Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Els acords comercials: Com verificar que compleixen amb les normes de protecció de dades de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

20150616PHT66786_width_600Data forms an integral part of international trade as they are used to improve services and products, however it remains important that people’s personal data are not abused. The international trade and civil liberties committees held a hearing on 16 June to discuss how to reconcile the need for data protection with trade agreements that boost business in the EU, an issue that has gained in importance due to the upcoming reform of EU data protection rules.

La vista també va ser rellevant a causa de la negociació de dos acords comercials en aquest moment: el Transatlàntica Comerç i Societat d'Inversions (amb els EUA) i l'acord de comerç de serveis (amb 49 països de tot el món). A més, les negociacions per al Acord de Comerç Econòmic Integral (amb Canadà) s’acaben de completar.

Fluxos de dades

Data flows can contain both personal and non-personal details. This could be for example when you withdraw cash abroad and the ATM gets access to your bank account details. Another example is trucks sending information to the company’s headquarters for maintenance reasons and the development of new products

Normativa vigent

actual normes de protecció de dades daten de 1995. No obstant això, atès que la tecnologia i la societat han evolucionat significativament des de llavors, és necessària una actualització urgent.

Propera reforma

anunci

La Comissió Europea va proposar el 2012 Reforma normes de protecció de dades. El Parlament va adoptar la seva posició de negociació el març de 2014, però el Consell només va acordar una posició comuna el juny de 2015. Les negociacions entre les tres institucions s’iniciaran el 24 de juny amb l’objectiu d’arribar a un acord a finals d’any.

Audició

La vista va ser presidida pel membre alemany de S&D, Bernd Lange, i el membre britànic de S&D, Claude Moraes. Entre els participants es van incloure eurodiputats, experts i el supervisor europeu de protecció de dades, així com representants de la Comissió Europea, ONG i organitzacions empresarials.

Views differed on the reform of data protection rules. While some thought restrictive rules might represent a burden for European businesses and lower their competitiveness, others believed efficient data protection could be seen as the EU economy’s unique selling point.

Giovanni Buttarelli, the European Data Protection Supervisor, said about the reform: “Many rules have to be reinforced, clarified and simplified, though not at the expense of fundamental rights.”

Luxembourg EPP member Viviane Reding said: “I do believe that nobody in this house wants to block the free flow of data, but for us it always goes together with privacy guarantees.”

German S&D member Birgit Sippel highlighted the risk of personal data being misused for commercial purposes: “We are selling out people’s privacy. Fundamental rights cannot be traded.”

Dutch ALDE member Sophie in ‘t Veld said: “Protection of personal data is a fundamental right and therefore not negotiable.”

German Greens/EFA member Jan Philipp Albrecht, who will be leading the negotiations on the reform on behalf of Parliament said:  “What we can do is creating a standard which can be easily adopted by other states.”

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències