Connecteu-vos amb nosaltres

Defensa

Europol: Repartiment de nous poders per intensificar la cooperació policial de la UE i la lluita contra el terrorisme

COMPARTIR:

publicat

on

pirata informàtic amb interfície gràfica d'usuari

L’agència policial de la UE Europol podrà intensificar els esforços per lluitar contra el terrorisme, el ciberdelinqüència i altres delictes i respondre més ràpidament, gràcies a un acord assolit pel Parlament i el Consell sobre les noves normes de governança aprovat pels eurodiputats del Comitè de Llibertats Civils el dilluns (30 de novembre) . Els nous poders vénen amb fortes garanties de protecció de dades i supervisió democràtica.

L'acord acordat pel Parlament i el Consell el 26 de novembre i recolzat per una àmplia majoria dels eurodiputats del Comitè de Llibertats Civils dilluns (43 a 5 amb 4 abstencions), millorarà el mandat d'Europol per garantir que estigui completament equipat per contrarestar l'augment de delictes fronterers i amenaces terroristes.

"Les noves normes de l'Europol són la millor resposta que podem donar a l'amenaça terrorista. Només en l'últim mes, s'han mort 446 persones. Com a legisladors, tenim la responsabilitat de fer front a aquest repte i actuar. Ho devem a els ciutadans i les víctimes ", va dir el eurodiputat principal del Parlament, Augustin Díaz de Mera (PPE, ES).

Respostes ràpides i efectives a noves amenaces

El nou reglament de la UE facilitarà a l’Europol la creació d’unitats especialitzades per respondre immediatament a les amenaces terroristes emergents i a altres formes de crim organitzat i greu. També inclou normes clares per a les unitats o centres existents, com ara la Unitat de Referència d’Internet, que garanteix l’eliminació ràpida de llocs web que elogien actes terroristes o animen els ciutadans de la UE a unir-se a organitzacions terroristes, i el Centre Europeu de Lluita contra el Terrorisme, que comença a treballar oficialment l’1 de gener. 2016.

En alguns casos, Europol podrà intercanviar informació directament amb entitats privades com empreses o ONG, cosa que hauria de permetre que funcioni més ràpidament. Per exemple, podrà contactar directament amb el proveïdor de serveis de xarxes socials Facebook per demanar-li que suprimeixi una pàgina web gestionada per ISIS o sol·liciti detalls d'altres pàgines que puguin ser executades pel mateix usuari, per evitar la propagació de propaganda terrorista .

anunci

Tancament de buits d'informació

Per evitar buits d'informació en la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme, les noves normes estableixen que els estats membres haurien de proporcionar a l'Europol les dades necessàries per complir els seus objectius.

Amb aquesta finalitat, l’Europol també hauria de presentar un informe anual al Parlament Europeu, al Consell, a la Comissió i als parlaments nacionals sobre la informació proporcionada per estats membres individuals, amb l’objectiu d’afavorir l’intercanvi d’informació.

Protecció de dades i supervisió democràtica

Els eurodiputats han assegurat que els nous poders d'Europol aniran de la mà d'un augment de les proteccions de protecció de dades i un control parlamentari. El Supervisor Europeu de Protecció de Dades (SEPD) serà l’encarregat de controlar el treball de l’Europol i hi haurà un procediment clar de reclamació segons la legislació de la UE per als ciutadans. Per garantir el control democràtic, la tasca de l'Europol serà supervisada per un grup mixt d'exploració parlamentària amb membres dels parlaments nacionals i del Parlament Europeu. Els negociadors dels parlaments també es van assegurar que tots els acords d’intercanvi d’informació entre l’Europol i tercers països s’avaluaran dins dels cinc anys posteriors a l’entrada en vigor del nou reglament, per garantir que compleixin les normes de protecció de dades i les normes comunitàries de policia.

Propers passos

El projecte de reglament encara ha d’ésser aprovat formalment pel Consell de Ministres, probablement a la reunió de Justícia i Assumptes Interns del 4 de desembre, i després pel ple del Parlament, en una votació prevista actualment per al ple d’abril del 2016 a Estrasburg.

El reglament entrarà en vigor el vintè dia després de la seva publicació al Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor a tots els estats membres de la UE a partir de l’20 d’abril de 1.

L’Oficina Europea de Policia (Europol) es va crear el 1995 i es troba a La Haia. El seu paper és donar suport a l'acció dels serveis nacionals d'aplicació de la llei i a la seva cooperació mútua en la prevenció i la lluita contra la delinqüència greu i el terrorisme. La tasca principal d'Europol és recopilar, conservar, gestionar, analitzar i intercanviar informació, inclosa la intel·ligència criminal. Les noves normes alinegen l’Europol amb el Tractat de Lisboa, cosa que significa que la cooperació es regirà pel mètode comunitari i que en el futur el Parlament i el Consell determinaran conjuntament l’estructura, els procediments i les tasques de l’Europol.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències