
Els diputats europeus van donar el seu consentiment a l’acord d’associació UE-Moldàvia a principis d’aquest mes. Ara, el Parlament enviarà a set delegacions fortes per observar les eleccions parlamentàries del 30 de novembre. El cap d'aquesta missió serà Igor Šoltes. El membre eslovè del grup Verds / ALE va dir: "Les missions d’observació parlamentària només s’hauran de fer paral·lelament i cooperar amb missions d’observació a llarg termini d’organitzacions internacionals, ja que, per si soles, no poden ser efectives i no tenen la imatge general indispensable per expressar una avaluació equilibrada de Šoltes va dir que un dels àmbits en què actualment manquen les missions del Parlament és el seguiment de les eleccions: "[les delegacions] també han de vigilar el període postelectoral assegurant-se que totes les mancances i les observacions crítiques destacades a la les avaluacions finals són degudament tractades per les autoritats dels països afectats ”. Va afegir que, de vegades, les delegacions han contribuït a desactivar les tensions en situacions prèvies a la conflictivitat.

Més informació

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, EU, Parlament Europeu

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *