Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

Azerbaidjan: la tortura de l'ONU critica registre

COMPARTIR:

publicat

on

2015ECA_Azerbaijan_Giorgi_Detained_Baku

El Comitè de les Nacions Unides contra la Tortura va examinar l'historial de l'Azerbaidjan sobre tortura i maltractaments l'11 i el 12 de novembre de 2015 i va publicar les seves conclusions el 9 de desembre, el mateix dia que el govern va alliberar un destacat defensor dels drets humans malalt. Leyla Yunus, que portava més de 16 mesos detinguts.

“El govern ha estat tancant els defensors dels drets humans un rere l'altre i després negant-los informes de maltractaments", va dir Rachel Denber, director adjunt d'Europa i Àsia Central de Human Rights Watch. "El Comitè de l'ONU contra la Tortura va deixar clar que el govern ha d'alliberar els defensors dels drets humans i deixar de fer els ulls grossos als maltractaments que els fan a la presó".

El Comitè contra la Tortura, format per 10 experts independents, va examinar l'historial de l'Azerbaidjan com a part de la seva revisió periòdica del compliment del govern amb la Convenció de l'ONU contra la Tortura. L'Azerbaidjan és part de la convenció des de 1996.

Les observacions finals del comitè van expressar la seva preocupació pel fet que, en resposta als centenars de denúncies de tortura presentades a les forces de l'ordre en els últims anys, no s'hagi processat cap persona. El comitè va citar la manca de processaments com "un indici fort que les investigacions sobre tortura no es duen a terme de manera ràpida, eficient i imparcial".

El comitè també va expressar la seva preocupació perquè l'Azerbaidjan "considerés infundades totes les denúncies de tortura i maltractaments plantejades durant el diàleg, algunes de les quals havien estat abordades anteriorment per altres mecanismes regionals de drets humans i de les Nacions Unides". El comitè va instar l'Azerbaidjan a "aplicar un enfocament de tolerància zero al problema continuat de la tortura i a la pràctica de la impunitat".

Les observacions finals van assenyalar "amb profunda preocupació" l'empresonament arbitrari i els maltractaments dels defensors dels drets humans, inclosos Leyla i Arif Yunus, Ilgar Mammadov, Intigam Aliyev, Mahamad Azizov, Rashadat Akhundov i Rashad Hassanov, assenyalant Arif Yunustrasllat a arrest domiciliari. El comitè també va subratllar amb preocupació la negació "categòrica" ​​del govern de les denúncies de maltractaments i detencions arbitràries, malgrat els informes autoritzats de "les Nacions Unides i altres mecanismes internacionals de drets humans".

anunci

El comitè va instar l'Azerbaidjan a "alliberar els defensors dels drets humans que estan privats de llibertat com a represàlia pel seu treball en matèria de drets humans" i a modificar la legislació que regula les organitzacions no governamentals "per garantir que tots els defensors dels drets humans puguin dur a terme la seva feina lliurement".

Altres problemes que va assenyalar el comitè inclouen les denegacions freqüents per part de les autoritats d'accés a un advocat elegit pel propi detingut, la manca d'independència del poder judicial i dels advocats, la inhabilitació de diversos advocats que han assumit casos relacionats amb els drets humans i les denúncies que les confessions coaccionades mitjançant tortura o maltractaments "posteriorment van ser admeses com a prova al tribunal".

Entre els passos positius que el comitè va assenyalar a l'informe es troba l'adopció per part de l'Azerbaidjan de lleis sobre els drets dels detinguts, sobre la violència domèstica i sobre la prestació d'atenció mèdica i psicològica als detinguts. L'Azerbaidjan també ha revisat el seu codi penal per tipificar com a delicte la tortura o els maltractaments "comesos per o a instigació o amb el consentiment o aquiescència d'un funcionari públic o una altra persona que actuï en funcions oficials".

La revisió del registre de l'Azerbaidjan sobre la prevenció i la frenada de la tortura, a Ginebra, va prendre la forma d'un intercanvi directe durant dos dies entre el comitè i una delegació de funcionaris del govern d'Azerbaidjan. El comitè va emetre l'avaluació al final de la seva sessió de cinc setmanes a Ginebra.

"El Comitè contra la Tortura va deixar molt clar com de preocupant és el historial dels drets de l'Azerbaidjan", va dir Denber. "Les autoritats de l'Azerbaidjan haurien d'escoltar ràpidament les recomanacions del comitè per a investigacions ràpides, exhaustives i efectives de totes les denúncies de tortura i maltractaments, i per alliberar els defensors dels drets humans empresonats".

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències