Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

UE-CELAC Cimera de Negocis: Els programes destinats a augmentar la cooperació entre les dues regions

COMPARTIR:

publicat

on

maxresdefaultEls llaços comercials entre la Unió Europea i Amèrica Llatina i el Carib s'han duplicat durant la darrera dècada impulsant exportacions i llocs de treball. Com a líders de la Comunitat d'Amèrica Llatina i dels Estats del Carib es van reunir avui amb funcionaris europeus a Brussel·les, es van forjar diversos projectes nous per elevar els nostres llaços comercials i fer créixer la inversió en petites i mitjanes empreses, infraestructures viàries, sanejament d'aigua i energia sostenible entre d’altres, xNUMX milions d’euros.

Els dos programes regionals presentats a Amèrica Llatina són:

 1. AL-INVEST 5.0 – Millors polítiques per al creixement de les microempreses, petites i mitjanes empreses a Amèrica Llatina

El programa AL-INVEST ha estat un programa emblemàtic de cooperació de la UE amb Amèrica Llatina, facilitant l'expansió de milers de pimes llatinoamericanes des de 1993. La fase 5th d’AL-INVEST 5.0 compta amb un pressupost de 26m €.

L’última fase d’AL-INVEST (de 2009 a 2013) va obtenir uns resultats impressionants:

 • La generació de 84m € exporta a la regió només Mèxic, Amèrica Central i Cuba. Cada euro de la contribució de la UE va generar cinc euros de nous negocis;
 • La creació de llocs de treball més de 20,000 directes i indirectes de 60,000 a Bolívia, Colòmbia, Equador i Perú;
 • Més que les PIME de 6,500 a la regió andina van augmentar les seves exportacions, de les quals més de 1,000 es van convertir en exportadors per primera vegada.
 1. El nou programa ELAN: xarxa de serveis i innovació de serveis europeus i llatinoamericans

També s'ha posat en marxa un nou programa de suport a les pimes de la UE i la creació d'aliances entre empreses de la UE i les empreses llatinoamericanes. Té com a objectiu donar suport a les empreses de la UE per desenvolupar negocis a Argentina, Brasil, Xile, Perú, Colòmbia, Mèxic i Costa Rica. L'enfocament, encara que no exclusiu, és el de negocis sostenibles (TIC, biotecnologia, nous materials, tecnologies netes i economia verda, nanotecnologies).

El programa es divideix en dues parts:

1. La primera part proporcionarà informació sobre mercats d'interès per a empreses de la UE a través d'una plataforma web i un equip de professionals.

anunci

2. La segona part organitza esdeveniments a cadascun dels set països llatinoamericans per desenvolupar oportunitats de negoci basades en tecnologia entre empreses de la UE i les de LA, amb la col·laboració de centres de recerca i tecnologia.

El programa tindrà una durada de tres anys i el pressupost és de 11 milions d’euros. S’està implementant en estreta col·laboració amb altres iniciatives existents de la UE, com ara la Xarxa d’Empreses Europees (EEN) i el servei d’autorització de l’IPR.

 

Programes en el marc del Fons d'Inversió del Carib (CIF)

 

Una altra part dels programes anunciats avui es financen a través de les instal·lacions regionals de fusió que la UE ha establert a les dues regions: el Fons d'inversió del Carib (CIF) i el Fons d'inversió a Amèrica Llatina (LAIF). La mescla és un instrument de finançament que combina subvencions de la UE amb préstecs o recursos propis de finançadors públics i privats.

Els programes en el marc del Fons d'Inversió del Carib (CIF) són:

 • UE – Surinam – Banc Interamericà de Desenvolupament (BID): Suport per millorar la sostenibilitat del servei elèctric

La subvenció d’inversions CIF de 5 milions d’euros (d'una inversió total de 42.77 milions d’euros), que es preveu signar amb el Govern de Surinam, s’ofereix com a part d’un programa per millorar la sostenibilitat del servei elèctric local. El programa forma part d’una estratègia nacional per dissenyar i implementar un marc d’energia sostenible al país. En concret, el programa donarà suport a la companyia elèctrica nacional Energiebedrijven Suriname (EBS) per millorar els seus procediments operatius i l'aprovisionament de les zones rurals de Surinam. La subvenció CIF promourà l’ús de tecnologies d’energia renovable per a l’electrificació a les zones rurals de Surinam per mitjà del finançament de la contractació i instal·lació d’una petita central hidroelèctrica i d’un sistema solar fotovoltaic a l’interior.

 

 • UE – Belize – Banc Interamericà de Desenvolupament (BID): George Price Highway Rehabilitation

La beca d’inversions CIF de 5 milions d’euros (d'una inversió total de 21.5 milions d’euros), que es preveu signar amb el Govern de Belize, forma part d’un programa de finançament de la rehabilitació de la carretera de George Price. Aquest programa té com a objectiu millorar la connectivitat a les carreteres entre les regions del nord, del sud i del centre de Belize, així com amb Amèrica Central, incloent-hi Mèxic. Juntament amb les obres de rehabilitació i manteniment, el programa inclourà un component de reforç institucional per millorar la planificació del transport, la gestió del manteniment de carreteres i la formació en àrees relacionades. La subvenció CIF s’utilitzarà per cobrir el cost del reemplaçament del pont Roaring Creek (2.6 milions d’euros) més aproximadament uns quilòmetres de rehabilitació de carreteres 4. La rehabilitació del pont Roaring Creek té una importància especial, ja que garantirà l'accés a l'única via d'evacuació cap a l'Oest durant els fenòmens meteorològics extrems. A més, la pèrdua d'accés al pont elimina la via d'evacuació crítica durant greus episodis de tempesta i dificulta greument el comerç amb Guatemala i el turisme al país.

 • UE - Regional - Banc de Desenvolupament del Carib (CDB) com a institució financera líder i Departament per al Desenvolupament Internacional (DFID): Energia sostenible per al Carib oriental (SEEC)

Es preveu que es signi un acord de contribució amb el CDB per obtenir una contribució CIF de 4.45 milions d’euros (incloent-hi una tarifa de gestió 200,000 per al CDB), inclosa l’assistència tècnica i una beca d’inversió, per donar suport al programa SEEC. El programa està dissenyat per canalitzar recursos als sis països de l’OECO (Antigua i Barbuda, Grenada, St. Vincent i les Grenadines, la Mancomunitat de Dominica, Saint Kitts i Nevis i Saint Lucia) en condicions adequades d’assistència tècnica i inversió. en eficiència energètica i en energies renovables. En facilitar les inversions en energies renovables i eficiència energètica, el programa contribuirà a reduir els costos i els preus de l'electricitat per a les empreses, l'administració i els consumidors. El programa també contribuirà a reduir la quantitat de divises recurrents compromeses amb les importacions de combustibles fòssils als sis països beneficiaris de l'OECO, tot disminuint les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

 • UE – Regional – Agence Française de Développement (AFD) com a institució financera principal i Banc de Desenvolupament del Carib (CDB): Facilitat de crèdit per al Banc de Desenvolupament del Carib (CDB)

Hi haurà un anunci de l’aprovació per part del Consell del CIF d’una contribució CIF de 3 milions d’euros, en forma d’assistència tècnica, a una facilitat de crèdit proporcionada per AFD a CDB. La facilitat de crèdit promourà i finançarà projectes d'infraestructures al Carib en sectors com l'energia, el transport, l'aigua i el sanejament, la mitigació del canvi climàtic i la resiliència. L'assistència tècnica finançada a través del CIF donarà suport als països membres en la preparació i el seguiment de nous projectes.

 • UE – República Dominicana – Agence Française de Développement (AFD): Augment de l'eficiència en la gestió de l'aigua i el sanejament

El Consell CIF anunciarà la seva aprovació d'una contribució CIF de 10 milions d'euros, inclosa l'assistència tècnica i una subvenció d'inversió, a un programa destinat a augmentar l'eficiència en la gestió de l'aigua i el sanejament a la República Dominicana. El programa contribuirà als programes d’inversió de dos dels principals proveïdors de serveis del país: l’Institut Nacional d’Aigües Potables i Alcantarillados (INAPA) i la Corporació d’Acuditat i Alcantarillat de Santiago (CORAASAN), alhora que reforcen la seva eficiència i sostenibilitat.

 • UE – República Dominicana – Banc Europeu d'Inversions (BEI): Corporación Dominicana de Empresas Electricas Estatales (CDEEE) Programa de reducció de pèrdues de distribució d'energia

S'ha d'anunciar l'aprovació per part del Consell del CIF d'una subvenció d'inversió CIF de 9.33 milions d'euros en suport d'un programa de reducció de pèrdues de distribució d'energia a la República Dominicana. El programa pretén reduir les pèrdues comercials del sector de la distribució d'electricitat al país, limitant la dependència del sector elèctric nacional en el suport financer del Govern i millorant la disponibilitat de subministrament elèctric als consumidors.

 

Els següents projectes han estat anunciats en el marc de la Facilitat d’inversions d’Amèrica Llatina (LAIF):

 • Regional - KfW Enwicklungsbank (KfW) com a institució financera principal, Banc Centroamericà d'Integració Econòmica (CABEI), Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), CAF - Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina (CAF), Banc Europeu d'Inversions (BEI), Agence Française de Développement (AFD), Grup del Banc Mundial (WBG), Agència de Cooperació Internacional del Japó (JICA): Centre de desenvolupament de geotèrmia Amèrica Llatina

Hi haurà un anunci d’una opinió positiva del consell LAIF del DCI Blending Framework sobre una subvenció d’inversions de 15 milions d’euros per a l’Espai de Desenvolupament Geotèrmic de Amèrica Llatina (GDF). El GDF té per objectiu superar les barreres existents per al desenvolupament de l'energia geotèrmica a Amèrica Llatina:

(i) Un Fons de Mitigació de Riscos Geotèrmic a mida per facilitar la preparació del projecte i mitigar el risc de recursos geotèrmics durant la fase de perforació exploratòria del projecte;

(ii) Finançament de finançament geotèrmic per a finançament de les inversions posteriors durant les fases de producció i perforació de la producció de projectes geotèrmics;

(iii) Un fòrum d’assistència tècnica per coordinar i executar potencialment les activitats i programes d’assistència tècnica existents i previstos dels membres del GDF amb els respectius governs associats per tal d’assegurar l’aplicació de les condicions marc normatives i legals adequades. La subvenció d'inversió de LAIF complementa una contribució de LAIF per a l'assistència tècnica proporcionada a 2014.

 • UE – Regional – Agence Française de Développement (AFD) com a institució financera líder, CAF – Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina (CAF): ciutats sostenibles i canvi climàtic

Hi haurà un anunci d'una opinió positiva del Consell del DCI Blending Framework sobre una contribució de LAIF de 4.2 milions d’euros per a l'assistència tècnica a un projecte amb l'objectiu de promoure el desenvolupament de carboni baix i resistent al clima a Amèrica Llatina. Els fons de la UE aprofitaran una línia de crèdit de 100 milions d’euros, que AFD posarà a disposició de CAF per finançar inversions orientades al clima als municipis d’Amèrica Llatina (projectes urbans dirigits a la mitigació i adaptació del canvi climàtic) i un programa d’assistència tècnica que acompanyarà el crèdit línia.

 • UE – Regional – KfW Enwicklungsbank (KfW): Fons Eco.business per al desenvolupament de pimes a Amèrica Llatina

S'ha d'anunciar una opinió positiva del Consell de LAIF del DCI Blending Framework sobre una contribució de LAIF de 16 milions d'euros, que inclou tant capital com assistència tècnica, per al Fons Eco.business. El Fons Eco.business té com a objectiu promoure pràctiques empresarials sostenibles que contribueixin a la conservació de la biodiversitat i l'ús sostenible dels recursos naturals a Amèrica Llatina. L'objectiu del Fons és promoure el desenvolupament d'empreses verdes als països en desenvolupament i en transició, amb un enfocament inicial en països d'alta biodiversitat d'Amèrica Llatina (Perú, Colòmbia i Equador) i Amèrica Central, i possiblement estendre's a altres països llatinoamericans.

 • UE – Hondures – Banc Europeu d'Inversions (BEI) / com a institució financera líder, Banc Centreamericà d'Integració Econòmica (BCIE): Hondures Sustainable Roads

Hi haurà un anunci d’una opinió positiva del consell LAIF del DCI Blending Framework sobre una aportació de LAIF de 10 milions d’euros, incloent tant subvencions per inversió com assistència tècnica, per al projecte Camins sostenibles a Hondures. El projecte inclou la millora de la rehabilitació, l'actualització i la seguretat viària de dos trams de carreteres al llarg del Corredor Occidental, que forma part de la xarxa de carreteres principal del país i està integrat a la Xarxa de Carreteres Mesoamericana Internacional. El desenvolupament del conjunt del corredor occidental en els propers anys és una prioritat nacional per al govern hondurenès.

A més d'aquestes iniciatives de finançament; La Comissió Europea ha signat un acord marc amb el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) per ampliar la cooperació entre les dues institucions sobre el desenvolupament econòmic i social a Amèrica Llatina i al Carib. Estableix les directrius sota les quals els recursos de la Comissió Europea han de ser administrats pel BID. Es tracta d’un seguiment concret de la signatura d’un memoràndum d’enteniment entre les dues institucions a 2007. El Memoràndum va identificar diverses àrees de prioritat compartida: cohesió social i reducció de la pobresa; integració regional i desenvolupament comercial; energia renovable i eficiència energètica; canvi climàtic; i col·laboració en informació estadística.

 

1Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Uruguai, Veneçuela

2Antigua i Barbuda, Bahames, Barbados, Belize, Dominica, República Dominicana, Granada, Guyana, Haití, Jamaica, Saint Kitts i Nevis, Santa Llúcia, Saint Vincent i les Granadines, Surinam, Trinitat i Tobago. La regió també inclou 17 territoris amb enllaços directes amb els estats membres de la UE (quatre "regions ultraperifériques" franceses i 13 "territoris d'ultramar": sis britànics, sis holandesos i un territori francès).

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències