Connecteu-vos amb nosaltres

EU

FEANTSA: 'La violència contra les dones condueix al sensellarisme i continua durant el sensellarisme'

COMPARTIR:

publicat

on

$ RY6J83ZLa principal raó per la qual les dones queden sense llar és la violència. Això és un fet, però hi ha poca consciència d’aquest problema generalitzat i creixent a tot Europa. El 25 de novembre va ser el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Amb motiu de l’ocasió, FEANTSA vol cridar l’atenció sobre el creixent nombre de dones que es troben sense llar a causa de la violència i demana que es responguin millor al problema a tots els nivells.  

La preocupació per la seva seguretat fa que una dona deixi una parella abusiva quan la violència s’intensifica i quan la vida d’ella i dels seus fills està en risc. L'impacte de la violència sobre les dones, però, és molt més ampli que aquest. Afecta la seva confiança en si mateixos i la seva autoestima. Per a moltes dones, la violència resulta aïllada de la societat i limita la seva participació en el mercat laboral, cosa que afecta negativament la seva capacitat per obtenir ingressos independents. Com a resultat, les dones que fugen de la violència sovint s’enfronten a la pèrdua econòmica i a la pobresa, a més de la pèrdua de llars i, en conseqüència, es veuen conduïdes a la situació de sensellarisme.

El 90 per cent de les dones sense llar experimenten alguna forma de violència mentre són sense llar i una de cada dues dones sense llar ha experimentat violència durant la seva infància i durant l’edat adulta. Molts són els supervivents de la violència de la parella íntima, sovint de més d’una parella. Cada segona dona sense llar va ser objecte d'abús sexual quan era una nena.

La violència i el trauma acumulat són recurrents a la vida de les dones sense llar i, tanmateix, les necessitats de suport de les dones, acolorides per l’experiència de la violència, no són ateses adequadament pels serveis de sensellarisme que tradicionalment s’han modelat per satisfer les necessitats dels homes sense llar de manera estàndard. Les dones solen caure en les esquerdes de la política i la prestació de serveis que estan mal equipades per respondre a la dimensió específica de gènere de la seva experiència de sensellarisme. Com a resultat, tot i que queden sense sostre perquè s’escapen de la violència, el sensellarisme exposa les dones a la violència i la por continuades. Per tant, si bé la violència és una de les principals causes de sensellarisme de les dones, les dones sovint també experimenten violència durant el sensellarisme.

Els serveis per a persones sense llar es podrien i han de millorar significativament per satisfer les necessitats de les dones sense llar. Això requereix un canvi significatiu en la política i la pràctica. La violència que experimenten les dones abans i durant el sensellarisme requereix respostes que abordin el trauma d’aquestes experiències, així com proporcionar un habitatge segur i amb suport a llarg termini que s’adapti a les necessitats i circumstàncies de les dones.

La violència contra les dones és una vulneració d’un gran nombre de drets humans fonamentals que al seu torn comporta cicles de violació addicionals. Hi ha un tractat de drets humans fort i integral a Europa per abordar la violència contra les dones. La UE té un paper clar a l’hora de donar suport als estats membres per signar i ratificar aquest tractat, el Conveni d’Istanbul, i garantir una forta implementació de la seva obligació de prevenir la violència, protegir les dones i invertir en el futur dels supervivents. Com a part d’aquests deures, els estats membres de la UE i la Comissió Europea haurien de garantir que la protecció contra la violència i el suport a les víctimes també arribi a les dones sense llar, sovint amagades i de difícil accés i que siguin un dels grups de persones més marginats d’Europa. avui.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències