Connecteu-vos amb nosaltres

Benestar dels animals

Malalties transmissibles dels animals: eurodiputats i ministres acorden un acord informal

COMPARTIR:

publicat

on

vacaLes mesures per prevenir i tractar malalties animals com la grip aviària o la pesta porcina africana van ser acordades informalment pels eurodiputats, la Presidència letona del Consell de Ministres i la Comissió Europea el dilluns (1 de juny). El projecte de llei de la UE, sobre malalties transmissibles entre els animals i potencialment als humans també, combinarà i actualitzarà molts elements dispersos de la legislació antiga, per ajudar a prevenir i aturar nous brots i mantenir el ritme del progrés científic.

“Després de 40 anys lluitant pels animals a Europa, per fi veig la meta. Aquesta llei serà una important caixa d'eines per al futur”, va dir Marit Paulsen (ALDE, SE), que va dirigir la legislació a través del Parlament i va dirigir l'equip de negociació del Parlament.

"La nova Llei de salut animal establirà el primer vincle entre el benestar animal i la salut pública a la legislació de la UE i serà una eina important per lluitar contra la resistència als antimicrobians en humans, animals i medi ambient", va afegir.

Prevenció: Millor ramaderia i ús responsable de medicaments

Les noves normes posaran més èmfasi en la prevenció, en línia amb la posició de llarga data del Parlament. Tots els ramaders i altres propietaris i comerciants d'animals estaran obligats a aplicar els principis d'una bona cria d'animals i un ús prudent i responsable dels medicaments veterinaris. "Això dificultaria considerablement l'ús d'antimicrobians com a "paraigua" per cobrir la mala cria d'animals en el futur", va dir Paulsen.

Com a part de l'acord, el Parlament, la Comissió i el Consell van emetre una declaració conjunta en la qual demanen als estats membres de la UE "que recopilin dades rellevants, comparables i prou detallades sobre l'ús real de medicaments antimicrobians en animals i que enviïn aquestes dades a la Comissió”, que després els hauria de publicar periòdicament.

Les decisions obertes, transparents, inclusives i basades en la ciència

anunci

Per fer front a malalties emergents que poden tenir un "impacte molt important" en la salut pública, la producció agrícola o el benestar animal i la salut, la llei permetrà a la Comissió prendre mesures urgents immediatament.

Per garantir que les decisions de prevenció i control de malalties siguin efectives, els eurodiputats van incloure disposicions per:

  • Implicar tant el Parlament com el Consell en l'establiment i actualització de totes les malalties potencialment perilloses, com la pesta porcina africana, la grip aviària o la febre aftosa, en consulta amb experts de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), i;
  • implicar les parts interessades, com ara les organitzacions d'agricultors, les associacions veterinàries i els moviments de benestar animal, en l'elaboració i actualització dels plans de contingència.

Totes les mesures de control de malalties hauran de tenir en compte el benestar dels animals i estalviar animals específics, inclosos els animals perduts, qualsevol dolor, angoixa o patiment evitable, diu el text acordat.

Responsabilitats i deficiències

Les normes acordades clarifiquen les responsabilitats dels agricultors, comerciants i professionals dels animals, inclosos els veterinaris i els propietaris d’animals de companyia, per garantir la bona salut dels seus animals i evitar la introducció o la propagació de malalties. Per exemple, els veterinaris haurien d'estar obligats legalment a sensibilitzar sobre la interacció entre la salut i el benestar dels animals i la salut humana i informar millor els propietaris sobre el problema de la resistència als tractaments, inclosa la resistència antimicrobiana.

Per afrontar el problema de la transmissió de malalties dels animals per carrer, els eurodiputats van introduir disposicions que requeririen que tots els venedors i venedors d’animals de companyia professionals estiguessin registrats i facultatiu la Comissió per demanar als estats membres de la UE que establissin una base de dades informàtica de gossos i altres mascotes, si cal.

Propers passos

El text acordat ara ha de ser aprovat per la Comissió d'Agricultura del Parlament, possiblement el 17 de juny, i després examinat pel Consell. Un cop el Consell pronunciï la seva posició sobre el resultat de les negociacions, el projecte de llei haurà de ser aprovat pel Parlament en el seu conjunt en segona lectura.

Dades

A tota la UE, el sector agrícola és el principal usuari d’animals, amb almenys 2 milions d’ocells (gallines, gallines ponedores, galls dindi, etc.) i 334 milions de mamífers (porcs, ovelles, cabres, bovins, animals de pell, etc.)

A la UE hi ha 13.7 milions de finques d’animals.

El valor de la producció ramadera a la UE és de 156 milions d’euros anuals.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències