20151217UcraïnaManufac

Membre Associat, Rússia i el Programa d'Euràsia, Chatham House

El 16 de desembre, el president Vladimir Putin va ordenar l'abolició del règim de lliure comerç de Rússia amb Ucraïna. Havia amenaçat amb fer-ho des del 2011 com a resposta al dany que Rússia va afirmar que patiria per la implementació de l'Acord de Lliure Comerç profund i complet (DCFTA) entre Ucraïna i la UE. Per evitar aquest escenari, l'any passat la UE i Ucraïna van acordar suspendre l'ALEC fins al desembre de 2015 i iniciar negociacions trilaterals.

En essència, les objeccions de Rússia a la ZLC d'Ucraïna són polítiques més que econòmiques. Es mantenen les denúncies de danys econòmics derivats del DCFTA poc justificada i espúria. Els problemes comercials es presten a resoldre mitjançant, per exemple, l'aplicació dels requisits de les normes d'origen de l'OMC. No obstant això, Rússia no va mostrar cap interès a aplicar aquestes regles i ara sembla que està acabant la participació d'Ucraïna en l'TLC de la Comunitat d'Estats Independents (CEI) de 2011 en represàlia per la recerca d'Ucraïna d'un TLC amb la UE.

Sense solucions

Rússia s'oposa essencialment a l'oferta d'integració de la UE al petit grup de països postsoviètics voluntaris (Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia) que percep com una invasió del seu territori legítim. L'argument de Rússia que l'Acord d'Associació incompleix els compromisos d'Ucraïna amb la CEI és feble. De fet, el DCFTA va ser dissenyat específicament per permetre a Ucraïna participar en diversos TLC.

La base política més que econòmica de les preocupacions de Rússia es va exposar durant les negociacions, quan es van presentar demandes de gran abast per a una revisió radical de l'ALEC. La implicació de Rússia en les discussions sobre l'acord bilateral UE-Ucraïna va resultar un greu error de càlcul, ja que va proporcionar a Rússia una plataforma des de la qual bloquejar el progrés. En l'última ronda de negociacions d'aquest mes, el ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Pavlo Klimkin, anomenat les propostes russes "absurdes". Al seu torn, Alexei Ulyukayev, ministre d'Economia de Rússia, continua insistint que l'ALCLC era "absolutament inacceptable" per a Rússia. El ZLCAC entrarà en vigor l'1 de gener de 2016, data en què Rússia augmentarà els aranzels a les exportacions d'Ucraïna.

En aquest context, resulta desconcertant que alguns funcionaris de la UE i Alemanya insisteixin que cal tenir en compte les preocupacions "legítimes" del Kremlin. El Ministeri d'Afers Exteriors alemany, per exemple, ha suggerit que es revisin els estàndards de seguretat alimentària a l'ADLC per satisfer Rússia, que vol que Ucraïna mantingui els que en part estan obsolets, estàndards més baixos. És poc probable que la flexibilitat dels estàndards de seguretat alimentària pacifique Rússia. Des del punt de vista de Moscou, els acords comercials no són una qüestió regulatòria sinó geopolítica.

anunci

la recent proposta Entablar un diàleg amb la Unió Econòmica Eurasiàtica, suggerit pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, arriba com un intent equivocat de trobar una altra solució tècnica al que és essencialment un problema de diferents valors amb Rússia, cristal·litzat en la seva objecció a el dret dels països postsoviètics a perseguir la integració econòmica amb la UE. La UE encara ha d'elaborar una resposta integral al repte normatiu plantejat per Rússia

Implicacions per a Ucraïna

Mentre continuaven les negociacions, els volums comercials entre Rússia i Ucraïna van caure en picat com a conseqüència de les sancions i els embargaments. Les exportacions d'Ucraïna a Rússia s'han reduït més de la meitat des del 2012. En resposta, Ucraïna està diversificant els fluxos comercials tot i que el procés és lent, dolorós i costós, especialment al costat del declivi econòmic general i la guerra amb els separatistes recolzats per Rússia a l'est. Alguns sectors, com la indústria de la construcció de màquines (amb la seva alta exposició al mercat rus), s'han vist especialment afectats, mentre que altres, com la producció d'aliments, s'estan adaptant més ràpidament, sobretot amb l'augment de les exportacions a la Xina. En l'últim any, la dependència energètica i comercial d'Ucraïna de Rússia ha disminuït dràsticament, reduint així el palanquejament rus sobre Ucraïna.

Les negociacions no han aconseguit una solució perquè les objeccions de Rússia no es refereixen a qüestions tècniques. De fet, l'intent de la UE de participar en aquestes negociacions amb Rússia i la creença a la UE que les solucions tècniques podrien superar la contestació geopolítica sembla cada cop més equivocada.