Connecteu-vos amb nosaltres

EU

És el sistema legal de Romania # controlada per agents secrets?

COMPARTIR:

publicat

on

Sri

Recentment, un jutge de Bucarest em va explicar una història força sensacional: l’agència d’intel·ligència secreta de Romania (SRI) s’ha infiltrat en el sistema jurídic .- escriu Rupert Wolfe Murray. Romania és un estat membre de la UE des del 2007 i una de les condicions per ser membre és la independència del poder judicial.
El jutge Girbovan va explicar: "Alguns mitjans van revelar ara que, en els darrers anys, el SRI va crear diferents" acadèmies "on van educar molts polítics o fins i tot persones clau del camp judicial. Aquests antics estudiants del SRI ara són a CSM, Parlament, Govern, Arribem a un punt en què s’ha de qüestionar seriosament la separació de poders a Romania. Vam demanar el nom dels magistrats que van estudiar a l’acadèmia del SRI, però es va rebutjar la petició que la informació no fos per a l’interès públic ".
Qualsevol implicació del SRI en processos judicials és il·legal segons la legislació romanesa i té un precedent terrible: en el marc del comunisme, la temuda Securitat (servei de seguretat) tenia una "divisió penal" que s'utilitzava per dur a terme abusos espantosos sota l'aparença d'investigacions penals.

Els antecedents d’aquesta història són el poderós impuls anticorrupció de Romania, un procés que va trigar molt a tirar endavant, però que cada cop és més poderós. A la Directiva nacional contra la corrupció (DNA en romanès) se li atribueix la acusació de més de 1,250 condemnes el 2015, inclosos l’exprimer ministre, ex ministres, membres del Parlament, alcaldes, jutges i fiscals.
La Directiva contra la corrupció és popular a Romania i també a la regió: tots els països de l’Europa central i oriental estan farts de polítics corruptes i molts d’ells consideren Romania com l’única nació que està avançant en aquest sentit. La Comissió Europea i els EUA mantenen Romania sota una pressió constant per mantenir la taxa de condemnes.
Però, s’està descontrolant l’acció anticorrupció? La suposada ingerència de l'agència d'intel·ligència secreta soscava la separació de poders que és la base de la democràcia? Tenen por els polítics i els mitjans romanesos d’enfrontar-se a la cada vegada més poderosa policia secreta? La UE i els EUA fan els ulls grossos?
Vaig preguntar al jutge Girbovan si havia posat aquest tema als mitjans de comunicació romanesos i em va dir: "Parlo sobre aquests temes públicament, però a Romania molt pocs volen parlar-ne seriosament ... està bé tenir agents encoberts entre els magistrats, perquè aquesta és una manera de lluitar contra la corrupció ".
Què passa amb la institució responsable de la independència del poder judicial? Segons el jutge Girbovan, el Consell Superior de la Magistratura, que se suposa que "garanteix la independència del poder judicial", ha fet "tot el que estava al seu abast per tancar aquest tema". Totes les sol·licituds que els vam enviar per prendre posició i defensar la independència del poder judicial de la influència o implicació de les agències d'intel·ligència van ser rebutjades "
Potser l'evidència més impactant que va presentar el jutge Girbovan va ser una declaració del general del SRI, Dumitru Dumbrava, que va dir que els tribunals són un "camp tàctic" per a l'agència d'intel·ligència SRI i que perfilen tots els jutges. També han estat fets comentaris públics per alts funcionaris del SRI per suggerir que tots els jutges de Romania són "corruptibles" i, per tant, sospitosos. Quan el jutge Girbovan va presentar aquestes declaracions al Consell Superior de Magistrats, la institució va concloure que "no afecten la independència del poder judicial".
Què passa amb la UE?
En no haver arribat enlloc al seu país d'origen, el jutge Girbovan va escriure a Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea. Va demanar a la Comissió que investigués "la participació il·legal dels serveis d'intel·ligència romanesos (SRI) al poder judicial ... Aquests problemes no resolts són una amenaça per a l'estat de dret i la democràcia a Romania. També estan minant la independència del poder judicial i la lluita contra la corrupció, creant la premissa de greus violacions dels drets humans ".
La carta també assenyalava que des del 2004, el Consell Suprem de Defensa Nacional, l'òrgan responsable de la seguretat nacional de Romania, no ha pogut verificar les declaracions jurades anuals "per part de jutges i fiscals, sota la pena de perjuri, que no són agents operatius, inclosos els informadors o col·laboradors dels serveis secrets d’intel·ligència.
La carta de Girbovan a la Comissió era del 21 de gener de 2016 i encara espera una resposta. Menys d'una setmana després, la Comissió Europea va publicar el seu informe anual sobre els progressos de Romania com a estat membre de la UE. L'informe elogia les "institucions judicials i d'integritat clau de Romania per fer front a la corrupció d'alt nivell i l'augment de la professionalitat del sistema judicial en general".
L'informe afirma amb tosquedat que el "respecte a la independència del poder judicial és essencial" i que el Consell Superior de la Magistratura "ha continuat el 2015 defensant la independència de la justícia". Al document no hi ha cap menció sobre la interferència de les agències d’intel·ligència en el sistema jurídic.
Jean-Claude Junckers hauria de passar un bon rebombori a la safata d’entrada ja que la carta del jutge Girbovan conté algunes notícies inquietants d’un estat membre de la UE. En particular, com l’agència d’intel·ligència SRI ha aconseguit evitar la llei i estendre els seus tentacles per tot el sistema legal. La clau per entendre-ho és el Consell Suprem de Defensa Nacional (CSAT) que, segons la carta de Girbovan, “va aprovar algunes ordres que atorgaven a SRI certa competència en el procés judicial. Ningú sap exactament què fa aquesta agència d’intel·ligència als jutjats o entre els magistrats perquè es classifiquen les ordres del CSAT ”.

Rupert Wolfe Murray va passar més de 15 anys a Romania com a periodista i col·laborador.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències