Connecteu-vos amb nosaltres

EU

El paquet d'inversió de Juncker "trasllada el risc dels inversors privats als contribuents de la UE"

COMPARTIR:

publicat

on

1400La instal·lació d’emmagatzematge de gas Castor a Espanya, que es diu que va suposar una càrrega de deute addicional per a l’economia espanyola

Avui (26 de novembre), el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, presentarà el seu esperat esperament Paquet d’inversions de 300 milions destinats a estimular el creixement de l’economia europea. El centre del programa InvestEU és un Assignació de 21 milions per al recentment creat fons europeu d'inversió estratègica (FEIS) que s'ha d'apalancar 315 milions d’inversors privats, o quinze vegades l’import del fons.

De cara a l'anunci d'avui, el pla de creixement del president Juncker ha atret un escepticisme generalitzat per part d'analistes que dubten que pugui solucionar els problemes d'inversió post-crisi d'Europa. Les converses sobre grans inversions basades en una ràtio de palanquejament de 15 a 1 són optimistes per dir el menys, si no irresponsables, diuen els comentaristes.

En aquest context, el plantejament passiu de la recuperació econòmica de la Comissió Europea és preocupant. Per atreure inversors privats, el fons només s'utilitzarà per "desarriscar" les inversions en projectes de risc que tenen dificultats per atraure capital.

Desarriscar no significa que el risc desaparegui, sinó que el risc es transmet a les institucions públiques i als contribuents de la UE.

"El que sembla a primera vista com una nova bala de plata nova per finançar grans projectes d'infraestructura podria acabar tenint un efecte devastador sobre els pressupostos dels estats membres i l'economia si els projectes fracassen", va dir Xavier Sol, director de Counter Balance. "En lloc d'animar cegament una nova font de diners econòmics, hauríem de ser una mica més acurats a l'hora d'avaluar la solidesa d'aquest esquema i els clars riscos que l'acompanyen".

Els detalls dels instruments financers necessaris per assolir les darreres ambicions d'inversió de la Comissió Europea encara no s'han fet públics, però s'espera que incloguin la provisió de capital d'alt risc per a projectes d'infraestructures per atreure finançament privat, similar als bons de projectes de la UE. Iniciativa (PBI). Llançat en els darrers anys per la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions (BEI), PBI s’utilitza per refinançar projectes d’infraestructura arriscats a través dels mercats de capitals. La funció del BEI és desarriscar aquests projectes millorant la seva qualificació creditícia i assumint les primeres pèrdues si cal.

anunci

La instal·lació d’emmagatzematge de gas Castor a Espanya, el primer projecte finançat a través del PBI, ja ha demostrat ser desastrosa i, en lloc d’afavorir el creixement, el controvertit projecte ha suposat una càrrega de deute addicional per a l’economia espanyola. En última instància, aquest deute es transmetrà als ciutadans espanyols que amortitzaran els titulars de bons en els propers 20 anys a través de l’augment de les factures de gas.

Xavier Sol: “La crisi del deute de la UE va ser la conseqüència d’un equilibri injust entre la recompensa i el risc. Els grans bancs van obtenir els beneficis mentre els riscos eren assumits pels contribuents. En lloc de reequilibrar aquesta injustícia, el paquet de Juncker busca generalitzar aquest principi a tota l'economia ".

Markus Trilling: "El paquet de Juncker pot ser favorable als grans inversors en grans infraestructures, inclosos els possibles projectes d'elefants blancs que rebran garanties de rendibilitat de les inversions sense risc. Els efectes per a les economies europees, però, són molt menys clars i fins i tot poden ser negatius, tal com es va veure recentment al projecte espanyol Castor ”.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències