Connecteu-vos amb nosaltres

normes de l'impost de societats

Juncker als eurodiputats sobre les normes actuals de l'impost sobre societats: "Hauríem de crear una comanda".

COMPARTIR:

publicat

on

20150917PHT93709_original"El sistema actual de normes de l'impost de societats és inadequat i injust. Algunes empreses estan perdent, mentre que altres guanyen amagant-se darrere d'una varietat de normes nacionals", va dir el president de la Comissió, Jean Claude Juncker, als eurodiputats en una reunió conjunta dels comitès fiscals. Sentències i per a Afers Econòmics i Monetaris el dijous (17 de setembre). "Necessitem una millor visió de com es comporten les empreses multinacionals i com fan ús de les diferències entre països. Aleshores hauríem de crear una mica d'ordre!", ha afegit.

Juncker va dir que la lluita contra el frau i l'elusió i l'evasió fiscal es troben entre les deu principals prioritats de la seva Comissió. "Hem d'avançar cap a l'harmonització fiscal. El mercat interior està incomplet en l'àmbit de la fiscalitat de les empreses", va dir als eurodiputats en el seu discurs d'obertura. També va assenyalar les dificultats d'alineació de tots els estats membres de la UE -que tenen un veto en qüestions fiscals-, però va citar l'exemple dels sistemes harmonitzats utilitzats per recaptar l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) i els impostos especials per demostrar que un enfocament comú no és impossible. .

Comitè de fiscalitat del Consell?

Juncker va suggerir que el Consell creés un comitè de fiscalitat, com el de qüestions financeres i econòmiques. Aquest comitè hauria de basar-se en el treball de l'actual Grup de Codi de Conducta al Consell i informar als ministres. "També hauríem de convèncer els nostres socis del grup G20 perquè ajustin millor els nostres sistemes. Però també hauríem d'estar preparats per tirar endavant sense ells", ha afegit.

Preguntat sobre el seu paper anterior com a ministre de Finances de Luxemburg, Juncker va dir que mai havia pronunciat una posició sobre les normes individuals establertes per les autoritats fiscals luxemburgueses. "Per descomptat, em vaig reunir amb empreses com Commerzbank, però mai vaig parlar de qüestions fiscals amb elles", va dir. Juncker no està clarament satisfet amb les referències contínues dels eurodiputats a "'Luxleaks': les resolucions fiscals són una pràctica habitual en molts estats membres. En canvi, haurien de ser 'EUleaks'", va dir.

igualtat de condicions

Burkhard Balz (PPE, DE) va preguntar què hauria de dir a les petites i mitjanes empreses que li pregunten per què han de complir amb totes les seves obligacions fiscals mentre que les grans multinacionals gairebé no en paguen cap. Juncker va respondre que la Comissió treballava per una major igualtat fiscal. "En primer lloc, hem d'avançar en una base imposable de societats comuna", va dir.

anunci

Transparència

La ponent Elisa Ferreira (S&D, PT) va dir que el treball d'investigació del comitè li havia ensenyat que erosionar les bases imposables d'altres països és una pràctica habitual a la UE. Va insistir que els estats membres són massa secrets quan es tracta d'acords fiscals. El co-ponent del Comitè de Reglaments Fiscals, Michael Theurer, va coincidir que la discussió entre els estats membres ha de ser més oberta: "Quins països animen les empreses a traslladar-se? Quins països estan bloquejant possibles solucions? I per què no podem accedir als documents clau?", va preguntar.

Sven Giegold (Verds, DE) va dir que els tràmits del grup del Codi de Conducta del Consell havien de ser més transparents: "Volem saber qui bloqueja les decisions", ha insistit. Va afegir que si aquest comitè no estava en condicions de complir el seu mandat, llavors s'hauria de crear un comitè d'investigació (amb més poders d'investigació).

Denunciants

Bernd Lucke (ECR, DE) va dir que cada vegada que una empresa es trasllada a la UE, s'ha de comprovar si se li han promès beneficis fiscals al seu nou país d'acollida. Fabio de Massi (DE) de GUE va insistir que els denunciants, com Antoine Deltour, haurien de rebre una millor protecció, en lloc de ser processats. Juncker va estar d'acord, però va dir que això requeriria un enfocament europeu.

Què està cuinant?

El comissari Pierre Moscovici ha explicat que ell -com Juncker- afavoreix una base imposable consolidada comuna de l'impost de societats, però que això requereix un enfocament pas a pas: "Hauríem de començar amb una base comuna i en una segona fase podríem intentar la consolidació, així que per combinar el possible amb el desitjable", va dir als eurodiputats.

Sobre la possibilitat d'introduir informes obligatoris país per país per a les empreses multinacionals, Moscovici va dir que volia veure primer els resultats d'una consulta pública i un estudi d'impacte. Es va mostrar més reticent davant la possibilitat de compartir més informació fiscal amb el Parlament: "Hi ha límits al que podem transferir", ha dit.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències