Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Ajudes estatals: la Comissió remet França al jutjat per no recuperar ajudes incompatibles de les companyies aèries

COMPARTIR:

publicat

on

ryanair-aircraft- (2)La Comissió Europea ha remès França al Tribunal de Justícia Europeu per no recuperar ajudes incompatibles rebudes per Ryanair i la seva filial Airport Marketing Services (AMS) per utilitzar els aeroports de Pau, Nimes i Angoulême, així com Transavia per utilitzar l’aeroport de Pau.

El Decisions de la Comissió de 23 de juliol de 2014 (Vegeu també MEMO) va exigir a França que recuperés prop de 10 milions d'euros en total d'ajuts estatals incompatibles de les companyies aèries. Això es deu al fet que mitjançant diversos acords contractuals i de màrqueting amb els aeroports, les companyies aèries pagaven menys dels costos addicionals relacionats amb la seva presència a l'aeroport. Per tant, les companyies aèries s'havien beneficiat d'un avantatge econòmic indegut, que s'ha de recuperar per solucionar la distorsió de la competència resultant.

Sobre la base de la informació actualment disponible per a la Comissió, França no ha recuperat completament l’ajuda incompatible en el termini requerit de quatre mesos. Les autoritats franceses han enviat les ordres de recuperació però no han estat capaces d'executar-les segons la legislació nacional perquè són objecte d'apel·lació pels beneficiaris. Segons una disposició de la llei francesa, les ordres de recuperació es suspendran automàticament en cas de recurs. Tanmateix, això va en contra de la jurisprudència europea establerta sobre l'aplicació de decisions de recuperació per part dels estats membres, cosa que impedeix als tribunals nacionals aplicar aquestes disposicions a l'hora de decidir sobre recursos contra ordres de recuperació.

Per tal de garantir que les seves decisions sobre ajuts estatals s’apliquin plenament, la Comissió ha decidit, per tant, remetre França al Tribunal de Justícia Europeu.

Fons

Ryanair has also appealed two out of the three Commission’s decisions (concerning Pau and Angoulême) before the EU General Court. These appeals also do not have a suspensory effect under EU law, meaning that France continues to be under an obligation to recover the incompatible aid.

En particular, les decisions de la Comissió van obligar França a recuperar 0.87 milions d'euros per Angoulême (de Ryanair i AMS conjuntament), 2.8 milions d'euros per a Pau (0.42 milions d'euros de Ryanair, 1.97 milions d'euros de Ryanair i AMS conjuntament i 0.43 milions d'euros de Transavia) i 6.3 milions d'euros per a Nîmes (de Ryanair i AMS conjuntament).

anunci

Els estats membres han de recuperar ajudes estatals que la Comissió ha considerat incompatibles, dins del termini establert a la decisió de la Comissió. Això és molt important perquè els retards en la recuperació de subvencions il·legals mantenen la distorsió de la competència creada per l'ajut. És per això que l 'article 14 del Reglament núm. 659/99 i el Avís sobre l'execució de les decisions que ordenen la recuperació d'ajuts il·lícits o incompatibles (Vegeu també Comunicat de premsa) preveuen que els Estats membres recuperin efectivament l’ajuda del beneficiari sense demora. En particular, segons la jurisprudència Scott (C-232/05), qualsevol llei que impedeixi l'aplicació efectiva i immediata de la decisió de recuperació de la Comissió s'hauria de deixar sense aplicar.

Si un estat membre no implementa una decisió de recuperació, la Comissió pot remetre la qüestió al Tribunal de Justícia en virtut de l’article 108, apartat 2, del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) que permet a la Comissió remetre directament els casos a el Tribunal per violacions de les normes sobre ajuts estatals de la UE.

Si un estat membre no compleix la sentència, la Comissió pot demanar al Tribunal que imposi penes segons l'article 260 del TFUE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències