Andrew Monaghan

Sènior Research Fellow, Rússia i Euràsia Programa

Tot i que David Cameron ha suggerit que les diferències sobre Síria s'estan reduint, i alguns de Londres defensen establir més cooperació en la lluita contra l'EI, la recent SDSR posa el Regne Unit en desacord directe i en competència amb Rússia.

A diferència de la versió de 2010 de la Revisió Estratègica de Defensa i Seguretat (SDSR), Rússia apareix de manera destacada al document del 2015. De fet, apareix a tot el document de manera explícita, tant en referències a la "crisi" a Ucraïna com a sobre d'ella, i implícitament, en referències tant al ressorgiment de les amenaces "basades en l'estat" com a la competència estatal i a "l'erosió de les normes basades en regles". ordenar '. Com a resultat, tot i que suggereix que el Regne Unit "buscarà maneres de cooperar i involucrar-se amb Rússia en una sèrie de qüestions de seguretat mundial", el document exposa de fet el desacord sistemàtic de Londres amb Moscou en una sèrie de qüestions durant els propers cinc anys. .

Fins i tot si (algunes) diferències es “redueixen” sobre Síria, cosa que no és de cap manera segura, és important recordar que el context més ampli i a llarg termini de la relació no és propici per a la relació Regne Unit-Rússia. Les ramificacions en curs de l'assassinat d'Alexander Litvinenko el 2006 i nombroses desavinences sobre drets humans i qüestions de governança, entre altres problemes, han fet que les relacions polítiques i de seguretat entre el Regne Unit i Rússia hagin estat difícils durant gairebé una dècada. En molts casos, Londres i Moscou consideren que fins i tot els problemes que són "comuns" a les dues parts no es "comparteixen", en termes de comprensions similars de les causes profundes dels problemes, solucions adequades i resultats finals desitjables. Això és il·lustrat àmpliament pels desacords primer (i durador) sobre Síria i després sobre Ucraïna des del 2014, que van aturar els intents provisionals de reanimar la relació.

Els desacords entre Londres i Moscou sobre la guerra d'Ucraïna són ben coneguts, però, al mateix temps, el contingut de la SDSR indica que apareixen més desacords sobre la seguretat euroatlàntica. El document reafirma, per exemple, el compromís del Regne Unit amb la defensa i la seguretat col·lectives a través de l'OTAN com a potència militar més forta de l'aliança a Europa i el programa de defensa antimíssils de l'OTAN. Això és important atesa l'agenda que sembla que s'està concretant per a la Cimera de Varsòvia de l'OTAN, prevista per al juliol de 2016. A la cimera, l'aliança planeja anunciar un paquet de mesures que inclourà una ampliació addicional (mitjançant l'addició de Montenegro), el progrés en la defensa de míssils , reforçat els preparatius militars per a la defensa dels estats membres de l’est, i possiblement mesures reforçades de col·laboració amb estats de l’antic espai soviètic, que són punts crònics de tensió entre l’OTAN i Rússia, i que Moscou fa temps que ha objectat.

La vista des de Moscou

Tot i així, el sentit de la competència és més profund i ampli que la seguretat euroatlàntica. La SDSR exposa la posició del Regne Unit com a "principal arquitecte del sistema actual de relacions institucionals i al capdavant de la seva expansió des del final de la Guerra Freda". De fet, suggereix que el Regne Unit adopti un paper de lideratge en "mantenir i enfortir" l'ordre internacional basat en les regles i projectar influència tant a través d'un exèrcit "reconfigurat" que estarà llest per utilitzar la força quan sigui necessari, com del seu "lideratge mundial suau poder '.

Aquestes afirmacions són importants a causa de la manera com Moscou veu el món i, per tant, és probable que interpreti les declaracions de la SDSR. Moscou fa temps que declara la seva creença que el sistema actual de relacions institucionals ja no funciona i requereix una revisió, sobretot perquè Occident, i particularment les potències anglosaxones, estan en declivi a llarg termini. A més, la direcció russa veu un món d’inestabilitat i conflictes, en què Rússia està envoltada d’un complex i multifacètic arc de crisi, una barreja de conflictes i inestabilitat existents i el potencial d’esclatar una sèrie d’amenaces, inclosa la guerra. Rússia. Per tant, particularment des de l’anomenada “primavera àrab”, les autoritats de Moscou han estat movent Rússia en peu de guerra, realitzant efectivament una mobilització parcial i preparatòria del sistema de poder.

Les preocupacions específiques per a Moscou inclouen una cursa d’armaments, en què les principals potències gasten sumes importants per modernitzar els seus arsenals, i el canvi de règim liderat pels Estats Units, inclosa la possibilitat que es faci al barri de Rússia, o fins i tot a la mateixa Rússia. Aquest és el context en què es veuran les declaracions de l'SDSR sobre la reconfiguració de les forces armades, com a part d'una cursa d'armaments (amb èmfasi cada vegada més en la raça) i com a "poder tou". El "poder suau" és el que Moscou entén que és el centre de les revolucions del "color", de manera que l'èmfasi en l'assistència financera, el British Council i la promoció del "fil d'or de la democràcia i el desenvolupament" s'entendrà com la intenció d'avançar encara més una agenda de canvi de règim.

anunci

La SDSR suggereix que el comportament rus serà difícil de predir i, en alguns sentits específics, això és correcte. Però moltes de les afirmacions, explícites i implícites, de la SDSR defensen una visió del món i respostes a aquesta que competeix directament amb la de Moscou. Cal esperar que aquesta agenda s'hagi dut a terme amb claredat de previsió i propòsit, ja que una cosa que no és difícil de predir és el desacord de Moscou i una resposta que intentarà avançar en la seva pròpia agenda.