Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

L'envelliment de la mà d'obra i la disminució de la despesa "una bomba de rellotgeria", diu l'Agència Europea de Defensa

COMPARTIR:

publicat

on

2dd251cL'Agència Europea de Defensa ha alertat d'una bomba de rellotgeria de l'envelliment de la mà d'obra, un descens de la despesa i la manca de nous grans programes. L'agència amb seu a Brussel·les diu que el sector haurà de "diversificar" les seves activitats per adaptar-se a un "entorn canviant" o arriscar-se a un "divorci" entre Europa i la seva indústria de defensa. L'escenari pessimista arriba en una anàlisi en profunditat per part de l'EDA de les tendències actuals que afecten la base tecnològica i industrial de defensa europea (EDTIB). 

Les troballes coincideixen amb el que l'agència adverteix de "nous amenaces" a l'escenari internacional, inclòs el terrorisme islàmic, i en un moment en què les forces armades europees són cada cop més crides a contribuir a la defensa de les fronteres europees, com ara l'actual migrant. crisi.

L'Agència Europea de Defensa (EDA) diu que la indústria de defensa europea s'enfronta a una bomba de rellotgeria: Fabio Liberti, responsable de projectes de l'EDA que s'encarrega de l'anàlisi de la indústria i la defensa, va dir que l'avaluació de l'agència mostra que "s'han de prendre accions dedicades" per enfortir l'EDTIB. L'agència diu que el sector de la defensa d'Europa és extremadament competent i competitiu, però que "no tot es pot llegir i analitzar amb ulleres de color rosa".

Liberti adverteix que "diverses tendències negatives" estan afectant la indústria, forçant les indústries de defensa europees a operar en un "entorn molt difícil". L'EDA, que és una agència de la Unió Europea amb un pressupost anual de 30.5 milions d'euros, afirma que la despesa en inversió en defensa està en constant reducció. En termes reals, la despesa total en defensa ha caigut un 15% des del 2006, mentre que ha augmentat en altres llocs del món, com els anomenats països BRIC: Brasil, Rússia, Índia i Xina, diu.

"En segon lloc, no hi ha nous programes importants de defensa en marxa, una situació que pot afectar la capacitat d'Europa per dissenyar i fabricar sistemes d'armes complexos en el futur", va afegir Liberti. En la seva anàlisi, l'agència adverteix que sense nous programes, serà "cada vegada més complicat" retenir a Europa les "habilitats clau i les capacitats industrials" necessàries per fabricar i mantenir sistemes de defensa.

"A més", continua, "al voltant d'un terç de la mà d'obra de la indústria de defensa europea té més de 50 anys, i la indústria s'enfronta al risc d'una pèrdua substancial de coneixements quan aquestes persones arribin a l'edat de jubilació". L'agència, creada l'any 2004 i que depèn dels estats membres de la UE, també assegura que sense nous programes, "hi ha un risc molt greu" que la indústria de la defensa perdi la major part del seu atractiu per als enginyers joves, "que voldrien escollir un carrera professional en el sector comercial.

"Mentrestant", afegeix, "les empreses nord-americanes són cada cop més competitives a l'escenari global". La indústria de defensa desenvolupa equips adaptats a les necessitats de les forces armades europees, però l'agència diu que "sense un sector industrial de defensa fort, la llibertat d'acció dels països de la UE es pot veure seriosament compromesa".

anunci

Liberti va dir: "També sembla que hi ha una tendència creixent a veure les activitats militars com un problema per a una empresa més que com una oportunitat". L'EDA assegura que per adaptar-se a un "entorn canviant", les empreses de defensa europees hauran de "diversificar les seves activitats", augmentant la quota de la seva facturació generada des del mercat civil. Finalment, en un sector històricament caracteritzat per forts vincles entre governs i contractistes de defensa, s'està produint un "afluixament" d'aquests vincles. Els països de la UE afectats per la recessió econòmica han intentat preservar els "feus a casa" i les indústries de defensa europees són "més nacionals i més internacionals, però no més europees".

El risc, diu Liberti, és un "divorci" entre Europa i la seva indústria de defensa, amb un greu impacte consegüent en termes de seguretat de subministrament". La reacció a l'anàlisi va ser ràpida amb l'alt eurodiputat conservador del Regne Unit Geoffrey Van Orden, membre del Comitè de Seguretat i Defensa del Parlament Europeu i antic brigadier de l'exèrcit britànic, que va dir: "Moltes de les nostres indústries de defensa han estat sota pressió des del tan- anomenat "dividend de la pau" després del col·lapse del comunisme".

Va afegir: "Si bé la demanda de plataformes d'armes principals s'ha reduït, les noves tecnologies per fer front als conflictes cibernètics i la necessitat de precisió i orientació remota han permès que alguns sectors prosperin. M'agradaria que les indústries de defensa amb seu a Gran Bretanya tinguessin el suport del govern britànic i fossin més ambicioses a l'hora d'aprofitar les oportunitats de mercat a l'estranger, sobretot als països d'influència britànica tradicional".

Més comentaris vi de MEP Mike Hookem, portaveu de Defensa del Partit Independència del Regne Unit, que va dir: "El risc d'un divorci entre la UE i la seva indústria de defensa és ara una amenaça important, i tant el Regne Unit i Europa ha de ser molt curosos de no permetre que una fugida de cervells dels fabricants de defensa, dissenyadors, enginyers i treball de fabricació de defensa per a les nacions com els EUA i xinesa, que encara estan invertint en la investigació i desenvolupament de noves tecnologies de defensa.

"Pel que fa a l'estat actual de la despesa de defensa britànica i europea en general, és evident que hi ha una disminució concertada de la despesa de defensa nacional i els projectes de defensa a llarg termini, com a part d'un impuls cap a un exèrcit europeu".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències