UE-CELAC Cimera de Negocis: Els programes destinats a augmentar la cooperació entre les dues regions

maxresdefaultEls llaços comercials entre la Unió Europea i Amèrica Llatina i el Carib s'han duplicat en l'última dècada impulsar les exportacions i l'ocupació. Com a líders de la Comunitat d'Amèrica Llatina i el Carib es van reunir amb funcionaris europeus avui a Brussel·les, es van forjar diversos nous projectes per elevar els nostres llaços comercials i fer créixer la inversió en empreses de petita i mitjana grandària, infraestructura viària, sanejament de l'aigua i l'energia sostenible entre altres, per un total de 118 milions de €.

Els dos programes regionals sense vel per a Amèrica Llatina són:

 1. AL-INVEST 5.0 - Millors polítiques per al creixement de la micro, petita i mitjana empresa a Amèrica Llatina

El Programa AL-INVEST ha estat un programa insígnia de la cooperació de la UE amb Amèrica Llatina, el que facilita l'expansió de milers de pimes llatinoamericanes des 1993. La fase 5th d'AL-INVEST 5.0 compta amb un pressupost de € 26m.

L'última fase d'AL-INVEST (de 2009 2013 a) va aconseguir alguns resultats impressionants:

 • La generació de € 84m exporta a la regió de Mèxic, Amèrica Central i Cuba sol. Cada euro de la contribució de la UE genera cinc euros de nou negoci;
 • La creació de llocs de treball indirectes més de 20,000 directes i més de 60,000 a Bolívia, Colòmbia, Equador i Perú;
 • Més de 6,500 pimes de la Regió Andina van augmentar les seves exportacions, dels quals més de 1,000 es van convertir en exportadors per primera vegada.
 1. El nou programa ELAN: serveis comercials d'Europa i Amèrica Llatina i Xarxes d'innovació

Un nou programa de suport a les PIME de la UE i la creació d'aliances entre la UE i empreses d'Amèrica Llatina també s'ha posat en marxa. Té l'objectiu de donar suport a les empreses de la UE per desenvolupar negocis a l'Argentina, Brasil, Xile, Perú, Colòmbia, Mèxic i Costa Rica. L'enfocament, encara que no exclusiva, és sobre les empreses sostenibles (TIC, biotecnologia, els nous materials, tecnologies netes i l'economia verda, nanotecnologies).

El programa es divideix en dues parts:

1. Part I proporcionarà informació sobre els mercats d'interès per a les empreses de la UE a través d'una plataforma web i un equip de professionals.

2. Part II organitza esdeveniments en cadascun dels set països d'Amèrica Llatina per desenvolupar oportunitats de negoci basades en la tecnologia entre empreses de la UE i AL, amb la col·laboració de centres de recerca i tecnologia.

El programa tindrà una durada de tres anys i el pressupost és 11 milions d '€. S'està duent a terme en estreta cooperació amb altres iniciatives de la UE existents, com la Xarxa Europea d'Empreses (EEN) i el IPR Helpdesk.

Els programes en el marc del Fons d'Inversió del Carib (CIF)

Una altra part dels programes anunciats avui són finançats a través de les instal·lacions de mescla regionals que la UE ha posat en marxa a les dues regions: el Fons d'Inversions del Carib (CIF) i el Fons per Inversió a Amèrica Llatina (Laif). La barreja és un instrument de finançament de la UE amb la combinació de subvencions o préstecs de capital dels financers públics i privats.

Els programes en el marc del Fons d'Inversió del Carib (CIF) són:

 • UE - Surinam - Banc Interamericà de Desenvolupament (BID): Suport per a millorar la sostenibilitat del servei elèctric

La subvenció a la inversió CIF de 5 milions de € (d'una inversió total de 42.77 milions d '€), que s'espera que es va signar amb el Govern de Surinam, està sent proporcionat com a part d'un programa per millorar la sostenibilitat del servei d'energia elèctrica local. El programa és part d'una estratègia nacional per a dissenyar i implementar un marc d'energia sostenible al país. En concret, el programa donarà suport a la companyia nacional d'electricitat Energiebedrijven Surinam (EBS) en la millora dels seus procediments operatius i l'aprovisionament de les zones rurals a Surinam. La subvenció CIF promourà l'ús de tecnologies d'energia renovable per a la electrificació a les zones rurals del Surinam mitjançant el finançament de l'adquisició i instal·lació d'una petita planta d'energia hidroelèctrica i un sistema fotovoltaic solar a l'interior del país.

 • UE - Belize - Banc Interamericà de Desenvolupament (BID): Rehabilitació de la carretera George Price

La subvenció a la inversió CIF de 5 milions de € (d'una inversió total de 21.5 milions d '€), que s'espera que es va signar amb el Govern de Belize, és part d'un programa per a finançar la rehabilitació de la carretera George Price. Aquest programa té com a objectiu millorar la connectivitat viària entre les regions del nord, sud i centre de Belize, així com amb Amèrica Central, incloent Mèxic. Juntament amb les obres de rehabilitació i manteniment, el programa inclourà un component d'enfortiment institucional per millorar la planificació del transport, la gestió de manteniment de les carreteres i la formació en àrees relacionades. La subvenció CIF s'utilitza per cobrir el cost de la substitució Roaring Creek Bridge (2.6 milions d '€), a més km aproximadament 4 de rehabilitació de carreteres. La rehabilitació del pont de Roaring Creek és de particular importància perquè va a garantir l'accés a l'única ruta d'evacuació cap a l'oest durant els esdeveniments climàtics extrems. D'altra banda, la pèrdua d'accés al pont talla una ruta d'evacuació crític durant les tempestes severes i dificulta greument el comerç amb Guatemala, així com el turisme al país.

 • UE - Regional - Banc de Desenvolupament del Carib (BDC) com a institució principal de Finances i el Departament per al Desenvolupament Internacional (DFID): Energia Sostenible per al Carib Oriental (SEEC)

S'espera que un acord de contribució que se signarà amb el CDB per una contribució CIF de 4.45 milions de € (incloent una comissió de gestió 200,000 € per al CDB), que inclou tant l'assistència tècnica i la subvenció a la inversió, per donar suport al Programa d'SEEC. El programa està dissenyat per canalitzar recursos als sis països de la OECO (Antigua i Barbuda, Granada, Saint Vincent i les Grenadines, el Commonwealth de Dominica, St Kitts i Nevis i Santa Llúcia) en condicions adequades per a l'assistència tècnica i la inversió en l'eficiència energètica i l'energia renovable. En facilitar les inversions en energies renovables i l'eficiència energètica, el programa contribuirà a la reducció dels costos d'electricitat i els preus per als negocis, l'administració i els consumidors. El programa també contribuirà a la reducció de la quantitat de divises recurrent compromès amb la importació de combustibles fòssils en els sis països beneficiaris de la OECO, mentre que la disminució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

 • UE - Regional - Agència Francesa de Desenvolupament (AFD) com a institució principal de Finances i el Banc de Desenvolupament del Carib (BDC): Facilitat de Crèdit per al Banc de Desenvolupament del Carib (BDC)

Hi haurà un anunci de l'aprovació per part del Consell relativa a la participació CIF CIF de 3 milions de €, en forma d'assistència tècnica, a una línia de crèdit concedida per la AFE al CDB. La línia de crèdit va a promoure i finançar projectes d'infraestructura al Carib en sectors com l'energia, el transport, l'aigua i el sanejament, la mitigació del canvi climàtic i la capacitat de recuperació. L'assistència tècnica finançada a través del CIF donarà suport als països membres en la preparació i seguiment de nous projectes.

 • UE - República Dominicana - Agència Francesa de Desenvolupament (AFD): Augment de l'eficiència en la gestió d'aigua i sanejament

La Junta CIF anunciarà la seva aprovació d'una contribució CIF de 10 milions d '€, que inclou tant l'assistència tècnica i la subvenció a la inversió, a un programa amb l'objectiu d'augmentar l'eficiència en la gestió de l'aigua i el sanejament a la República Dominicana. El programa contribuirà als programes d'inversió de dos dels principals proveïdors de serveis al país, a saber, l'Institut Nacional d'Aigües Potables i Clavegueram (INAPA) i la Corporació de l'Aqüeducte i Clavegueram de Santiago (CORAASAN), alhora que reforça la seva eficiència i sostenibilitat.

 • Banc Europeu d'Inversions (BEI) de la UE - - República Dominicana: Programa Corporació Dominicana d'Empreses Elèctriques Estatals (CDEEE), la reducció de pèrdues de distribució d'energia

Cal ser un anunci de l'aprovació pel Consell de CIF en una subvenció a la inversió CIF de 9.33 milions de € en suport d'un programa de reducció de pèrdues de distribució d'energia a República Dominicana. El programa té com a objectiu reduir les pèrdues comercials del sector de distribució d'electricitat al país, el que limita la dependència del sector elèctric nacional en suport financer del Govern i de la millora de la disponibilitat del subministrament d'energia als consumidors.

Els següents projectes han estat anunciats en el marc del Fons per Inversió a Amèrica Llatina (Laif):

 • Regional - KfW Enwicklungsbank (KfW) com a institució principal d'Hisenda, el Banc Centreamericà d'Integració Econòmica (BCIE), el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), la CAF - Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina (CAF), el Banc Europeu d'Inversions (BEI), Agence francesa de Desenvolupament (AFD), Grup Banc Mundial (GBM), l'Agència de Cooperació Internacional de l'Japó (JICA): Fons per al Desenvolupament geotèrmica Amèrica Llatina

Cal ser un anunci d'una opinió favorable del Consell Laif del Marc de fusió DCI en una subvenció a la inversió de 15 milions d '€ per al Fons per al Desenvolupament d'Amèrica Llatina geotèrmica (GDF). El GDF té com a objectiu superar les barreres existents per al desenvolupament de l'energia geotèrmica a Amèrica Llatina, proporcionant:

(I) un vestit geotèrmica Fons de mitigació de riscos per tal de facilitar la preparació de projectes i mitigar el risc recurs geotèrmic durant l'etapa de perforació exploratòria del projecte;

(Ii) Finançament d'Inversions geotèrmica Windows per proporcionar finançament d'ancoratge per a les inversions posteriors durant les etapes de perforació de producció i construcció de projectes geotèrmics;

(Iii) Un Fòrum d'assistència tècnica per tal de coordinar i potencialment executar activitats d'assistència tècnica existents i previstes i els programes dels membres del GDF amb els respectius governs associats per tal de garantir l'aplicació de les condicions marc legals i normatius apropiats. La subvenció a la inversió Laif complementa una contribució Laif per a l'assistència tècnica proporcionada en 2014.

 • UE - Regional - Agència Francesa de Desenvolupament (AFD) com a institució principal de Finances, CAF - Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina (CAF): ciutats sostenibles i el canvi climàtic

Cal ser un anunci d'una opinió favorable del Consell del Marc de fusió DCI relativa a la participació de Laif 4.2 milions de € per a l'assistència tècnica per a un projecte destinat a promoure baixes emissions de carboni i el desenvolupament resistent al canvi climàtic a Amèrica Llatina. fons de la UE aprofitarà una línia de crèdit de 100 milions d '€, que seran posats a disposició per la AFE a la CAF per finançar inversions orientades al clima en els municipis d'Amèrica Llatina (projectes urbans destinats a la mitigació del canvi climàtic i l'adaptació) i un programa d'assistència tècnica acompanyarà el crèdit la línia.

 • UE - Regional - KfW Enwicklungsbank (KfW): fons d'Eco.business de SME-desenvolupament a Amèrica Llatina

Cal ser un anunci d'una opinió favorable del Consell Laif del Marc de fusió DCI relativa a la participació de Laif 16 milions d '€, que inclou tant l'equitat i l'assistència tècnica, per al Fons Eco.business. El Fons Eco.business té com a objectiu promoure les pràctiques de negoci sostenibles que contribueixen a la conservació de la biodiversitat i l'ús sostenible dels recursos naturals a Amèrica Llatina. L'objectiu del fons és promoure el desenvolupament d'empreses verdes en els països en desenvolupament i en transició, amb un enfocament inicial en els països d'alta biodiversitat a Amèrica Llatina (Perú, Colòmbia i Equador) i Amèrica Central, i possiblement estendre a altres països d'Amèrica Llatina.

 • UE - Hondures - Banc Europeu d'Inversions (BEI) / Institució com el plom Finances, Banc Centreamericà d'Integració Econòmica (BCIE): Camins sostenibles Hondures

Cal ser un anunci d'una opinió favorable del Consell Laif del Marc de fusió DCI relativa a la participació de Laif 10 milions d '€, que inclou tant ajuda a la inversió i assistència tècnica, per al projecte de Camins Sostenibles a Hondures. El projecte comprèn les millores de rehabilitació, millora i de seguretat viària de dos trams de la carretera al llarg del corredor occidental, que és part de la xarxa viària principal del país i està integrat a la Xarxa Internacional Mesoamericà carretera. Desenvolupament de tot el Corredor Occidental en els propers anys és una prioritat nacional per al govern d'Hondures.

A més d'aquestes iniciatives de finançament; la Comissió Europea ha signat un acord marc amb el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) per ampliar la cooperació entre les dues institucions en el desenvolupament econòmic i social a Amèrica Llatina i el Carib. Estableix les directrius sota les quals els recursos de la Comissió Europea han de ser administrat pel BID. És un seguiment concret de la signatura del memoràndum d'entesa entre les dues institucions en 2007. El Memoràndum va identificar diverses àrees de prioritat comuna: la cohesió social i la reducció de la pobresa; la integració regional i el desenvolupament del comerç; les energies renovables i l'eficiència energètica; canvi climàtic; i la col·laboració en la informació estadística.

1Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Uruguai, Veneçuela

2Antigua i Barbuda, Bahames, Barbados, Belize, Dominica, República Dominicana, Granada, Guyana, Haití, Jamaica, Sant Cristòfol i Neus, Saint Lucia, Saint Vincent i les Grenadines, Surinam, Trinitat i Tobago. La regió també inclou territoris 17 amb enllaços directes als estats membres de la UE (quatre francesos "regions ultraperifèriques"; ia l'estranger territories'- 13 'British 06:00, 06:00 holandesos i un territori francès).

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Negocis, EU, Comissió Europea, cims