Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Crisi dels refugiats de la UE: "Ha arribat el moment que la UE actuï com una sola cosa"

COMPARTIR:

publicat

on

Protesta-refugiats-sirians-a-004declaració de Síndic de greuges europeu Emily O'Reilly: "En els darrers dies hem vist diversos estats membres, molts ciutadans corrents i grups de la societat civil demostrant un lideratge notable i humil mentre donen la benvinguda als refugiats a les seves comunitats. 

"Les institucions de la UE i tots els estats membres ara han de seguir les indicacions d'aquests ciutadans i actuar per alleujar el patiment immediat. La UE ha d'utilitzar la seva immensa capacitat diplomàtica, econòmica i moral per trobar maneres d'abordar els problemes més amplis de la seguretat de l'Orient Mitjà. L'alternativa és impensable. Molts creien que la crisi econòmica era "hora de fer o trencar" per a la Unió. Ara ens enfrontem a una nova 'última oportunitat'; com responem a la difícil situació dels homes, dones i nens aterrits que criden per la nostra ajuda, i com tractem les causes subjacents d'aquesta misèria humana en solidaritat amb els socis globals.

"La Comissió Europea proposarà aquesta setmana mesures addicionals d'asil, incloses eines per fer front a aquesta crisi d'una manera coordinada, eficaç i significativa. Però només ho pot fer si els estats membres donen suport a la Comissió en aquest paper. Aquest suport, al seu torn, ha de derivar d'un reconeixement compartit que hi ha pocs elements nous en l'actual crisi dels refugiats. Fa vuitanta anys, els jueus i molts altres van fugir d'un règim que trencava tots els límits morals. Molts dels que van fugir per salvar la vida aleshores, i en altres crisis a Europa des d'aleshores, es van enfrontar al mateix embolic ètic confús que els que ara fugien de Síria i d'altres llocs. Els problemes coneguts de xenofòbia, negació i curt termini polític afecten els refugiats del 2015 igual que els dels anys trenta i més enllà.

“Ningú pot negar la complexitat d'aquesta crisi, ningú pot donar respostes immediates o fàcils. Però el que distingeix la Unió Europea del 2015 de l'Europa dels anys trenta i des d'aleshores és el nostre tan manifestat compromís amb els drets de l'ésser humà, ara codificat en múltiples tractats europeus i internacionals, i més recentment en la Carta dels Drets Fonamentals. Aquests codis ara s'han de treure de les parets de les nostres institucions i esdevenir el full de ruta diari, viscut, per superar aquesta crisi. La UE va ser creada per aturar la guerra a Europa. La solidaritat mostrada llavors encara pot funcionar per afrontar aquest darrer repte, però només amb valentia, abnegació i amb un lideratge polític que mira cap a un llegat que va més enllà del proper cicle electoral.

“Com a Defensor del Poble Europeu, a més d'investigar presumptes violacions dels drets humans i altres queixes contra una mala administració a nivell de la UE, treballaré estretament amb els meus col·legues de la Xarxa Europea de Defensors del Poble per aconseguir aquest mateix objectiu d'ajudar a garantir que els drets fonamentals siguin respectat sobre el terreny".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències