Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

Defensa de la Competència: Comissió consulta sobre el projecte de directrius sobre la venda conjunta d'oli d'oliva, carn de res, vedella i cultius herbacis

COMPARTIR:

publicat

on

ramatLa Comissió Europea convida a fer comentaris sobre el nou projecte de directrius sobre l'aplicació de les normes antimonopoli de la UE al sector agrícola. Després d'una reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) de la UE, s'apliquen noves normes específiques a la venda d'oli d'oliva, bestiar de vedella i conreus. En particular, les noves normes permeten als productors comercialitzar conjuntament aquests productes si es compleixen determinades condicions, inclosa que la seva cooperació creï eficiència significativa. Les directrius de la Comissió contribuiran a garantir que la implementació de la reforma de la PAC millori el funcionament de la cadena de subministrament d'aliments i garanteixi la competència efectiva i la innovació en els mercats dels productes agrícoles. Les respostes a la consulta pública es poden presentar fins al 5 de maig de 2015. A la vista de les comunicacions rebudes, la Comissió revisarà la seva proposta, amb l'objectiu d'adoptar les directrius definitives a finals de 2015.

L'1 de gener de 2014, el nou PAC de la UE (Vegeu també Memoràndum) va entrar en vigor, inclòs un règim específic de competència per a determinats productes agrícoles. En particular, la reforma permet als productors comercialitzar conjuntament oli d’oliva, bestiar boví i vedell i cultius cultivables mitjançant organitzacions de productors o associacions d’organitzacions de productors, sempre que:

jo. Aquestes organitzacions haurien de fer els agricultors significativament més eficients proporcionant serveis de suport, com ara serveis d’emmagatzematge, distribució o transport; i

ii. La quantitat comercialitzada per l'organització no supera certs llindars.

La Comissió ara proporciona orientacions sobre com aquestes noves normes es poden utilitzar millor per impulsar la inversió i el creixement, mantenint al mateix temps condicions de joc equitatives per a tots els operadors del mercat únic. En particular, l'esborrany de directrius establia:

  • Exemples de com les organitzacions de productors poden proporcionar serveis que generen eficiències significatives per als agricultors;
  • orientacions sobre com comprovar que els volums comercialitzats per les organitzacions de productors no superin determinats límits de volum de producció i;
  • les situacions en què les autoritats de competència poden aplicar una clàusula de salvaguarda i tenir contractes de comercialització conjunts per una organització de productors reoberts o cancel·lats.

Les autoritats nacionals de competència i els ministeris d’agricultura ja han estat consultats sobre aquesta proposta. Ara la Comissió convida els grups d'interès a presentar les seves opinions sobre l'esborrany de directrius. Les contribucions es poden enviar fins al 5 de maig de 2015. La Comissió presentarà les propostes en una conferència el 4 de març de 2015 a les parts interessades, les autoritats nacionals de competència i els ministeris d’agricultura. El text complet de les propostes es pot veure per fer clic aquí.

Fons

anunci

de la Comissió l'avaluació de l'impacte en el context de la reforma de la PAC, es va assenyalar la necessitat de millorar el funcionament de la cadena de subministrament alimentari i de crear les condicions adequades perquè el sector agrícola esdevingués més competitiu i innovador. En particular, això implica fomentar la cooperació entre agricultors alhora que es garanteix la competència en el sector.

La reforma de la PAC de 2013 modifica les normes antimonopoli per al sector agrícola, en particular pel que fa al sector de l’oli d’oliva, la vedella i la vedella i els cultius cultivables. Les noves normes s’estableixen al Reglament 1308/2013 pel qual s’estableix una organització comuna de mercats per als productes agrícoles (Reglament OCM). Al juny de 2014, la Comissió va anunciar que proporcionaria directrius sobre possibles qüestions relacionades amb el dret de la competència que sorgeixin en la implementació d'aquest nou règim. A més, el Parlament ha sol·licitat garantir una aplicació coherent de la reforma de la PAC de 2013 a tots els estats membres de la UE i de l'article 206 de la Reglament OCM requereix que la Comissió adopti directrius a aquest efecte, si escau.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències