Connecteu-vos amb nosaltres

Denis MacShane

#Schengen no és el mateix que la lliure circulació

COMPARTIR:

publicat

on

EU-Insight-Balancing-Open-Borders-i-Security-eithin-Europes-Schengen-Area-612x336Un dels aspectes problemàtics en els debats més amplis de la UE i la discussió sobre el Brexit és barrejar categories. Així doncs, hi ha una elisió entre els controls lliures de Schengen del passaport i la lliure circulació dels ciutadans de la UE com una de les llibertats de la UE 4. (Tingueu en compte que la referència és per als ciutadans de la UE, no per a ciutadans o refugiats no comunitaris o per a immigrants econòmics).

També hi ha una barreja entre el lliure comerç i el mercat únic. En poques paraules, hi ha lliure comerç amb els EUA, però no hi ha mercat únic. Els Estats Units van prohibir la carn de vedella britànica fins al 2013 i van prohibir les importacions d'acer del Regne Unit com a truc electoral per George W Bush el 2000. Els Buy America Acts són obertament proteccionistes. Tot i el TLCAN, els conductors de camions mexicans han de descarregar les cerveses Corona als camions conduïts per membres del proteccionista Teamster Union per ser lliurats als EUA.

El mercat únic de la UE significa que els productes carnis britànics es poden vendre en qualsevol lloc i un camió es pot carregar amb Marmite o Muffins a Preston i lliurar-los a Portugal o Polònia sense xecs a cada frontera.

De la mateixa manera, Schengen no es tracta de la lliure circulació, sinó de la comoditat per a les empreses i, en menor mesura, dels ciutadans de conduir o caminar per les fronteres sense ser aturats per fer controls de passaport. Mai no s’ha aplicat als viatges en línia aèria, ja que qualsevol pot confirmar qui s’embarca a Easyjet o Ryanair, els principals transportistes de polonesos i altres ciutadans de la UE de l’Est cap a i des del Regne Unit.

Abans hi havia llargues cues que bombaven CO2 a l'aire de muntanya del Mont Blanc per travessar-se de França cap a Itàlia i els que s'han anat.

Va haver-hi lliure circulació abans de Schengen i, fins i tot, si Schengen fos desechada, continuaria la circulació.

Sota les regles de Schengen és possible establir controls fronterers en casos de moviments incontrolats, com hem vist amb els refugiats de l'Orient Mitjà i l'Àfrica.

anunci

Però és poc probable que Schengen desaparegui. Vaig viure a França als 1980 molt abans de Schengen i era fàcil creuar-me a Suïssa per carreteres més petites. Així doncs, tret que poseu filferro de pues i camps de mines en els milers de petits passos de carreteres entre nacions continentals, no podreu impedir que les persones que creuen una frontera.

La Comissió Europea diu que tornar a controlar les fronteres internes a llarg termini és probable que costi 18 milions de dòlars. Aquest és només el cost directe i exclou els possibles efectes secundaris.

"Si es posa en marxa un procés que posa en risc la profunditat de la integració econòmica, inclòs el bon funcionament de la unió econòmica i monetària, els costos indirectes a mitjà termini poden ser dràsticament superiors a les estimacions directes", va dir la Comissió.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha dit que les restriccions ja introduïdes costaran el dòlar 3, mentre que el grup de reflexió sobre l’Estratègia francesa ha calculat el cost d’abolir Schengen a 110 € bn de 2025, segons el Wall Street Journal.

La fi de Schengen no tindria cap impacte en el desplaçament de treballadors de la UE al Regne Unit. El Regne Unit és un control útil per a la resta de Schengen en el sentit que el Regne Unit no forma part de Schengen i heu de mostrar passaports per entrar al Regne Unit. Tot i això, el Regne Unit té un alt nivell d’immigració interna procedent de països de la UE i de tercers països i hi ha 136,000 refugiats registrats com a sol·licitants d’asil que han aconseguit arribar a Gran Bretanya sense papers. Per tant, estar fora de Schengen ha tingut poc impacte. Mireu Amèrica amb controls de passaport molt durs i requisit de visat, però hi ha allà onze milions d’immigrants il·legals.

A la regió europea, la manera de solucionar aquests problemes és deixar de destruir estats com l'Iraq, Líbia i Síria. En segon lloc, necessitem desenvolupament econòmic al nord d’Àfrica i a l’Orient Mitjà. El col·lapse del preu del petroli enviarà milions de refugiats de petroli de Nigèria, Algèria i Angola cap al nord a Europa.

Ningú no mostra un passaport quan arriben a una illa grega o italiana que fuig de la guerra, el terror o la misèria econòmica. Schengen permet suspensions temporals quan aquests moviments es dislocen socialment. Així, França en els darrers anys ha controlat passaports en trens procedents d'Itàlia a França i, com hem vist l'any passat, diferents països han establert diferents acords fronterers per intentar frenar o controlar el tsunami de refugiats, que va ser infinitament pitjor per la invitació de la senyora Merkel a un milió de sirians i altres refugiats que vindran a Europa.

El seu dictat que altres estats membres de la UE hauria d’acceptar als refugiats que va convidar venia té, per dir-ho bé, que no ha baixat bé i ha produït una reacció contra diferents líders, així com provocar la ràbia populista especialment contra arribats de musulmans, alguns dels quals no es comporten dòcil agraïment i alguns dels quals importen tradicions no europees sobre el tractament de les dones.

L'Europa dels anys seixanta va veure el moviment massiu de milions de països del sud d'Europa, així com de les antigues colònies del Regne Unit, França i Holanda, que arribaven per ajudar a fer créixer les economies de la CEE de l'època, així com el Regne Unit i els països nòrdics. Després del 1960, va passar el mateix amb la gent dels antics països comunistes. Fins i tot, Alemanya Occidental va arribar tan lluny per oferir un nivell de vida a Alemanya Occidental i 1990 milions d’alemanys orientals. Per descomptat, això es va fer en nom de la reunificació, però l’acceptació de prop de 11.6 milions de persones d’una economia del tercer món trencada va suposar una enorme pressió no només a l’aleshores Alemanya occidental, sinó a la resta d’Europa. Un d’aquests oferia una nova llar i una nova vida, per descomptat, Angela Merkel.

Una abolició total de Schengen podria iniciar el procés d'abolició de la lliure circulació: el retorn al control nacional de fronteres per utilitzar la frase preferida de l'alcalde de Londres Boris Johnson i de tots els portaveus de UKIP. El perill és que una vegada que comenceu el proteccionisme en una zona, pot créixer en altres. És possible que Schengen hagi de suspendre l’obra davant la insensata invitació de Merkel a milions de víctimes del terror i la guerra jihadistes a Orient Mitjà, però no té sentit dir als ciutadans holandesos, belgues i luxemburguesos que han d’esperar a les cues mostrant el seu passaport creuar una frontera per treballar o anar a comprar.

Hi ha moltes sol·licituds de més normes nacionals i proteccions de diferents sectors econòmics, com ara l'agricultura, els treballadors mèdics, els sistemes d'assegurances i de pensions, la docència universitària o indústries antigues que lluiten per sobreviure, especialment aquelles que requereixen molta energia. Un cop introduïdes mesures proteccionistes sobre la lliure circulació dels ciutadans, això s'estendrà més lluny.           

Suprimir Schengen no ajudarà a combatre el perill real i present del terror islamista. El terrorisme està controlat per un bon funcionament i intel·ligència. Cap dels terroristes mai ha estat capturat pels controls fronterers La majoria dels atemptats terroristes dels darrers anys a l'IRA als 1970 i als 1980 als atacs islamistes a Madrid a 2004, Londres 2005 i París l'any passat van ser realitzats per persones que van viure al país .

Gran Bretanya no es troba a Schengen i no està directament afectada. Els conductors de camions britànics i els creadors de festes poden cansar-se de llargues cues per creuar les fronteres mentre es dirigeixen cap al sol a l'estiu o busquen traslladar-hi mercaderies i altres del Regne Unit.

La majoria d’Europa té una targeta d’identitat, de manera que la policia sempre revisa la gent si cal. Els britànics tampoc no han d’oblidar que el Regne Unit i Irlanda tenen el seu propi mini Schengen anomenat CTA (Common Travel Area), de manera que ningú no comprova qui travessa del Regne Unit a Irlanda al llarg de la frontera entre Irlanda i l’Ulster. Per tant, un cop esgotada la crisi dels refugiats i hi ha algunes evidències que el flux de persones s’ha reduït, ja que la senyora Merkel retira la seva invitació lentament, la pressió es reduirà.

Molt depèn del flux de refugiats. És evident que no podem convertir Grècia i el sud d’Itàlia en grans camps de refugiats a través de Turquia i Líbia. Com vam veure a les guerres dels Balcans de 1990, quan un milió de persones van fugir del petit Kosovo només, no es pot impedir que la gent fugís del terror i de la violència. L'ISIS no estava al voltant dels 1990, però els soldats serbis en equips formals o paramilitars eren bastant bons a l'hora de crear enormes fluxos de refugiats fora de les zones que pretenien la neteja ètnica.

Per tant, és possible que vegem la suspensió temporal de Schengen quan i quan calgui per frenar les arribades massives de l’Orient Mitjà i Àfrica. Però la idea que Europa es remunti als controls de passaports i a les cerques completes de tots els vehicles i camions entre Espanya i França o Alemanya i Dinamarca no seria acceptada per la gent. I si Europa limita o suprimeix la lliure circulació sota els drets de ciutadania europea, és difícil veure que la UE segueixi existint.

Denis MacShane és un ex ministre de treball i autor de Brexit: Com Gran Bretanya abandonarà Europa (IB Tauris)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències