Dues dècades de missions d'observació del Parlament Europeu

UE-parlament-ANP-29-5-09El Parlament Europeu no és única institució elegida directament de la UE, sinó que també fa tot el possible per promoure la democràcia fora d'Europa. Aquest any es compleix 20 anys de participació del Parlament Europeu en l'observació electoral. L'any passat el Parlament va enviar delegacions a observar les eleccions a Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia, Hondures, Jordània, Kenya, Madagascar, Mali, Nepal, Pakistan, Paraguai i Tadjikistan. En els últims mesos els diputats van participar en missions a Egipte, Tunísia i Ucraïna.

Sobre les missions d'observació
Des 1994 el Parlament Europeu ha treballat per enfortir la legitimitat de les eleccions nacionals i augmentar la confiança pública en les eleccions als països fora de la UE. El Parlament pot enviar delegacions de diputats per observar les eleccions o referèndums amb la condició que les enquestes es duen a terme a nivell nacional, que les autoritats nacionals han convidat a la Unió Europea o el Parlament Europeu, i que una missió de llarga durada està present. delegacions MEP normalment formen part de la Missió d'Observació Electoral de la UE en sentit ampli (MOE). Quan no hi ha missió actual UE, delegacions del Parlament estan integrats en les missions de l'Oficina de l'OSCE per a les Institucions Democràtiques i els Drets Humans.

Ucraïna

Catorze diputats van observar les eleccions parlamentàries a Ucraïna el mes d'octubre de 26. La delegació estava presidida per Andrej Plenković, que va considerar que les eleccions havien estat d'acord amb els estàndards internacionals. Plenković va cridar l'observació electoral "un dels millors exemples del compromís del Parlament de donar suport al desenvolupament i la consolidació de la democràcia, l'imperi de la llei i els drets humans a tercers països". El membre croat del grup PPE va afegir: "La participació dels membres en les activitats d'observació electoral augmenta el valor afegit i la visibilitat política del Parlament Europeu en països fora de la UE i potencia encara més la legitimitat democràtica del procés d'observació electoral".

Tunísia

Michael Gahler, membre alemanya del grup PPE, va encapçalar una delegació de set membres per supervisar les eleccions parlamentàries a Tunísia el mes passat. També dirigirà una missió per observar les eleccions presidencials de Tunísia en 23 novembre. "La nostra observació sobre el terreny, la nostra presència sobre el dia de l'elecció, juntament amb la missió a llarg termini de la UE demostren la importància que atribuïm políticament per al procés democràtic al país en qüestió," va dir.

Moldàvia
Els diputats europeus van donar el seu consentiment a l'acord d'associació UE-Moldàvia a principis d'aquest mes. El Parlament enviarà una set delegació sòlida per observar les eleccions parlamentàries del novembre 30. El cap d'aquesta missió serà Igor Šoltes. El membre eslovè del grup Greens / EFA va dir: "Les missions d'observació parlamentàries només han de tenir lloc en paral·lel i cooperar amb missions d'observació a llarg termini de les organitzacions internacionals, ja que soles no poden ser efectives i no tenen la imatge general indispensable per expressar una avaluació equilibrada de el procés electoral ". Šoltes va dir que una àrea en què actualment falten les missions del Parlament és el seguiment de les eleccions:" [Les delegacions] també haurien de controlar el període postelectoral assegurant-se que totes les mancances i les observacions crítiques destacades en la les avaluacions finals són degudament abordades per les autoritats dels països afectats ". Va afegir que algunes delegacions han contribuït a disminuir la tensió en situacions de conflicte previ.

Més informació

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, EU, Parlament Europeu