Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Els eurodiputats denuncien la resposta "feble" de la Comissió a Right2Water ECI

COMPARTIR:

publicat

on

pica-tobogan d'aiguaEls eurodiputats asseguren que la resposta "feble" de la Comissió Europea a la primera petició de la Iniciativa Ciutadana de la UE (ICE), sobre Right2Water, podria desacreditar el sistema ECI. Els membres de la comissió de medi ambient de l'assemblea asseguren que "no té cap ambició real i no ha pogut satisfer les demandes dels organitzadors". 

En una resolució aprovada pel comitè, els membres van demanar a la Comissió que presenti propostes legislatives, si escau, inclosa una revisió de la Directiva marc de l'aigua de la UE, per tal de "reconèixer que l'accés assequible a l'aigua és un dret humà bàsic". L'informe de la eurodiputada de GUE Lynn Boylan va ser aprovat per 38 vots a favor, 22 en contra i XNUMX abstencions.

Boylan va dir: "Estic absolutament encantat que el comitè hagi adoptat les meves recomanacions sobre la Iniciativa Ciutadana Europea sobre Right2Water. Tot i que sé que l'aigua pot ser un tema de divisió, hi va haver una excel·lent cooperació entre la majoria dels grups en aquest tema tan important.

“Gairebé 2 milions de ciutadans van signar aquesta ICE i la resposta de la Comissió simplement no va ser prou bona. La ciutadania té serioses i legítimes preocupacions pel que fa a la privatització dels serveis d'aigua que he destacat en el meu informe. L'aigua és un dret humà, no una mercaderia i no s'ha de tractar com a tal", ha afegit el membre irlandès.

Les ICE permeten als ciutadans demanar a la Comissió que proposi lleis en els àmbits de la seva competència, si poden reunir almenys un milió de signatures d'almenys una quarta part dels estats membres de la UE. El febrer de 2014, els organitzadors de la campanya "Right2Water" van celebrar una audiència amb el comitè de medi ambient, en associació amb els comitès de desenvolupament, mercat interior i peticions. Van instar la Comissió a garantir l'accés a l'aigua i al sanejament com a dret humà i que es comprometi legalment que els serveis d'aigua no es liberalitzaran a la UE. Els eurodiputats van dir aleshores que l'accés a l'aigua és un dret humà bàsic, però alguns van assenyalar que les normes sobre el subministrament d'aigua potable continuen dins de les competències dels estats membres de la UE. No obstant això, els membres del comitè diuen ara que "lamentaven" que la comunicació de la Comissió que respon a l'ICE "Right2Water" i l'audiència de l'any passat "manca de cap ambició real, no compleix les demandes concretes formulades a l'ICE i es limita a reiterar els compromisos existents". ”.

Boylan, eurodiputat del Sinn Fein que representa Dublín, va afegir: "Si la Comissió ignora les ECI reeixides i amb un gran suport, la UE com a tal perdrà credibilitat als ulls dels ciutadans". Els eurodiputats van assenyalar que els estats membres "tenen el deure" de garantir que l'accés a l'aigua estigui garantit per a tothom, independentment del proveïdor i que els proveïdors proporcionin aigua potable i millorin el sanejament. La UE també hauria de mantenir-se neutral pel que fa a les decisions nacionals que regeixen la propietat de les empreses d'aigua. Atès que els proveïdors d'aigua ofereixen serveis d'interès general, aquests serveis haurien d'estar permanentment exclosos de les normes del mercat únic de la UE, van dir els diputats. Van afegir que el caràcter especial dels serveis d'aigua i sanejament, com ara la producció, la distribució i el tractament, fa imprescindible excloure'ls de qualsevol acord comercial que la UE estigui negociant o considerant. L'informe es sotmetrà a votació pel conjunt del Parlament en el ple del 7 al 10 de setembre a Estrasburg.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències